Az eredeti Die Welt cikk két okból is szomorú:
- Igaza van.
- Nem a megerősödő Európát látja megoldásnak, hanem az USA után sunnyogást.
Igaza van, mert a függetlenség jelen pillanatban tényleg illúzió. A németek nem képesek megvédeni magukat. Sikeresen leépítettek majd minden védelmi képességet. Nincsenek gyárak, amelyek ontanák a hadianyagot, nincsenek tartalékok (ls. Líbia). Igazából jóindulatra vagyunk utalva vagy az USA (megvéd) vagy Oroszország (nem támad) részéről.
Az is érdekes, hogy valójában nem tudjuk, az USA megvéd koncepció illúzió-e. Nem is arra gondolok, hogy meg akar-e védeni, hanem hogy meg tud-e védeni. Félretéve az atomfegyvereket, mennyi idő felfejlődni az amerikai hadigépezetnek? Egyáltalán fel tud fejlődni? Széttorpedózzák-e a fegyverszállító hajókat az atlantin? Lecsapják-e a GPS-t? Mennyire lassítja le a csapatmozgásokat, repüléseket a GPS hiánya? A fegyverek hány százaléka lesz használható ebben a környezetben? Mi lesz, ha nem lesznek kémműholdak?
Feltételezem, az amerikai katonai vezetésnek vannak válaszai a fenti kérdésekre. A probléma ott lehet, hogy ezek annyira teszteletlenek, hogy senki sem tudja, működni fognak-e a valóságban. Illetve az is egy lehetséges válasz, hogy egyszerűen nem csinálnak semmit. Így jártunk. A NATO még nem esett át az igazi tűzkeresztségen, saját földön még sosem vívott háborút, komoly ellenfél ellen sem csinált még semmit.
Nem véletlenül drukkolok annak, hogy az oroszok jöjjenek ki nyertesen az ukrajnai konfliktusból. Nem azért, mert szeretem az oroszokat, igazából leginkább neutrális vagyok velük szemben. Azért szeretném, hogy ők nyerjenek, mert úgy érzem, Európának szüksége van egy iszonyatosan nagy pofonra. Reménykedem, hogy nem fogunk padlót a pofon után (bár az EU vezetés + németek mindent megtesz ezért), de változás kell, mert ez a nagyon szélsőséges demokrácia amit most próbálnak megvalósítani egyszerűen nem működik.
Meg kellene érteni, hogy az emberek együttéléséhez korlátozni KELL az egyéni szabadságot. Ha ezt nem tesszük meg, akkor káosz van, a hangos kisebbségek rákényszerítik akaratukat mindenki másra. Féligazságokkal érvelünk, elborultan minden nekünk nem tetsző véleményt figyelmen kívül hagyva. Ez itt a HTKA-n is nagyon erős egyébként (sajnos). Még az inkább kultúrált fórumtársak is látszólag kényszerpályán vannak a legtöbb esetben.
Értsük már meg, hogy:
- nem minden rossz, amit a másik oldal csinál,
- nem mindan jó, amit mi csinálunk,
- a "demokrácia" nem egy mindenek felett álló, tévedhetetlen entitás, vannak szituációk, amikor ROSSZ.
Ez az, amit én személy szerint nagyon szívesen látnék Európában, minden szinten, de leginkább a felső politika szintjén. Ezt hívnám én hitelességnek. És - tudom, ezzel kisebbségben vagyok - szívesebben szavaznék arra a politikusra, aki időnként beismeri, hogy tévedett.