[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Magyarország TÖRVÉNYYES királya segítséget kért a szövetségesétől egy csapat esküszegő ellen.
Mi hívtuk.
Amúgy közvetve is, mert ha Kossuth nem kezd el keménykedni, és nem trónfoszt, a hadsereg és a nép nagyobb részének az akaratát figyelmen kívül hagyva, akkor az orosz Cárnak lett volna indoka elutasítani Ferenc József kérését, és F.J.-nek is lett volna más választása, mint elküldeni azt a nagyon is megalázó kérést.

Mi volt benne a bűn?

Hát, mindenesetre 300 évnél hosszabb közös határ és 500 évnyi technikailag közös határ alatt egy azaz egy 56 volt, amikor nem mi támadtunk, vagy nem mi hívtuk be őket.
Ami nem teszi ártatlanná vagy ma született báránnyá őket, de
Amikor a Katolikus Szent Liga a törökök ellen vonult, az Ortodox Moszkva tehermentesítő támadást indított a török ellen, ezzel tevőlegesen is segítve Buda visszavételét.
A balkán felszabadítása, és a Vajdaság nagy részének török uralom alatt maradása (és ezzel nagyon durván szerbé válása) annak köszönhető, hogy a flancúz kilály szent esküjét megszegve hátba támadta a Ligát.
Ehhez képest te is, meg a többi 48-azós rohan bőnyállal bekapni, a szent nyugat farkincáját.
Értem, tehát ti mint osztrákok hívtátok be. Ja, csak nekünk magyaroknak ez nem volt jó.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Mázli, hogy kapunk az EU-tól segílykét, különben éhen halnánk...
nyilvánvaló hazugság.
Ellentétben mondjuk a 38% magyarral rendelkező Magyarországgal, ahol ugye kezelni kellett volna a románokat, rácokat, horvátokat, és közben egy olyan gazdasági környezetből potens hatalmat csinálni, ami 48-ban LŐPORBÓL nem tudott eleget gyártani.
Batthyány, Deák, Andrássy, és úgy nagyjából minden tisztán látó politikusunk tisztában volt vele, hogy egyszerre minden nem megy. És akkor jött Kossuth...
Az a "barom" majdnem megnyerte, csak a buta oroszok már akkor is be akartak vágódni a nyugatnál. (Mellékszál, de rohadtul szánalmas ez az orosz viselkedés azóta is.)
Tessék egyszer elolvasni Görgey visszaemlékezéseit. A tavaszi hadjárat végére konkrétan nem maradt annyi lőszer, hogy egyszerre el tudják látni a hadra kelt sereget, és az erődöket is.
A magyar törvények megszegésével megszavazott trónfosztás után, ugyanakkor csak Ausztria TELJES veresége lehetett a befejezés.
Nos mindenkinek magára bízom, hogy eldöntse, a tavaszi hadjárat végén, a szárnyak biztosításának teljes feladásával, és a Főseregen kívüli hadseregek összes utánpótlásának odavonásával elméleti maximumként 3 napi lőszerrel rendelkező 40 ezer fős haderőnek milyen esélyei lettek volna, a teljesen feltöltött és felszerelt csak bécs védelmére összevont 52 ezer fős haderő ellen. És ez messze nem a teljes ereje volt az udvarnak.
És újra leírom, akkoriban, különösen ezen a környéken, a leírt szerződés majdnem a szent eskü szintjén volt, azaz Miklóst kötelezte a segítségnyújtásra. Nem akart bevágódni, főleg nem nyugaton, mert Ausztria ugyanolyan kipusztítandó entitás volt, mint Magyarország.
Aztán persze, amikor a nem utólag okosok már 48-ban kimondott szavai igazolódtak, az a köztörvényes gyorsan lelépett az államkasszával, és a slepjével, majd még gyorsan leárulózta Görgeyt.

Amúgy van még egy érdekes dolog az egészben: A Kossuthisták ugyanis érdekes módon nagyon alul reprezentáltak maradtak a hadseregben, igaz a harc előtt, és után nagyon ment a melldöngetés, csak a fronton valahogy megint nem ők hullottak el.
Nem sokkal később pl. a svédek békében elengedték a norvégokat, itt meg még a 2.vh. idején is vissza akartak ülni a trónra... Elképesztő!
Ez olyan, mint ha az a bizonyos repesz fél centivel beljebb megy, ma 3 emelet magas lovasszobra lenne Görgeynek szituáció.
Ha akkor elengednek, 1855-re kapunk egy trianont, és most mindenki visszasírná azokat a boldog időket, amikor még egyben volt az ország.
Így persze lehet rájuk köpködni, és imádni a szabadkőműves, a koronát elpusztítani akaró lajoskát.

Hiszen amúgy ezek a fúj elnyomók, még a feudális keretek lebontását se erőltették rá, azokra a csúnya elnyomottakra, sőt még azt is megengedték, hogy államnyelvként a latint használják, miközben már az egész birodalom túljutott ezen, kivéve a magyar rendek.

Nem kell szeretni senkit a magyar történelemben, de be kéne fejezni a kommunizmusban ránk erőltetett Rákosista tézisek kritika nélküli elfogadását.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Jó akkor próbáld vissza nézni,te IQ light. Még egyszer mondom,hogy más megértette,de te nem.Mondjuk egy ilyen csevegés után nem is csodálkozom.
Te szerencsétlen hülye! Mi közünk ahhoz, hogy az osztrák császár az orosz cárral milyen szerződést kötött??? Semmi. Leverték az oroszok a forradalmunkat. Ennyi. A többi mellébeszélés.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Te szerencsétlen hülye! Mi közünk ahhoz, hogy az osztrák császár az orosz cárral milyen szerződést kötött??? Semmi. Leverték az oroszok a forradalmunkat. Ennyi. A többi mellébeszélés.
Jól van. További jó rettegést.
Trianon nem is volt...
Ahogy Jalta se
Ahogy rendszerváltás se.
Ahogy...
Lényeg, hogy de 48meg56
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 410
16 655
113
Te szerencsétlen hülye! Mi közünk ahhoz, hogy az osztrák császár az orosz cárral milyen szerződést kötött??? Semmi. Leverték az oroszok a forradalmunkat. Ennyi. A többi mellébeszélés.
Keservesen sötét vagy,hogyha más érti az összefüggést,és te nem,akkor legalább ne alázd magad tovább.Még mindig ne vagy képes felfogni,hogy te voltál az egyetlen aki nem értette meg?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 088
24 995
113
CBO-aznak Vlagyivosztokban. Valamit benéztek.
10022023_153504_905839_lg.jpg
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Őszintén, te az elmúlt 1 év után reálisnak találod, hogy Moldova szomszédja Oroszország lesz?? Az oroszok tetű lassan haladnak. Egy kisvárost mint Bakhmut (70.000) hónapok óta ostromolnak. És ezek még orosz területek. Az 1 milliós Odesszai ostromára össze tudnak majd gyűjteni kellő haderőt, tudják majd irányítani, ellátni? Mert útban Moldova felé vannak még ilyen kisebb döccenők.
Nem tudom hogy ez mikor fog bekövetkezni, de igen, úgy gondolom ez megfog történni.Egy katonai összeomlás mindig egyre gyorsuló ütemben következik be még ha előtte x idővel ez nem mutatja jeleit. A 1000. vitának arról hogy miért gondolom úgy hogy az orosz erőforrások rendelkezésre állnak ehhez, vagy hogy minden nyugati média ellenére úgy gondolom nem kretének a vezetőik maximum naivak(voltak eddig).
Igazából nekem tök mind1, mi lesz a moldovai románokkal. Közép távon akár egy orosz megszállás tetszene is. Én csak attól tartok rövid távon a moldovai eszkaláció tovább szűkíti, ellehetetleníti a geopolitikai mozgásterünk. És ezeknek súlyos geopolitikai, gazdasági következményei lesznek ránk nézve. Azaz előfordulhat, hogy vagy a kormány szakít kényszerből teljesen az oroszokkal, mert ellehetetlenül, vagy a gazdasági válság miatt megbukik és jönnek az öngyarmatosító atlantisták. ( Vki azt írta én az vagyok, röhej. :D Látom az MSZP kormány külpolitikai működésére már senki sem emlékszik. És sztem a mostani ellenzék rosszabb.)
értem az aggodalmadat és jogos, de ez a felkészülés hiánya hogy nem tudjuk kezelni a rövidtávú problémákat, a hosszútávú stratégiai tervezés védelmének érdekében.
Szokj hozzá, az önálló vélemény átka hogy mindenhol fektet bárány lehetsz néha :D
Lehet a nagy topikzajban összemostam a véleményed a mai mainstream magyar jobboldali közvéleménnyel, akik moszkvai bábáskodásra vágynak. Már -már ciki módon úgy istenitik Putyint meg a ruszkikat, mint az ellenzék Brüsszelt. És igen ez a gyarmati, periféria gondolkodás nagyon zavar. Sem Brüsszel, sem Moszkva nem tud annyira gyalázatosan teljesíteni, hogy a hívők ne csodálnák. Pedig mindkettő mindent megtett tavaly.

( Egyébként annak kifejezetten örülök hogy a kormány mellett, Toroczkai sem állt be a jobboldali közvélemény fősodrába és nem csápol kritikátlanul az oroszoknak. A magyar nacionalista hagyományokhoz hűen továbbra is le akarja verni pl. a Szabadság téri Szovjet emlékműről a vörös csillagot.)
Az oroszokkal együtt lehet működni szövetség nélkül is, mert most realisták nem pedig ideológiailag vezéreltek. Nézd meg Törökország és az oroszok kapcsolatát, megvédték a szultánt amire senki nem számított volna, azóta is elkufárkodnak egymással, a törökök elrendeznek csomó dolgot, lezárták a fekte tengert, de adnak el fegyvert az ukránoknak is mert a pénz az pénz, vagy szíriában ők ütik az amerikaiak helyi erőit mert az oroszoknak nem lehet, aztán átadják a területet idővel Assadéknak egy kis színház keretében.
Ez az önmeghatározás, hogy magyar imperialista nagyon tetszik, lopom!!! Nagyon jól kifejezi, mit tartok követendőnek, ebben nincs vita. ( Talán a német gazdasági és a francia geopolitikai imperializmus vegyitese kisebb léptékben lenne követendő hazánknak) Egy másik topikban, másik vitában éppen te értettél velem egyet abban, ami szintén sokszor szentségtörő jobboldalon, hogy a külföldi vendégmunkások importja a magyar felemelkedés egyik záloga lehet. Ez a magyar imperializmus egyik kis, de fontos lépése. Ettől itthon sokan ostoba módon félnek és keverik az illegális bevandorlassal, ami valóban káros és végzetes. De tovább nem bontanám.
Igen, szeretem ezt az önmeghatározást mert ez egy olyan izmus ami alá sok minden befér, de a lényege az hogy saját magunkat helyezi a világ közepére. A francia német kombináció jó elgondolás, én is ezt képzeném el.
Igen nagyon jó példa, bármennyire is szeretem a radikális nacionalistákat, legtöbbjük jó ember, de nem mindig az a jó ha valaki inkább törik mint hajlik, a nemzetnek sunyi alakokra is szüksége van akik kihasználnak más nemzeteket hogy mi gyarapodjunk, de közben szem előtt tartják a nemzetet.
Sztem félreértesz. Igen, akár taktikai okokból visszavonulnék és adott esetben kompromisszumot kötnék, de ez nem fő stratégia, csak taktika. Ha a falig mész és betörőd, utána is van deal, kompromisszum. Egy háború végén is. Konstans háború nincs.

Hidd el nagyon egyetértek a kemény, kompromisszumok nélküli taktikával stratégiai célokért, anélkül nem is megy, de most az elmúlt 3 év után, a mai geopolitikai helyzetben szükségünk van levegőre, nem a harc ideje, hanem az erőgyűjtés ideje van. Az idő nekünk dolgozik, a nyugati közvélemény a háború miatt fordulni fog és mind az ukránok, mind az oroszok ki fognak fulladni. De most bekkelni kell, mert ezekben a háborús időkben ha nagyon hangosak vagyunk, a nagyok könnyen lecsaphatnak minket, vagy fokozhatják a gazdasági nyomást, az meg kormanybuktához és Magyarország geopolitikai irányváltásához vezethet.

Folyt.kövi. Szét kellett bontanom, mert túlléptem a karakterszámot.
Lehetséges, de mondom nincs köztünk szakadék.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Nem hiszek a nyugati összeomlásban. A gyorsban semmiképpen. Van nagy átalakulás, nem az a társadalom lesz ami a 70-es, 80-as években, de megőrzik a pozíciójukat. Az infláció nem kíméli az oroszokat 15+% és pl.a törököket sem, 80% körüli. Nem ismerem, de nem gondolnám, hogy az inflációs pusztítás kimélné Észak -Afrikát itt a szomszédban, de a világ többi részét, Kínát sem. Lehet más a mérték, lehet időben csúszik, de sokszor sztem nagyobb lesz és mivel gyengébbek az alapok nagyobb instabilitáshoz vezetnek mint Nyugaton. Lásd arab tavasz, amit a CIA csak a gazdasági válságot kihasználva tudott megszervezni. Ugyanígy erre a válságra is rá tud, ha akar, szervezni.
Összeomlás helyett én megrendülést vagy sokkot mondanék, ami után vissza kell térniük a racionalitás talajára, a végtelen pénz korszaka után megmarad csomó problémájuk amit eddig a pénzt szépen betakart, nem lesz másokra erejük. kora középkor 2.0.
Volt jó orbáni stratégia, talán a legjobb 90 óta, de lassú volt és februárban, márciusban az orosz csapatok kifulladásával és a brüsszeli agresszív gazdasági háborúval megbukott. Nemcsak a magyar stratégia, másé is, főleg a német. Most egyértelműen tűzoltás és útkeresés van.

Ami nagy tanulság és érdemes nem elfelejteni, az Amerikai geopolitika létezik, működik és eléri céljait. Márpedig Ukrajna leszakitasa Oroszorszagrol ezzel a háborúval 100 évre megtörtént, az USA nagy geopolitikai célja teljesült, mind1 hol lesz az új határ.

Oroszország következő gyenge pontja Kazahsztán lehet. Ez duplán veszélyes az oroszoknak, mert könnyen végzetes orosz-török összecsapás követheti, felerősödve Kaukazusban is. A folyamatos háborús konfliktusok Oroszország széteséséhez is vezethetnek közép távon. Itt az USA játszik, Oroszország reagál, védekezik. Éppen ezért ez a háború gazdaságilag könnyen végzetes lehet az oroszoknak. Egy újabb 90-es évek nyitánya. Max. a gazda változik. Észak -Amerikai helyett Kína fogja fosztogani hitelért cserében a nyersanyagkincseit.
A nagy kérdés. Érdemes, kell-e tovább ütni a ruszkikat, vagy fordulhat a célkereszt Kinára. Lehet az ukrán konfliktust kevésnek ítélik és már Kína felé fordulva, Kazahsztán lesz az új Ukrajna. Az adottságai, helyi orosz kisebbség VS. kazah nacionalisták adottak.


Akarni lehet akarnak, de nem egységesek. És ez az USA nyertes stratégiája. Fenntartani mindenhol a regionális versenyt és erőegyensúlyt. Mint egy kertész vmekyik államot öntözi, mást kicsit megnyír, a lényeg e helyi konfliktusok folyamatosan kitartsanak, a riválisok egymást figyeljék, ne az USA pozícióit veszelyeztessék. Irán VS. Szaud-Izrael, Kína VS. India stb. Stb. Kínát más államokkal, a hagyományos szövetséges Korea-japan -Ausztralia mellett Vietnámimal is célba veheti.

BRICS, de a kínai,-indiai együttműködés stratégiailag nem létezik. Taktikailag néha, 1-1 célért. Az indiai és kínai katonák a Himalájában rendszeresen ölik egymást. Várom a tavaszt és az újabb, rendszeres összecsapást. Ilyen helyzetben milyen USA ellenes blokk megszervezéséről álmodunk???
Nem olyan erős és mindenható már az usa mint régen, a tavaszodós játékaikra egyre durvább válaszreakciókat adnak, a mostani vagyonbefagyasztás pedig erősebb visszaütést adott a gazdasági rendszerüknek mint bármi amit az oroszok az atomon kívül bevethettek ellenük. Mondom ma sorra lépnek meg olyan dolgokat amikért kicsit több mint 10 éve még Líbiába be kellet menniük.
Ma az usa számára egy eddig megszokott erőkifejtés azt okozná hogy nem maradna ereje máshol,az eddigi zsoldosmódszerrel egyszerre csak 1 kisháború működik. A népe pedig olyan megosztott már most is hogy nincs ember, hacsak nem tudnak egy támadást kiprovokálni egy nagyobbacska (pl irán) hagyományos háborúban nem tudnának többfelé koncentrálni.
A magyar vezetés sztem figyel, de nem egyértelmű az irány és az ukrán -orosz nekem inkább azt mutatja a Nyugat. az USA erős és akár háború árán is képes végrehajtani a céljait. A USA Birodalom áll, beleáll és most újra győzött. Van még sok kihívás, hisz a világ vezetése a folyamatosan kihívások kezelése, de nem roppant meg. Sztem nem is Kína lesz a döntő csata, azt kezelni fogja. Mexikó lehet a nagy kihívás. A század második felében a határ menti államok mind mexikói etnikai többségük lehetnek. Ez soha nem látott veszélyt jelenthet az USA számára. Ha vki az USA bukásra játszik a pénzeit ide tegye. De ez még nagyon messze van, bár így a bekövetkezése valószínűbb, mint az idei orosz-ukrán összecsapást megjósolni.
Igen én is Mexikó felől ásnám őket alá, de nem Mexikó mint hatalom által ( félig bukott ország) hanem mint társadalmi romboló és megosztó erő, drog, párhuzamos kultúra, bevándorlás, bűnözés, hagyományos értékek szembeállítása.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
Holtan találták Vlagyimir Makarov volt orosz belügyminisztériumi vezérőrnagyot egy Moszkva melletti külvárosban, hetekkel azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök felmentette tisztségéből. A férfi az első jelentések szerint a saját kezével vetett véget az életének – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/255202/

Telefonbetyárok Petro Porosenko volt ukrán elnök képviselőinek kiadva magukat elérték Mark Esper korábbi amerikai védelmi minisztert, aki azt mondta nekik, hogy az ukrán nép az Oroszország elleni konfliktusban a piszkos munkát végzi el az Egyesült Államok számára - jelentette hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/255195/
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113