Tehát bárkinek lehet befolyási övezete, de az oroszoknak nem
Attól, hogy mást hazudsz a számba, kikarikaturázod, és eltorzítod, nem lesz igazad. Nem bárkinek, Európában nekünk, az európai országoknak. És még egy nagy különbség: a NATO-hoz önként kértük a tagságunkat.
Azt mondod, hogy az oroszok befolyási övezetének a növekedése a "mi" befolyási övezetünk csökkenését jelenti.
Nem. Ha nem azt mondod vissza tőlem, amit én írtam, akkor persze, hogy nem lesz értelme. Az én írásomban minden szóválasztásnak jelentősége van. Én azt írtam, ami az oroszoknak érdekszerzés, az nekünk érdekvesztés.
Vagy az amcsi német, angol, stb befolyási övezet miatt aggódsz?
Nem arról volt szó, hogy érzelmek(fóbia) nélkül Magyarország érdekei vezérelnek téged?
Amint mondtam: ez önkéntes védelmi közösség. És nem vonulnak be, ha valami nem tetszik nekik, mint az oroszok. (Vagy épp fosztanak meg alapvető létszükségletektől a tárgyalási szerepek bepozicionálására, mint most Minszkkel történt.)
Lehet mondani, hogy így Brüsszel, meg úgy Merkel, de fejcsóváláson kívül
soha nem volt érdemi következmény bármilyen belpolitikai döntésünk kapcsán. Az elmarasztaló jelentések annyit érnek, mint a papír, amire nyomtatták. A kötelező kvótát sem érték el akaratunk ellenében.
Úgy látom nem érted, hogy Oroszország Európa része.
Oroszország pont annyira Európa része, mint Törökország.
Ha az angoloknak franciáknak németeknek lehetnek befolyási övezetei, akkor az oroszoknak miért nem?
Nekik ezek szerzése, bővítése a cél. Nekünk pedig a saját érdekérvényesítésünk a szempont, így mi pedig védjük a sajátunkat, ezzel szemben is.
Nem az oroszokat akarom minél több ponton gáncsolni, hanem a magam környezetének és szeretteinek az érdekét védeni mindennel szemben. Ma az oroszokkal szemben szükséges. Elhiheted, hogy Kirgizisztánban vagy Kazahsztánban leszarnám, mit csinálnak. Nem valakik
ellen, hanem
valakikért vagyok. Te ezt nem fogod fel, az oroszok bántását érzed - amit ráadásul, értelmezhetetlen módon, magad elleni sértésként veszel.
Feltűnt már neked, hogy az amcsik amióta itt vannak Európában az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazzák? Megdöbbentő sikerrel!
Mondjuk NATO-tagok között sosem volt háborús konfliktus, így ez éppen fordítva igaz.
Azt mondod 1849-ben az oroszok azért nem végezték ki tömegesen a magyar foglyokat és tiltakoztak többször is az osztrákoknál minden szinten, végül a foglyok átadását megtagadva, mert nem voltunk az érdekszférájukban.
Nem. Harmadszorra hazudsz egy kommenten belül, így nem lehet párbeszédet folytatni. Azt mondtam, az oroszokat
nem érintette személyesen a magyaroszági szabadságharc. Nem pedig azt, hogy nem volt az érdekszférájukban.
Azt pedig látjuk, hogy az oroszok addig terjesztik ki utóbbit, amíg lehet - mint minden hatalom, igen, de minket ez érint, ránk ez hat, minket ez érdekel -, ha mód van rá, a tőlünk sokkal nyugatabbra lévő Berlinig is.
1941-ben a ruszkik nem offenzív háborúra készültek, hanem egy megelőző csapásra.
Hány év levéltári munka van mögötted, hogy egzakt kijelentéseket teszel? Vagy elég a személyes emóció, és a 30+ éve nyomtatott könyvek tartalma...?
A VSZ országok szerinted bel és külpolitikájukban szuverén, önálló döntésre képes államok voltak? Mert ha ezt így gondolod, akkor ugorj neki a töri könyveknek újra!
A negyedik hazugságod is megvolt. Nem állítottam, hogy önálló döntéssel rendelkező országok voltak, azt mondtam, hogy nem voltak a Szovjetunió - vagy a te szóhasználatoddal a Szovjet Birodalom - részei.
Az egyéb példáimban azt próbáltam nem sok sikerrel megértetni veled, hogy a szomszédok elleni agresszió nem kizárólag az oroszok történelmi hagyománya.
Csakhogy neked nem jött át eddig sikeresen, hogy én nem történelmi, múltbéli sérelmekről, traumákról beszélek, hanem az élő jelen aktualitásáról, a létező valóságról, amit a bőrünkön átélünk.
Te magad írtad, hogy a NATO bármikor lenyomja a ruszkikat mint a rajzszöget.
Akkor ki jelent fenyegetést kire? A horpadt mellkasú könyvelő az öklét az orra alá dugó nehézsúlyú boxolóra?
Láthatóan nem a NATO az oroszokra, hiszen a boxoló a pozíciója ellenére sem üti meg a könyvelőt, mint tapasztaljuk, míg az a fizikai gyengeségét késsel pótolva fenyegetőzik mások testi épségével szemben, és szóhasználatában is a szocializáció hiányát mutatja - így erősebb helyzetben ésszerű veszélyt jelentene mindannyiunkra.
Te kit tartanál veszélyt jelentő szereplőnek az utcán, ha sétálsz? Egy állig felszerelt, vaskos BV-st, fegyvert célra tartva, de az ujját nem az elsütő billentyűre helyezve, vagy az előtte késsel hadonászó, beszédstílusában is alpáriságot mutató, 50 kilós cigány suhancot, aki fenyegeti a közelében állókat?
Melyiktől éreznéd kockázatnak kitéve a biztonságodat?