[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Nem hiszem, hogy én próbálom "illegitimizálni" a szír hadsereg tevékenységét. Mert nem csak én, de mások sem tartják legitimnek a civilek elleni, atrocitásokat. Most, a közelmúltból, ezt a felvételt tudtam hirtelen betenni, de ha visszalapozol számtalan olyat is találsz ahol világosan látszik, hogy "nem jó helyre pottyan" az a bomba.
Szíriában, a szír nép által megteremtett javakból létrehozott szír hadsereg, szír állampolgárok ezreit öli meg.
Ez nem lehet illegitimizálni, mert ez illegitim.
Asszad, ha olyan emberbarát + demokrata lenne, akkor mindenféle szarakodás nélkül nemzetközi megfigyelők mellett népszavazást tartott volna.
Egy diktátor, sokan itt egy diktátort mentegetnek, mert hogy a túloldal meg terrorista, meg himihumi.

A komplett cirkusz illegitim, kurdostul, törököstül, ruszkistúl, golánostúl, heszbollahostúl, mindenestül.

Minden oldal átlépett minden emberi határt.
Az egész ráadásul nem a jog, igazságosság, vagy az ésszerüség elvén fog eldölni, hanem az erősebb kutya "szaporodik" + "megéri-e nekem megdönteni/támogatni) elven.
"""Na, Asszad papa nekem tolod a jól megérdemelt hasznot vagy ........" (kinyirunk) elven.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 833
30 927
113
Szíriában, a szír nép által megteremtett javakból létrehozott szír hadsereg, szír állampolgárok ezreit öli meg.
Ez nem lehet illegitimizálni, mert ez illegitim.
Ez háború, sajnos lehetetlen csak a terroristákat bombázni, főleg ha a civilek közl rejtőznek és onnan támadnak. A másik oldal meg tízezreket és százezreket öl meg, emellett milliókat kerget el.

Asszad, ha olyan emberbarát + demokrata lenne, akkor mindenféle szarakodás nélkül nemzetközi megfigyelők mellett népszavazást tartott volna.
Ébresztő! Megtörtént! Voltak választások, visszaválasztották a diktátort. Voltak nemzetközi megfigyelők is, aki akart küldhetett, aki nem küldött utólag ne sírjon, hogy cslás volt és társai. Akkor és ott oda lehetett menni megnézni, hogy rendben mennek-e a választások.

A komplett cirkusz illegitim, kurdostul, törököstül, ruszkistúl, golánostúl, heszbollahostúl, mindenestül.
...Izraelestől, Amerikástól, Szaúd-Arábiástól. A legnagyobb szarkeverőket ne hagyd ki a felsorolásból ha már nyakig benne vannak.

Az egész ráadásul nem a jog, igazságosság, vagy az ésszerüség elvén fog eldölni, hanem az erősebb kutya "szaporodik" + "megéri-e nekem megdönteni/támogatni) elven.
Most meg fogsz lepődni, de minden az erősebb kutya baszik elvén dől el ezen a világon és érdekek, megéri / neméri alapján. A jog, az az erősebb által írt és kedvére módosítható szabálykönyv. Ez nem egy jó dolog, valami egyetemes nemes valami, ez egy eszköz, hogy az erősebb a gyengébbre eröltesse az akaratát.

"""Na, Asszad papa nekem tolod a jól megérdemelt hasznot vagy ........" (kinyirunk) elven.
Igen, így történt. Nem nyalt be az amerikaiaknak, azok meg Kadhafi után akaják küldeni.
 

szatomi69

Active Member
2015. december 22.
1 477
7
38
Ajjajaj a Rákóczi meg a 48 szabadságharcot ne keverjük ide. Először is mindkettő a Habsburg uralmat megszüntető függetlenségi harcként szerepel azóta is a történelem könyvekben. Szíria 5 évvel ezelőtt egy független ország volt.
Másodszor, a Rákóczi és a 48-as szabadságharc is rendelkezett vezetéssel, Rákóczi és Kossuth mellett számtalan miniszter és egyéb olyan személy volt az oldalukon kiknek segítségével kormányt alakítottak, szervezték az uralmuk alatt álló területek igazgatását, külpolitikát folytattak , stb. Na most akkor Szíriában kinek is van ilyesmi?
Igaz, talán nem a legjobb példa volt. Inkább azt akartam vele érzékeltetni, hogy ami az egyik oldalnak: felkelés egy elnyomó rezsim ellen az a másik oldalnak: a törvényes rend elleni senkiháziak lázadása. És a kezdetnél a lelkesedés hajtja a lázadókat/felkelőket, mert bíznak ügyük sikerében.
És valóban azok a mozgalmak rendelkeztek egy központi vezetéssel, de a XX sz.-ad tendenciája azt mutatja, hogy lázadások, felkelések, az elnyomó hatalom ellen beindulhatnak szétszórtan, lokális formában és előbb-utóbb majd kialakul valami központi vezetés. 1917 Orosz forradalom: hányféle fegyveres csoport, és mennyiféle ideológiai háttérrel, működött eleinte szétszórva az ország területén, amíg kialakult egy erős formáció a Vörös Hadsereg.Vagy 56' Magyarországon, kezdetben mennyiféle fegyveres ellenálló góc alakult ki, eleinte központi vezetés nélkül.
Szíriában is létrejött az FSA vezetése, de a dolog dinamikája másféleképpen működött tovább, mert mára a fő " hangadók" a szélsőségesek lettek. Mert az FSA lokális csoportjaival szemben ezek jobban mobilizálhatok.
Na de ez még egyáltalán nem ad felmentést a kormányoldal brutális tetteire a lázadó területeken élő civilek ellen is, a "felperzselt föld" taktikára. Nem beszélve a kormányterületen levő eltitkolt dolgokra is. Szerintem, lehet ,hogy néhány éven belül majd kiderülnek a ma még eltitkolt szíriai "szrebrenyicák" tömegsírjai is.
 

szatomi69

Active Member
2015. december 22.
1 477
7
38
"Szerintem nem az a fő kérdés, hogy kik kezdték a fegyveres harcot (ez is fontos, és bizonyára más nézeten vagyunk ebben is) hanem az, hogy kik azok, akik számára elfogadható, hogy embertelen módon folytassák a háborút."

Bocsánat de most kötekedni fogok. Mégis eleve, hogy lehet egy háborút, akármelyiket emberi módon folytatni amikor a háború lényege, célja az, hogy fizikálisan megsemmisítsem a másikat? A korai görög városállamok néhány harcától eltekintve - amikor kivonult a két sereg a mezőre és megküzdött egymással - kivétel nélkül mindig megszívta a civil lakosság. Maga a háború embertelen, így inkább azt kellene feltenni kérdésként, hogy kik számára elfogadható maga a háború létezése.
Igaz, "maga a háború embertelen", de visszakérdeznék: okvetlen szükséges, hogy legyen a XXI. századi háborúkban is "Guernica 1937", "Nanking 1937" meg "Srebrenica 1995"? Szerintem azért, nem.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
"A másik oldal meg tízezreket és százezreket öl meg"
Van mennyiségi alapon számított eltérés bűn és bűn között, azaz 50.000 ártatlan embert megölni humánusabb, mint 150.000-et?
Csak kiváncsiságból kérdem, ha adva lenne a te lemészárolt családod a kiirtott szomszéd faluval szemben, akkor kiállnál és osztanád az igét, hogy a te falud mennyivel klasszabul járt, ezek a gyilkosok nem is voltak olyan embertelenek, mint a szomszéd falu gyilkosai?

Választáson csaltak. A diktátorék, csaltak.
Szállodába zárva várták volna a "kávé alátétet", meg az előre kitöltött összesítőket, így aztán nem mentek.

A +3 országgal nem tudok vitatkozni. Igaz.

Az utolsó mondatot félre értetted, az oroszok mondták neki, most pár hete.

"Most meg fogsz lepődni, de minden az erősebb kutya baszik elvén dől el ezen a világon és érdekek, megéri / neméri alapján. A jog, az az erősebb által írt és kedvére módosítható szabálykönyv. Ez nem egy jó dolog, valami egyetemes nemes valami, ez egy eszköz, hogy az erősebb a gyengébbre eröltesse az akaratát."

Ez a legérdekesebb.
Amellett, hogy ezzel sem tudok vitába szállni, ezt más relációban is elfogadhatónak tartod?
Tehát, összegezve az erősebb kutya (USA) kényszerüen és egyben evidens módon mossa fel a padlót Putyinnal és a világ többi részével, amikor kedve tartja.
Ez nem egy jó dolog, de ez van. Elfogadod, Jól értem?
Ráadásul, aki ezt megkérdőjelezi, az egy szemantikázó, idealista, akit jól kioktathatunk.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 604
25 941
113
"Syrian Air Force Turns Deir Ezzur into Hell for ISIL Terrorists"

http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13950624000501

13941005000957_PhotoI.jpg
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 833
30 927
113
Van mennyiségi alapon számított eltérés bűn és bűn között, azaz 50.000 ártatlan embert megölni humánusabb, mint 150.000-et?
Pont százezer élő / halott lakos a különbség a kettő között. Nem humánusabb, jobb a kevesebb ártatlan halott.

Csak kiváncsiságból kérdem, ha adva lenne a te lemészárolt családod a kiirtott szomszéd faluval szemben, akkor kiállnál és osztanád az igét, hogy a te falud mennyivel klasszabul járt, ezek a gyilkosok nem is voltak olyan embertelenek, mint a szomszéd falu gyilkosai?
Ez nettó baromság, természetes, hogy mindenki a sajátjait védi. De míg az SAA támadásaiban sajnos járulékos veszteségként vannak civilek, addig a terroristáknál a civil is ugyanolyan célpont, mint a katona, csak még vissza se tud lőni.

Választáson csaltak. A diktátorék, csaltak.
Mindenhol csalnak a választáson. Amúgy nem érdekel a mese, oda kellett volna menni megfigyelőként. Ha egy ország megtette akkor jelentse a csalást, ha nem küldött megfigyelőket akkor meg ne ugasson, hogy csaltak a választáson, mert nem volt ott embere aki ellenőrizze. Ha meg akkora rohadék lenne akkor ennyi évig nem tartottak volna ki mellette.

Tehát, összegezve az erősebb kutya (USA) kényszerüen és egyben evidens módon mossa fel a padlót Putyinnal és a világ többi részével, amikor kedve tartja.
Ez nem egy jó dolog, de ez van. Elfogadod, Jól értem?
Ráadásul, aki ezt megkérdőjelezi, az egy szemantikázó, idealista, akit jól kioktathatunk.
Putyinnal a padlót nehezen mossa fel az USA (vagy bárki), de a befolyási övezetét nézve jelenleg Amerika erősebb, mint Oroszország. Az erősebb kutya baszik elvet fogadom el, mert ez van. Látom, hogy tényszerűen így működik a világ. Aki ezt megkérdőjelezi az ábrándozik és nem ezen a bolygón van. Ami viszont logikusan megkérdőjelezhető, hogy mindig az a kutya lesz-e a legerősebb vagy változni fognak az idők?
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 710
12 730
113
Az Aszad rezsim meg az ellenzék brutalitásának méregetése helyett talán vissza kellene térni a kályhához és megnézni, hogy honnan is indult az egész.

Amíg a majomkodás Szíriában nem kezdődött el, menekültek onnan milliószámra az emberek?
Nem.
Voltak vallási indíttatású pogromok?
Nem.
Gyilkolták a civileket válogatás nélkül tízezerszámra?
Nem.

Aki nem lázadozott a rendszer ellen élhetett tisztességesen, békében?
Igen.
Tudtak a felekezetek/vallások egymás mellett nyugodtan élni?
Igen.
Felvilágosultabb volt a rendszer, mint a legtöbb muszlim ország?
Igen.


A civilek soha nem kezdtek volna bele ebbe az ellenzékesdi polgárháborúba, ha kívülről nem ugrasztják őket bele hazgságokkal.
Az ellenzékieknek soha esélyüksem sem lett volna ilyen polgárháborút kirobbantani, ha Aszad kormánya valóban olyan elnyomó és vasmarkú lett volna, mint, sokan szeretnék azt beállítani, illetve, ha külső forrásból fel nem fegyverzik őket.
Az SAA az első kezdeti próbálkozásokat elnyomhatta volna brutális erővel, a polgárháború első napjaiban a felfegyverzett csoportokkal szemben az SAA még mindig overkill képességű volt, viszont pont Aszad nem akarta vérbe borítani az országot és bízott a lehetőségben, hogy szoft módszerekkel megállítaható a felkelés, viszont nem ismerte fel, hogy a külföldi támogatás (idegen iszlamista harcosok és nagy mennyiségű potens fegyverzet beküldése) eleve lehetetlenné teszi majd a kibontakozó polgárháború enyhébb eszközökkel való megállítását.

Nem hiszem el, hogy értelmes emberek nem képesek pár hónapnál régebbi dolgokra emlékezni.
Azt sem hiszem el, hogy újra és újra el kell mondani, hogy itt senki nem elégedett az Aszad rezsim viselt dolgaival, de amíg nincs jobb és a lakosság többsége által támogatott kulturált ellenzéki politikai csoport, addig egész egyszerűen még mindig Aszad a legkisebb rossz.

Unom már, hogy az emberek túlnyomó többsége csak azt képes hajtogatni, hogy mit, hogyan nem lehet, meg mi hogyan nem jó, de azt megmondani, hogy akkor hogyan másképp, arra egyszerűen képtelen. Ez nettó hőzöngés.
A másik amitől falnak megyek az a vak ötletelés, meg a "mindegy mi csak ez ne" hozzáállás. Amíg nem tudok valami mellett érvelni, addig teljesen felesleges érvelnem valami ellen. A vaksötét semmibe nem lehet beugrani, főleg nem egy népet beugrasztani.

Természetesen lehet érvelni Aszad ellen, mivel van számos olyan tette a rezsimnek, ami európai szemmen nem vállalható.
Azonban azt is be kell látni, hogy Szíria nem Európa, az ottani emberek nem európai szemléletben élnek, és a politikai történéseket is ennek mentén kell helyükön kezelni. Teljesen más viszonyrendszerben kell értelmezni minden eseményt, és annak megfelelően megítélni.
Ehhez viszont szükséges kellő ismeret az adott témában, kis elemző képesség és némi intelligencia.
Ha nekem ezek megvolnának, talán érvelheténk úgy a rezsim ellen, hogy minden ellenérvemet egy, a másik oldal jobb alkalmasságát alátámasztó érvvel ellenpontozhassam. Mivel azonban nem vagyok a kellő ismeretek birtokában, nincs mit elemezni, de némi intelligenciával ezt igyekszem belátni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 383
113
Mohammed Yasser Bilal SAA tag lelőtt 4 Isis terroristát Palmyránál. Hogy hogyan az érdekes mert hiányzik a fegyvere tusa. Flip-flop papucs, civil ruha+ egy valamilyen zubbony. Azon kívül minden hacuka civil. Ha ez a fickó nem egy tegnapi újonc akkor komoly ellátási gondok vannak SAA háza táján. A fickó mintha FSA felkelő lenne csak szakáll nélkül. Palmírai lakos lehet netán?

https://pbs.twimg.com/media/CsVtQJDWIAAihoo.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 383
113
Közben az iszlámisták súlyos veszteségeket szenvedtek a Golán térségében. Jabhat Fateh Al-Sham (Nusra), Jabatha Al-Khashab, Harakat Ahrar Al-Sham 14 tagja került Izraeli kórházba/hullaházba+38 tag ment a szűzekhez a Taranje környéki harcokban.
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 241
1 494
113
A huszik is így mászkálnak, papucsban. Lehet ettől hatékonyak.
Az AK meg custom, a saját igényeihez szabva...:)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 383
113
Oszama Zahreddine vette kezébe a dolgokat a Golán környékén. Gyakorlatilag otthon van, drúz származású testvérével Isszammal együtt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 383
113
Castillonál leállt a forgalom, a tegnapi lövöldözés a lázadók részéről és a mesterlövészek miatt ma nincs átjárás.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 383
113
Megérkezett az erősítés a Golánhoz, a kormánycsapatok konvoját alkotják a Nemzeti Védelmi Erők (NDF), szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP), Jaysh Al-Muwahiddeen (drúz milícia), és az 5. páncéloshadosztály harcosai .Plusz a drúzok fegyverkeznek az iszlámisták ellen.