Szeretném veletek megosztani a volt szovjet tagköztársaságok sajátos viszonyát az orosz „anyácskával” (vagy medvével kinek mi a szimpatikus) az általam tapasztaltak leírásával.
2012-ben Észtországban voltam 1 hónapot Narva városában, az orosz-észt határon lógattam a lábam 1 lengyel, 1 román, illetve 2 orosz!! határőr társaságában. A Frontex, (Európai Határőrizeti Ügynökség)mint EU-s szerv finanszírozta a tevékenységet nekünk is és az orosz srácoknak is. A munka nem volt megterhelő, így jutott idő és lehetőség is mindenre. Narva település lakossága a SZU szétesése óta folyamatosan csökken, mivel az ott lakók 80-90%-a orosz nemzetiségű, így a kormányzat érthető okokból nem ebben a térségben ruház be. A városban tizenegynéhány iskola van, ebből EGYBEN folyik észt nyelven a tanítás, a többiben orosz nyelven tanítanak. (Az iskolák fenntartási költségeinek szinte teljes egészét az orosz állam állja!) Az állami szervek közül a rendőrségen, vámosoknál szinte mindenki orosz nemzetiségű (ennek megfelelően történik a cigaretta, alkohol termékek, üzemanyag! csempészése. Az észt határőrség ebből a szempontból kivétel, valószínűleg azért,mert az önálló államiság egyik megjelenési formájává vált 1991-től. (Itt jegyzem meg, hogy rengeteg elkötelezett srác dolgozik köztük, akik át, és túlélték az OMON egységek kirándulgatásait a függetlenné válást követően frissen felállított konténer fülkéknél. Pár képet láttam, legalább olyan, mint a délszláv válság …) Az orosz-észt határon dolgozók kizárólag észtek, akik az ország belsejéből járnak dolgozni, 1 hetet dolgoznak, 1 hetet pihennek. AZ hét alatt kétheti munkaidőt (80 óra) dolgoznak le, a határőrség lakásokat bérel a részükre 3-4 embernek 1-et. Jobban meg vannak fizetve, gondolom az elkötelezettségük fenntartása érdekében. (az útlevélkezelők 130.000-150.000 Ft-nak megfelelő juttatásban részesülnek, a kirendeltségi! tisztek bőven 3 kiló felett keresnek). Az illetékességi területet ábrázoló térképeken a szokásos egyezményes jeleken túl, feltüntetik Észtország 1920-as határát (ez jelenleg Oroszországban van) és amiért az egészet leírom, amikor megkérdeztem tőlük, hogy a sok orosz (akik egyébként nem észt állampolgárok, hanem hontalan okmánnyal, vagy orosz útlevéllel rendelkeznek) nemzetiségű személy miatt mi lesz a környékkel, azt válaszolták, hogy szerintük a terület nagyrésze visszakerül Oroszországhoz. Ez néhol akár 50-70 km-es sávot jelent az amúgy sem túl nagy Észtországban. Tehát van elfogadottsága Oroszországnak a térségben, és ennek fényében is lehet nézni a videókon a rendvédelmi szervek tevékenységét. Már csak egy pici adalék, amikor láttam a kiküldetési lehetőségeket, azt gondoltam, hogy de nehéz lesz ide bekerülni….de senki nem akart oda menni dolgozni. Én meg még 3 napra orosz vízumot is kértem, és kimentem megnézni a május 9-i díszszemlét Szentpéterváron, na ott is van ám gond, mert nekik is van keresztjük a kaukázusi bevándorlók.
Bocsánat a hosszú hozzászólásért..