[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Megerősítette Románia hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz" osztályzatát a Fitch Ratings. A román államadós-besorolás kilátása továbbra is leminősítés lehetőségére utaló negatív.
Forrás: https://kuruc.info/r/42/242103/

Gyorsan rákukkantottam az eredeti forrásra, hogy mi újdonság van az értékelésükben a tavalyihoz képest.


1, Kikerült mint meghatározó felfelé ható értékelés az alacsony adósság.
-A várakozás az, hogy idén 48%-ról felmennek 51%-ra és a BBB medián az 55%-os eladósodottság, csak hogy számszerűen lássuk, miért került ki náluk a dicséretből.
-Eddig ügye ez azért volt hurrá optimista, mert pár évvel ezelőtt 30%-ról indultak. Nálunk meg felugrál 80% fölé (2010 85%, 2020-80%), de óriási teljesítmény, hogy választások előtti évben le tudtuk vinni 75%-ra.

2, Kőolaj és földgáz 80%-át saját maga termeli ki, csak 20%-ban függ az orosz felvásárlástól, az export Oroszország, Ukrajna és Belorusz felé együtt 2,3%, nem olyan jelentős elveszteni ezeket a piacokat, mint a legtöbb országnak. (Ezek miatt a szempontok miatt azt hiszem nincs okunk reménykedni nekünk, magyaroknak gyors felminősítésben, örüljünk annak is, ha nem fognak leminősíteni bennünket! Hosszútávon meg vannak terveink a kiküszöbölésükre.)

3, GDP növekedést 2,1%-ra várják. (Nem magasztalják a hosszútávú 3% meg fölötte várható növekedési potenciált.)

4, A 2,1%-ba benne vannak az EU források is. És rengeteg bizonytalanság, hogy ha az EU egésze esik vissza a szankciók miatt, akkor még kiszolgáltatottabb lesz Bukarest.

5, A növekedés 2,1%-ban benne van az is, hogy a fogyasztást nem fogják tudni pörgetni.

6, Infláció két számjegyű (mondom magyarul, becsülni sem merik) és a bérek emelése ezt nem ilyen mértékben követi. (Ebben a nap végén majd tegyünk rendet, mert van a fórumon, aki más állít, de a Fitch forrást nem fogom úgy kielemezni, hogy minden pontjában vitatkozok vele. Én régebben is azt mondtam, hogy a túl magas román bért Bokros Lajos rutinból el tudná nekik inflálni... És azt is gyakran mondtam, hogy a mostani folyamataik hasonlítanak ahhoz, ami nálunk 20 évvel ezelőtt volt.)

7, A 2023-as évre adott prognózisai számomra irreálisak, azokat nem is írom. (Például az idei 10% fölötti infláció ha jövőre Mordorban leesik 5%-ra, akkor kidobhatunk minden magyar közgazdasági tudást.)

8, A fiskális tervek teljesülése általában az állami beruházások visszafogásával teljesül. (Ez a gondolat ebben a topicban eddig ritkán merült fel, jellemzően azért, mert a jobboldali magyar gondolkodás szögellentéte ennek és már 12 éve olyan kormányunk van... De a Fitch szerint elég sok pénz marad az államkasszában Bukarestben öööhhhmm... azért, mert nem fejezték be a beruházást és ezért nem kellett kifizetni.)

9, Az adósság 50%-a (!) devizában van...

10, Folyófizetési mérleghiány továbbra is 7% körüli. (Ez lényegében a sokat emlegetett import/export arányra vezethető vissza.)
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
A háborús hírek mellett némi más ... :
Minden szavunk valóra válik, a háború mint indikátor csak gyorsítja a térség gazdaságaiban a káros folyamatokat, akinél csak ilyen van hát rosszul járt ... itt van mindjárt Románia...
A kifeszített 2022-es költségvetést 4,6%-os bővülésre tervezték, történt mindez akkor amikor még a 2021-est is 7% közelébe sejtették aztán jött a hidegzuhany, az utolsó negyedéves gazdasági csökkenés. Márpedig a gazdaság nem nyit tabula rasa-t január elsején, az ott folyatja ahol abbahagyta Dec 31-én, Magyarországon kifejezett bizakodással telve, Romániában pedig a háború mentes Január-Február is minden bizonnyal gyengébb mint várták továbbra is. Elég ránézni a balkáni ország sok évig mindenható gazdasági fegyverére a kereslet növekedésére, a fogyasztás sokszor mesterségesen pumpált száguldására ami életben tartotta a növekedést:
Igen, ez csökken, az emberek jövedelmét felemésztette az infláció, az amúgy is túlfeszített költségvetésből osztogatott milliárdok a nyugdíj, a gyerek pénz, a minimálbéren keresztül sem elegek, de nem elég az energiaár kompenzáció és a Covid miatti kártalanítás sem, pedig ezek az összegek a 2022-es költségvetést teljesen sarokba szorítottak már a becsült 4,6-os növekedés mellett is erre jön a hidegzuhany ...
A 2022-es GDP növekedést semmiképpen nem jósolják már 2% fölé a visszafogott és kényszerből udvarias elemzők sem, a közelmúlt talán egyetlen sikereket is felmutatni képes gazdasági szakpolitikusa a volt kormányfő őszinteségi rohamában a nulla közeli gazdasági pangást és a teljes éves recessziót sem zárja ki:
Mit lehet tenni? Egyrészt vllámgyorsan lehívni és felhasználni az EU-s pénzeket, de ezen a fórumon is sokszor ismételtük már, hogy ez sem megy jól odaát, annyira nem, hogy a COVID helyreállítási alap első negyedéves gyenge teljesítése miatt már eleve rögtön késésben is van, a nagy nemzeti összefogásnak és megújhodási tervnek tekintett projekt már az elején botlik, pedig az első teljesítések még nem is olyan nehezek, fel kell állítani a projekt bizottságokat, tervet kell kidolgozni, országos pályázatot kell kiírni, dokumentumokat, terveket, megvalósítási tanulmányokat kell jobbára szolgáltatni, a valódi kivitelezés még odébb lenne, de már ez sem megy jól ... nem mennek jól az építkezések sem, mert eleve jelentősen túlvállalt a 3000 Km bicilkliút, az autópályák tömege, a vasút villamosítások sem, de ha ez nem lenne elég építőanyag sincs elég , az egykor büszke önellátó országban még betonvasat sem gyártanak, az is Ukrajnából jönne, ahogy a cement, a cserép, a speciális ipari csövek és még millió más, de a háború ezen a fronton is blokkolja a nagy nemzeti tervet. Aztán ha élénkítésről van szó vissza lehet térni a régi csodafegyverhez a kereslet bővítéséhez, a román kétharmad azonban nem olyan mint a magyar, a pragmatikus néha szigorú fiskális kormányzást helyett inkább a kétharmadot összeadó két nagy párt vetélkedése és egymásra licitálása jellemzi, adni, adni, adni, abból lesz a szavazat:
A kolbász a kerítéshez azonban nincs ingyen. A 2021-ben még éppen 50% alatt tartott GDP arányos államadósság teljesen el fog borulni idén, akkor is ha erről egyelőre nem beszélnek. Románia 2021-ben az 5,6%-os gazdasági növekedés mellett is növelte 1,6%-al az adósságát, a nulla környéki növekedéssel nem nehéz belátni, hogy a csoda is kevés hogy 55%alatt tartsa az államadósságát, ami az állam bevételeit és mozgásterét tekintve katasztrófa közeli állapot, a bérek és nyugdíjakon kívül, az állam működési költségein kívül csak adósságszolgálatra tellik, ez ott van a könyvekben, lehet hadakozni a számokkal és bízni az aranybányákban meg a gázmezőkben, de az esély, hogy a képesség a gazdaság rendbetételére határokon belül maradjon a háborúval elszállt, ahogy elszállt a magas infláció elleni csodafegyver az Euro bevezetés is. Ha ebben a pillanatban képes lenne is az ország az Euro bevezetésének előszobájába belépni sem tarthatja 60% alatt az adósságát a kötelező 2 éves várakozási időn belül, ez a vonat is elment. Ahogy elszállt a költségvetés úgy elszállt a kereskedelmi hiány is, idén 30Mrd Euro negatívumot vár a gazdaság, tovább pörgetve az inflációt mert ennyi Euro követelést elő kell teremteni. Ikerdeficit, államadósság, adósbesorolás, egy csomó olyan mutató amire jobbára csak a közgazdászok figyelnek, de mind nagyon rosszul áll és nincs és nem látszik egyetlen olyan kitörési pont sem ami ezeken rövid távon javítana, a fenntebb nevezett volt kormányfő minimum 2026 ig tartó lejtmenetet vízionál, azt kell mondjam igaza lesz, a gazdaság olyan mint egy tehervonat, nagyon lassan indul be, képes robosztusan is sokáig üzemelni, de ha lassul vagy megállt, esetleg a pályát is elvétette nagyon nehéz megint beindítani. A román vonat fűzése leállt a nagy keresleti növekedés kifulladásával, új üzemanyag nincsen, az EU támogatások hatását felemészti az építőanyagok és a szolgáltatások árainak elszállása, a külföldi hazautalások pedig már évek óta nem fedezik az otthon maradottak költéseit. Az állam mozgástere és beavatkozási képessége pedig Európa legalacsonyabbja.
A román politikai közegnek a háború a túlélést jelenti, mert a háború nélkül is egy lejtőn lefelé gyorsuló fék nélküli szekér a gazdaság, egyértelmű jeleként a tehetségtelen kormányzásnak, most viszont van valamilyen külső okra fogni a gyenge teljesítményt, az inflációt, a megugró megélhetési költségeket, az elszálló államadósságot, a közelgő megszorításokat is ... így megy ez ...
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Iratxe Garcia Perez: Románia a schengeni-övezethez való csatlakozás minden technikai feltételét teljesíti
Egyet még nem teljesített. Nem bontotta le a Konstancai kikötőt. Esetleg az is megoldás, ha 100%-ban Holland vagy/és Német tulajdonba adják.
Egyébként ezt a milfet két-három vérbő déli román csávóval jól megkényeztethették Bukurestben, hogy ilyeneket kezdett beszélni:D.
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: formosa1 and L.O.B

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

A miniszterelnök beismerte, nincs gáz, ezért egyelőre nem indulhat újra az Azomureş​



Bakker ott a miniszterelnök nincs tisztában azzal, hogy idén november 1 -ig a gáztározókat nem 90 százalékos szintig kell feltölteni, hanem "csak" 80% -ig? A 90% csak jövőre kellene ...

Ez a Romgaz meg Petrom (OMV) tárgyalás meg arra lehet utalás, hogy újratárgyalják a friss törvényben lefektetett százalékos osztozkodást? Ui. nem nagyon kapkodtak a külföldi befektetők ezt követően sem ...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ez a Romgaz meg Petrom (OMV) tárgyalás meg arra lehet utalás, hogy újratárgyalják a friss törvényben lefektetett százalékos osztozkodást?

Nem tudom, milyen arányt kellene nekik ígérni, hogy egy befektető megnyisson egy új gázcsapot a Fekete-tengeren, amikor orosz hajók cirkálnak rajta.
A magyarok szárazföldi patkányok, ebben a topicban is lelkesen ajánlgatták nekik, hogy néhány parti hajón kívül semmi haditengerészetet ne tartsanak és minden pénzt a szf-i technikába öntsenek. Az elmúlt bő egy hónap megmutatta azt, hogy milyen károkat tud okozni egy gazdaságilag viszonylag jelentéktelen Ukrajnának vagy Romániának is, ha a tengerből akar megélni, de elhanyagolja a haditengerészetet.

Az oroszok első naptól kezdve tüzet nyitottak még a török kereskedelmi hajókra is, vagy bármely másikra, amelyik szerintük nem kell oda. Ha Romániának nem egy orosz flottája, csak bármije lenne, amivel fenyegethetne, hogy megsemmisíti az ellenséges hajókat, ha tüzet nyitnak a tengeri mezőkre, már jobb tárgyalási pozícióban lenne a nyugati vállalatokkal szemben is.
Jelenleg az eddig megspórolt pénzük többszörösét bukja mind Kijev, mind Bukarest.
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: formosa1 and dkes

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Lassan Romániába is megérkeznek az igazi megszorítások.


Én még mindig azt mondom, hogy drukkolnék annak, hogy kicsit eresszék el az államadósságot és most még ott valahol vannak, ahol az utolsó pillanatban meg lehet fogni. Ha lennének szívesek felvinni 80% fölé és onnan elkezdeni egy megszorító csomagot, akkor annak a rövid távú visszaesést eredményező hatása miatt felmennének a visszafizethetetlen kategóriába. Ez a jelenlegi szerintem még nem az.
Mellékes dolog, hogy 2010-ben az új Fidesz kormány is azt mondta, hogy egy megszorítás kivitelezhetetlen, ha az elvonás nem sújtja a politikusokat, ezért felére csökkentették a képviselők számát a következő választásra és az önkormányzati képviselőket meg már abban az évben az őszi választás előtt. Kísértetiesen visszacsengnek most ezek a szavak, de ez csak egy mellék szál a cikkhez. (És nagyon messzire vezet, ha elkezdenénk vitázni, mennyire is sikerült bármit megtakarítani a politikai elit költésein.)


És szinte már vártam, hogy az EU új laza fiskális szabályaira vonatkozó iránymutatásában a fegyverek terén lépni fognak a pásztorok. Egyelőre mondjuk csak azt, hogy vannak kétségeim afelől, hogy ez a nép érdekeit szolgálja-e. De nekik jóval hosszabb határszakaszuk van Ukrajnával és kétségtelenül nincsenek felkészülve egy háborúra. Másfelől mindig azt mondom, lapozzunk vissza Mo-on 10-15 évet és hasonlítsuk össze a mi folyamatainkat a mostani Romániáéval. 2010-ben az Orbán kormány első lépései egyike volt, hogy átvállalta az önkormányzatoktól az adósságot és megtiltotta nekik, hogy pusztán fennmaradásra működési hitelt vegyenek fel. Ha megnézzük, hogy Budapest is tehermentesült és azóta milyen szorgosan veszi fel a beruházási hiteleket..., akkor ez a román döntés hasonlít a mi válságkezelésünkre, de hiányzik az újságcikkből, hogy 1, kifizeti-e a kölcsönöket az állam a hitelezőknek vagy csak az itteni fórumon is megjelenő "katonai költségvetés államháztartási hiányára vásárolhatunk korlátlan fegyvert" filozófia szerint azt mondják a bankoknak, hogy "ez most nem nyert színes tévét" és úszott a pénzük (ezt a piac Brüsszeltől függetlenül részleges államcsődként kezelné szerintem) 2, nem látok utalást a tervezetben, hogy most megúsztátok, de innentől nagyon szigorú kormányzati jóváhagyás kell az új hitelek felvételére, ahogy tettük mi 12 évvel ezelőtt az önkormányzatok részére.

Ne vegyünk mindent készpénznek, ami van a cikkben, bár ez egy üzleti magazin Mordorból és nem a helyi Blikk!
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 985
27 053
113
"Temesvár. A DIICOT bepereli a CFR 93 alkalmazottját, akiket 1600 tonna gázolaj eltulajdonításával vádolnak 2013 és 2016 között. A kár, 7,5 millió lej."

Bezzegrománia :D:D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 143
113