[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 869
81 479
113
Az orosz és fehérorosz fegyveres erők „Szövetségi Elhatározás-2022” közös gyakorlatának térképe

A gyakorlatok közzétett térképe alapján szinte ugyanazok vannak az arénában. A Nyugat-2021 gyakorlatokhoz hasonlóan a „Nyugatiak” koalíciója ismét feltételes agresszorként működik, Nerisből és Pomorie-ból (Litvánia és Lengyelország területe), amelybe szintén beletartoznak az új jövevények - Klopia és Dneprovia (a Lengyelország és Ukrajna területe).

A "szövetségi elhatározás" is két szakaszra oszlik - az első, február 10-től 13-ig tart, amelynek során az ellenséges légicsapások visszaverése során a harcicsoportok irányítását végzik, a második pedig, amelynek során február 14-től. 20-ig a csapatok irányítását végzik az ellenséges szárazföldi támadás visszaverése során ellenőrzik.

A forgatókönyv szerint a hadgyakorlat terrorista csoportok és szeparatisták tevékenységén alapul. A helyzet súlyosbodásának fő oka a Polesie Köztársaság (Fehéroroszország) destabilizálására és hatalmának megd0ntésére tett kísérlet az Északi Föderáció (Oroszország) gyengítése érdekében.

y6lr-1Kda8M.jpg

u.i. pöcsi hogy lesz így orosz támadás Ukrajna ellen? :)
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Azért az emberke nagyon nem lehetett rendben mentálisan, hogy ezt így torolta meg.Az persze, nagyon komoly kérdéseket vett fel, hogy, milyen pszihológiai szűrőrendszer van az ukrán hadseregben, hogy ilyen ember éles fegyvert kap a kezébe.
Sorkatonaság van és háború... nehogy mán holmi "szimuláns" megússza a haza védelmét... nehéz azt felmérni, hogy valaki hogyan reagál csoportos tartós zaklatásra olyanoktól, akikkel össze van zárva... mivel ilyen helyzet jellemzően csak a bevonulástól van, jellemzően korábban legalább aludni hazajártak... általában... talán egyszerűbb lenne a probléma másik végét megoldani és nem eltűrni azt, hogy a katonatársak egymást "szivassák". Ilyenkor Dirty dozen Posey jut mindig eszembe.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Sorkatonaság van és háború... nehogy mán holmi "szimuláns" megússza a haza védelmét... nehéz azt felmérni, hogy valaki hogyan reagál csoportos tartós zaklatásra olyanoktól, akikkel össze van zárva... mivel ilyen helyzet jellemzően csak a bevonulástól van, jellemzően korábban legalább aludni hazajártak... általában... talán egyszerűbb lenne a probléma másik végét megoldani és nem eltűrni azt, hogy a katonatársak egymást "szivassák". Ilyenkor Dirty dozen Posey jut mindig eszembe.
A szivatást és a zoldfuluek valamilyen szintű vegzalasat egyetlen hadseregből sem tudják kiszűrni ez a múltban sem sikerült, és a jövőben sem fog sikerülni.....
 

andris.7

Well-Known Member
2016. szeptember 17.
84
436
53
  1. Palack vagy karton tej (1 liter): 293 HUF (27 UAH)
  2. Közkedvelt sárga sajt (1 kg): 2,200 HUF (203 UAH)
  3. Egy üveg sört egy ismert márka: 379 HUF (34 UAH)
  4. A kolbász vagy felvágottak (1 kg): 3,400 HUF (309 UAH)
  5. Egy középkategóriás bor (egy palack): 1,100 HUF (100 UAH)
Nem is sokkal olcsóbbak, most nézem.
A cigi olcsóbb.

De a mostanság népszerű gáz ára:
A lakossági földgáz általános tarifája Ukrajnában köbméterenként eléri a 9,99 hrivnya, Magyarországon 8,14 hrivnya (2021 és azt írjak, hogy 2022 januárban, +19% emelést terveztek az ukik)
Még drágább is mint nálunk.
Én kárpátaljai magyar vagyok. Ezek az árak eléggé változóak régiónként. De itt a beregszászi járásban például az átlag ára egy csomag 0,9l tejnek kb 29-31 UAH (faluhelyen a háztályi nem hivatalosan árult ára 25-30 / l között), a hús termékek egyértelműen drágábbak mint magayarországon, lassan jobban megéri majd átjárni értük a határon. Az alkohol árát nem tudom, mert nem nagyon szoktam inni, én ezen spórolok. A lakossági földgáz ára elég bonyolult mert itt 2 gázszámlát kapunk: az egyiken a földgázt magát számlázzák ki kb 8 UAH/köbméter a másikon pedig külön szolgáltatási/elosztási/szállítási díjat fizetünk ami az éves átlagfogyasztástól függően változhat, nekem kb 10,54 UAH-ba jön ki a földgáz köbmétere ha összeszámolom.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Had kérdezzem meg, a Krím elfoglalásakot mire válaszoltak?
Ukrajna jelenleg partnerségi viszonyban van a NATOval. Szóval azon, hogy ellátják őket fegyverrel (persze milyenekkel!), és felderítési adatokkal, azon nem tudom, hogy mit kell meglepődni?!
Viszont az ukránoknak is tisztában kell lennie azzal hogy nem kötelesek csapatokat küldeni a segítségükre.
Azt viszont megint nem tudom ételmezni, hogy a NATO az ukránok farkával verné a csalánt. Azt gondoljuk, hogy az ukránok tárt karokkal rohannának az Orosz Anyácska kebelére, ha nem lenne a NATO partnerség, vagy nem kellene akár katonák bevetésével is rendet csinálni az ország szakadár területein?
Vagy Oroszországnak joga volt katonai erőt bevetni a függetlenséget óhajtó Csecsenfőlöldön, de Ukrajnának nincs joga ugyan ezt megtennie a dombaszi és luhanszki felkelők ellen?
Egyrészt az oroszok már ott voltak. Másrészt ugye azért te is tudod(persze, hogy tudod), hogy a hírszerzésük(az oroszoké) már biztosan képben volt a ukrán/amcsi tervekkel a Krím jövőjét illetően. Harmadrészt Putyin nem akart Gorbacsov hibájába esni, ígérgetéseknek hinni. Inkább lépett.
A csalános hasonlat pedig igen könnyen értelmezhető, csak ahogy látom, most felvettél egy eröltettett butaságot ezzel a témával kapcsolatban, ami nagyon nem lenne szükséges. Sokkal sokkal jobban képben vagy szerintem a dolgokkal.;)
Vajon a grúzoknak honnan jutott eszébe az orosz békefenntartókra támadni? Nem lehet, hogy valaki ösztönözte őket?:oops:
Nem, Oroszországnak nem volt joga erőt bevetni a csecsenek ellen, Törökországnak nem volt joga erőt bevetni a kurdok ellen, az USA-nak erővel elfoglalni Szíria északkeleti részét, és még lehetne folytatni. Az a helyzet, hogy a kurdoknak, a csecseneknek, a szíreknek vagy mondjuk a kongóiaknak nem volt a közelben egy erős segítőjük. A kelet ukrajnai oroszoknak meg éppen van. Ez a szerencséjük. De ha már csecsenek... Vajon, ha akkor megkapták volna a hőn vágyott függetlenségüket, most hol tartanának? Élnének úgy, mint most? Vagy inkább egy Afganisztánhoz, Líbiához hasonló káoszban vergődnének?
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Ukrajna több mint 40%-a orosz nemzetiségű. És még többen beszélik a nyelvet. Ehhez képest a Baltikumban sehol nincs ekkora arány.
Ukrajnát mennyire tudná megvédeni? (semennyire! látjuk.) Lengyelországot sem tudná! Nem véletlenül fegyverkeznek a lengyelek, mint állat.
DEhát már van ABM rendszer telepítve a balti államokban.
A 2017-es cikkben amit linkeltél, ez áll:
"The Patriot battery was brought to the Siauliai military airbase on Monday, ahead of the Tobruk Legacy exercise, and will be withdrawn when the exercise ends on July 22, a Lithuanian defense ministry spokeswoman told Reuters."

Ez alapján nem tudom, hogy van vagy nincs, de inkább nincs.
 
W

Wilson

Guest
Én kárpátaljai magyar vagyok. Ezek az árak eléggé változóak régiónként. De itt a beregszászi járásban például az átlag ára egy csomag 0,9l tejnek kb 29-31 UAH (faluhelyen a háztályi nem hivatalosan árult ára 25-30 / l között), a hús termékek egyértelműen drágábbak mint magayarországon, lassan jobban megéri majd átjárni értük a határon. Az alkohol árát nem tudom, mert nem nagyon szoktam inni, én ezen spórolok. A lakossági földgáz ára elég bonyolult mert itt 2 gázszámlát kapunk: az egyiken a földgázt magát számlázzák ki kb 8 UAH/köbméter a másikon pedig külön szolgáltatási/elosztási/szállítási díjat fizetünk ami az éves átlagfogyasztástól függően változhat, nekem kb 10,54 UAH-ba jön ki a földgáz köbmétere ha összeszámolom.
Érdekelne, hogy te, hogy látod ezt a helyzetet ami Ukrajnában kialakult, egyáltalán, hogy élitek meg?
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A szivatást és a zoldfuluek valamilyen szintű vegzalasat egyetlen hadseregből sem tudják kiszűrni ez a múltban sem sikerült, és a jövőben sem fog sikerülni.....
Ahogy az iskolai zaklatást sem sikerül. Csak a különbség az, hogy ott nincs rendszeresen mindenki kezében töltött fegyver, ezért talán nem ártana több figyelmet szentelni a témának. Persze pl kishazánkban ez részben megoldódott azzal, hogy már nincs sorozás, csak aki ezt akarja/vállalja jön önként, de ahol van még sorozás, ott ez a veszély komolyabban fennáll.
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Nem teccccik érteni a magyart, tessen mondani?
Lement a roló? Nem látsz a pipától? Még jó, hogy beidézted a hozzászólásomat.
Így magad is - még egyszer - végig tudod betűzni, hogy mire reagáltál.
De segítek is, hogy ne tartson fél óráig:

Így legyen ötösöm a lottón:

Na íme, elő is ugrott egy! Ollé!
Én pedig drágám az összes hozzászólásodra reagáltam így! Nem tudom te mit szólnál ha a szomszédod megengedné hogy az ablakodhoz legközelebbi helyre sz..nak az emberek? Neked ez hogy tetszene hmmm? Tudom kicsit fura hasonlat de most az Ukrán megengedte az Usanak és vele a Natonak hogy pont az Oroszok ablaka alá sz..janak.
Remélem sikerült megértened a hasonlatott.
Mível te se és az Oroszok se torerálják a szagott így ezt szóvá teszitek!
Nagy vonalakba remélem éted!
Az a baj veletek hogy lassan full kreténbe toljátok ezt a Nato-Usa dolgot. De térjünk má észhez, nem az átkosba élünk hogy imádjuk az amerikai álmot. Azt megkaptuk 90-ben és valahogy a többségi társadalomnak nem nagyon jött be!
Ennyit akartam csak Off-ni! Bocsesz fiúk.
Te meg tényleg egy Pöcs vagy Pöcs:D
 

andris.7

Well-Known Member
2016. szeptember 17.
84
436
53
Érdekelne, hogy te, hogy látod ezt a helyzetet ami Ukrajnában kialakult, egyáltalán, hogy építek meg?
Mindenki másképp. Van aki retteg, hogy bármikor kitörhet egy nagyobb háború és akkor elvisznek minket katonának (sőt már a nőket is...), van aki egyáltalán nem fél. Én valahol a kettő között, aggódnék én is de nincs rá időm a mindennapi gondok miatt. Mondjuk amikor van egy kis szabadidőm a Magyarországi álláshírdetéseket olvasgatom arra az esetre ha gyorsan le kellene lécelni innen.
 
W

Wilson

Guest
Mindenki másképp. Van aki retteg, hogy bármikor kitörhet egy nagyobb háború és akkor elvisznek minket katonának (sőt már a nőket is...), van aki egyáltalán nem fél. Én valahol a kettő között, aggódnék én is de nincs rá időm a mindennapi gondok miatt. Mondjuk amikor van egy kis szabadidőm a Magyarországi álláshírdetéseket olvasgatom arra az esetre ha gyorsan le kellene lécelni innen.
Pontosan ezért kérdeztem mivel te ott élsz, és gyakorlatilag bármelyik a kritériumoknak megfelelő kárpátaljai magyart besorozhatják és elvihetik sajnos az orosz-ukrán határhoz....:(
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Mindenki másképp. Van aki retteg, hogy bármikor kitörhet egy nagyobb háború és akkor elvisznek minket katonának (sőt már a nőket is...), van aki egyáltalán nem fél. Én valahol a kettő között, aggódnék én is de nincs rá időm a mindennapi gondok miatt. Mondjuk amikor van egy kis szabadidőm a Magyarországi álláshírdetéseket olvasgatom arra az esetre ha gyorsan le kellene lécelni innen.
Na ezt jól teszed, Magyar okmányok vannak?
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 096
25 065
113
2018- as cikk , de azóta gyakorlatilag nem változott a helyzet.

Megbízható pajzs vagy lyukas vályú: milyen állapotban van az ukrán légvédelmi rendszer?....


A Sz-300 miért nem csodaszer, és a Sz-125 visszaállítására tett kísérletek miért egyértelmű korrupció.

Mikhail Zhirokhov

10 ÁPRILIS 2018, 08:30

Április elején az Ukroboronprom bejelentette, hogy újabb felújított Sz-300PS légvédelmi rendszert adott át az Ukrán Fegyveres Erőknek. A berendezés élettartamát további hét évvel meghosszabbították. A munkát a konszernhez tartozó Ukroboronservis végezte, és 2016-2017-ben összesen öt ilyen komplexumot javította. Ez egyike az Ukroboronpromnak az Ukrán Pajzs stratégia részeként adott számos megrendelésnek, amely "a csúcstechnológiás gyártásra való áttérést, a nemzetközi NATO-szabványokat és a fegyveres erők modern fegyverekkel való felszerelését irányozza elő" - közölte a konszern. A Mind megkérdezte Mykhaylo Zhyrokhov katonai szakértőt, hogy mi is valójában az "ukrán pajzs" a légvédelmi rendszerek tekintetében.

Rendszerek a múlt századból...

Az Ukroboronprom csak a minap jelentette, hogy az elmúlt két évben öt Sz-300-as komplexumot javítottak az ukrán légierő számára. Érdemes felidézni, hogy ezeket a komplexumokat stratégiai és taktikai repülőgépek, cirkáló és taktikai rakéták ellen tervezték, 25-27 kilométeres magasságig és 100 kilométeres távolságig.

Az azonban, hogy ezek a rendszerek mennyire bizonyulnának hatékonynak egy esetleges nagyszabású háború esetén Oroszországgal, meglehetősen vitatható kérdés. Egyrészt ez egy meglehetősen mobil légvédelmi rendszer. Amikor a rendszer gyártása megkezdődött (1980-as évek eleje), rekordot jelentő 5 percet kellett várni a harckészültség elérésére. Másrészt 30 év alatt az észlelő- és zavarórendszerek nagyon sokat fejlődtek, míg ezen ukrán komplexumok elektronikája tulajdonképpen a változatlan maradt.

Még egy dolog - 2014 előtt Ukrajnának volt egy Csouda rakétakilövőtere a Krímben, de 2010 óta egyetlen éleslövészettel járó gyakorlati taktikai gyakorlatot sem tartottak ott.

Csak 2016 végén kezdtek éleslövészetbe a rakétásaink, amikor végre sikerült felállítaniuk egy gyakorlóteret a Herszon régióban. Az ilyen gyakorlatok azonban szó szerint esetleges jellegűek, és nem képesek teljes mértékben támogatni az összes légvédelmi rakétaegység harckészültségét.


Arsenal csökkentés.....

Általánosságban elmondható, hogy a Szovjetunió összeomlása után hazánk egy meglehetősen komoly légvédelmi rendszert - 132 légvédelmi rakétadivíziót - örökölt. Ugyanennyi volt Oroszországban 2015-ben. Légvédelmi rendszerünknek azonban volt egy meglehetősen komoly problémája - a szovjet alapokmányok szerint a légvédelmi rakétarendszerek állásai túlnyomórészt helyhez kötöttek voltak, és főként stratégiailag fontos ipari és közigazgatási központokat - Kijevet, Dnyepropetrovszkot (ma Dnyepr), Harkovot, Nyikolajevet, Odesszát és a Krímet - fedték le.

Nyilvánvaló, hogy még a meglehetősen régi rendszerek, például a vietnami háború idejéből származó Sz-125 vagy Sz-75 is elég jó volt ilyen célokra. Egy független államnak, amelynek nem volt annyi ellensége, mint a Szovjetuniónak, egyszerűen nem volt szüksége ennyi eszközre. Ezért Ukrajna a függetlenség elnyerése után nagyon hamar jelentős csökkentésre kényszerült. Így először az Sz-75 közepes hatótávolságú SAM-eket vonták ki a szolgálatból, majd a 2000-es évek elején az Sz-125 rövid hatótávolságúakat. Amíg az erőforrások lehetővé tették, a nagy hatótávolságú Sz-200V és
Sz-200D SAM-ek szolgálatban voltak, de 2013-ban ezeket is kivonták a harci szolgálatból.

A fő rendszer az Sz-300-300PT és az Sz-300PS volt (2010-ben 16 hadosztály rendelkezett S-300PT-vel és 11 S-300PS-szel). Ezzel egyidejűleg komoly földrajzi átrendeződés történt - elsőként a Donbasszban és az Oroszországgal határos területeken állomásozó hadosztályokat szüntették meg, míg a hangsúly a központi és nyugati régiókra helyeződött. Nagyon valószínű, hogy ez szándékosan történt.

Az Oroszországból származó pótalkatrész-ellátással kapcsolatos problémák és a légvédelmi rakéták szavatossági idejének meghosszabbítására való képtelenség vezetett oda, hogy 2014-re még a hadsereg Buk-M1 közepes hatótávolságú SAM-rendszere is bekerült az ország légvédelmi rendszerébe. Ugyanakkor kísérleteket tettek a komplexumok felújításának elsajátítására - a legnagyobb sikert az Sz-300-asok esetében érték el. Fegyverzeti szakembereink például 2012-ben arról számoltak be, hogy az Sz-300PS két hadosztályát felújították, és az alkatrészek egy részét Oroszországban gyártották.

Надежный щит или дырявое корыто: в каком состоянии украинская система ПВО

Sz-300PS SAM RENDSZER
Fotó: Ukroboronservis

A Krím annektálása után a légierőnk öt Sz-300-as és három Buk-M1-es hadosztályt veszített el, ami rendkívül negatívan hatott a harckészültségre, és valójában lyukat ütött a déli légvédelmi rendszerben.
Már megint hadosztály, osztály helyet. Erre végre oda kellene figyelni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113
Nem, Oroszországnak nem volt joga erőt bevetni a csecsenek ellen, Törökországnak nem volt joga erőt bevetni a kurdok ellen, az USA-nak erővel elfoglalni Szíria északkeleti részét, és még lehetne folytatni.
Jogilag az állam erőszakszervezeteinek a fegyveres felkelők ellen és a szakadárok ellen, joguk van (mi több kötelességük) fellépni. Mivel az alkotmányos rend és az ország integritását veszélyeztetik, és a rendkívüli állapot bevezetésre kerül. Hogy ez az erő bevetése mennyire sikerül civilizáltra, az már az adott országtól függ.
Putyinnak a második csecsen háború adatott...
Csecsenföld szenvedte meg tulajdonképpen a szilárd Oroszország lehetőségét. Azóta országon belül nem nagyon b@szakodnak Putyinnal.
Különben Grozníj ostroma egy elég szimbolikus jelzés Ukrajna jelenlegi helyzetére is. Valahogy ott sem nagyon esett le időben a kopejka, hogy nem igazán jó emberrel akarnak keménykedni muzulmánok.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 058
113