[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
1 174
4 394
113
Pár éve keringett ilyen Európa-térkép a neten, hogy "Disintegration of NATO", most persze sehol sem lelem, nincs valakinek lementve?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 687
38 941
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 319
33 719
113
Von der Leyen 800 milliárd eurós európai fegyverkezési programot hirdetett meg, aminél a tagállamok a jelenlegihez képest 1,5 százalékkal (gondolom GDP arányosan) növelnék meg a védelmi kiadásaikat egy 650 milliárdos összeget előteremtve fegyverbeszerzésre. És ez egészülne ki további 150 milliárd eurós hitellel, amit meg Ukrajna pumpálására menne

Európai gazdaságok ezt követően:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 319
33 719
113
Von der Leyen 800 milliárd eurós európai fegyverkezési programot hirdetett meg, aminél a tagállamok a jelenlegihez képest 1,5 százalékkal (gondolom GDP arányosan) növelnék meg a védelmi kiadásaikat egy 650 milliárdos összeget előteremtve fegyverbeszerzésre. És ez egészülne ki további 150 milliárd eurós hitellel, amit meg Ukrajna pumpálására menne

Pontosítok, mert megtaláltam az eredeti nyilatkozat szövegét

Eszerint egyrészt a 800 milliárd az a lehetséges maximális elérhető összeg. Másrészt a 650 milliárd euró egy 4 éves periódusra lenne elosztva az említett lehetséges 1,5 százalékos növekménnyel. Továbbá a 150 milliárd eurós hitelkeret magára a védelmi befektetések finanszírozására menne, nem direktben Ukrajna támogatására. Avagy összességében ezekből a beszerzésekből mehetne majd aztán az eszköz Ukrajnának
Of course, with this equipment, Member States can massively step up their support to Ukraine. So, immediate military equipment for Ukraine.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 702
16 469
113
A Merkavák a Brandenburgi kapunál scenárióhoz........
Azt elfelejtitek, hogy tulajdonképpen Európa muszlimtalanításához, a lájtosabbak integrálásához igenis jól jönne Német és Franciaországba, Olaszba és Spanyolországba néhány Tzahal dandár Merkavákkal.... Látványosabb lenne a reconquista..... és tanulnának belőle azok is, akik még nem tanultak. Ez már csak vérrel lehetséges.... Izrael ebben a legjobb....

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 687
38 941
113
A Merkavák a Brandenburgi kapunál scenárióhoz........
Azt elfelejtitek, hogy tulajdonképpen Európa muszlimtalanításához, a lájtosabbak integrálásához igenis jól jönne Német és Franciaországba, Olaszba és Spanyolországba néhány Tzahal dandár
Végülis, ha már előidézték a migránsválságot. oldják is meg. Mondjuk vicces, hogy amit otthon nem tudnak megoldani, azt majd pont itt tudnák megtenni...de gondolatkísérletnek mókás..."a tettes mindig visszatér a tett színhelyére".

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 473
101 492
113

Most megnéztem, a ruszki gazdaság nagyon jól bírja a háborút.

Egyedül az infláció magas, dupla mint itthon.
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I1ZjRlNzAwMjU5MTQ5MmM4YjhmZTZjMjI1MWUyOGM2.jpg

Emellett van egy egy extrém inflához képest is brutál 21%-os orosz alapkamat.
Ez azért az orosz belső hitelezést könnyen megöli.
Viszont mivel a GDP 15%-a körű van az orosz államadósság a pénzügyi stabilitás szempontjából megoldhatónak tűnik. Mondjuk a háború előtt harmadennyi volt az orosz alapkamat, amennyi most nálunk. Ami nálunk magasnak számít.

Most fölpörgeti az OPEC fokozatosan az olajkitermelést Trump miatt, ez kíváncsi vagyok mennyire hozzá lejjebb az árakat. Még bőven megéri majd az oroszoknak kitermelni, de a haszon csökkenhet. Bár ha cserében ujranyílik az európai piac..,

Az Uniós gazdaság sztem egy háborúra hisztérikusabban reagálnak, jobban is elvan adósodva, hülyeség lenne megkockáztatni nyílt konfrontációt.
A védelmi kiadásokat lehetne okosan emelni, hogy húzza a gazdaságot, de kizart, hogy úgy csinálják, mert az hosszadalmas, így tényleg csak az adósságnövekedés kész a gyors látszatja. Kivéve, ha a bankár Merz kicsit az eszére hallgat.

maxim

Active Member
2011. március 8.
148
246
43
Pontosítok, mert megtaláltam az eredeti nyilatkozat szövegét

Eszerint egyrészt a 800 milliárd az a lehetséges maximális elérhető összeg. Másrészt a 650 milliárd euró egy 4 éves periódusra lenne elosztva az említett lehetséges 1,5 százalékos növekménnyel. Továbbá a 150 milliárd eurós hitelkeret magára a védelmi befektetések finanszírozására menne, nem direktben Ukrajna támogatására. Avagy összességében ezekből a beszerzésekből mehetne majd aztán az eszköz Ukrajnának

Elolvastam en is, szerintem meg elmosottabb a dolog:

For example: If Member States would increase their defence spending by 1,5% of GDP on average this could create fiscal space of close to EUR 650 billion over a period of four years.

Az egesz csak egy pelda. A ket konkretum a hitel es az, hogy a katonai koltekezes nem befolyasolja a Stability and Growth Pact-ot.

Lehetne a pelda: ha 15% emelik, akkor 6500 milliard lesz!!!

• Vicces
Reactions: aquarell

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 431
64 233
113
Inkább olyasmi megoldásra gondoltam, közvetlenül megválasztjuk a bizottság elnökét, aztán a közös ügyekben ö fújja a passzátszelet.
Ötletnek jó. De hogy nézhetne ki egy összeurópai választàsi kampány, hogy mindenütt megismerjék a jelölteket? A jelölt fogalom már azt jelenti, hogy valakiknek ( nem Blackrocknak, Goldmann Sachsnak :)), azaz egy összeurópai politikai szervezetnek/ pártnak kellene ezeket inditani, támogatni. Ettől vagyunk a legmesszebbre, szerintem.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 431
64 233
113
Elolvastam en is, szerintem meg elmosottabb a dolog:

For example: If Member States would increase their defence spending by 1,5% of GDP on average this could create fiscal space of close to EUR 650 billion over a period of four years.

Az egesz csak egy pelda. A ket konkretum a hitel es az, hogy a katonai koltekezes nem befolyasolja a Stability and Growth Pact-ot.

Lehetne a pelda: ha 15% emelik, akkor 6500 milliard lesz!!!
Legyen 150%.Az még jobban hangzik és ugyanannyi a realitása.
Most a nagyotmondásnál tartunk. Aztán szembejön a valóság előbb utóbb.
Nem lehet csak több hitelből fizetni a nagyobb védelmi kiadàsokat az államkiadások átcsoportositàsa nélkül. Már cak az a kèrdés, melyik ujjába vágjon a jóléti állam. Lehet válogatni. Mert anélkül nem fog menni. Aztán jönnek a választàsok... :)
Tehát reálisan nézve marad a szájkaráté.

• Tetszik
Reactions: fip7

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 431
64 233
113
Európa végleg lecsúszik: Se nyersanyag, se energia, se kereslet, nagy igények, nagy száj, kiöregedő lakósság. 80 éve abból élûnk, hogy a kelet-nyugat konfliktusban frontvonal voltunk ahol jelen volt az US. Ha ezek kiegyeznek, vagy a front átkerül màshová, akkor elveszitjük fontosságunkat, lesüllyedünk kb egy nagy skanzen szintjère. Csak idő kérdése.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 702
16 469
113
Ne feledjük, hogy az EU tagországok társadalmai alkalmatlanok a háborúra. A lakosság és a gazdaság nem tudna háborúzni Oroszországgal.
Ezek után teljesen lényegtelen, hogy papíron hány tank, hajó, repülő, pénz, paripa, fegyver, atomtöltet van a raktárakban, elszórva a különböző szuverén államok területén.

nem ide akartam írni a választ,(csak a kép vágott ide),mert szerintem nem kimondottan ebbe a topicba való.

nem moszkvai szemszögből nézem,soha nem néztem abból,magyar vagyok ! nem ukrán ! nem orosz !

@Loken topictárs egyébként megválaszolta .. mert kíváncsi lennék az arcokra,meg arra hogy utána mennyire lennének tökösek és elszántak Nyugat-Európában a vezetők ,ha a jenkik azt mondanák,köszönjük szépen ennyi volt gyerekek,mi azt mondtuk,hoy álljatok le,de ha nem bírtok magatokkal akkor tessék csináljátok egyedül .. !!

többször leírtam itt hogy véleményem szerint Európa jelenleg egy gyarmat (és nem a ruszkik gyarmata) de ezzel nem kell egyetérteni,félig tele és félig üres pohár esete,ki mit lát benne,ki mint ítéli meg az ő dolga,én nem akarom az én nézőpontomat sem Rád se másra erőltetni,leírom amit gondolok, vagy reagálok egy kommentre ahogyan én gondolom és annyi .. egyet nem kell vele érteni,én sem szoktam sok kommenttel.

szóval ez a "pohár" nálam is félig tele és félig üres .. mert valahol jó lenne,egy önálló és független Európa,ahol nem állomásoznak idegen csapatok, szépen menjenek vissza a kontinensükre,minket meg hagyjanak békén .. kavarják otthon a dolgokat.

viszont ami jelenleg Európát illeti, sem a franciák,sem a németek, de írhatnám az olaszokat, a svédeket is, nem képesek a saját országukban rendet teremteni, mit várhat akkor Európa ,ha a saját portájukon nem tudnak rendet tartani a tagállamok ?
Briteket nem írtam mert kiléptek az EU-ból :D

szóval valahol jó lenne ha elmenne végre haza az USA (nem hiszem hogy fog,mert a geopol érdekei nem ezt kívánják .. de bármi előfordulhat) mert egy ilyen lépés pl sok orosz aggály vitorlájából kifogná a szelet, ami véleményem szerint lehűtené a kedélyeket nem kis mértékben,és ezzel az orosz fenyegetettségre való hivatkozás is mérséklődne, hiszen nem látnának az oroszok ellenségképet a személyükben. (más dolog,hogy jelenleg az EU letolt gatyával áll .. vazelin nélkül,bármennyire is pogóznak, sajnos ez a realitás)

egyfelől valahol egy kontroll is volt Európán belül az európai államokra nézve a NATO "erős keze", végeredményben innentől semmi nem garantálná,hogy a tagországok egymásnak ugorjanak ha éppen ahhoz van kedvük, sérelme meg szinte mindenkinek van a szomszédjával Európa szerte.

másfelől ha lenne egy új szövetség,ami számomra számos izgalmas és érdekes kérdést felvet

-ami a legfontosabb ha esetleg tényleg kilépne a NATO-ból az USA akkor a szervezet mint NATO maradna.e meg továbbra is, vagy egy teljesen új szabályokkal és új alapon működő EU haderő állna fel helyette ?

-kérdés hogy minket ( a jelenlegi brüsszeli politikai megítélésünk alapján) felvennének-e ?

- szintén kérdés,hogy pl a Törökország mint európai állam szerepelne-e ebben a rendszerben? - az eddig semleges államok (pl Svájc,Ausztria) belépnének-e a szervezetbe? vagy pl a Grúzok ?

-bárkit felvennének-e ebbe a szövetségbe ? pl a nem NATO tag Szerbia bekerülhetne-e ?

-visszatérnének-e a britek ? ,bár kiléptek az EU-ból de európai országnak minősülnek ..

-ha nem akkor kivel lehetne államközi szövetséget kötni ? (pl egy osztrák-magyar-szerb-horvát-szlovák tengely mennyire lehetne működőképes ? tudom,hogy rajtunk kivül vannak benne más NATO tagok is .. de játszunk el a gondolattal,.hogy az eddigi papirforma borul,és új leosztás van, ahol ez a lapjárás )

-a haditechnikai beszerzéseket illetően milyen egyéb ,nem nyugati források/eszközök válnának elérhetővé számunkra,immáron NATO kontroll nélkül ?

-lenne-e állandó vezetője ennek a szervezetnek vagy rotációban lenne megoldva a vezetés a tagok között ,bizonyos időintervallumokban cserélődve?
(mennyire érződne ezen szövetségen belül a francia,német,angol "ellentét" ? )

-megmaradna-e ez az oroszellenesség vagy felvennék -e az oroszokat is ebbe a szövetségbe ? mert ha már a briteket említettem fentebb az oroszok legalább fizikailag határosak Európával,és az országuk egy része fizikailag is (nem csak földrajzilag) ide tartozik

-egy ilyen összeurópai haderőt mennyire látna fenyegetésnek egy idő után pl az USA ?

bennem számos kérdést felvetne ez a dolog, biztosan lenne még sok észerevétel ezzel,kapcsolatban,de első körben ezek jutottak hirtelen eszembe mégis úgy vélem nem ez a megfelelő topic ennek a megvitatására,

és köszönöm ha végigolvastad.
Kedves Sniper!
Abban talán vitatkoznék Véled, hogy nem siettetném az amerikai csapatok kivonását Európából. Miért? Mert a történelem megmutatta, hogy ha nincs egy parancsoló erő, akkor az európai hatalmak lazán egymásnak esnek az első lehető alkalommal. Erre lett volna jó az EGK és az - eredetileg meghirdetett - Európai Unió. Mostani állapotában az EU semmire sem képes. Sem gazdasági, sem - egyesített - katonai ereje nincs. Tekintélye pedig nem kicsi és kevés, hanem NINCS!
Ha Trump kivonná katonai erejét, jó esély volna rá, hogy tíz éven belül kellene egy Normandia 2.0...........

Groove

Well-Known Member
2017. október 3.
203
599
93
Nagyon nem lenne vicces, ha USA kivonulna a kontinensről, vagy kilépne a NATO-ból, mert akkor minket faszra húznak!
A kicsi elintézte, hogy mindenki úúúútáljon minket(az most mind1, hogy jogosnak érezzük vagy nem, ez a tény!).
Minden szinten szívnánk, ha nem lenne egy falkavezér, aki rendet tart...
Szerintem!

• Tetszik
Reactions: ravenlord