Amúgy nekem azok a videók vannak meg fejben amikor 0 gyalogsági fedezettel kóricálnak az orosz gépek a házak közt.
Ez meg ilyen is-is.
Volt betéve olyan videó ahol azt néztük, a tank perspektívájából, hogy magányosan lövöldözget egy romvárosban.
Aztán ugyan ezt később láttuk más szögből, másik drónról és ott meg már látszott, hogy van gyalogság, csak éppen lapulnak a romok között, mint szar a fűben. És én maximálisan meg is értem őket! (Senki sem akar meghalni)
A másik amit én a videókon látok, az a magányos tankok rambózása. Ami így elég érthetetlen, csak szerintem ott se látjuk a "full képet".
És itt arra gondolok, hogy legtöbb esetben már egy tüzérség által meglőtt helyen rambóznak.
Szerintem ez teljes sztoriban úgy nézhet ki, hogy:
1. Kiszúrják az ellenséges mozgolódást adott helyen.
2. Megszórják tüzérséggel.
3. Olyan gyorsan oda mennek a tankok ahogyan csak tudnak.
4. Kilövik amit még ki tudnak, most már drón felderítés mellet
5. Elhúznak onnan amilyen gyorsan csak tudnak
Ennek az oka meg az, hogy a tüzérség lényegében mind két oldalon szépen lefog mindent. Bár most már kezd ezen a téren nagyon kijönni az orosz fölény.
De a helyzet az, hogy nincs idő tötymörögni, meg szarakodni, különben belő az ellenség tüzérsége.
Ahogyan hülyeség bármilyen IFV-vel rohamozni, mert nincs jelenleg olyan IFV a világon, amely kibírná bárhonnan a mai félkomoly pct. eszközök tüzét. Ellenben harckocsikból vannak ilyenek szép számmal. És ez döntő különbség.
Ahogyan nincs idő a lövészpáncélos mellet sétálgatós harcászatra sem. Annyira gyors és pontos lett a mai tüzérség , hogy felszecskázzák őket két perc alatt....
És ugyan ezért nincsenek nagy erőkoncentrációk sem. Amint össze vonnak komolyabb erőket, nagy eséllyel feltünöek lesznek és meg is szórják őket.
Ezért harcol mindenki pár járműves egységekkel.
Annyira el vannak aprózva amennyire csak lehet, így nem érdemes rájuk komolyabb tüzérségi tüzet vezetni.
Egyszerű matek:
Ha van 1000 tankod meg 1000 IFV-d, és 40+40-es párokba rendezed őket akkor 25 nagy létszámú egységed van.
Ezt röhögve szétszedi az ellen tüzérsége, mert könnyen lehet rájuk tüzet koncentrálni. (A felderítés ma már nem gond)
Ha egymástól függetlenül 4-esével kóricálnak, akkor meg 500 db külön álló kisegységed van óriási területen szétszórva.
Nincs a világon annyi tüzérség, még az oroszoknak se, hogy ennyi egységre te tüzérséggel rácápázzál.
És nincs az a felderítés, amely ennyi egységről folyamatában valós képet adna.
Én ezt látom mögöttes oknak. És más XXI. századi háborúkban is ugyan ezt látom.