[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 999
13 304
113
Általad felkonferálva:

Progressziv szövegértelmezési példák:
"...Orbán panaszkodott neki..." szerinted egyenlő ezzel: "Orbán Viktor miniszterelnokkel nagyon nyugot beszélgetésunk volt"
"...vélhetoen nem kapot tole olyan választ, amire számítot,..."
szerinted egyenlő ezzel: "Mit tehát kellene tenni egy pástornak? Legyen pásztor!"
"...Szerintem pont azért volt most Mo-n csak pár órát."
szerinted ez ebből következett: "A magyar elnoknek csak ilyen rovid látogatást igértem, de fontolgatom, hogy jovo évben hoszabb idore mennék oda."
Még sokat kel tanulnod, hogy valamire vihesd a NER propagandagépezetében (mert mindha ez lenne most a célod), mivel ez nagyon gyengén sikeredet. :D

-"...Orbán panaszkodott neki..." => egyenlo a "a magyar politikusok hoszasan magyarázták nekem a torvényt,"
-"...vélhetoen nem kapot tole olyan választ, amire számítot,..." => "Mindig amikor a múltban az egyház kiált egy ugy mellet és ezt nem pasztorációval tette, politikai szintre csúszot."


Ez egyzeruen azt jelenti, hogy próbaltak tolé valami politikailag felhasználandó kijelentést kicsikarni, és o nem hagyta mágát ebbe belehúzni - azaz politikai szintre csúszni.

"A magyar elnoknek csak ilyen rovid látogatást igértem," - és en erre véleményt fejtettem ki, hogy vajon miért. Amúgy abból kindulva, hogy a pápa a kovetkezo napokon tobbszor is ostorozta a kereszt polikai és hatalmi célokra való kihasználását. Mint ahogy arra már korábban is rámutattam, ez egy mélyebb teológiai vita, ami mesze túlmegy holmi menekult kérdésen, ami hagyományosan fel van hozva a pápa hozzáállasát illetoen. Nagyon nem a menekultekrol szól az egész.
 
  • Vicces
Reactions: vata

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ez egyzeruen azt jelenti, hogy próbaltak tolé valami politikailag felhasználandó kijelentést kicsikarni, és o nem hagyta mágát ebbe belehúzni - azaz politikai szintre csúszni.
De miért kell magyarázni azt, ami feketeén fehéren elhangzott?
(Nem kell annak önálló értelmezést adni. Amúgy tett olyan kijelentést, ami a magyar törvényt támogatja. De ez nem is politika; nem minden politika. De pláne nem teológiai vita. Az azt. egyháznak van egy Szentírásbeli álláspontja. Aki ezt tagadja az meg nem nevezheti magát keresztyénnek, mert nem fogadja el azt. A menekültekkel való viszony az lehet kérdéses, mert más síkon mozog az egyházban és más állami szinten. De a Magyar Állam sem a rászorulók ellen áll ki, de nem azt az utat választja, hogy idehozzuk és itt jó drágán csináljunk látszatcselekedeteket; hanem helybe kell vinni a segítséget, mert ott hatékonyabb.)
és en erre véleményt fejtettem ki, hogy vajon miért
Mert nem volt betervezve és feltehetően a felvidéki útjából kellett kvázi lecsípnie az időt. Sőt, a konferencia sem mostanra lett volna szervezve, hanem tavalyra. Tehát úgy mondott igent, hogy ezzel felborult a menetrend, amit nem igazán szoktak szeretni -akár szervezési, akár biztonsági okokból sem.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Hát emlékeim szerint a katolikus hívek (is) a jó istenhez imádkoznak, de lehet nálam kimaradt valami anno a hittan órán.
De arról volt szó -ha jól értettem, hogy úgy értette, hogy a pápához imádkoznak, erre írtam, hogy nem hozzá. (És az isten I nem i ebben a kontextusban -csak, hogy nyelvtannáczuljak kicsit:) )
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Még sokat kel tanulnod, hogy valamire vihesd a NER propagandagépezetében (mert mindha ez lenne most a célod), mivel ez nagyon gyengén sikeredet. :D
:D Olyan szép, amikor nincsenek érvek akkor jön a NER, ez gyengeségre vall...:rolleyes:

Nem is értem miért magyarázod - ahogyan @phaidros is irja feljebb - azt amit nem kell magyarázni, mert maga a pápa is lenyilatkozta meg a Vatkiáni sajtó is. Ja hogy nem dörgöltek semmit a magyar kormány orra alá, ez fáj...?!:D
Minnél több baromsággal próbálja - ráadásul - szerencsétlenül támadni a magyar kormányt a külföldi sajtó (lásd Bukarest/Budapest, antiszemitizmus téma fake-hir stb., ahogyan Te is itt a félremagyarázásaiddal), annál inkább élvezem ezt a fajta vergődést.
Most betenném ide Čaputová "kedvenckéd" pityergős pápabúcsúztatós "propaganda képét", de szorult belém annyi emberség, hogy más gyászával nem fogok poénkodni...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
De arról volt szó -ha jól értettem, hogy úgy értette, hogy a pápához imádkoznak, erre írtam, hogy nem hozzá. (És az isten I nem i ebben a kontextusban -csak, hogy nyelvtannáczuljak kicsit:) )
Én istenre gondoltam, de igazából így már mindegy, poén akart lenni de így már elég béna lett :)
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 999
13 304
113
De pláne nem teológiai vita. Az azt. egyháznak van egy Szentírásbeli álláspontja. Aki ezt tagadja az meg nem nevezheti magát keresztyénnek, mert nem fogadja el azt. A menekültekkel való viszony az lehet kérdéses, mert más síkon mozog az egyházban és más állami szinten.
A menekultkérdés csak belé van magyarázva az egészbe, ezen ne is rugózzunk, ebben az értelemben mellékes, de azzal semmiképen se érthetek egyet, hogy nincsen teológiai vita. Mert az egy dolog, hogy az egyháznak van egy álláspontja, de a vita az eszkozok korul zajlik. Alúlról folyó pasztorációs hatás versus felulról való eroszakos politikai nyomás, amit a pápa kozveszélyesnek tart. Ugyanis sok katolikus mozgalom is felult az evangelikális fundamentalizmus hullámára.

---
Speciál @arcas számára egy betekintés annak egy részébe, ami most a katolikus egyházban folyik (szlovák nyelven) : https://gloria.tv/post/79a6WJxbCLQAB4kuUxhpqYcnh (amenyiben hajlandó majdnem fél óráig egy katolikus papot nézni)
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Nem szokott mindig ott lenni, az 1938-ason se volt, ha jól tudom, de valami olyanra emlékszem, hogy 20-on valahány éve nem volt jelen a pápa.

A pápák akkoriban nem utazgattak, ugye volt egy időszak, amikor "fogoly" volt a pápa, mert az olasz állam nem engedte neki elhagyni a Vatikánt (1938 még nem olyan sokkal a lateráni paktum után volt).
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Alúlról folyó pasztorációs hatás versus felulról való eroszakos politikai nyomás, amit a pápa kozveszélyesnek tart. Ugyanis sok katolikus mozgalom is felult az evangelikális fundamentalizmus hullámára.
Mi a franc az az evangelikális fundamentalizmus? Illetve Te mit értesz alatt?
Olyan nagy megfelytés nincs mögötte, mert a magyarországi egyházak, így a katolikus is támogatja azt, hogy helyben, a helyi közösségekben kell a menekültkérdés problémáját megoldani. Azaz, hogy maguk ne váljanak menekülté és ezáltal áldozatokká.
A migráns kérés Európai Uniós megoldási alternatívája mi, ha nem a felülről nyomás iskolapéldája? Nincs vagy-vagy.
És épp ez, a pasztoráció, a testvériség az, ami ahhoz vezet, hogy a helyi keresztyén közösségeket támogatja a válságzónákban. Nekünk ez az első.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
A pápák akkoriban nem utazgattak, ugye volt egy időszak, amikor "fogoly" volt a pápa, mert az olasz állam nem engedte neki elhagyni a Vatikánt (1938 még nem olyan sokkal a lateráni paktum után volt).
Persze, kilenc évvel. De ugye, ugyan úgy meg lehetett tartani, nem kellett hozzá a jelenléte.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 366
113
Pénzügyi befektetők támogatják Orbánt


bezzeg ha az unios hitelt vettük vólna fel rosszabb kondiciókkal és más adóságára kezességvállalással!!!! (kezesnek lenni nem jó dolog mindenki tudjja) akkor nem lenne gond a kölcsön?
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Egyébként miért nem forintkötvényt bocsájtottak ki?

  • Így feltöltik a gyors deviza likviditást biztosító devizatartalékot, miközben a kötelezettség nagyon hosszú lejáratra szétosztva törlesztendő.
  • A hosszú futamidővel javul az államadósság lejártati szerkezete.
  • A forint kötvénypiacon pár 10 milliárdokat vonnak be kibocsátásonként, míg most 2 nap alatt bevontak közel 1600 milliárdot. A forint piacon nem lett volna ekkora azonnali likviditás és kereslet és elszálltak volna a kötvény hozamok.
  • Számottevően olcsóbb így a forrás, mint forintban. A 7 éves, 2028. szeptember 21-én lejáró, 1 milliárd euró összegű devizakötvény hozama 0,326% lett. A 2,25 milliárd dollárnyi 10 éves dollárkötvény hozama 2,29%, a 2 milliárd dollárnyi 30 éves pedig 3,355% hozammal ment el. Ehhez képest szeptember 14-én a forint kötvények referenciahozama: 5 éves 2,55%, 10 éves 3,05%, 20 éves 3,55%.
  • Az infláció és a kamatok emelkednek. A nagy összegű, hosszú futamidőre fix forrás bevonással valószínűleg olcsóbban jönnek ki, mintha kis tételekben, hosszú időre elosztva, emelkedő kamatok mellett tették volna meg ugyanezt. Gyakorlatilag kihasználták az olcsó pénz időszakának végét.
  • Ezzel a lépéssel akkora tartalékot képeztek, hogy bebiztosították a költségvetés finanszírozhatóságát idén és részben jövőre is. Ezáltal pénzügyileg nem lehet már úgy nyomás alá helyezni a piacot a választás előtt, hogy az igazán fájdalmas legyen nekünk. Nincs értelme a politikai indíttatású pénzügyi támadásnak és nagyobb a muníció a kivédésére és a spekulánsok megszívatására.
  • Az EU részéről politikai alapon visszatartott pénzt előre pótolták és az EU zsarolási potenciálját szerelték le a választás előtt.
  • Akkor tették mindezt, amikor a kiemelkedően magas GDP növekedés miatt a GDP arányos államadósság ettől nem ugrik meg.
  • Megteremtették a mozgásteret a további gazdaságélénkítésre és választási célú osztogatásra.

Nem vagyok híve a deviza eladósodásnak, de ez most ügyes húzás volt.
Persze ettől még a költségvetési hiány fenntarthatatlan szintre ugrott és eladósodottság nőtt. De választás közeleg és közben egy egészségügyi és gazdasági válság eddigi hullámainak hatását számolják fel. Sajnos tartok tőle, hogy lesz még ennek a válságnak több hulláma.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 999
13 304
113
Mi a franc az az evangelikális fundamentalizmus? Illetve Te mit értesz alatt?
Olyan nagy megfelytés nincs mögötte, mert a magyarországi egyházak, így a katolikus is támogatja azt, hogy helyben, a helyi közösségekben kell a menekültkérdés problémáját megoldani. Azaz, hogy maguk ne váljanak menekülté és ezáltal áldozatokká.
A migráns kérés Európai Uniós megoldási alternatívája mi, ha nem a felülről nyomás iskolapéldája? Nincs vagy-vagy.
És épp ez, a pasztoráció, a testvériség az, ami ahhoz vezet, hogy a helyi keresztyén közösségeket támogatja a válságzónákban. Nekünk ez az első.
Ugyan, hadgyad már a menekulteket, az csak egy kissebb etikai kérdés a szélesebb, jezsuita mainstream által pár éve meghatározot teológiai probléma/veszély mellet:
Evangelikális fundamentalizmus és katolikus integralizmus USA-ban és meglepo ekumenizmus:
https://www.laciviltacattolica.it/a...ntegralism-in-the-usa-a-surprising-ecumenism/