Oroszországot hova akarjuk még visszaszorítani. Kereskedni kell velük, normális, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kiépíteni. Nem kell s@ggett nyalni. A mérges kígyót is békén kell hagyni, nem pedig beszorítani a sarokba. Oroszország teljesen más mentalitású, mint a nyugat európai országok, akik végig rabolták a világ országait, onnan van nekik a gazdagságuk. Ebből a gazdagságból nekünk soha nem lesz semmink, nekünk "coki", sőt minket is csak kihasználnak, hogy nekik több legyen. Ez jó nekünk, nem hiszem. Nem ez a Mi utunk, jövőnk.
Mi sehova, de az USA annyira keletre amennyire csak lehet. Nem tudom mennyire, bölcs taktika Kína karjaiba, de ez az ő dolguk.
Mi nekünk annyi hasznunk van belőle, Oroszo. minél keletebbre van, a térségre annál kevesebb befolyása marad. Tudom, most szimpatikus sokaknak Oroszo., mert gyengül és folyamatosan védekezik, de ne felejtsük el mi volt itt 50 évig. Totális politikai elnyomás, katonai megszállás. Köszönöm, én a ruszkikból sem kérek. Addig tűnnek szimpatikusnak, amíg védekeznek. Ha nyeregben érzik magukat nem lesznek kevésbé aggresszívek, mint korábban és ugyanúgy erőszakosan ránkerőltetnék az akaratukat, mint most Washington vagy Berlin(Brüsszel). Sőt, sztem rosszabbak.
Nekünk nem érdekünk velük a konfliktus, de a mai helyzet a legkedvezőbb. Nyugati színekben mi vagyunk a leginkább nyitottak az oroszok felé. Bármilyen Unios határozatot blokkolhatunk, de ennek megkérjük Moszkvában az árát. Nem szabad mindent blokkolni, kellenek a nyugati partnerek is. Nélkülük a magyar gazdaság halott. Az oroszok nem tudnak magas technologiai hozzáadott értékű, exportképes befektetéseket hozni. Beszorultak egy harmadik világbeli, nyersanyagexpoetra épülő gazdaságba. Ez nekünk nem perspektíva. Talán még az atomerőműépítés, ami a szovjet korszakból megmaradt. Azért kicsit attól is tartok....
Még kell nekünk az orosz gáz, de folyamatosan csökken a függés. A déli Áramlat nekünk duplán jó. A nagypofájú ukránok szívnak, de középtávon megnyiltak a lehetőségek az oroszoktól független az azeri gázmezők eléréséhez is. Ebben a Nyugat partner lesz, diverzifikálni kell a Déli Áramlat gázszállítóit. Nem is nekünk kell kimondani, majd Brüsszel kötelez. De ez esetben egybeesik az érdekeinkkel. Kíváncsi vagyok az Északi Áramlatnál, hogy sikerül majd az orosztól független beszállítót bevonni. A brüsszeli szabályokat egy élmény lesz a németek ellen fordítani ennyi leckéztetés után.