Szerintem várjuk meg Rakkát, az lesz az igazi bizonyságtétel a tudásukról. Az eddigiek alapján, nekem olybá tűnik, hogy sajnos az ISIS a legkomolyabb katonai erő ezen a térképen. A törökökről kiderült, hogy nagyjából, szart sem érnek. Volt aki a puccsal magyarázta.. hát sajnos már nem fogjuk megtudni, hogy a puccs előtt, milyen "komoly" volt a török légierő, de azért, hogy betörjenek Al-Babba és egy nyomorult kórházat megtartsanak csak nem kellene 17000 tábornok, meg 500 pilóta. Mindezt úgy, hogy kábé az egyetlen erő ezen a térképen az ISIS akinek (ugyan amerika néha besegít nekik) senki nem ad közvetlen légi fedezetet a támadásaikhoz, nemhogy huzamosabb ideig bombázgassanak nekik, meg előkészítgessenek, meg stb. Amúgy sokszor éreztem azt ezalatt az 5 év alatt, hogy a legkomolyabb ellenállás mindig akkor volt amikor a kormányerők támadtak, pl török betörés idején al-bab az első ahol mutatnak valamit. A kurdok ellen kb semmit nem látunk tőlük, olyan mintha nem koncentrálnának rájuk, miért? Mintha a hátukon nőtt volna fel kurdisztán és ők csak egy pufferzóna lenne, h a kormánycsapatok tuti ne tudjanak még időben rájuk csapni. A kormánycsapatoknak az utolsó mucsáért is véresebbnél véresebb harcokat kell folytatni. Miért?
Azt értsétek meg, hogy a törököknek nem egyfrontos a háború.
Ha az ISIS ellen megy csak, akkor teret ad a kurdoknak.
Ha a kurdok ellen, az ISISnek.
Közben ott a belső feszültség (hadsereg, "demokraták" - utóbbinak vsz január 20. után vége -, hisz elég egy szikra, hogy radikalizálódjon a török hadsereg. Mindezt a katonai puccsok országában.
Aztán ott a feszült viszony a gazdaság miatt az oroszokkal (turisták, gáz, olaj, stb.).
És közben még lelőttek direkt egy ruszki gépet is.
A puccs miatt pedig mindent elveszthettek volna.
Közben a kurdok az országon belül is komoly problémát jelentenek, nem csak kívül.
Egy ilyen helyzetben kellett Erdogannak valamit lépnie, mielőtt a szír, iraki és egy egyéb területeken hipp-hopp létrejön egy önálló kurd állam, amit támogat a nyugat (ahogy hipp-hopp Izraelt is odakreálták a II. VH után). Ha egy kurd tömb létre jött volna, akkor ugrik az ország keleti fele. Nem most, idővel, mert van bázis (a la RoMákia).
Totál reálpolitikus a faszi. Lassú, apró lépések, rengeteg probléma közepette, egy polgárháborúval belül, és egy háborúval országhatárokon kívül. Mindezt úgy, hogy 7 milla (?) migráncs üldögél náluk.
Más, pl. egy szocionista-liberált-proliszéljobb kormányzat (itthon biztos), ebbe már rég belehalt volna a világ minden szegletében. Nem egyben, hanem már külön-külön is ("a válság megáll a határainkon" (Baynau)). Erdogan pedig lépked egyről a kettőre. Nem fog neki menni, de csinálja. Első lépés a cenzura, a második a rendkívüli állapot lesz. A harmadiknál félreállítják (érsd: megölik), puccs. Hacsak Trump és Putyin rendet nem rak január 20. után rövid idő alatt, akkor Erdogan tavaszig megbukik. Szerintem.