[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 280
68 309
113
Monte ezek a szaudiak plusz haverjaik még nagyon puskaport se szagoltak eddig,ráadásul arabok. A másik oldalon meg évek óta megy a gyilok, Hezzbollah, csecsenek, helyiek stb. Na és az ilyen országok(?) mint a Maldív szigetek, Comore szigetek, Djibouti, Mauritánia, Mauritius hát most utána is nézek van e hadseregük vagy hasonló mert eddig nem hallottam róla,illetve francia területnek hittem. Ezekkel az orosz gépek meg a már ott harcolók tartozzanak bárkihez is simán elbánnak. A fő gond a törökök. Csak nehogy az legyen hogy az usa egyes körei beugrasszák a törököket (akiknél épp mindig az aktuális PR célpont robbant) , de Erdoganék inkább beugrasszák maguk helyett a szaudiakat. Elég nagyot égettek a nyugati fegyvereken az eldugott Jemen területén, most premier plánban legyulladni a szíreknél hát szerintem ezért is húzzák a szájukat nyugaton többek közt.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 829
30 901
113
Ráadásul 20000 tank és 2450 repülő, ennyi még az összes muszlim országnak sincs beleértve Iránt és sziriát is.
Ennyi technikát akkor látnál, ha kizárólag konvencionális fegyverekkel egymásnak esne a teljes NATO, Ororszország és Kína úgy, hogy hagynának előre 5 évet egymásnak, hogy mindent tudjanak üzemképes állapotba hozni és egy közös harctérre szállítani zavartalanul.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
<blockquote rel="szegcsab">Rövidebb video a rühedékek levadászásáról :

https://youtu.be/yz6m4kLPJtQ

Én a két térdét eltörném annak amelyik 1-2 emberre ATGM-et indít. Ezt sem anyagilag sem logisztikailag nem lehet felvállalni, ráadásul amikor egy ISIS buszt vagy páncélost kell kilőni akkor az ilyen hülyék miatt nem lesz. Ott vannak a rombolópuskák, használják azokat töredékáron ha csak 1-2 kecskeb@szó a cél, ha nem érik el vele akkor menjenek közelebb. </blockquote>

1. hogy mennyire pazarlás?
- A II. VH-ban több, mint 10 ezer lőszert kellett kilőni egy ellenséges veszteség okozásához. Ma ez a szám nagyobb, lévén egylövetű puskákat kevésbé sorozatlövő fegyvereket nagyobb arányban használnak, ráadásul ma már vannak lövedékálló és a nyílt terepen végrehajtott tömeges roham sem szokásos. 10 ezer db olcsó 7,62-es karabély, vagy, puska lőszer 2-4 ezer dollár közti áron van, de ez csak a lőszer ára, amihez hozzá jön a fegyver.
- A tüzérségnél jellemzően százas nagyságrendű kilőtt lövedék kel egy ellenséges veszteség okozásához. Még egy kisebb kaliberű aknavető gránát ára is a 100 dolláros nagyságrendbe tartozik. Nem is beszélve az ágyúk, aknavető, sorozatvetők áráról.
- Egy orosz Szu-24-es ha a legolcsóbb módszerként egy bevetésen egy célpontra ledob 4 db nem irányított bombát, az a bombák árát számolva is az ezer dolláros kategória, de a bevetés összköltségét figyelembe véve inkább 10 ezer dolláros. Közel sem biztos, hogy azzal a 4 bombával akár egyetlen ellenséges veszteséget is okoz.
- Egy amerikai irányított bomba (GPS, vagy lézeres) ára pár 10 ezer dollár. Az esetek 70-80 %-ában találja el a célt, de a célok egy jelentős részénél nincs emberveszteség.
- Végül a kedvenced a romboló puska. Egy amcsi M33-as 12,7x99-es mesterlövész lőszer ára 5-7 dollár. Ahhoz hogy a lövésznek komolyabb távolságon esélye legyen a találatra, előtte pár ezer lőszert nem árt ellőnie gyakorlásként. A fegyver ára pedig típustól és felszereltségtől függően jellemzően 5-15 ezer dollár.
- Ezzel szemben a felvételeken látható Fagot és Konkursz rakéták valószínűleg üzemidejük végéhez közelítő, vagy akár azt meg is haladó selejtezés előtt álló készletből származnak. A rakéták értéke ebben az állapotban jó indulattal pár száz, vagy pár ezer dollár, de inkább közel nulla.

2. Kicsit sokat gondolsz a romboló puskákról. Egy nagy kaliberű romboló puskával nagy eséllyel legfeljebb 500-600 méterig lehet eltalálni a célt egy egész alakos álló célt. Egy fejalakot, vagy egy görnyedve futó célpontot még ebből a távolságból is csak szerencsével lehet leküzdeni. Biztosan csak érdemben közelebbről. E távolság fölött a találati esély drasztikusan romlik. Persze előfordulnak 2 km-ről bevitt találatok is, csak azt szokták elfelejteni hozzá tenni, hogy hány száz próbálkozásból jött összes egy ilyen véletlenül. Ezzel szemben a páncéltörő rakéták gyakorlatban használható minimális hatótávja 500 méternél kezdődik. Mindegy mit írnak a brosúrákba minimális hatótávnak, az csak a gyújtó élesítési távolsága. Ahhoz viszont, hogy a rakéta felgyorsuljon a kormányok hatásos működéséhez szükséges sebességre, az irányító rendszer követésbe vegye a kilőtt rakétát és az végrehajtsa a szükséges pályamódosítást, kell kb. 500 méter. A páncéltörő rakéták gyakorlati megsemmisítési zónája ott kezdődik ahol a romboló puskák biztos megsemmisítési zónája véget ér. Ha a felvételeken látható repülési idő felszorzod a rakéták jellemzően 150-200 m/s-os átlagsebességével, akkor rájössz, hogy szinte mindegyik indítás km feletti távolságról történt. Ez a lőtáv egy romboló puskának nem igazán pálya.

3. Egy romboló puskával, harcoló mesterlövész kiképzése sok idő és sok pénz. Kevés kiképzett ember van. Kevesebb, mint fegyver. Ezzel szemben a páncéltörő rakéták kezelése egyszerűbb, gyorsabban elsajátítható.

4. Gondolj bele, hogy a páncéltörő rakéták gyártói vajon miért gyártanak kifejezetten gyalogság ellen való fejjel szerelt változatokat, ha szerinted ésszerűtlen az ilyen célú felhasználás. Valójában az irányított páncéltörő rakéták a közvetlen irányzású tüzérség helyettesítői. Ahogy a tankok és páncéltörő ágyúk sem csak páncéltörő lőszert lövöldöztek és lövöldöznek, úgy a páncéltörő rakéták sem csak páncélos célok ellen valók, hanem minden olyan cél ellen, amit néhány száz méternél nagyobb távolságból pontosan kell eltalálni.

5. Konkrétan a szíriai helyzetben 100-szor, vagy 1000-szer több a gyalogsági célpont az FSA, IÁ, Nusra oldalán, mint a páncélos célpont. Sőt még konkrétabban Latakiában lényegében nincs páncélos célpont az FSA oldalán. Az lenne ésszerűtlen, ha nem használnák a rakétákat a gyalogsági célpontok ellen.
 

recipeferrum

New Member
2016. február 20.
7
0
1
" Mivel tudná Oroszország ezt katonailag sikeresen semlegesíteni/megakadályozni? Taktikai atom és EMP. Ennyi"

Akcióba lendülne a Kaszpi flotta és szétlőné a szaudi olajkikötőket.
Azonnal összeomlana a szaudi bankrendszer,gazdaság.Mivel SZA egy összerabolt ország,amit a lakossági-törzsi kenőpénzek tartanak egyben,pénz nélkül extra sebességgel széthullna.A szaudi hadsereg győzne,de már nem lenne hátországa..:))

A szir beavatkozásnalErdogan legfőbb problémája nem a kurdok,hanem a lakosság negyedét kitevő alavita (egyfajta siita) törökök.Ezek voltak a Kemalizmus leghűbb támogatói ,nacionalisták,de nagyon ellenzik az sziriai kalandot.
 

vcsaba81

Active Member
2014. július 21.
204
40
28
A fő gond a törökök. Csak nehogy az legyen hogy az usa egyes körei beugrasszák a törököket (akiknél épp mindig az aktuális PR célpont robbant) , de Erdoganék inkább beugrasszák maguk helyett a szaudiakat. Elég nagyot égettek a nyugati fegyvereken az eldugott Jemen területén, most premier plánban legyulladni a szíreknél hát szerintem ezért is húzzák a szájukat nyugaton többek közt.
Mondjuk én is a törökök miatt tartok. Ráadásul az Usának Erdogannal komoly gondjai vannak, és az igazi ellenzéke is az Usában van nem a törököknél. Tehét szerintem is arra játszanak hogy megbuktssák erdogánt. Ha még az oroszoknak is betesznek ezzel, akor még jó is nekik. De szeintem itt max annyi lesz mint eddig volt, hogy bombázgatták az Isist és rányomták Asszadékra, hogy ők foglalkozzanak velük. Egy átfogó hadjárat Assadék ellen honapokba és évekbe is kerülhet Sza-nak és társainak. Ráadásul ott van még Irán is és a Hormuzi szoros is.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 113
82 847
113
Friss!
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megérkezett Teheránba, hogy az iráni elnokkel tárgyaljon.
Az, hogy személyesen ment Sojgu a helyzet komolyságát jelenti.
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
ezzel szemben mit hallok ma a tévében? az uniónak létfontosságú erdogán poziciójának megerősítése és megtartása...
noooormális?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 113
82 847
113
Újabb terroristák érkeztek To-ból Azazba. (video a linkben)
https://twitter.com/agirecudi/status/701344585394552832
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Oké, szerintem is kamu számok vannak cikkben, osszuk el 10-el. 2000 hk, 35 ezer katona, 40-50 harci gép - ezek ellen hol lenne elegendő a Szíriában lévő orosz katonai erő? 10 db T-90 meg összesen ötven harci gép + két tucat helikopter. Sehol.
Ha megindul Szaúd-Arábia, akkor megindul Törökország is. Az is elég, aha törökök is csak ugyanekkora erőt dobnak be, az már <b>szumma 4000 hk, 100 harci gép és 70 ezer katona</b>!

Nézzétek meg, hogy az ennél sokkal kisebb helyszíni orosz erők mekkora fordulatot jelentettek és most képzeljétek el a vastagon kiemelt erők belépését! Mivel tudná Oroszország ezt katonailag sikeresen semlegesíteni/megakadályozni? Taktikai atom és EMP. Ennyi. Az orosz hadsereget nem fogják levezényelni a Közel-Keletre, miközben van még egy NATO is a határainál.

Konklúzió: Nem a darabszám a lényeg, hanem a szándék! Tized akkora erő is elég eszkalálni a helyzetet!

Az oroszok, amcsik, izraeliek, törökök, stb.. eddig nem küldtek be a darálóba tömegesen harckocsikat, lövészpáncélosokat. Azért nem, mert ha valaki odaküld ilyenekből nem több ezret, de akár csak több százat rakéta, akna, IED célpontnak, az óhatatlanul számottevő veszteségeket fog elszenvedni. Még a viszonylag gyengén felszerelt IÁ-val, FSA-val, Nuszrával, vagy kurdokkal szemben is. Ha még a kormányerők és az oroszok tüzérségével, a kormányerők harckocsijaival és az orosz légierő csapásaival is számolnia kell, akkor meg pláne csúnya lesz a húsdaráló. Nem elég a szaúdiaknak Jemen, a törököknek, meg a kurdok?

A cikk számai természetesen nettó ökörség, mint ahogy már mások is megírták. De még a töredék akkora erő beküldése sem túl ésszerű. Te minden napra a harmadik világháborút várod és ehhez török-szaúdi totális háborút képzelsz el az oroszokkal Szíriában. De ennél sokkal valószínűbb, hogy csak a szájuk jár. Izmoznak, fenyegetőznek kicsit annak érdekében, hogy kierőszakoljanak egy tűzszünetet, ami az üdvöskéik (FSA, IÁ, Nuszra) számára lenne kedvező.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Szíria: növekvő feszültség Moszkva és Ankara között
https://www.youtube.com/watch?v=AXBRrb75kNs

Tömeggyilkossággal felérő véres merénylet Szíriában
https://www.youtube.com/watch?v=c_ku7NLSI3Q
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
ezzel szemben mit hallok ma a tévében? az uniónak létfontosságú erdogán poziciójának megerősítése és megtartása...
noooormális?

Nyilvánosan szépeket mondani Erdogannak a TV-ban ingyen van, azt viszont nem tudhatjuk, mit mondanak neki zárt ajtók mögött. Ráadásul ez úgy is értelmezhető/hangsúlyozható, hogy Erdogan pozíciói jelenleg Törökország határain belül vannak, és jó lenne, ha ezt tartaná és erősítené meg. Ellenkező esetben nem tudjuk, mit mondana az EU, azt meg még úgy se tudjuk, mit TENNE, ha a törökök betörnének Szíriába, mert ez már nem lenne ingyen, tehát sokba is kerülhetne bárki beavatkozónak (tanulhattak az évekkel ezelőtti líbiai kalandból, ahol az USA nélkül még mindig csak az öklüket ráznák a kiürült bombaraktárak előtt).
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 783
113
A YPG főparancsnoka bejelentette: febr. 19.-én ismeretlen gép támadta az állásaikat Hasakatól keletre.

A támadás Hekil Tişrîn közelében történt febr. 19.-én 9:30-kor. A gép fél órát volt a körzetben és először kézigránátokkal (?) támadott majd golyós fegyverrel (?). Három YPG harcos meghalt, kettő megsebesült.
Bizottság alakult, vizsgálva a fel nem robbant kézigránátokat (?), hogy megállapítsák a gép nemzetiségét. A YPG közölte, tudják, hogy a gép nem az IÁ ellenes koalícióhoz tartozik.
A YPG hangsúlyozta, a támadást ellenséges cselekményként kezelik és ennek megfelelő lépéseket tesznek
http://anfenglish.com/kurdistan/ypg-emplacements-east-of-heseke-bombed-by-an-unidentified-jet
-----------------------------------------

Ez a rész már kívül van az Sz-300 hatókörén.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 783
113
195989Image1.jpg

Davatoglu az USA-tól támogatást vár el, ha és de nélkül.
A szombati bejelentést a Reuters idézte.
http://rudaw.net/english/middleeast/turkey/21022016
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 113
82 847
113
195989Image1.jpg

Davatoglu az USA-tól támogatást vár el, ha és de nélkül.
A szombati bejelentést a Reuters idézte.
http://rudaw.net/english/middleeast/turkey/21022016

Tuzzel játszik a torok !

Robert Parry nyilatkozta:
"Источник, близкий к президенту России Владимиру Путину, сказал мне, что россияне предупредили президента Турции Реджепа Тайипа Эрдогана, что Москва готова использовать тактическое ядерное оружие, если возникнет необходимость сохранить свои войска перед лицом турецко-саудовского натиска.
 

reichundroll

Member
2014. október 8.
177
0
16
195989Image1.jpg

Davatoglu az USA-tól támogatást vár el, ha és de nélkül.
A szombati bejelentést a Reuters idézte.
http://rudaw.net/english/middleeast/turkey/21022016

Erdogan addig játszik míg a végén olyan kényelmetlen lesz az USA-nak, hogy összehoznak neki egy jó CIA puccsot.