A románok eleve erőket fognak odavezényelni. A mieink erről tájékoztatni fognak minket fészbúkon, youtube-on, telefonon, nagykövetségeken, kereskedelmi kirendeltségeken keresztül.
Óriási gondban leszünk, ha a kormány az ottani eseményekről faszbóók írások meg TeCső videókból értesül.
De oké, értem, átjött mit akartál írni, és nem akarok kötekedni. Ez lábjegyzet, nem kötözködés.
Amit viszont már részemről komoly kritikának szánok, az az, hogy amit leírtál, az megint csak nem hibrid háború. Ez simán más technikával, de ugyan így mehetett volna az 1800-as években, a nemzeti ébredés évszázadában. Semmi újszerű nincs benne.
Namost innetől érdekelne a te verziód arra a bizonyos hibrid háborúra az 'értelmezésed' szerint. Mert egyelőre a helyieknek a részünkről nincs semmilye.
Hogy értsd, egy szemléletes példa:
Tegyük fel, hogy Putyin fejében is így néz ki egy hibrid háború. Ha már azt mondod, hogy én csak Luhanszkot és Dombaszt önkényesen ráhúznám az erdélyi jövőbeli konfliktusok rendezésére. Ez alapján amit leírtál az orosz haderő már az első nap átlépi
hivatalosan a szomszédaink keleti határát és nem hogy Kijev ostromán gondolkodnának, hanem sovány disznó vágtában lerohannak egy keskeny folyosót létesíteni Dnyeszterig.
Mert ott bántják a mieinket az ukránok meg a románok!
A valóságban természetesen az orosz haderő átlépte a hivatalos határt, de ezt csak a Krímben ismerte el, hogy megtette. És azt is nagyon sok csomagolópapírba bújtatva. Miért? Mert nem volt rá szükség, hiszen jól láthatóan boldogulnak a szakadárok az anyaország fegyveres támogatása nélkül is? Nem hinném, hiszen az imént mondtam, hogy neki nemzetpolitikailag a távoli orosz lakta területek elérése lett volna a legkényelmesebb.
Amit szerintem különbözik a kettőnk hibrid definíciójában, hogy miért tagadja az USA azt, hogy ő beavatkozott Szíriában az IS előtt is. És miért tagadja Putyin, hogy beküldte felségjel nélkül az embereit Ukrajnába. Konvencionális háborúban mára, 5 év alatt simán lerendezte volna a kérdést.
Amiért kialakult ez a terminológia, az azért van, mert a nagyhatalmak úgy érzik, hogy tisztább lesz a kezük -és kevesebb hullazsákot kell hazavinniük-, ha helyi kisebbségekre nem csak segédcsapatokként számítanak -ahogy ha jól értem te igen-, hanem képesek a lázadókat olyan szinten felkészíteni, hogy azok legalább az ország egy részéből ki tudják nyomni a hadsereg nehéz fegyverzetét és ők csak mint "békefenntartó" fognak megjelenni.
Úgy érzem, az a meglátásod helyénvaló, hogy Magyarország önerejéből erre Romániával szemben nem képes. Ettől függetlenül nem tekintem hibrid háborúnak azt, hogy először rohanok a reguláris erőimmel felszabadítani Székelyföldet és ha már ott vagyok, akkor majd elkezdek fegyvert osztogatni.
Sikeres offenzíva esetén, amikor szilárd folyosó alakult ki
Ez megint olyan kérdés, amit nem árt -szerintem- alaposabban kitárgyalni. Aszem tegnap volt a napja, hogy Kriss nagyon világosan elmondta, hogy nem csak közel kétszer nagyobb népesség, de kétszer nagyobb hadsereg, még ha rozsdás szarokból is áll. És ha neki mész ma a határnak, akkor nem Székelyföldig jutsz el, hanem a Tisza vonaláig. Ha szart veszünk, akkor el tudjuk érni kitartó munkával, hogy a szarból legyen fele annyi, mint nekik.
Military expenditure (current USD) - Hungary, Ukraine, Romania, Serbia from The World Bank: Data
data.worldbank.org
Ezt a diagramot szerintem már vagy ezerszer beraktam ide. Legalább egyszer nézd át! És utána szerintem nincs több kérdésed. 2 milliárd dollár(2 billion $) szemben az 5 milliárd dollárral(5 billion $).
Másik problémám, teljesen függetlenül az előzőtől, hogy te -ha jól értem- olyan haditervvel rendelkezel a háborúra, hogy egy oszlop előretör nagyjából Kézdivásárhelyig, meg a Kárpátok hágójáig, felfegyverzi a székely embereket
és miután sikerült az önvédelmet megszerveznünk, akkor utána folytatja a területi terjeszkedést más irányban, ahol a szórványt román milicisták fenyegetik.
Ezzel az a problémám, hogy ha egy órát foglalkoztak a román tisztek a II. vh. villámháborús elmélettel és azok gyakorlati megvalósulásával akár későbbi megvalósulásokkal is, akkor még az előtt megindítják a 300 tankjukat az oldalszárnyak támadására, mielőtt mi elérjük Marosvásárhelyet.
Pár nappal ezelőtt valamelyik román topicba a kettő közül idéztük az egyik fickó hosszú líráját az egyik cikk komment szekciójából. Közmegegyezés tárgya volt, hogy ritka fogalmatlan alak, de volt pár dolog, amiben nem mondott hülyeséget. Például amikor ő a támadást Temesvár ellen indítaná a helyünkbe, mert onnan könnyű oldalba baszni az előre nyomuló menetoszlopot.
És ez a kettőnk látásmódja között a nagy különbség, úgy érzem. Nem a katonai költségvetés. És nem a román szándék megítélése. Te -ha jól értem az írásodat- pusztán amiatt, mert alapvető célod, hogy minden nemzettestvérünk a Magyar Honvédség védő szárnyai alá kerüljön a háború első 2-3 napjában (ha erre katonailag képesek vagyunk), egy csápokban előre törő, offenzívára kihegyezett haderőt építenél nagy területre kiterjedő hadmozdulatokkal.
Az én megítélésem szerint
még ahhoz sincs elegendő emberünk, hogy a magyar-román határt lefedjük. Ezt értem az alatt, mikor valaki felvonulási hadseregnek nevezi a miénket. Ezt az alap struktúrát szeretnéd pár éven belül átalakítani olyanná, ami képes sok száz kilométeres mélységben felvenni a harcot kétszeres túlerővel szemben egy még szétnyúló frontvonalon és pacifikálni egy ország méretével nagyjából megegyező másik területet.
És innen jönnek azok a csak általad kimondott állítások, hogy mert én T-72 ellenes vagyok, mert nem adnám őket oda a székelyeknek. Teljesen más szerepet töltenek be a székelyek egy szerintem realitás talaján álló forgatókönyvben, mint amit te a Magyar Honvédség képességeinek reálisnak tartsz. Az én meglátásom szerint fegyelmezett harcot kell folytatni a román-magyar határon.
És igen, szerintem ennek a szakasznak a megfogásához örüljünk, ha elég lesz a Leo+T72 kombó és nem nyomnak minket vissza! A közeli magyar nagyvárosokat meg kell próbálni első lépésként megszerezni
, ha erre katonailag lehetőségünk nyílik. Amíg ez meg nincs, román csapatok állomásoznak az anyaország közvetlen szomszédságában magyar lakta településeken, amit így a mi ágyúink lőnek, addig
én nem nyomulnék előre D-K-re.
Csak teljesen mellékesen, garantálod, hogy a helyi magyar lakosság egy tagja sem volt katona és ha mégis, akkor nem páncéloserőknél akinek van tapasztalata ugye?
Itt megint vagy félre érted vagy kiforgatod a szavaimat. De az, hogy amire reagálsz, abban 125-ös HE lőszer van, az már azért jelzi, hogy én itt a T-72-ről beszélek. Én nem hiszek abban, hogy ennek a típusnak a harcászatára olyan túl sok székely ki lett képezve. Románia rendelkezik pár darabbal ebből a példányból mutogatni a múzeumban.
Ahogy a T-72-es tankozókat is ki kellett képezni a Leo2-esekre és az még mindig zajlik talán. A CR szint az nem akkor lesz, amikor a Honvédség átadja a fegyvereket a székely szabadcsapatoknak. Ha voltak is sorkatonák, néhány önkéntes lesz majd, aki a román hadseregben is szolgált régebben, a technológiával meg kell mindenkit ismertetni, a harceljárásokat át kell adni. (Erre mondtam én azt, hogy van idehaza egy csomó profi exkatona, aki ült már ebben a típusban és 90%-ban szinkronban van a magyar állománnyal, hiszen ők képezték ki őket. Ha tisztként szereltek le, akkor van egy közös alap tudás a jelenlegi vezérkarral hadműveleti tervezés, kommunikációs csatornák, stb. Az új felszerelések miatt ez 10%-ban változhatott, de még mindig közelebb van, mint egy román hadsereg által kiképzett, becsületes, határontúli testvérünk. És ezzel nem támadom őket.)
Már kitértem erre, de nekem ez elég sarkos különbség a kettőnk filozófiájában. Nem hiszek a három napos háborúkban. Vagyis de... De azt mondjuk Szlovénia vagy ha Bécs átenged a területein, akkor Lichtensteinnel vívnánk. Még a nálunk fele akkora Szlovákiával szemben sem terveznék rövid hadjáratokat. Egy nálunk kétszer akkora ellen pedig pláne... inkább több év.
Te -úgy érzem- szeretsz úgy gondolni a háborúra, hogy csapatok egymásnak mennek, előre törő ékek késként szelik az ellenséges ország testét. Én szeretek inkább úgy gondolni a modern csatamezőre, hogy a gyalogság minden raját felszerelték páncéltörő eszközzel, mert ezt látom a környezetünkben mindenhol. És ezek büntetnek, ha a tankjaidat megfontolatlanul küldöd előre.
A háborúnak -szerencsére- több összetevője van. És olyan, mint a láng. Ha az egyik teljesen hiányzik, akkor az kialszik. És én nem írnám le a székelyeket, sem mást, amit te érzelmi töltéssel a számba szeretnél adni. Ha egy hozzávalót kikapcsolnak azzal már megnyerhetik a háborút annak ellenére, hogy a jóval nagyobb harcértéket képviselő Honvédség önmagában elvesztené. A kezdeti időkben nem félkatonai alakulatokra lenne szükségünk, hanem partizánokra. Nem szükséges tank ahhoz, hogy a frontot elvágd az utánpótlástól.
Megint sokat írtam!