[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 833
30 929
113
Szigorúan véve a hatályos tengerjogot, a hajó pillanatnyilag kalózhajó. Addig, amíg az orosz kormány ki nem nyilvánítja, hogy az ő tulajdona. Tehát támadható, elpusztítható.
Cáfoljatok meg.

Ha azt nézed, hogy az elnököt puccsal távolították el, és ez a hajó kitart a demokratikusan megválasztott elnök mellett, akkor minimum nehéz ügy jogilag. Na meg nem is egészséges belekötni egy ekkora bárkába.
 
2013. december 7.
934
4
18
Littlejohn: ne légy már ilyen gumicsizmás. Az ígéretek és szerződések addig élnek míg a mögöttes érdekek éltetik. Hpgy mi ilyeneket sosem láttunk át az nem az oroszok hibája...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 833
30 929
113
Online közvetítik a BT ülést:
http://webtv.un.org/

Az oroszból nem értettem egy szót sem csak az amerikai meg a britből, de egy az egyben olyan, mintha nem is lennének ott a tolmácsok. Mindenki elmondja a kis monológját, megvan mindenkinek az álláspontja, abból nem enged de nem is engedhet, még szájkaraté sincs, csak egyszerűen elbeszélnek egymás mellett.
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
Angol tolmáccsal néztem az oroszt, de az össze vissza dadogott, hümmögött, alig értettem miről van szó (úgy tűnt, mintha szándékosan csinálná).
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 350
5 048
113
De kérlek, értsd meg, hogy az én hazámnak 1849 óta csak rossz tapasztalatai vannak Oroszországgal.
Ja. Ezek az oroszok olyan mérhetetlenül gonoszok és elvetemültek, hogy még a Don-kanyarba is miattuk kellett elmennünk békésen és fegyvertelenül, mert kifejezetten kérték, amúgy magunktól nem mentünk volna. Aztán meg lábbal tiporva a vendégjogot ránk támadtak.
(Ha valaki nem így tudja, akkor ezt most jól jegyezze meg és ehhez tartsa magát mostantól! :DDD)
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 919
113
Az ember így most elmegy aludni....és holnap már más világ köszön rá.... és itt még szaros hitel, taknyos gyerek....eeeeehhh....welcome to paradise!
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
Csináltam egy saját topikot az Ukrajnában kialakult helyzet tárgyalására. Kérem, hogy odaát szorítkozzatok ténylegesen csak a konfliktus tárgyalására.

http://htka.hu/kozosseg/discussion/48475/biztpol-az-ukran-helyzet
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 122
82 879
113
Az oroszok a BT-n kérték a február 21. megállapodás betartását , amit Janukovics írt alá az ellenzékkel..

pont ezt írtam délután..:))
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
"Értsd meg, a Putin most, akármilyen is furcsa gondolat, a kárpatai magyarokért is kiállt.....Üzenet: minden kisebbségnek, orosz, magyar, zsidó....jogai vannak, egy erőre mindig jön egy másik erő..."

Valóban furcsa. Nem hiszem, hogy bármilyen szinten érdekelné a kárpátaljai magyarok sorsa. Ha csak, ne adja Isten, valamilyen újabb nagyhatalmi kártyalapként.

Vajon a krími tatárokért is ki fog állni? Ők most épp egy másik erőben bíznak szerintem. :-(

Jó éjt!

B.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
"Na igen, az ukrán nyelvtörvény a tatárokat nem érintette, hiszen a tatár egy ukrán tájszólás, nemde? :D"

Hidd el, bennük sokkal jobban megmaradt, hogy miért és hogyan kellett elhagyniuk annak idején a szülőföldjüket. Azután kiket találtak ott, és hogyan fogadták őket, amikor visszatérhettek. (Már aki túlélte a sztálini kitelepítést.)

Üdv:

B.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 350
5 048
113
Bennük vagy benned? Egyébként biztos vagy abban, hogy ez így működik? Mert akkor tájékoztatlak, hogy volt idő, amikor a tatárok még a környéken sem voltak, ellentétben a többi helyivel. Ráadásul érkezésükkor nem igazán lopták be magukat a többi nép szívébe. Ejnye, de kínos. :)
Azért szerencsére ez nem ilyen ovis módon működik egyrészt, másrészt az ilyen sztorikban mindenkinek vannak jogos sérelmei, lehetne sorolni napestig. Viszont rohadt érdekes, hogy némelyeknek csak bizonyos dolgok maradtak meg a történelemből, a többi - számukra kínos - rész baromira nem.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
"Bennük vagy benned? Egyébként biztos vagy abban, hogy ez így működik? Mert akkor tájékoztatlak, hogy volt idő, amikor a tatárok még a környéken sem voltak, ellentétben a többi helyivel. Ráadásul érkezésükkor nem igazán lopták be magukat a többi nép szívébe. Ejnye, de kínos. :)
Azért szerencsére ez nem ilyen ovis módon működik egyrészt, másrészt az ilyen sztorikban mindenkinek vannak jogos sérelmei, lehetne sorolni napestig."

Szia!

Mindkettő. És így működik (még ha innen a távolból szerinted ez óvodásnak is tűnik).
Volt szerencsém beszélgetni tatárokkal Bahcsiszerájban elég hosszan. Más súllyal emlékeznek és gyűjtenek dokumentumokat a XX. század történéseire, és máshogy a középkorban és koraújkorban történtekre.
Szerintem határozottabban meg tudják azt élni és emlékezni arra, ami közvetlen hozzátartozóikkal és velük történt. Bár lehet, hogy Te tudod jobban. :-(
De azok a sérelmek ott élnek a mindennapjaikban, az elvett földekben, házakban, életekben.

Üdv:
B.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 350
5 048
113
<i>(Nem bunkóságból nem köszönök, hanem azért, mert ez egy fórum.)</i>

Nem kétlem, hogy vannak jogos (vagy adott esetben kevésbé jogos) sérelmeik a derék tatároknak, de az azért vicces, hogy csak az ellenük elkövetett dolgokra kívánnak emlékezni. Nem egyedül élnek ezen a bolygón, azt azért szögezzük le, így az éremnek több oldala van, ha tetszik nekik, ha nem. Kívülállóként nyilván másként látom a dolgot, mint ők, ez nem vitás.
Számomra egyébként nem ezzel van a gond (ezt majd rendezik az oroszok, ha a krími tatárokkal elszalad a ló), hanem azzal, hogy ilyenkor a pártfogóik valamiért egyből oroszozni kezdenek, meglehetősen komoly hiányosságokat mutatva ezzel fel történelmi ismereteikben: elég nyilvánvaló, hogy valójában nem az ismeretek hiányáról van szó (bár ennek is lehet szerepe a dologban), hanem közönséges rosszindulatról és elfogultságról. Már legalábbis szerintem, persze.
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
160
161
43
Szeretném veletek megosztani a volt szovjet tagköztársaságok sajátos viszonyát az orosz „anyácskával” (vagy medvével kinek mi a szimpatikus) az általam tapasztaltak leírásával.
2012-ben Észtországban voltam 1 hónapot Narva városában, az orosz-észt határon lógattam a lábam 1 lengyel, 1 román, illetve 2 orosz!! határőr társaságában. A Frontex, (Európai Határőrizeti Ügynökség)mint EU-s szerv finanszírozta a tevékenységet nekünk is és az orosz srácoknak is. A munka nem volt megterhelő, így jutott idő és lehetőség is mindenre. Narva település lakossága a SZU szétesése óta folyamatosan csökken, mivel az ott lakók 80-90%-a orosz nemzetiségű, így a kormányzat érthető okokból nem ebben a térségben ruház be. A városban tizenegynéhány iskola van, ebből EGYBEN folyik észt nyelven a tanítás, a többiben orosz nyelven tanítanak. (Az iskolák fenntartási költségeinek szinte teljes egészét az orosz állam állja!) Az állami szervek közül a rendőrségen, vámosoknál szinte mindenki orosz nemzetiségű (ennek megfelelően történik a cigaretta, alkohol termékek, üzemanyag! csempészése. Az észt határőrség ebből a szempontból kivétel, valószínűleg azért,mert az önálló államiság egyik megjelenési formájává vált 1991-től. (Itt jegyzem meg, hogy rengeteg elkötelezett srác dolgozik köztük, akik át, és túlélték az OMON egységek kirándulgatásait a függetlenné válást követően frissen felállított konténer fülkéknél. Pár képet láttam, legalább olyan, mint a délszláv válság …) Az orosz-észt határon dolgozók kizárólag észtek, akik az ország belsejéből járnak dolgozni, 1 hetet dolgoznak, 1 hetet pihennek. AZ hét alatt kétheti munkaidőt (80 óra) dolgoznak le, a határőrség lakásokat bérel a részükre 3-4 embernek 1-et. Jobban meg vannak fizetve, gondolom az elkötelezettségük fenntartása érdekében. (az útlevélkezelők 130.000-150.000 Ft-nak megfelelő juttatásban részesülnek, a kirendeltségi! tisztek bőven 3 kiló felett keresnek). Az illetékességi területet ábrázoló térképeken a szokásos egyezményes jeleken túl, feltüntetik Észtország 1920-as határát (ez jelenleg Oroszországban van) és amiért az egészet leírom, amikor megkérdeztem tőlük, hogy a sok orosz (akik egyébként nem észt állampolgárok, hanem hontalan okmánnyal, vagy orosz útlevéllel rendelkeznek) nemzetiségű személy miatt mi lesz a környékkel, azt válaszolták, hogy szerintük a terület nagyrésze visszakerül Oroszországhoz. Ez néhol akár 50-70 km-es sávot jelent az amúgy sem túl nagy Észtországban. Tehát van elfogadottsága Oroszországnak a térségben, és ennek fényében is lehet nézni a videókon a rendvédelmi szervek tevékenységét. Már csak egy pici adalék, amikor láttam a kiküldetési lehetőségeket, azt gondoltam, hogy de nehéz lesz ide bekerülni….de senki nem akart oda menni dolgozni. Én meg még 3 napra orosz vízumot is kértem, és kimentem megnézni a május 9-i díszszemlét Szentpéterváron, na ott is van ám gond, mert nekik is van keresztjük a kaukázusi bevándorlók.

Bocsánat a hosszú hozzászólásért..
 
Status
Not open for further replies.