[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
hiryu:

Van aki szereti saját magának megtermelni a betevőt és ez mellett békességben élni. Tudom, vannak olyanok akik ezt nem szeretik, inkább mások pénzén bombáznak sz***á gyengébb népeket. De nekik itt ne legyen szavuk és helyük.

Mellesleg én tudom milyen pénzek és fejlesztések mennek az MTA-ATKnál. Az a helyzet, hogy körülbelül ez a rész tartja el a másik hármat. Van pénz, csak egyre kevesebb, mert a többi részbe kell invesztálni, a másik pedig, hogy nem gyenge sikereket érnek el. Én tudom, hogy valakinek csak a kapálás meg a kaszálás jut eszébe, de vannak olyanok, akik picit többet tudnak a témáról.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 366
113
Hiryu én megértem, én meg Imre Kertész imádatot nem értem.
Mielőtt mindenki felcsapna agrál szakembernek. Ha van ideje olvassa el a művet mivel Wass Albert abba reálisan bemutatja erdély társadalom történetét. Kendözetlenűl beszél az székely nemesség hibáiról.
A műbe a kasza, a gondos fáradhatatlan építő munka jelképe.
Kard inkább a negatívabb értelbe jelenik meg mint a hatalom és egyéni becsvágy szimbóluma ként.

Hiryu csak felhomályosításod érdekébe meg ez egy katanai oldal. Kard a katonai erények szimbóluma szerte a világba. Az amerikai fegyveres erőktől japánig.

Utó írat kérlek ne akard úton útfélen fikázni a magyarságot, én se teszem felétek szembe. Mért nem tudsz te is Baumgátner, Ganz Ábrahámhoz hasonló lenni. Amit itt művelsz az mindekinek ártalmas.
Mivel nem arra emlékeztet mi a közös bennük,ha nem hogy mibe és mért különbözünk.
 

ecso

Active Member
2014. szeptember 15.
1 201
0
36
http://mno.hu/vezercikk/a-gorogtuz-nem-melegit-1274283

Szeretem Körmendy Zsuzsa publicisztikáját, s amit ebben a cikkben leír, azt nagyon meg kellene fogadni!

... A veszprémi kudarc, ha másra nem is, arra nagyon jó, hogy a hatalomban lévők látása kitisztuljon. Ha „paprikajancsikra” odafigyelnek, akkor a szakértelmiségiek észrevételeit is meg lehetne hallani. A kormánynak nem a kétharmad a létkérdés, hanem hogy meg tud-e állni a népszerűségvesztés lejtőjén. Ehhez az kellene, hogy az elhivatottak, a tisztességesek hangja kiváljon a zümmögő kórusból. Föl kell mérni, mit csináltak jól, és mit rosszul. Egy tízes skálán, amelynek mértékegysége az állampolgár-bosszantás, minősíteni kellene a megszavazott javaslatokat és a meghozott intézkedéseket. Szép helyezést érne el az internetadó, az útdíj, a tanárok portfóliója vagy a vasárnapi zárva tartás. Mert ha szembenézés címén csak annyira futja, hogy Veszprémben „nem volt jó a mozgósítás”, „legközelebb jobbak leszünk”, „máskor is vesztettünk”, akkor a Fidesz nem jut ki a mostani örvényből.

Be kellene látni: görögtűzből elég volt, most már melegedni szeretnének az emberek.
 

oberon

Member
2013. április 18.
67
31
18
OFF

Általában nem szoktam kommentálni de ez egy picit kiverte a biztosítékot.

Kitiltottrovar szerintem nagyon jól fogta meg a helyzet súlyosságát, de szerintem nem jól vonta le a következtetéseket.

Szerintem ez az egyetlen megoldása a jelenlegi helyzetnek:

HTKA_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Megalakulna a IV. Birodalom ami kordában tartaná a gonosz ruszkikat ( akik közben elfoglalják skandináviát). Közben létrejön a Bizánci Birodalom is, hogy kordában tartsa a gonosz terroristákat. A kárpát-medencében pedig - mivel egyik ország sem megfelelő a történelmi tapasztalatok miatt egy ilyen államalakulat vezetésére - Szlovén vezetéssel jönne létre az új szabad és demokratikus hazánk - Etelköz.

A térkép többi része jelenleg még nem releváns.

Szerintem 1000%, hogy ez fog megtörténni, mert vannak TÉNYEK amit itten mindenki ignorál...

ON
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
Ennyi erővel egy működképes Európai Unióban is lehetne gondollkodni...
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 366
113
Srácok:
A nagy titok (1808)
Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted,
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.
Ha nem tudok magyar ként gondolkodni.
Dobálóztok itt minden fajta térképpel. Kis gyerek is tud fantázia rajzokat alkotni. Viszont csak a felnőt tudja,hogy minden terv hatalmas ön áldozattal jár!
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 611
8 095
113
Az előttem kommentelőkkel szinte semmiben nem értek egyet, de attól még nem esek kétségbe mint egyesek.
 

oberon

Member
2013. április 18.
67
31
18
Egy másodpercig sem gondoltam volna, hogy ezt valaki komolyan is veszi. Csak a helyzet szürrealitását próbáltam szemléltetni ezzel a kis ábrával. De azért köszönöm a lelkesedést. :)
 

oberon

Member
2013. április 18.
67
31
18
Dobálóztok itt minden fajta térképpel. Kis gyerek is tud fantázia rajzokat alkotni. Viszont csak a felnőt tudja,hogy minden terv hatalmas ön áldozattal jár!

Pontosan. Lehet itt különböző elméleteket gyártani arról, hogyan kellene szerveznie a magyar kormánynak a külpolitikáját. Arról is lehet álmodozni, hogyan fog európa kinézni 5-10 év múlva vagy képzeletben adhatunk a magyar honvédségnek 3000 leopárd tankot és 300 F-22 vadászrepülőt. Arról is beszélhetünk, hogy az Egyesült Államoknak mi lehet ugyan a célja velünk vagy éppen az oroszoknak.

A valóság ezzel szemben az, hogy azok a politikusok, szakemberek sem tudják megmondani mi várható akiknek ez a dolga, szakmája, feladata. Azok aki valós információval, adathalamzokkal rendelkeznek is csak annyit tudnak tenni, hogy gyártanak félezer elméletet és ha az egyik működik vagy ne adj isten bejön akkor fennhangon hangoztassák: Én megmondtam!

Otthon a fotelben ülve is sok ember gondolja úgy, hogy ő bizony átlátja a dolgokat miközben mindenki rajta kívül téved, ezek az emberek szoktak otthon térképeket és konteókat gyártani. De ezek sem mások mint egy-egy gondolatkísérletre felhúzott elméletek amik szintén vagy bejönnek, vagy nem.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 134
7 189
113
Az a jó a légvárakban, hogy nem kell bennük spórolni az emeletekkel (sőt semmivel sem).
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 450
23 642
113
Omlásában súlyos a légvár!
Mondjuk 1880-ben a nagy románia, jugoszlávia, csehszlovákia, szovjetúnió is csak hasonló légvár volt. Mint ahogy 1910-ben sem gondolta volna senki, hogy egy fal osztja majd ketté Berlint.
Az élet attól olyan szép, hogy bármi megtörténhet, és att olyan sz@r, hogy meg is történik.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
sikeres agráriumhoz a következőkből áll:

- termőföld
- vetőmagokra és ezekkel kapcsolatos kutatási kapacitás
- mezőgazdasági gépek és ezekkel kapcsolatos fejlesztési kapacitás
- mezőgazdaságban használt vegyszerek és ezekkel kapcsolatos fejlesztési kapacitás
- élelmiszeripar- és egyéb feldolgozóipar, valamint kapcsolódó fejlesztési kapacitás
- élelmiszeriparhoz- és egyéb feldolgozóiparhoz kapcsolódó gépgyártás és fejlesztési kapacitás
- a fentiekhez kapcsolódó logisztikai szektor (tárolás, szállítás)
- értékesítési hálózat
- egyéb infrastruktúra (pl. öntözési rendszerek)

Anno 1990 környékén végeztem Keszthelyen.

Már akkor tanították, hogy minimum 30-50 hektár kellene hogy mezgaz vállalkozás, hogy életképes legyen (szántóföldi növények esetén) ++ a fentiek- igaz a vegyiparról annyit hogy a modern szerek már akkor is nyugatról lettek megvéve.

Na mindegy. Tehát először akkor kezdtem hazaárulózni, amikor gengszterváltással szétverték a magyar mezgazdaságot.

Durvaanyázni akkor, amikor láttam a csakazértis parasztembert a jólműködő termelőszövetkezet romjain, amikor büszkén szántott egy szem lóval, és kötényből vetette a búzát....
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 198
10 762
113
A "sikeres agrárium" listából csak a legfontosabb hiányzik, az olaj. Ha nincs/drága az olaj akkor az egész rendszer megáll. Nem biztos, hogy jó ötlet volt a lovasekét bedobni a vasba....
Szerintem.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
Oké, akkor nem küldöm.

Fórumszabályzat:

"A Felhasználó a Felhasználói Tartalom elküldésével lemond az a feletti rendelkezési jogáról, beleértve bármely abban elhelyezett – szerzői jog szabályai alá eső – tartalom tekintetében fennálló szerzői joggal kapcsolatos vagyoni igényét is. Valamint a későbbiekben semmilyen anyagi, vagy más jellegű követelést nem támaszta Felhasználói Tartalom tárolására, törlésére, illetve ezek elmaradására és a Felhasználói Tartalom megsemmisülése miatt."

Szóval nyugodtan küld el @hiryu.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
<blockquote> sikeres agráriumhoz a következőkből áll:

- termőföld
- vetőmagokra és ezekkel kapcsolatos kutatási kapacitás
- mezőgazdasági gépek és ezekkel kapcsolatos fejlesztési kapacitás
- mezőgazdaságban használt vegyszerek és ezekkel kapcsolatos fejlesztési kapacitás
- élelmiszeripar- és egyéb feldolgozóipar, valamint kapcsolódó fejlesztési kapacitás
- élelmiszeriparhoz- és egyéb feldolgozóiparhoz kapcsolódó gépgyártás és fejlesztési kapacitás
- a fentiekhez kapcsolódó logisztikai szektor (tárolás, szállítás)
- értékesítési hálózat
- egyéb infrastruktúra (pl. öntözési rendszerek)

Anno 1990 környékén végeztem Keszthelyen.

Már akkor tanították, hogy minimum 30-50 hektár kellene hogy mezgaz vállalkozás, hogy életképes legyen (szántóföldi növények esetén) ++ a fentiek- igaz a vegyiparról annyit hogy a modern szerek már akkor is nyugatról lettek megvéve.

Na mindegy. Tehát először akkor kezdtem hazaárulózni, amikor gengszterváltással szétverték a magyar mezgazdaságot.

Durvaanyázni akkor, amikor láttam a csakazértis parasztembert a jólműködő termelőszövetkezet romjain, amikor büszkén szántott egy szem lóval, és kötényből vetette a búzát....
</blockquote>

Azért nem kell a nagy mezőgazdasági vállalatokat túl értékelni. Mert lehet, hogy bizonyos mutatókban hatékonyabbak, mint az egylovas szántó, de kérdés, hogy például társadalmilag, ökológiailag mennyire kifizetődő, hogy 3 állandó és 3 beugró traktorossal ezer hektárokat művel a nagygazda? Állatot nem szívesen tart, mert vagy nagy a beruházás igénye, vagy ha azon spórol, akkor meg az élő munka igénye és egyébként is bizonytalan a jószágtartás. Kertészeti kultúrát megint nem fog tartani, mert ott is nagy az élőmunka igénye.
Ha meg nincs állattartás, akkor nincs trágyázás, ellenben van sok műtrágya, nincs igazi vetésforgó. (A zöldtrágya sem teljes értékű.)
De csak nézzük a lovat (azt most hagyjuk, hogy már két ló betrágyáz majd egy hektárt), egy számosállatra takarmányra nagyjából egy hektárt számolnak, de hasznosítja a mellékterméket is pl. borsószár, kukoricaszár, szalma, széna. Tehát akkor legyen inkább a két lóra egy hektár számolva. Két lóval pedig 10 hektárt meg lehet művelni. (Persze vetésforgóval, állattartással számolva).
Ha összehasonlítjuk az üzemanyag árakkal, a gépköltségekkel (egy 40 éves mtz 50-es is 1 millió körül van és akkor még semmi nincs hozzá), műtrágya, vetőmag stb. -akkor nem biztos, hogy arányaiban (még ha nagyobb területet is művelsz meg) nagyobb haszonra teszel szert.

Nem azt mondom, hogy egy lóra és zsákból vetésre kell törekedni, de nem szabad átsiklani, hogy már vannak modern lovas gépek, és meg kell nézni, hogy milyen sokan, milyen sokáig használtak/használnak átalakított pl. lovas vetőgépet traktor után, és működött.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Hiába akarsz te lóval szántani, nem bírod megtermelni azt a mennyiséget, olyan rövid időn belül, tehát kiszorulsz.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 198
10 762
113
Hiába akarsz te lóval szántani, nem bírod megtermelni azt a mennyiséget, olyan rövid időn belül, tehát kiszorulsz.

A dolog csak látszólag szól a traktor vs. ló-ról. Profitot termelsz vagy élelmiszert? Ha lóval termelnél biztos nem menne a szemétbe a sokmillió tonna élelmiszer! Szerintem.
 
Status
Not open for further replies.