[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
és utána 160 nap alatt sikerül véres verejtékkel elfoglalni az ország 20 %-át, az igenis nap mint nap nagy győzelem az ukránoknak, és hatalmas arcvesztés az oroszoknak.
Annyira nagy győzelmet aratnak nap mint nap, hogy lassan nem lesz mit védeniük, az oroszok a végén a nagy arcvesztés közepette arcátlanul bedarálják az egész Ukrajnát.

A másik rész, ami ehhez a képességhez hozzátesz, az a katonai potenciál. És pont itt derült ki leginkább, hogy az orosz hadseregnek hatalmas hiányosságai vannak. Mikor kiderült, hogy nem mond le Zelenszkij, 1-2 hónap alatt bele kellett volna dózserolni Ukrajnát a földbe, és a világ azt mondaná, hogy hú, gyerekek, óvatosan, mert ez az orosz medve nagyon harapós. De itt vagyunk 5,5 hónap után, és nagyon nyögvenyelősen haladnak a dolgok. És mostmár lehet itt hivatkozni nyugati fegyverszállítmányokra, meg segélyekre, de ha 1-2 hónap alatt végeztek volna, akkor semmit sem számítottak volna ezek. És az amúgy nagy stratéga Putyinnak is gondolnia kellett arra, hogy ha lassan haladnak, akkor az USA és a Nyugat nem fog széttett kézzel nézegetni egy ilyen konfliktusban, hanem besegít Ukrajnának, mert ezek a világhatalmi érdekeik. Ha nem tennék, az nekik lenne arcvesztés, hogy az orruk előtt el lehet foglalni Ukrajnát.
Mint ahogy el is foglalják szépen, lassan, komótosan, egyébként a nagy stratéga Nyugatnak is gondolnia kellett volna arra, hogy Oroszországnak is megvannak a saját érdekei, amit érvényesíteni is fog, főleg az előszobájában,ha nem tennék ezt az nekik lenne arcvesztés..

Na ennek látod most ékes példáját, ezért vannak picsán rúgdosva az ukránok, és közvetve a nyugat is.

üdv a való világban hawer :)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 452
113
Kamunak nem kamu, csak szimplán hazudnak pár dologban.
Pl. még Észak-Koreában is van egy üzletház ahova helyiek nem mehetnek be és csak $-ral lehet csak fizetni.
Ezeket a külföldi diplomatáknak tartják fent államközi egyezmények alapján, hogy hozzájuthassanak hazai ételekhez, gyógyszerekhez.
Figy, hiába ment ki pl. az Adidas meg a Nike, ha van olyan sportcuccost áruló üzlet, amelyik nem az Adidastól és Niketól szerzi be a cuccost. :)
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 528
6 584
113

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 679
12 479
113
Már csak 6-10% GDP esést várnak az elemzők. Márciusban biztos voltak a 10+%-ban. Hülye Fodor Gábor is elmondta minden egyes 48perc-ben (M1 műsor-ban), hogy a szankciók hatásosak, mert 10%-al csökken az orosz GDP.
Kiváncsi leszek az éves adatra, szerintem 5% sem lesz a visszaesés.
Majd a szegény Fodor is mondogathatja, mint Kéri a második kétharmad eredményváróján az ATV stúdióban: - Én ezt nem értem... - Én ezt nem értem...
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Schiffer András Fb-oldaláról:

"A független-objektív fektcsekkerek szerint féknyúz, mi több: orosz propaganda azt állítani, hogy a Monsanto megjelent Ukrajnában. Jó. Akkor álljon itt egy "féknyúz" a The Ecologistból , 2014. őszéről..."

Az írás különféle ukrán-amerikai összefonódások feltárásával mutat rá arra, hogy a hírhedt amerikai mammutcég, a Monstanto, meg néhány, az ukrán mezőgazdaság megszerzésében érdekelt további multicég miként dolgozik azért, hogy Ukrajnában szabadon termelhessék a génmódosított élelmiszereket, illetve hogyan játszhassák át az ukrán termőföldet saját tulajdonukba...
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113
A rubel a szankciók és a lopások ellenére is erősebb, mint valaha, hétéves csúcson, miközben az euró 20 éves mélypontra süllyedt, az orosz jegybank csökkenti a kamatokat, Oroszország kereskedelmi többlete idén januártól júliusig 138,5 milliárd dollár, ami nagyjából 100 milliárd dollárral haladja meg az előző év azonos időszakát, és több mint kétszerese az előző évnek. Ez az egekbe szökő többlet ismét jól példázza, hogyan lőtte magát lábon a nyugat az orosz energiával szembeni szankciókkal.

A legújabb, hogy a Gazprom nem hajlandó a nagyjavításon átesett turbinát átvenni, mert szankció alatt áll. Magyarul Oroszország ragaszkodik a szankciók betartásához ott is, ahol a nyugatiak kivételt tennének. Miért? Mert a megszokott mennyiség 20 százalékának szállításakor a gázár olyan magasra szökik, hogy a 20 % mennyiség 100 % fizetést generál. Oroszország ugyanannyi pénzhez jut, de közben Európa energiahiánnyal küszködik. Erre, a Nyugat megsértve közli: az oroszok a gázt fegyvernek használják. Igaz. És? A háború nem vitézi torna, ahol szabály az egyenlő küzdelmi feltétel. Az életben a szabály a bármik áron elérhető győzelem.
Tibor-bá
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113
FZQDAKkXgAE4TY_
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Olekszandr Shipljuk tudóst letartóztatták hazaárulási ügyben

Alekszandr Shipljuk, ismert orosz tudós, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, a fizikai és matematikai tudományok doktora, az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltsége Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézetének igazgatója (ITAM SB RAS) , hazaárulás ügyében letartóztatták.
A hírek szerint már átszállították Moszkvába, a lefortovoi előzetes letartóztatásba.

Nyílt források szerint a Shiplyuk a nagy sebességű aerogázdinamika és a hiperhang specialistája.

A RIA Novosztyi jelentése szerint, mielőtt az ITAM-hoz lépett volna, a novoszibirszki tudós a hiperszonikus technológiák laboratóriumát irányította.

Vaszilij Fomin, az ITAM SB RAS tudományos igazgatója a TASS-nak elmondta, hogy az intézetben operatív események zajlanak.

"Kapcsolatban állnak Alekszandr Nyikolajevics Shipljuk igazgatónkkal. Letartóztatták" - mondta Fomin.

Elmondása szerint Shipljukot ugyanazzal vádolják, mint Anatolij Maszlovot, ennek az intézetnek a korábban letartóztatott főkutatóját - "hazaárulással".

A nyomozáshoz közel álló forrás korábban arról számolt be, hogy Maslovot azzal gyanúsítják, hogy hiperhanggal kapcsolatos államtitkos adatokat szolgáltatott.
Z2DCfWL5hOk.jpg
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Mester,a román hadsereg képességeiről megbizonyosodhattunk,amikor a németek haza zavarták őket a gyakorlatról,mert minden gördülő járművükből dőlt az olaj,vagy amikor a lezuhant gépet kereső helikoptert is odaverték. Ukrajnának nincs intakt hadereje egy ilyen mutatványhoz,ráadásul ez kiverné a biztosítékot a NATO berkekben is,mert az köztudott,hogy az orosz Iszkanderek elég pontosak tudnak lenni,és ott meg nem játszik a légvédelem,csak akkor,ha a romulánok viszik magukkal,de az elég kétes,mert eddig elég szarul szerepelt bármilyen cucc a ruszkik ellen. Szóval hagyjuk ezt az ócska bűbájt,mert a vágyak nem igazán képeznek reális esélyt.
Valóság az hogy a Kisinyov által ellenőrzőtt gazdaság lakosság területet kapcsán Kijivnek is van hasonló értékű beleszólása mint Bukarestnek.
A Dnyeszteren-túli terület nélküli 2/3ad 1/3 ajánlat olyan amit Bukarest azonnal elfogadhatna.
Ha nem teszi Ukrajna javára lehet a arány kedvezőbb is /azzal hogy Ukrajna számára elsődleges hogy Kisinyov vezetésével Moldava független legyen.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Az ilyen események miatt mondom, hogy szándékosan sem lehetne jobban Oroszországot beleprovokálni a SZU visszaállításába. Gondolom az USA súgja ezeket a nagyszerű tippeket a balti kormányoknak és így ezzel játszik Moszkva kezére, hogy legyen háborús indoka Moszkvának a Baltikum el/vissza-foglalására.
Ugye nem egy brutális nyelvi és történelmi hamisítás közepén tetszik lenni??
Ugyanis értelmezze már a
Orosz és Ukrán nyelvekben a
"nácciiji" kifejezést!
Ez nem nemzetet jelent?
Tehát Bengerszkij Náciji az nem magyar nemzet vagy magyar nemzeti oroszul?

Ostoba szovjet ma már orosz propagandától talán már lehetne szabadulni.
Ugye voltak a "internacionalista szovjetek meg kommunisták vagy mi"...
A rájuk támadók meg véletlenül se voltak a ottani munkáspárti nevet viselők.
Mindez 1990 után 32 évvel Magyarországon magyárazandó.
Lengyelekhez képest milyen "rendszerváltás"?
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Az ilyen események miatt mondom, hogy szándékosan sem lehetne jobban Oroszországot beleprovokálni a SZU visszaállításába. Gondolom az USA súgja ezeket a nagyszerű tippeket a balti kormányoknak és így ezzel játszik Moszkva kezére, hogy legyen háborús indoka Moszkvának a Baltikum el/vissza-foglalására.

#40 053
Kiegészítem a válaszom.
A "national" kifejezés talán egy nemzetközileg ismert szó.
Van rá SZÉP magyar kifejezés, nemzet ezt nem lehet félre magyarázni :p
Talán más nyelven is ha fonetikusan elmondja hogy ejtik a "national" kifejezést.
Ugye talán c-vel a közepén és most vagy "a" zik vagy "á" zik /legtöbb nyelven írottan nincs "á" akkor meg nézheti a kifejezés első négy betűjét hogy ejtik...
Olasz national.
Kolumbiai national stb.
A ötlet nem a enyém mert nyelvész az biztos nem vagyok:cool:
Viszont a 2010-es évek közepén olvastam egy magyar fórumon egy hsz-t ahol a illető /balos vagy /és elmerokkant :D/ hozzászóló vagy 5 mondatot is úgy kezdett hogy kedves "nationalista" magyar jobboldaliak /vagy valami ilyesmi/ kiemelte a első négy betűt úgy hogy fonetikusan írta őket.
És akkor erre itt a orosz natio nalizás kb. mindenre ami nekik épp nem tetszik.
Egyébként van olyan hogy orosz jobboldal? /valódira nem a parlamenti bio díszletekre gondolok/
Ismétlem nem vagyok nyelvész se történész de szerintem a egész becsipődés a "national" kifejezésre moszkvában a 1945 utáni időkben keresendő.
Féligazságokban erősek a oroszok.
Nyilván azt nem lehetett mondani /lehetett volna csak ideológia meg fél igazságok súlykolása helyett magyarázni meg tanítani kellett volna a átlag szovjet polgárt/ hogy a cocializmust "békésen" építő szovjet népre támadtak a munkások meg a cocialisták nyugatról /mégha a németek ezt a vonalat 1934-ben jórészt zárták is.
De a állampárt elnevezése maradt.
/Javaslat Moszkvának. /valaki a háborús topikban kérte számon a általam megosztott cikk kapcsán hogy USA tábornok miért nem olvas htka.t?...:D
Tessenek már a fél igazságok /ha jobban tetszik hazugságok gyártása kiagyalása népszerűsítése
helyett valami építőbb vagy igazabb dolgot csinálni.
Ha ezeket a energiákat erre használnák akkor talán nem is kellene más országokat megtámadni.
Stb./
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Ugye nem egy brutális nyelvi és történelmi hamisítás közepén tetszik lenni??
Ugyanis értelmezze már a
Orosz és Ukrán nyelvekben a
"nácciiji" kifejezést!
Ez nem nemzetet jelent?
Tehát Bengerszkij Náciji az nem magyar nemzet vagy magyar nemzeti oroszul?

Ostoba szovjet ma már orosz propagandától talán már lehetne szabadulni.
Ugye voltak a "internacionalista szovjetek meg kommunisták vagy mi"...
A rájuk támadók meg véletlenül se voltak a ottani munkáspárti nevet viselők.
Mindez 1990 után 32 évvel Magyarországon magyárazandó.
Lengyelekhez képest milyen "rendszerváltás"?

Ez az sok sületlenség hogy a fenébe kapcsolódik ahhoz, amit írtam? A hozzászólásomban semmiféle nemzeti, national stb. szó nem szerepelt.
Be van rúgva maga, vagy mi van?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 452
113
A rubel a szankciók és a lopások ellenére is erősebb, mint valaha, hétéves csúcson, miközben az euró 20 éves mélypontra süllyedt, az orosz jegybank csökkenti a kamatokat, Oroszország kereskedelmi többlete idén januártól júliusig 138,5 milliárd dollár, ami nagyjából 100 milliárd dollárral haladja meg az előző év azonos időszakát, és több mint kétszerese az előző évnek. Ez az egekbe szökő többlet ismét jól példázza, hogyan lőtte magát lábon a nyugat az orosz energiával szembeni szankciókkal.

A legújabb, hogy a Gazprom nem hajlandó a nagyjavításon átesett turbinát átvenni, mert szankció alatt áll. Magyarul Oroszország ragaszkodik a szankciók betartásához ott is, ahol a nyugatiak kivételt tennének. Miért? Mert a megszokott mennyiség 20 százalékának szállításakor a gázár olyan magasra szökik, hogy a 20 % mennyiség 100 % fizetést generál. Oroszország ugyanannyi pénzhez jut, de közben Európa energiahiánnyal küszködik. Erre, a Nyugat megsértve közli: az oroszok a gázt fegyvernek használják. Igaz. És? A háború nem vitézi torna, ahol szabály az egyenlő küzdelmi feltétel. Az életben a szabály a bármik áron elérhető győzelem.
Tibor-bá
Szputnyik oltás esete Nyugaton a hiányzó dokumentumokkal ...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Amíg Putyin és Erdogan tárgyalt négyszemközt Szocsiban, addig ő megismerkedett a török külügyminiszterrel és a török titkosszolgálat vezetőjével és nem hivatalos eszmecserén megvitatták a közelebbi kapcsolatok felvételét és a gazdasági együttmüködés lehetőségeit. Meghívták Kadyrovot To-i látogatásra.