Igen, az ismerős bejegyzése 2022 febr 14, a köztársaságok elismerése meg nem volt 1 héttel az invázió előtt.
Egyébként '56 érdekes, ugye Sztálin halála után nálunk enyhülés jött, a lengyeleknél pánik, és szigorítás. '56 nyarára a lengyeleknél pattanásig feszül a helyzet, tüntetés, tömegbe lövés, majd' 100 halott, de a tüntetések elsöpörték a kormányt, és jött Gomulka, hogy én is börtönben voltam, én is áldozat vagyok! Annyira nem voltak vele kibékülve. Közben nálunk az 1953as enyhülés után jött egy szigorítás, ami már nem tett jót a népléleknek. Közben az SZKP elítélte a sztálinizmust, amit nálunk újra be akartak vezetni. Ugye a magyar forradalom az egy lengyelek melletti szimpátiatüntetéssel indult. A lengyel vezetés látta, h ebbű' baj lesz, more, és annyi engedményt tett, h kiengedték a főpapokat (Wyszynski, Baraniak, Kaczmarek) október végén. Szóval itt párhuzamosan futnak a történetek, egyik a másik nélkül nem érthető.
Ehhez jött ugye a kivonulás az osztrákoktól. Sokan tényleg elhitték, hogy elég csak erősen akarni. De nem, Nagy Imre nagyon rosszul csinálta, elég annyi, h mennyire képben volt, és mennyire a történések ütőerén tartotta az ujját, hogy okt 23án vidéken volt szüretelni.
Ja, és akkor Szuezt meg sem említettük.
56 azt érte el, hogy egy kicsit könnyebb lett, visszább vettek az arcból, (Kádárnak lett egy aduja: én eztet itt nem csinálhatom, mer' október 23), lehetett ezt meg azt csinálni. És megindult az önkizsákmányolás - lehetett otthon mókolni, de ja, valójában azért jutsz előrébb, mert 2-3 állásod van egyszerre. Na meg az impexes pénzpumpa is felfutott. Na igen, a PRunk is jó lett nyugaton.