Csak pár gondolat, az előttem elhangzottakhoz.
1. Csak nekem furcsa, hogy mind a 4 SLCM egy relatíve kis területen zuhant le Iránban az USA szerint? Feltéve, ha egyáltalán valós a hír?
2. Vajon milyen célpontokat (9-t) pusztítottak el a Kalibr-k? Mert eddig sehol nem láttam erről egyetlen egy hírt sem?
3. Addig szerintem senki se várjon Orosz részről komolyabb szárazföldi beavatkozást, ameddig a légi puhítás tart. Akkor is szerintem nagyon komoly tüzérségi és légi támogatással fognak megindulni, ha lesz ilyen.
4. Az orosz felderítés és megsemmisítési lehetőségek teljesen más dimenzió Szíriában, mint amilyennel az SAA valaha is rendelkezett, ezért szerintem a TOW és esetleg Stringer rakéta szállítmányok megérkezése a csapatokhoz most és a későbbiekben számomra eléggé kérdésesek.
5. Mivel Irak benne van már a buliban Oo., Irán és Szíria oldalán, ezért az Iráni csapatok átdobása csak technikai kérdés.
6. Mivel a helyzetet Szíriában, Irakban csak úgy lehetne lezárni megnyugtatóan, hogy vagy az Asszad rendszer, vagy a vele szemben álló erők mögül a támogatás megszűnjön, ezért két lehetőség van. Vagy politikai nyomással, vagy olyan katonai sikerekkel kell előállni, amelyik a másik támogatói oldalt meggyőzi, hogy nem érdemes tovább a pénzt és technikát beleölni fölöslegesen a támogatott félbe. Nos az USA kihátrálás a lázadó oldal mögül egy jel lehet ehhez.
Tehát a cél Oo. részéről az lehet, hogy gyors és meggyőző, határozott csapásokkal, az infrastruktúrát és utánpótlást (pk.-i, vezetési központok, lőszer és logisztikai raktárak, stb.) szétzilálja. Ha nem lesz mit enni, nem lesz mivel lőni, nem lesz üzemanyag, nem lesz kommunikáció, vezetés és még sorolhatnám, vajon mivel fognak harcolni az Asszad csapatok ellenségei? Nem megsemmisíteni kell ezt a csűrhét (mert lázadóknak, felkelőknek nem lehet hívni őket, lévén főleg zsoldosok), hanem szétbomlasztani, céltalanná tenni a harcot számukra.
7. A "nyugat" nem akarja Asszadot (Angliában tanult, művelt, intelligens ember, aki támogatta(ja) a nyugati értékeket, amennyire lehet egy arab országban, egyensúlyozva a különböző népcsoportok között. De nem mágus, aki a lehetetlent is megoldja, amit az angolok, franciák maguk után hagytak a közel- keleten (oszd meg és uralkodj elv alapján), de akkor vajon kit akarnak, mert én nem tudok semmilyen jelöltről. Európa és sokan mások pont a saria alapján élőktől félnek (félünk) a legjobban, márpedig akiket támogatnak (al Nuszra, Al Kaida és a többiek) pont hogy a saria alapján rendeznék be Szíriát, Irakot és esetleg Európát. De itt biztosan nem állnának meg, ha vérszagot éreznének. Biztos, hogy ezt akarják a támogatóik, vagy idáig már nem jutottak?
Sok kérdés, kevés felelet. De valakinek döntenie kell, mert az idő halad, a sz@r meg egyre gyűlik. De már megint az oroszok és akik támogatják őket, nekik kell lépniük?
Mindenesetre ideje lenne a Sorost és pár másik sz@rkeverőt már lassan kiiktatni az egyenletből, mert kezd elszállni velük a ló.