pont úgy mondjátok "az amerikaiak","az Oroszok","a németek","a finnek",vagy a "mi,Magyarok" kifejezést,mintha a nevezett népek fiai döntöttek volna a háborúkban betöltött szerepükről.Véleményem szerint,amikor ezeket a kifejezéseket használjuk,tegyünk különbséget a hétköznapi ember,aki az adott nemzethez tartozik,és csak túl akarta élni azt a napot cselekedetei,és a politikusok,cselekedetei között,akik megszervezték a háborúkat,békekötéseket,deportálásokat,országhatárokat,stb.
Amig pl a szovjetek ideiglenesen hazánkban állomásoztak,nem kevés szovjet katona járt be a falukba akciós üzemanyagot árulni ):
,nem kevés teljesen jó fej volt,nem akartak deportálni minket,szerették a páleszt mint mi,a szüleim voltak kint Leningrádban valahogy 85 körül,az egyik polgári alkalmazottnál,akit,és a családját onnan ismertük,és nem küldték őket a gulágra,az ő családja,a mamája is volt nálunk,teljesen normális emberek voltak.
94-ben 1 évet éltem,dolgoztam az államokban,egyik asztalos sem akart űrfegyvereket az adójából,vagy,hogy megtámadják kuvaitot,ugyanolyan melósok voltak mint mi,ugyanazokkal a problémákkal,segítettek mindenben,amiben tudtak,vagy megkértem őket.
Anyám még élt,valahogy 15 évvel ezelőtt dolgozott pár évet Németben,ápolónőként,egy családnál,a dédit ápolta vagy 2 évig,ott sem szóltak hozzá 1 rossz szór sem,mindig kapott plusz pénzt,fizettek mindent,hétvégente összejöttek a szomszédok a kertbe,a mama főztjére ): ,15-20 árja,középosztálybeli német,mindenki szerette őt,szépen beszéltek vele,semmi negatívat nem tudott a mama rájuk mondani,miután a dédi megtért a teremtőhöz,ők is évente eljöttek hozzánk,pár napra,elmentünk együtt pancsolni,horgászni,mulatni,persze a mama főzött gulyást,mindig vittek belőle haza is

.
Csak azt szeretném kihozni belőle,hogy nem az emberekkel van a gond jellemzően,hanem a vezetőkkel,ne ítéljük meg őket a vezetőik parancsai alapján.