[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 883
10 014
113
Torok-iraki határ. Zakho határátkelo. 4530 tartálykocsi és szállítójármu a tork oldalon és 7145 az iraki oldalon. Osszesen 11775 . Megy az illegális olajbiznisz ....
og2u-zNy50s.jpg

yYTRnO__nCE.jpg

Ideje volna az iraki kormánynak is elküldeni egy levelet Moszkvába...
 

rocky

Member
2015. december 25.
42
0
6
Az oroszok nem az ISIS ellen fejtik ki a fő erejüket, hanem a "mérsékelt ellenzékkel" (tudom egyeseknek ez elfogadhatatlan kifejezés) szemben, mert Assad rendszerére az a veszélyesebb. Az idén tavasz, nyár folyamán fokozatosan előrenyomultak az Aszad területek szíve felé. Az ISIS ellen szárazföldön a Yenkik támogatta koalíció nyomul előre (Szingzsar, Ramadi). Assad serege megrekedt Palmyra előtt, csak Kuweirest tudta az ostrom alól felszabadítani. Most meg egyenesen futni hagyja őket a Damaszkuszi Yarmukból. Ami nem csoda, mert az olajért cserébe tőlük, inkább hanyagolja őket. Én tudom, hogy Erdogan is megéri a pénzét. Inkább támogatja titokban az ISIS-t, mert annyira retteg egy önálló Kurdisztántól, hogy bárki jó neki aki a kurdokat veri. Száddám azért nem volt a béke és becsület bajnoka. Az azonban kétségtelenül hiba volt, hogy teljesen kizárták Irak további jővőjéből a szunnitákat, mondván, hogy ők voltak a korábbi rendszer támaszai. Ezt ma már ők is belátják.

</blockquote>

A ruszkik a terroristák ellen fejtik ki fö erejüket. A Mr. Alloosh szervezete is shariát akaró iszlamista szervezet, Szaúd-Arábia pénzelte öket, s csupa demokráciaszeretetböl aknavetözték (gyilkolták) a civil lakosságot Damaszkuszban. Úgy egyébként Alloosh-ék követték el a több, mint Ezer áldozatot követelö gáztámadást Damaszkusznál a törököktöl kapott szaringázzal. Úgyhogy szetett Alloosh haverod egy közönséges tömeggyilkos (pardon, "mérsékelt és demokrata felkelö") Volt. Még info neked: Yarmook egy palesztin menekülttábor Damaszkusz mellett, s a "mérsékelt felkelök" az ISIS fövárosába, Raqqa-ba tartanak, mert ött ugye tombol a "demokrácia". Sziondzsar meg Ramadi Irakban vannak, s az iraki kormány maga panaszkodik, hogy az usákok szabotálják az Anbar tartomány (ISIS) elleni hadmüveleteket. Az iszlamisták elörenyomulása akkor kezdödött, amikor az Irakban az ISIS által zsákmányolt usák fegyverekkel szerelkeztek fel a terroristák meg a szaudiak és katariak még egy nagy adag zsózsót toltak be a törökökön keresztül. Most megfordult a kocka és az usákok meg pincsijeik gyakorlatilag leírhatják Szíriát. Merkel egyébként már hónapok óta követeli NYILVÁNOSAN az Asszaddal való tárgyalásokat.
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
Köszi a cikket, érdekes volt. Én nem írtam olyat, hogy csak az alaviták és keresztények támogatják Assadot. De magam sem értettem a szunniták egy része miért támogatja az "elnököt". A cikk szerint akik maradtak Assad oldalán csak másodrendű állampolgárok, akikben a rendszer nemigazán bízik meg. Egyesek kényelemből mások félelemből maradtak Assad oldalán. De azt is értem hogy a vallási fanatikusoktól (ISIS, An-Nuszra, Iszlamisták) még jobban félnek. Assad szerencséje és a szunniták szerencsétlensége, hogy a szunniták nem tudnak egységesen fellépni.

</blockquote>

Ezt azért küldtem, mert erőteljesen megkérdőjelezi azt a felfogást, hogy itt a szunniták-alaviták, keresztények-muszlimok állnak szemben egymással egy "polgárháborúban". Egyáltalán, hogy lehet polgárháborúnak nevezni azt, amikor add 1. az állami intézmények még mindig működnek 2. a kormány által ellenőrzött tengerparton még ha nehezen is, de zajlik a mindennapi élet. Vagy Damaszkuszban karácsonyt, esetleg kerékpárfelvonulást tartanak stb. 3. Az ENSZ szerint is több mint 80 ország állampolgára harcol olyan dolgokért, mint a saría-bevezetése vagy "Iszlám Állam". Kérdem én, ha a kurdoknál lévőket nem számítom, hány olyan külföldi harcos van, aki a szíriai demokráciáért harcol?

A szunniták nagy része pont azért nem harcol már, mert még esetükben is érvényes: szekularizált muszlim vagyok, betartom az vallási előírásokat, de az, hogy megmondja nekem valaki, hogy mikor dohányozzanak az utcán,az már számomra is borzalmas. Ellentétben más arab országgal, van olyan, hogy "szír nemzettudat", amire büszkék vagyunk. A vallás sokáig teljesen másodlagos volt és bár az alaviták valóban kevésbé vallásosak (pl. alkoholtilalmat szinte senki nem tartja meg), de azért a szunnitákon (és most nem az ISIS által uralt belső-sivatagos területeket mondom, ahol élők mindig is furcsák és sötétek voltak az emberek) is nyomot hagyott az elmúlt negyven év világias oktatása és vallási toleranciát hirdető nézetei. Sőt, sok társam mégcsak arabnak sem vallja magát, mert azok "koszosak, elmaradottak, vallási fanatikusok és sötétek(különösen a szaúdiak. A másik pedig, hogy az a szunnita aki fegyvert fogott, az is letette: miért harcoljak olyan háborúban, ahol nem a forradalom eszméiért harcolok, olyanok oldalán,akik mégcsak nem is arabok és olyan dolgot akarnak megvalósítani, amitől feláll a szőr a hátamon.
 

rocky

Member
2015. december 25.
42
0
6
Az Arab Liga mostani, legutóbbi ülésén Pakisztán is nyilvánosan beállt Asszad mögé, ami kurvára feldühítette a szaúdiakat.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 418
2 767
113
<blockquote rel="tomcat1">http://www.balrad.com/2015/12/24/a-jovo-haboruja-sziriaban/
a fenti cikkben levő argo, autonom akácia, Platform-M eszközökről honnan lehet infót találni a neten?

@tomcat1
Itt olvashatsz róla, amúgy igaz, hogy robotok voltak bevetve....
http://beriozka-rus.livejournal.com/431194.html</blockquote>

Mostmár csak meg kéne tanulni oroszúl :) Azért köszönöm.
 

rocky

Member
2015. december 25.
42
0
6
<blockquote rel="boki">Torok-iraki határ. Zakho határátkelo. 4530 tartálykocsi és szállítójármu a tork oldalon és 7145 az iraki oldalon. Osszesen 11775 . Megy az illegális olajbiznisz ....
og2u-zNy50s.jpg

yYTRnO__nCE.jpg

Ideje volna az iraki kormánynak is elküldeni egy levelet Moszkvába...
</blockquote>

Igen ezek nagyon kellemes és ideális célpontok lennének egy Kalibr céllövészethez.
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
atreides


A velemenyedet szeretnem hallani arrol hogy szerinted mi tortenne ha Asszad hirtelen gyozne es ura teljes tejhatalommal birna ?

Lenne , vagy folytatodna a politikailag maskent gondolkodok uldozese ?
Lenne bosszuhadjarat ?
Folytatodna a terroristak penzelese felfegyverzese ? ( Hezbollah )?
Egyaltalan szerinted milyen tarsdadalmat rendet epitene ha ujra szilardan birna a hatalmat ?
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 883
10 014
113
atreides


A velemenyedet szeretnem hallani arrol hogy szerinted mi tortenne ha Asszad hirtelen gyozne es ura teljes tejhatalommal birna ?

Lenne , vagy folytatodna a politikailag maskent gondolkodok uldozese ?
Lenne bosszuhadjarat ?
Folytatodna a terroristak penzelese felfegyverzese ? ( Hezbollah )?
Egyaltalan szerinted milyen tarsdadalmat rendet epitene ha ujra szilardan birna a hatalmat ?

10710749_298021410391182_2694710650799001501_n_1413848672.jpg


Én meg erről a képről szeretném olvasni a te véleményedet, kedves tengerész.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 883
10 014
113
<blockquote rel="ghostface"><blockquote rel="boki">Torok-iraki határ. Zakho határátkelo. 4530 tartálykocsi és szállítójármu a tork oldalon és 7145 az iraki oldalon. Osszesen 11775 . Megy az illegális olajbiznisz ....
og2u-zNy50s.jpg

yYTRnO__nCE.jpg

Ideje volna az iraki kormánynak is elküldeni egy levelet Moszkvába...
</blockquote>

Igen ezek nagyon kellemes és ideális célpontok lennének egy Kalibr céllövészethez.
</blockquote>

Nekem is pont ez jutott az eszembe.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 113
82 847
113
Aki azt hiszi, hogy a Szíríában harcoló terrorista csoportok a mérsékelt ellenzék és gyozelmuk esetén létrejon egy "nyugati(export) demokrácia" és az emberek -koztuk a vallási kisebbségek nagyobb jogokkal fognak rendelkezni mint most és Szíria megmarad szekuláris államnak , nos annak ideje lenne "felnoni" vagy maradjon a 77 magyar népmese olvasása mellett.
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
az usában egy percig nem gondolta senki komolyan, hogy demokrácia lesz bárhol is ahol a nevében bombázták az ártatlanokat, nem is ez volt a cél... csak a szánalmas hülyék képzelik, hogy ez az oka bármelyik beavatkozásnak
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
<blockquote rel="kalapacs">atreides


A velemenyedet szeretnem hallani arrol hogy szerinted mi tortenne ha Asszad hirtelen gyozne es ura teljes tejhatalommal birna ?

Lenne , vagy folytatodna a politikailag maskent gondolkodok uldozese ?
Lenne bosszuhadjarat ?
Folytatodna a terroristak penzelese felfegyverzese ? ( Hezbollah )?
Egyaltalan szerinted milyen tarsdadalmat rendet epitene ha ujra szilardan birna a hatalmat ?

10710749_298021410391182_2694710650799001501_n_1413848672.jpg


Én meg erről a képről szeretném olvasni a te véleményedet, kedves tengerész.
</blockquote>

Mit szeretnel tudni konkretan ?


Ukrajna ? Oroszok megtamadtak ukrajnat. Azt lathatod. Es sajna meg nincs vege.

Sziria ? Asszadnak rentgeteg lehetosege volt hogy normalizalja a kapcsolatait a nyugattal akar csak irannak nem elt vele ugy gondolta hogy folytathatja a despota uralmat. A sajat lakosai dontottek ugy hogy nekik ez a forgatokonyv nem elfogadhato. Legalabbis kezdetben. Mara mar aztan nagy katyvaz van.

Libia ? Nem sirok Kadhafiert. Nagy szarkevero volt. Aztan mikor szemelyeben a rendezo ero eltunt akkor egymasnak ugrottak azok az erok amik csak erre vartak.

Igy jo lesz ?
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 224
113
Jupiájééé !

http://www.origo.hu/nagyvilag/20151225-megoltek-iszlam-hadsereg-vezetojet.html

http://www.hirado.hu/2015/12/25/megoltek-a-felkelovezert-sziriaban/?source=hirkereso
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
Kedves Kalapács

Itt visszatérünk az alapkiírásomhoz, amit írtam: még a legnagyobb Aszad-párti is elismeri, hogy a reformokra szükség volt. Ez meg is történt és az igazi ellenzék, amiről a nyugati médiában nem hallani, de ott maradtak Szíriában és működhetnek legális keretek között, ennyivel be is érte. 2011 végén már javában zajlottak a tárgyalások, de ekkor a Nyugat és az Öböl-menti monarchiák elkezdték a médián keresztül nyomatni, hogy "Aszad-bukása nélkül nincs rendszerváltás". Azért azt hozzáteszem, hogy egyáltalán nem igaz, amit állítanak, hogy itt 2011 előtt annyira sötét diktatúra lett volna. Már Haafiz élete vége felé enyhülni kezdett a rendszert, vállalkozások szabadon nyithattak, megjelent az internet, a nyugati filmek és szabadabban lehetett utazni). Aszadnak soha nem volt teljhatalma, sőt eléggé kevéssé volt, összehasonlítva más regionális államfővel (lásd szaúdi uralkodó vagy Qaddafi). A pártnak, a Baasz Pártnak, és az őt támogató klikkeknek (Háfiz testvéreinek) sokkal nagyobb hatalma volt és mindig képesek voltak visszaszorítani Aszadot, ha fenyegette a hatalmukat (lásd a reformok 2000-2001 elején, amit Bassár indított, de végül az ellenzői megakadályoztak a teljes megvalósítást). Tehát, ha Aszad győz, nem lesz teljhatalma.

A Hezbollah nem terrorista csoport. Tudtommal az EU se tartja annak. Van politikai pártja és ott ül a libanoni parlamentben. Fegyveres szervezet, ami többször harcolt a történelme során szélsőséges iszlamista szervezetek ellen (köztük az ISIS), mint Izrael ellen. Sok esetben ő tartja egyben Libanont, még akkor is amikor ott már több mint egy éve nincs elnök az országban.

Bosszúhadjárat: ebben nincsenek illúzióim, ez elkerülhetetlen. Közel-Keleten mindig van, minden nagyobb polgárháború és háború után, ezt nem tudom másképp megfogalmazni, mint "az élet velejárója". A kurdok és jezidik is ugyanúgy megtorolják a szunnita iraki és szíriai lakosságon az ISIS kegyetlenségeit (miközben ahhoz semmi közük), mint a szunni fanatikusok az iraki síitákon. (Csak, hogy egy jezidi példa, amiről az emberjogi szervezetek beszéltek, de nagy a kuss: https://www.amnesty.org.uk/press-releases/iraq-yezidis-carried-out-village-massacre-sunnis-anti-islamic-state-backlash)
Szóval lehet állami szinten nem lesz, sőt igyekeznek visszaszorítani, de a családok és a rokonok nem felejtenek és aki végzett az ő tagjukkal durva módon, azt meg fogják torolni, kerül amibe kerül. De szerencsére, a legtöbben nem akarnak már semmit, csak békét és nyugalmat, így sokkal kisebb lesz, mint elsőre várható lenne.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 113
82 847
113
<blockquote rel="ghostface"><blockquote rel="kalapacs">atreides


A velemenyedet szeretnem hallani arrol hogy szerinted mi tortenne ha Asszad hirtelen gyozne es ura teljes tejhatalommal birna ?

Lenne , vagy folytatodna a politikailag maskent gondolkodok uldozese ?
Lenne bosszuhadjarat ?
Folytatodna a terroristak penzelese felfegyverzese ? ( Hezbollah )?
Egyaltalan szerinted milyen tarsdadalmat rendet epitene ha ujra szilardan birna a hatalmat ?

10710749_298021410391182_2694710650799001501_n_1413848672.jpg


Én meg erről a képről szeretném olvasni a te véleményedet, kedves tengerész.
</blockquote>

Mit szeretnel tudni konkretan ?


Ukrajna ? Oroszok megtamadtak ukrajnat. Azt lathatod. Es sajna meg nincs vege.

Sziria ? Asszadnak rentgeteg lehetosege volt hogy normalizalja a kapcsolatait a nyugattal akar csak irannak nem elt vele ugy gondolta hogy folytathatja a despota uralmat. A sajat lakosai dontottek ugy hogy nekik ez a forgatokonyv nem elfogadhato. Legalabbis kezdetben. Mara mar aztan nagy katyvaz van.

Libia ? Nem sirok Kadhafiert. Nagy szarkevero volt. Aztan mikor szemelyeben a rendezo ero eltunt akkor egymasnak ugrottak azok az erok amik csak erre vartak.

Igy jo lesz ?</blockquote>

Senkinek -nincs joga lebombázni más, az ENSZ által elismert fuggetlen országot, megdonteni a legitim kormányát és megolni vezetojét,mégha az "diktátor" is volt ! Mindenki tartsa tiszteletben más ország kutúráját, hagyományait, torténelmi , vallási és gazdasági osszekapcsolódását...stb.
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
Aki azt hiszi, hogy a Szíríában harcoló terrorista csoportok a mérsékelt ellenzék és gyozelmuk esetén létrejon egy "nyugati(export) demokrácia" és az emberek -koztuk a vallási kisebbségek nagyobb jogokkal fognak rendelkezni mint most és Szíria megmarad szekuláris államnak , nos annak ideje lenne "felnoni" vagy maradjon a 77 magyar népmese olvasása mellett.

boki

A problema az hogy sziria polgarhaboru elott maga Aszad volt a legnagyobb terrorista. O volt az aki ahelyett hogy a beket kereste volna Izraellel mint pl Jordania vagy Egyitom, inkabb folyamatos proxi haborut vivott ellen. Terror szervezetet penzelt latott eszkozzel mindennel. Ilyen modon szamomra o egy az ottani sok terrorista csapat es vezeto kozzul.

Az orosz beavatkozassal kapcsolatban meg az a problemam ( egyeni problema ) hogy ha meg sikerulne is nekik ott kiseperni a terrorista csoportokat akkor is maradna a vezerbika Asszad aki idaig egy szemernyi jelet nem mutatta hogy mashogy kivanna folytatni. Nem kene elfelejteni hogy annak az irannak a legfobb szovetsegese Asszad amelyiknek vallasi kuldetese van es ebben neked nekem a csaladjainknak nem eppen egy pozitiv kicsengesu jovot szannak. A csaladod ( es az enyemnek is ) holgy tagjainak kulon specialis program hirdetve. Az hogy erre most nem kepesek az nem jelenti azt hogy nem is akarjak. Ilyen modon en barmilyen tamogatasukat a szaudiakat is beleertve mert az a masik agyament tarsasag nem tamogatom sot bunnek tartom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 589
79 777
113
Oroszok támadták meg az ukránokat?Ne nevettesd már ki magad!!Az oroszoknak kb semmi közük nem volt a Majdanhoz márpedig a Majdanból alakult ki az ami most Ukrajnában van nem abból,hogy az oroszok azt mondták,hogy a Krím márpedig a miénk.