[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/krim-megszakitja-kereskedelmi-kapcsolatokat-torokorszaggal
"A Krím félsziget felfüggeszti gazdasági, kereskedelmi
és közlekedési kapcsolatait Törökországgal, beleértve a
tengeri hajózást is - jelentette be szerdán Szerhij
Akszjonov, a Moszkva által törvénytelenül elcsatolt
ukrán terület oroszbarát vezetője.
A krími politikus így reagált arra, hogy előző nap a török
légierő lelőtt egy orosz harci gépet, amely Ankara
szerint megsértette az ország légterét a szíriai határnál.
Moszkva szerint viszont a gép végig Szíria légterében
haladt.
"Egyértelműen az a véleményünk, hogy a
krímieknek részt kell venniük a török
élelmiszerek és egyéb termékek bojkottjában"
- szögezte le Akszjonov ukrán és orosz hírforrások
szerint azt követően, hogy megbeszélést folytatott
Makszim Topilin orosz munkaügyi és népjóléti
miniszterrel.
Felszólította a félsziget lakóit, hogy ne utazzanak
Törökországba.
"Nem azért, mert veszélyes lenne számukra
odautazni, hanem azért, mert jelenleg ez az állam
ellenséges érzelmeket mutat Oroszországgal
szemben. Most nem kívánunk török
üzletemberekkel együttműködni, és nincs
kétségem afelől, hogy a krímiek támogatnak
ebben minket"
- hangoztatta Akszjonov..."
 

grigorij2

Member
2014. augusztus 20.
109
0
16
Mondjuk megpróbáltam a forrásnak utánajárni, de a RT honlapján erről semmi nincs...
(és tényleg: honnan lenne 50 db Armata?)
 

vcsaba81

Active Member
2014. július 21.
204
40
28
Szerintem a legmegfelelőbb válasz az lenne, ha kinai manpadot adnának a PKK-nak, az van mindkét oldalnak. Ha ők leszednek pár f-16-ost vagy f-4-est, le vagy felszállás közben, akkor szerintem a törökök is kussba maradnak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 064
87 998
113
<blockquote rel="varga dima">Ez nagyon jó....: Teljes lyukra futásnak látszik a TEK nagy durral bejelentett hatalmas leleplezése: a bíróság elutasította már az előzetesbe helyezést is, miután kiderült, hogy a "nemzetközi beágyazottságú szélsőségesek" szimpla világháború-rajongó fiatalok, akik az erdőben találták a fegyverrelikviákat - írja az Index.

Láttam a tv-ben nyilatkozni Hajdú Jánost TEK igazagatóját , kedd este. Azt mondta hogy nemzetközi terroristákat lepleznek le szerdán , szélsőséges nézetekkel , valami rejtett bombáról is beszélt egy poróltóban !!! Erre ma nagy égés az egész , a nemzetközi terroristák szlovák magyarok voltak , akik fémkeresővel lőszereket kerestek az erdőben !!! A biróság mindenkit haza engedet !!! :))</blockquote>

Az egyik csapat. Kettő volt. A magyar topikban leírtam mit gondolok erről.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 064
87 998
113
http://index.hu/nagykep/2015/11/26/kurd_nagykep/

"A különböző kurd frakciók és milíciák ellentéteit az Iszlám Állam fenyegetése simította el. Amikor a lendületben lévő kalifátus harcosai 2014 szeptemberében Kobanihoz értek, úgy tűnt, bekövetkeztek a szíriai Rojava végórái. Az IS mudzsahidjei négyszáz falut özönlöttek el, és – a török kormány kétkulacsos politikájának köszönhetően – még a török határ felől is megrohamozták a várost. A civil lakosságból sokan ezért inkább vállalták a hosszabb és kockázatosabb utat Irak felé, mint hogy a török hatóságoknak szolgáltassák ki magukat."

Jó kényesek a határaikra, mi? :D
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
http://hirtop.in/putyin-50-darab-t-14-armata-szupertankot-kuld-sziriaba/

:D Ezeket már nem lesz olyan könnyű TOW-olni... :D
napimigrans.com meg azt írta, Magyarország felvételét kérte az Orosz Föderációba.

legalább teljesen kamuoldalaknak ne higgyünk. szép ívű agitpropok, de nagyon gonzóak.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Törökország becstelen latorállam lett.

A legszomorúbb pedig az ebben az egész őrületben, hogy Törökország ezt a becstelen, aljas és gyáva gyilkosságot csak úgy merte elkövetni, hogy tudta: maga mögött tudhatja az egész NATO támogatását.
Igen, a NATO asszisztál a törökök semmivel sem igazolható gaztettéhez.
Törökország mindezek mellett sunyi módon az ISIS kőolaját is vásárolta feketén, de ebben (sem) volt egyedül. Vették azt mások is, a hírek szerint az amerikaiak is. Akik persze most gyorsan ki is álltak a törökök mellett, Obama nagyon sietett kijelenteni, hogy „Törökországnak joga van megvédeni szuverenitását”.

http://magyarhirlap.hu/cikk/41244/Latorallam
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
A Törökországi amerikai atomtölteteket mekkora erők védik? Eszembe jutott, lehet, hogy nagy hülyeség, hogy mi van akkor, ha a törökök úgy döntenek, hogy a "saját védelmük érdekében" le foglalniuk őket?
külön őrzik a b61-eket, erőd a légibázison belül, külön amerikai őrség, külön áramtermelő egység, stb. mintha rémlene, hogy 3 napig is kibírnák külső segítség nélkül, ha esetleg a törökök el szeretnék venni...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<blockquote rel="blitzkrieg">
882 orosz vadászgép kontra 283 török ellen. Ok, hogy egy F-16 nagyobb eséllyel szed le egy Mig-29-est de 3-at már biztosan nem szed le. A 882 vadászon kívül az oroszoknak még rengeteg taktikai, stratégiai és harctámogatója is van, a törököknek meg konkrétan semmi ezen kívül.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_aircraft_of_the_Turkish_Air_Force
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_currently_active_Russian_military_aircraft

Ennek az összehasonlításnak ebben a formában legalább annyi értelme van mint az atomháborús gyermeki fantáziálásoknak.

Oroszország abszolút értelemben erősebb, de azt azért ne felejtsük el, hogy nagyhatalom, Kína, az USA és az egész NATO ellen is védenie kell a hátát, miközben a törökökkel hadakozik.
Máris ugrott a szóba jöhető erők legalább fele de inkább kétharmada, azokat lekötik a fent említett lehetséges fenyegetések, az erők egy másik része kiképzés/feltöltés alatt.

Törökország ellenben otthon harcolna, teljes erejével ráfordulhatna a ruszkikra. Nekik ez az ország létét fenyegető honvédő háborúval lenne egyenértékű, a kiképzést teljesen leállítanák, így akár 90% is bevethető/mobilizálható. Jól felszerelt, harcedzett sereg az övék, állandó készültség, majdnem mint Izraelben, a Közel-Keleten bealudni nem nagyon lehet. Én egy, a helyzetet kihasználó görög támadást is kizárnék, mert területi követelései a törököknek vannak és nem fordítva: az Égei-tengeri szigetek a görögök javára vannak szinte a pofátlanság határáig igazságtalanul elosztva, nem fordítva. Másrészt a görögök a gyengébbek, harmadrészt mindketten NATO-tagok. A kurdok persze biztos ugrálnának, egy nagyobb offenzívájuk biztos lekötne 10%-nyi haderőt.

És akkor az 5. cikkelyről még szó se esett.
Ahogy a szemben álló gépek technikai színvonaláról se.

A ruszkik számára ez nem lenne több, mint egy elkerülhető f@szhosszméregető katonai kaland, a legfőbb kérdés, hogy mit nyernének és mit vesztenének ezzel, és persze hogy milyen áron.
A törököknek ellenben Hamlet-i a kérdés: lenni vagy nem lenni, az oroszoknak meg kábé az, hogy menni vagy nem menni.

A wikipédia helyett meg inkább ezt ajánlom: évente frissül, ingyér van, és a wikivel ellentétben egységes adatbázis:

https://d1fmezig7cekam.cloudfront.net/VPP/Global/Flight/Airline%20Business/AB%20home/Edit/WorldAirForces2015.pdf
</blockquote>

Amiket leírtál, azokkal teljes mértékben egyetértek, csupán azt írtam feljebb, hogy nehogy már valaki azt állítsa, hogy a török légierő erősebb, mint az orosz (a múltkor még a lengyel hadsereget is erősebbnek tartotta valaki az orosznál).
Természetesen tudom, hogy nagyon nem mindegy, ha valaki messze az országától indít támadást vagy védekezik a saját országában.
Kösz a linket!