[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 117
82 868
113
Kozben orosz katonai szakértok kiszámították a szíriai orosz beavatkozás koltségeit. Ha 1 évig tartana a jelenlegi formájú és intenzitásu beavatkozás , akkor a kiadások elérnék az 1 milliárd Eurót.(A Mistralok ára)
Az orosz kormány kozleménye szerint mindent a védelmi minisztérium koltségvetése fizet és nincs szukség plusz kiadásokra.

Más
A 2016-os évben az orosz védelmi minisztérium koltségvetése 280 milliárd Rubellel csokken. Tehát az orosz katonai kiadások kb 4,5 milliárd USD-vel csokkennek.
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Elnézve a bombázások kivitelezését és a hadműveletek jellegét egyre jobban fáj, hogy a magyar légierőnek nincsenek földi csapatok támogatására alkalmas gépei. Mintha hallottam volna valami olyat, hogy a csehektől lett volna lehetőség vásárolni felfegyverezhető, COIN célokra is alkalmas Albatrossokat. Véleményem szerint talán nem lenne haszontalan, hiszen olcsón üzembentartható, kiképző-gyakorló gép úgyis kell és esetleg nem hal meg egy kedves jó barátom (Ignácz Zoli főhadnagy, Isten nyugtassa, de sokszor eveztünk együtt Tisza Túrákon és mulattunk a szatmárcsekei kemping "pajtájában") ha korszerű kiképzőgép van a feneke alatt. Szükség estén meg tudhat annyit páncélosok, gyengén páncélozott földi célok és gyalogság ellen annyit mint a csatahelikopterek, oltalmazó légifölény gépnek meg ott vannak a Grippenek hiszen földi csapásmérő fegyverzetük így is a O-hoz konvergál.
U.I.: modernizált Szu-25-ről, meg pláne A-10 már álmodni sem merek, csakúgy mint Mi-28-ről vagy esetleg Kamov Aligátorról
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 813
305
83
<blockquote rel="akagi">Az nagyon fogaskeréknek tűnik.
De, ahogy elnézem az elektronikát! Kétségeim vannak:
Egy jól megtervezett nyákon nincsenek vezetékek. Legalább is a szériákon! A csatlakozó érinkezők meg a grísáéknál aranyból van. Ha, ilyen szürke, akkor lehet rohdium, de az még az aranynál is drágább. Még, ha mikron vastagságú is. Vagy kisérleti példányú négy vagy nyolc csatornás vezérlő, vagy hamisítvány. Kb. a nyolcvanas évek eleji színvonal. Kétlem, hogy ez Kalibr.
A 80-as évek elején még nem voltak felületszerelt IC-k. Ez minimum 10, de inkább 15 évvel későbbi.
A sorozatgyártásban nincs huzalozás a nyákon (minőségi kérdés), de prototípusnál vagy kis sorozatnál megesik. Hibás a nyáklap vagy módosítottak valamit.

</blockquote>
Negyven évnyi tapasztalattal hátam mögött, lehet, hogy már felejtek?
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
<blockquote rel="kokusz"><blockquote rel="laiki"><blockquote rel="szegcsab">Lehet, hogy ez volt már :

https://youtu.be/KO0SAHgAaxA

9 másodperc repülési idő, azaz kb 2 km távolság. Embermagasságra felállított állvány. Ott téblábol vagy 5 ember. Semmi fedezék, vagy álcázás. Ezt még egy gagyi távcsővel is ki lehetett volna szúrni. Ezért hatásos a TOW, mert még körül sem néznek. Ahogy a felvételen vígan látszanak a rohangáló emberek úgy fordítva, a célponttól is könnyen látható lett volna a TOW egy távcsővel. 3-4 ember pár perc alatt át tudta volna vizsgálni a terepet mondjuk 2,5-3 km távolságig, és nagyrészt szemmel tudták volna tartani. Ahogy a lázadók kiszúrták a mozgást és a tankot, úgy őket is észre lehetett volna venni mindenféle csoda technika nélkül is. </blockquote>

Igazad van laiki.Ezt valószinűleg észlelni lehetett volna telepités közben !!! Bátran harcólnak a Sziriaiak , de nincs bennük az a fegyelmezetség ami a jó katonában !!! Ezek szerint a felderitést is hanyagolják , aminek a sok harckocsi issza meg a levét !!! Ezeket a TOW-at ki lehetne iktatni pár darab mesterlővész párossal , vagy folyamatos felderitéssel !!! :-(( </blockquote>

Ha az ukrán konfliktusban nagyon átjárható a frontvonal, akkor itt ez még jobban érvénysül a sivatagi környezetben. Valószínűleg ezek a támadások mélyebben vannak és nem az "első sorosokat" támadják. Azt meg nem lehet elvárni, hogy hónapszám távcsővel a szeme előtt rohangásszon a baka. És sokszor kisebb létszámú helyőrségeket támadnak, ahol gondolom még rendes járőröket sem tudnak kiküldeni.
</blockquote>

Kisebb helyőrségeket, amelyeknek történetesen van pár harckocsija?

Nem. Egyszerűen a szír hadsereg nem fordít elég figyelmet a TOW fenyegetésre. Nem csak arról van szó, hogy álcázás és fedezék nélkül állíthatják fel velük szemben a lázadók a méretes TOW indítót, várhatnak akár órákig a megfelelő pillanatra és lőhetnek anélkül, hogy a hadsereg észrevenné.

Ha megfigyeled, a videókon kb. 70 %-ban olyan harcjárműveket lőnek ki, amelyek épp semmit nem csinálnak, csak állnak kint a nyílt terepen, ahol km-ekről jól látszanak. Ha a harcjármű nem mozog, nem végez harctevékenységet, nem mozdul a tornya, semmi jelét nem adja hogy akár célt keresne, akkor minek van kint, a nyílt terepen, ideális célpontként? Amikor nem nyomul előre és nem lát neki való célpontot, akkor miért nem áll be legalább takarásba? Azt azért kb. tudják, hogy merre lehetséges ellenség.

A videókon szinte soha nem látni füstgránátot. A kipufogókból eregetett füst is ritka. Jól láthatóan kimenni nyílt terepre célpontnak általában nem egészséges. Legalább valamit próbáljanak meg tenni a láthatóságuk csökkentésére. Nem kell feltétlenül magukat füstbe burkolni. Szokás a nyílt terepen való előrenyomulást az ellenség vélt vonala elé lőtt füstfüggönnyel elősegíteni. Így a saját csapatok legalább bizonyos távolságig látnak és kevésbé mészárolja le őket az elvakított ellenség.

Álcázás nuku. A videókon jól látszik, hogy a lázadók pickupjai sokszor a helyi homokkal vannak álcázva. Nem simán belepte a homok, hanem látszik, hogy fixen rajta van egy réteg. Valamilyen olcsó ragasztó kulimásszal bekenték és homokkal megszórták őket. Egyszerű és az adott terepre tökéletes álcázás. Ha más terepre mennek, lemossák és mással szórják meg. A szír harcjárműveken ugyanakkor semmi. 2-3 km-ről már nagyban csökkentené az esélyét, hogy az éppen álló harckocsit kiszúrják, ha kicsit beleolvadna a környezetébe.

Ha kinézek az ablakon, 250-300 méterig meg tudom mondani, hogy egy ember kb. mit csinálhat. 600-800 méterig alaposabb megtekintéssel meglátok egy fedetlen álló alakot és észreveszem az emberi mozgást. 1,2-1,5 km-ig szinte azonnal kiszúrok egy mozgó autót a sebessége miatt. Mindezt szabad szemmel, pedig nem vagyok sasszem. Egy viszonylag kicsi, 7-8-szoros nagyítású, olcsó távcsővel, aminek a látómezeje több, mint 200 méter széles 2 km-en, egy 60 fokos szektort egy ember 1-2 perc alatt gond nélkül át tud nézni. 3 ember egy félkört megfigyelhet. Igen. Elvárnám, hogy ha az életük függ tőle, akkor ennyit tegyenek már meg. Ehhez még csak drónok sem kellenek, csak venni kell a fáradságot, hogy mielőtt kimennek nyílt terepre, vagy ha már ott vannak, és nem gyors mozgásban, akkor időnként körbenézzenek.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
<blockquote rel="szegcsab"><blockquote rel="bat77">Furcsa, hogy most megszaporodtak az FSA videok. A térképek alapján az SAA nyomul előre, a videokon meg az FSA kilő mindent..


Szerintem az van, hogy a szaudiak, meg a többi tróger a leszállított Tow rakétákhoz egy-egy darab videokamerát is mellékelt. Ennyi.</blockquote>

Az oroszok nem szallitanak a szireknek gumitankokat? Hadd fogyjon a TOW.... :)</blockquote>

Gondolom viccnek szántad, de azért van benne valami. Azt nem hiszem, hogy gumitankok beválnának, de ha már a lázadók olcsó, könnyen pótolható pickupokat használnak, esetleg némi páncélozással, akkor ezt a kormányoldal is megtehetné. Ukrajnában is sokan leszólták a sufnituning megoldásokat, pedig ár/érték arányban nem rosszak és tömegesen használja őket mindkét oldal, azaz valamennyire beváltak.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Kozben orosz katonai szakértok kiszámították a szíriai orosz beavatkozás koltségeit. Ha 1 évig tartana a jelenlegi formájú és intenzitásu beavatkozás , akkor a kiadások elérnék az 1 milliárd Eurót.(A Mistralok ára)
Az orosz kormány kozleménye szerint mindent a védelmi minisztérium koltségvetése fizet és nincs szukség plusz kiadásokra.

Ha meg a beavatkozástól kicsit emelkedik az olajár, akkor esélyesen többet nyernek vele, mint amennyibe kerül. Ha a fegyvereladásaikat is megdobja, akkor még inkább.

Gondolom a Kalibr bevetést nem számolták bele, mert ha 2 havonta egy olyat csinálnak az önmagában kb. 1 milliárd évente.
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
Nem. Egyszerűen a szír hadsereg nem fordít elég figyelmet a TOW fenyegetésre. Nem csak arról van szó, hogy álcázás és fedezék nélkül állíthatják fel velük szemben a lázadók a méretes TOW indítót, várhatnak akár órákig a megfelelő pillanatra és lőhetnek anélkül, hogy a hadsereg észrevenné.

Ha megfigyeled, a videókon kb. 70 %-ban olyan harcjárműveket lőnek ki, amelyek épp semmit nem csinálnak, csak állnak kint a nyílt terepen, ahol km-ekről jól látszanak. Ha a harcjármű nem mozog, nem végez harctevékenységet, nem mozdul a tornya, semmi jelét nem adja hogy akár célt keresne, akkor minek van kint, a nyílt terepen, ideális célpontként? Amikor nem nyomul előre és nem lát neki való célpontot, akkor miért nem áll be legalább takarásba? Azt azért kb. tudják, hogy merre lehetséges ellenség.

Azt gondolom, a szir hadsereget negy ev veres haboru utan utolerhette az, ami anno a vilaghaboruban is sokakat, szep lassan elfogytak a kikepzett valodi katonaik, es a sorokat sebteben kikepzett, innen-onnan verbuvalt önkentesekkel, kenyszersorozottakkal töltik fel. Ez egyre fokozodo vesztesegekhez vezet, amik egy resze kis rutinnal, odafigyelessel elkerulhetö lett volna.
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
<blockquote rel="Capslock"><blockquote rel="szegcsab"><blockquote rel="bat77">Furcsa, hogy most megszaporodtak az FSA videok. A térképek alapján az SAA nyomul előre, a videokon meg az FSA kilő mindent..


Szerintem az van, hogy a szaudiak, meg a többi tróger a leszállított Tow rakétákhoz egy-egy darab videokamerát is mellékelt. Ennyi.</blockquote>

Az oroszok nem szallitanak a szireknek gumitankokat? Hadd fogyjon a TOW.... :)</blockquote>

Gondolom viccnek szántad, de azért van benne valami. Azt nem hiszem, hogy gumitankok beválnának, de ha már a lázadók olcsó, könnyen pótolható pickupokat használnak, esetleg némi páncélozással, akkor ezt a kormányoldal is megtehetné. Ukrajnában is sokan leszólták a sufnituning megoldásokat, pedig ár/érték arányban nem rosszak és tömegesen használja őket mindkét oldal, azaz valamennyire beváltak. </blockquote>

Reszben viccnek szantam, azert is a szmajli a vegen, de ki tudja.... A TOW-okkal többnyire nagyobb tavolsagbol, allo celokat lönek ki, igy akar csalicelok kirakasa, az FSA-sok kamucivil ertesitese, es az erkezö TOW-os brigadok megsemmisitese erdekes kommandos taktika lehetne.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 117
82 868
113
<blockquote rel="boki">Kozben orosz katonai szakértok kiszámították a szíriai orosz beavatkozás koltségeit. Ha 1 évig tartana a jelenlegi formájú és intenzitásu beavatkozás , akkor a kiadások elérnék az 1 milliárd Eurót.(A Mistralok ára)
Az orosz kormány kozleménye szerint mindent a védelmi minisztérium koltségvetése fizet és nincs szukség plusz kiadásokra.

Ha meg a beavatkozástól kicsit emelkedik az olajár, akkor esélyesen többet nyernek vele, mint amennyibe kerül. Ha a fegyvereladásaikat is megdobja, akkor még inkább.

Gondolom a Kalibr bevetést nem számolták bele, mert ha 2 havonta egy olyat csinálnak az önmagában kb. 1 milliárd évente.</blockquote>

Természetesen nincs benne a Kalibr. Utánpótlás, ellátás, uzemanyag, szállítás, fegyverek ...stb.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
<blockquote rel="laiki"><blockquote rel="Capslock"><blockquote rel="szegcsab"><blockquote rel="bat77">Furcsa, hogy most megszaporodtak az FSA videok. A térképek alapján az SAA nyomul előre, a videokon meg az FSA kilő mindent..


Szerintem az van, hogy a szaudiak, meg a többi tróger a leszállított Tow rakétákhoz egy-egy darab videokamerát is mellékelt. Ennyi.</blockquote>

Az oroszok nem szallitanak a szireknek gumitankokat? Hadd fogyjon a TOW.... :)</blockquote>

Gondolom viccnek szántad, de azért van benne valami. Azt nem hiszem, hogy gumitankok beválnának, de ha már a lázadók olcsó, könnyen pótolható pickupokat használnak, esetleg némi páncélozással, akkor ezt a kormányoldal is megtehetné. Ukrajnában is sokan leszólták a sufnituning megoldásokat, pedig ár/érték arányban nem rosszak és tömegesen használja őket mindkét oldal, azaz valamennyire beváltak. </blockquote>

Reszben viccnek szantam, azert is a szmajli a vegen, de ki tudja.... A TOW-okkal többnyire nagyobb tavolsagbol, allo celokat lönek ki, igy akar csalicelok kirakasa, az FSA-sok kamucivil ertesitese, es az erkezö TOW-os brigadok megsemmisitese erdekes kommandos taktika lehetne.</blockquote>

Ez a kamucivil csapda nem rossz ötlet. Néhányszor beválhat. Sokszor persze nem, mert az FSA is tanul.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 647
79 870
113
phaidros

Minden alegységnek kutya kötelessége megszerveznie a saját biztosítását mindenkor tehat nem csak elvárható hanem követelmény az önbiztosítás főleg a frontvonalhoz közel.
 

kokusz

Member
2015. augusztus 23.
458
0
16
Reszben viccnek szantam, azert is a szmajli a vegen, de ki tudja.... A TOW-okkal többnyire nagyobb tavolsagbol, allo celokat lönek ki, igy akar csalicelok kirakasa, az FSA-sok kamucivil ertesitese, es az erkezö TOW-os brigadok megsemmisitese erdekes kommandos taktika lehetne.</blockquote>

Ez a kamucivil csapda nem rossz ötlet. Néhányszor beválhat. Sokszor persze nem, mert az FSA is tanul. </blockquote>


A 2. V.H.-ban bejött az Amcsiknak , volt egy szellem hadsereg nevű alakulatuk amit félrevezetésre használtak gumi tankokkal !!! Egy pár alkalommal megérné kirakni ezeket a gumi tankokat csalinak , és mi után észlelték az inditással járó füstöt , porfelhőt , a sniperek simán kilőnék őket , plusz a TOW is fogyni fog !!! :))
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Közben tovább menetel az olaj ára.....már 53 felett.....a végén még az oroszok jól is járnak....

Az olajár a megelőző hónap átlagához képest kb. 10 %-kal emelkedett. Az oroszok 2015-re várható olaj, gáz, kondenzátum és származék exportja 200 milliárd dollár körüli. Tehát ez éves szinten kb. 20 milliárd többlet bevétel. Közben persze a rubel is erősödött. Rubelben mérve az olajár emelkedés csak 1,5 % a megelőző hónaphoz képest, de még ezzel számolva is 3 milliárd dollárnak megfelelő rubel a nyereség éves szinten. Ennyibe egyenlőre a szír buli nem kerül. Idáig tehát tényleg nyerőben vannak.

Nem csak az oroszok, hanem Irán is, meg a szaúdiak is. Az anyagi vesztes Európa. Tehát nekünk lenne érdekünk, hogy minél gyorsabban döntésre vigyék. Anyagilag és menekültek formájában is minket szívatnak, ha elhúzzák. Természetesen az ott élő lakosság után, mert azért mégis csak ők szenvednek a legtöbbet.

Ha az oroszok gyors döntésre törekednek, akkor Európa oldalán állnak. Az USA már bizonyította, hogy nekik nem sürgős.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 980
8 534
113
Rumcájsz gondolom viccnek szánod, hogy hazánk Gripen vadászbombázói nem alkalmasak földi erők támogatására, amikor a JAS-39-hez integráltak vagy egy tucat földi célok elleni, bombát, rakétát, irányított rakétát, sőt robotrepülőgépet is.
Ezekből, jelenleg páncéltörő és betonromboló fejjel AGM-65 Maverick rakéták, valamint a kb. egy hónapja, már GBU-12 Paveway II. 227kg-os lézerirányítású bombák is korlátozott számban de, rendelkezésre állnak honvédségünknél. 2016.január 1-től az EU közös Visrgrádi harccsoportjának, amely fél évig az EU harccsoportja is egyben dandárerővel, Magyarország adja a CAS-t 4 Gripen vadászbombázóval (tehát a tartalékokkal együtt 6-8 géppel.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A Szír Katonai Tanácsba szép számmal lépnek be nők is. A szír kisebbségből alakult szervezet, Észak-Szíriában a keresztények lakta területet védi a terroristáktól.
11224357_600140390126720_6930499830404301416_n.jpg

12143287_600140410126718_2734291075644707367_n.jpg

12072668_600140406793385_7520479631432095906_n.jpg

12115680_600140436793382_2555809241175014136_n.jpg

11219656_600140413460051_3334073468958305598_n.jpg

10393929_600140420126717_4231927495662411915_n.jpg

12115987_600140433460049_8942237350819032404_n.jpg

12115756_600140426793383_2028736613796209249_n.jpg
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A migránshullámot a török miniszterelnök indította el, bosszúból, mert Európa nem engedte, hogy Törökország területeket foglaljon el Szíriától – mondta Bchara Joul, hazánkban élő szír mérnök a Magyar Békekör tegnapi konferenciáján. Szerinte az orosz légicsapások napok alatt hatékonyabbnak bizonyultak, mint az amerikai támadások.
http://magyaridok.hu/belfold/torokok-tehetnek-migranshullamrol-47437/