• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

Kopi2000

Guest
És itt készül most.
Neked pláne akkor hiszek, ha látom ezeket a gépeket Ukrajnában tizesével kilőve... Ez a videó csak a propi része...Olvastam, hogy félted a hazádat, ami dicséretes dolog. (Én is féltem, csak mástól, mint Te.) De az indoklása, a nyugati kultúra hanyatlásáról és az orosz nagyszerűségről az már nagyon rosszul hangzó és alátámasztatlan érvek... Gondolom, hogy K-MO-on élhetsz. Aki NY-MO-on él és élő kapcsolata van pld. Ausztriában élő emberekkel (osztrákokkal és magyarokkal egyaránt), nem a nyugattól félnek, hanem a diktatórikus OF-től. Köztük Én is, a családom is, meg a legtöbb ismerősöm is.... Az oroszok brutális háborúja nem borzaszt téged el, hanem ez lenne a fejlődés útja? Hát, nem.... Ha ott, Ausztriában adnád elő egy átlagos polgárnak a a élelmeidet és a bizodalmad, ki sem röhögnének. Egyszerűen nem ennének komolyan...
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
BMP-3-M-dinamikus-p-nc-lzattal.jpg

BMP-3 kiegészítő védelmi átfedési területhez:
Hajótest oldala 62%
Hajótest homlok 36%
Torony 70%.
A torony hátsó vetületét és MTO oldalait rácsos képernyők fedik le.
A készlet össztömege 4200 kg.
A 4S24 elem jellemzői: Súly 1,36 kg. Méretek 251,9x131,9x13. Hatékonyság az indításig -50 és +55 fok között. C.
A monoblokk alakú töltetek elleni védelem mellett a komplexum sikeresen véd B-32 páncéltörő golyók, 23 mm-es BZT lövedékek és 30 mm-es páncéltörő lövedékek ellen is.
A 4S24-ben a robbanóanyagok tehetetlenségét úgy választják meg, hogy a blokkok ne robbanjanak fel BZT golyók, legfeljebb 30 mm-es lövedékek, nagy kaliberű OFS-töredékek és különféle gyújtó keverékek, napalmig.
BMP-3M.jpg
Több mint 4 tonna. o_O

Kb a jármű eddigi súlyának 1/5-e.

Ha a hajtásláncon, futóművön nem változtatnak,kívancsi lennèk azok mennyire bírják.
 
K

Kopi2000

Guest
Több mint 4 tonna. o_O

Kb a jármű eddigi súlyának 1/5-e.

Ha a hajtásláncon, futóművön nem változtatnak,kívancsi lennèk azok mennyire bírják.
Addig az 50 óráig biztosan kibírják, míg kilövi ezeket egy "gerely".... További pénzköltés ezekre már nettó pénzkidobás lenne!! Úgy megtörténik ez, hogy a kezelők és a deszant észre sem veszi. Egy 4 km -ről elért találat az alábbiakban, ami BMP-t ért...

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nem a Relikt kerül rá, ha azt már amúgy is gyártják a harckocsikhoz...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Most kezdődött a gyártás ebben a hónapban. Nyugodj meg tucatjával állnak az újonnan gyártott eszközök a KMZ-nél.

Az eredeti BMP-3-at gyártják. Vagy felújítják...
Ugyanis a BMP-3 (és T-90A) flotta eléggé lestrapált, mert az elmúlt évtizedben azokat hajtottak, ami Viszonylag új volt.

Szóval hiába van, volt számos korszerűsítés akár a BMP-hez, akár tankhoz, valahogy sosem jutottak gyártásba az innovatív elképzelések.

Ezért most 40 éves kraháccsal, BMP-1, BMD, BTR, MTLB a gerince a lövész csapatoknak.
Nyilván megvan a maradék BMP 3, T-90, de azokat is fel kell már újítani.
Ez idő és pénz, ami pont kevés a háborúban.
Vajon az elveszett 200 BMP-3 mennyivel lenne kevesebb, ha korszerűbb páncélzattal rendelkezett volna?
Hány orosz katona élne, és mennyivel szívesebben harcolna a többi?
;)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az elmúlt évektizedekben az ukránok is komoly erőfeszíteseket tettek BMP flottájuk modernizálására.
BMP-1U
Ukraine-BMP-1-U-with-Shkval.jpg

BMP-1-U-korai.jpg

BMP-1-UM-k-s-i.jpg



  • A BMP-1U, más néven BMP-1M, a BMP-1 modernizált változata. A BMP-1 korszerűsítését az 1990-es évek végén kezdte meg az ukrán Tüzérségi és Lövészfegyverek Tudományos és Műszaki Központja annak érdekében, hogy korszerűsítse az ukrán hadsereg hatalmas BMP-1-es flottáját. Ez a megoldás egy olyan funkciót tartalmaz, amely 2001-es bevezetésekor még nem igazán ismert, egy pilóta nélküli tornyot. A BMP-1U a KBA-105 „Shkval” harci modult használja, amely a ZTM-1 néven ismert szovjet 2A72 gépágyú ukrán gyártmányú változatával felszerelt torony. Ez az autóágyú a toronyban található, kéttengelyes stabilizáló berendezéssel, valamint elektro-optikai irányzékkal, integrált lézeres távolságmérővel, infravörös keresővel, a KBA-117 automata gránátvetővel, az AG-17 változata, egy kettős ATGM kilövő, amely 9M113 Konkurs páncéltörő irányított rakétákat, 6 db 81 mm-es füstgránátvetőt és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuskát tud kilőni. A harci modult a tüzér vezérli a Tandem-2 tűzvezérlő rendszeren keresztül, amely lehetővé teszi a tüzér számára, hogy a fő fegyvereket a torony alatt irányítsa, növelve az általános túlélést. Az ágyús a Tandem-2 elektro-optikai irányzékának segítségével képes a célpontokat rögzíteni, amely 1. generációs hőkamerával és lézeres távolságmérővel van felszerelve nappali vagy éjszakai műveletekhez. A BMP-1U a szabványos KBA-105 „Shkval” harci modullal Ukrajnában, Grúziában, Türkmenisztánban és Csádban áll szolgálatban. A BMP-1U aktív harcot látott legalább egy BMP-1U-val a KBA-105TB „Shkval-A” harci modullal, és elfogták Kelet-Ukrajnában. A 2010-es évek elején és közepén a Zhytomyr Armored Plant frissítette a Shkval Combat modult, amelyet KBA-105TB „Shkval-A”-nak neveztek el. Ez a modul továbbra is a Tandem-2 tűzvezérlő rendszert használja, amely ugyanahhoz a fegyverhez is hozzáférést biztosít, azonban ezt a rendszert korszerűsítették a megnövekedett reakcióidővel, új kijelzőkkel és felszereléssel, amely magában foglal egy modern Barrier-212 komplexumot, egy kettős rakétakilövőt, amely jobb teljesítményt tesz lehetővé. az RK-2S páncéltörő irányított rakéták integrálása, miközben továbbra is képes kilőni a 9M113 Konkurs rakétákat, az elektro-optikai irányzékrendszer cseréje egy modernizáltra, amely tartalmazza a lengyel KLW-1 Asteria 3. generációs hőkamerát, lézeres távolságmérőt és több. A harci modulba integrált IR keresőlámpát eltávolították, és az egyetlen, amely most a parancsnoki állomás felett, a Driver mögött található. A továbbfejlesztett „Shkval-A” 2015 után került beépítésre a BMP-1U, BMP-1UM és BTR-3E készülékekre. A BMP-1U-ba integrált „Shkval-A” harcot látott Kelet-Ukrajnában.
  • BMP-1-U-Ukrainian-combat-module-KBA-105-TB-Shkval-A-6.jpg
  • BMP-1U sivatagi álcafestéssel
  • Turkmenistan-BMP-1-M-with-Shkval-weapon-station.jpg
  • Türkmenisztáni BMP-1M(BMP-1U)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
BMP-1UM

BMP-1UM.webp

BMP-1-UM-right-front-view.jpg

BMP-1-UM-jpg-9244ad8635a59f6b2bc3a63fa70a35ae.jpg

  • A 2010-es évek közepén a BMP-1U másik változatát fejlesztették ki. Ez a változat a szabványos BMP-1U-hoz képest jelentős fejlesztéseket tartalmazott, például új motort, 400 LE-s 3TD-2 dízelmotort, megemelt személyzeti teret a nagyobb kényelem érdekében, Nizh (vagy Nozh) ERA blokkokat, hogy megvédjék a HŐ-formájú tölteteket is. mint APFSDS-T, az üzemanyagtartály hátsó ajtajának eltávolítása a személyzet robbanásveszélyes elkerülése érdekében, és sok más ergonómiai fejlesztés. Ez a jármű a BMP-1UM elnevezést kapná. A BMP-1UM két különböző modullal van felszerelve, a KBA-105TB 'Shkval-A'-val és a Stilet-tel, vagy más néven Stiletto vagy Stylet Combat Modulokkal. A Stilet Combat Module egy továbbfejlesztett Kastet Combat Module, amely a ZTM-2 néven ismert szovjet 2A42 gépágyú ukrán gyártmányú változatát tartalmazza. A Stilet ugyanazzal az elektro-optikai rendszerrel van felszerelve, mint a ' Shklval-A' KLW-1 hőkamerával, beépített lézeres távolságmérővel, KBA-117 automata gránátvetővel, RK-2 ATGM kompatibilis Barrier-212 komplexummal, 6 db 81 mm-es füstgránátvetővel és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuskával . A Stilet Combat Module a Kastet Combat Module továbbfejlesztett tűzvezérlő rendszerét tartalmazza, még gyorsabb reakcióidővel, valamint továbbfejlesztett elektronikai integrációval. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. KLW-1 hőkamerával, integrált lézeres távolságmérővel, KBA-117 automata gránátvetővel, RK-2 ATGM kompatibilis Barrier-212 komplexummal, 6x 81 mm-es füstgránátvetővel és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuskával. A Stilet Combat Module a Kastet Combat Module továbbfejlesztett tűzvezérlő rendszerét tartalmazza, még gyorsabb reakcióidővel, valamint továbbfejlesztett elektronikai integrációval. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. KLW-1 hőkamerával, integrált lézeres távolságmérővel, KBA-117 automata gránátvetővel, RK-2 ATGM kompatibilis Barrier-212 komplexummal, 6x 81 mm-es füstgránátvetővel és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuskával. A Stilet Combat Module a Kastet Combat Module továbbfejlesztett tűzvezérlő rendszerét tartalmazza, még gyorsabb reakcióidővel, valamint továbbfejlesztett elektronikai integrációval. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. a KBA-117 automata gránátvető, Barrier-212 komplexum RK-2 ATGM kompatibilitással, 6 db 81 mm-es füstgránátvetővel és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuskával. A Stilet Combat Module a Kastet Combat Module továbbfejlesztett tűzvezérlő rendszerét tartalmazza, még gyorsabb reakcióidővel, valamint továbbfejlesztett elektronikai integrációval. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. a KBA-117 automata gránátvető, Barrier-212 komplexum RK-2 ATGM kompatibilitással, 6 db 81 mm-es füstgránátvetővel és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuskával. A Stilet Combat Module a Kastet Combat Module továbbfejlesztett tűzvezérlő rendszerét tartalmazza, még gyorsabb reakcióidővel, valamint továbbfejlesztett elektronikai integrációval. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. 6 db 81 mm-es füstgránátvető, és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuska. A Stilet Combat Module a Kastet Combat Module továbbfejlesztett tűzvezérlő rendszerét tartalmazza, még gyorsabb reakcióidővel, valamint továbbfejlesztett elektronikai integrációval. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. 6 db 81 mm-es füstgránátvető, és egy koaxiális KT-7,62 mm-es géppuska. A Stilet Combat Module a Kastet Combat Module továbbfejlesztett tűzvezérlő rendszerét tartalmazza, még gyorsabb reakcióidővel, valamint továbbfejlesztett elektronikai integrációval. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. valamint az elektronika jobb integrációja. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat. valamint az elektronika jobb integrációja. A Stilet Combat Module továbbfejlesztett páncélzattal rendelkezik, amely nagyobb túlélést és megbízhatóságot tesz lehetővé a KBA-105 'Shkval' és KBA-105TB 'Shkval-A' harci modulokhoz képest. A BMP-1UM elsősorban az exportra összpontosít, és számos pénzügyi korláttal küzdő ország számára kínálja fel a gyalogsági harcjárművek modern technológiával történő frissítését anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a drága nyugati változatokat.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
BMP-1UMD
BMP-1UMD.jpg

BMP-1-UMD-04.jpg


  • A BMP-1UMD a BMP-1U legújabb modellje. A 2016-ban először bemutatott BMP-1UMD bemutatja a Stilet harci modult a BMP-1U platformon. A Stilet Combat Module ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, mint a BMP-1UM leírásában. A BMP-1UMD alváza megegyezik a BMP-1U-éval, azonban a BMP-1UMD új motort kapott, a német 330 lóerős Deutz TCD2013 L64V dízelmotort a megbízhatóság és az összes kritikus elektromos berendezés teljesítményének növelése érdekében. A BMP-1UMD további passzív/antitermikus páncélzattal is rendelkezik a jármű oldalain, hogy javítsa a 12,7 mm-es géppuskalövés elleni védelmet, valamint csökkentse az általános hőhatást. Ezt a verziót az ukrán hadseregben még nem fogadták el, de a jövőben előfordulhat.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az eredeti BMP-3-at gyártják. Vagy felújítják...
Ugyanis a BMP-3 (és T-90A) flotta eléggé lestrapált, mert az elmúlt évtizedben azokat hajtottak, ami Viszonylag új volt.

Szóval hiába van, volt számos korszerűsítés akár a BMP-hez, akár tankhoz, valahogy sosem jutottak gyártásba az innovatív elképzelések.

Ezért most 40 éves kraháccsal, BMP-1, BMD, BTR, MTLB a gerince a lövész csapatoknak.
Nyilván megvan a maradék BMP 3, T-90, de azokat is fel kell már újítani.
Ez idő és pénz, ami pont kevés a háborúban.
Vajon az elveszett 200 BMP-3 mennyivel lenne kevesebb, ha korszerűbb páncélzattal rendelkezett volna?
Hány orosz katona élne, és mennyivel szívesebben harcolna a többi?
;)
Ugye most nem azt akarod nekem elmagyarázni, hogy a világ egyik vezető harckocsi- és páncélosjármű gyártó országa egy háborús helyzetben nem képes új gyártású harcjárművek kibocsátására. Minden bizonnyal folyik a meglevő harckocsiállomány felújítása Csitában(T-62), Omszkban(T-80) és Nyizsnij Tagilban(T-72, T-90) is, de emellett folyik az új gyártású járművek gyártása is. Ugyanez vonatkozik a gyalogsági harcjárművekre is. Ha valahol nagy gáz van az Ukrajna, amelynek hadiipari kapacitásait demilitarizálták, és már csak BMP/BMD öszvérjárművek gányolására futja lehetőségeikből. Ukrajna teljes mértékben a Nyugat fegyverszállítmányaitól függ.
BMP-2-BMD-2-tornyaval-mter-77lgdesz-dd.webp
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Ugye most nem azt akarod nekem elmagyarázni, hogy a világ egyik vezető harckocsi- és páncélosjármű gyártó országa egy háborús helyzetben nem képes új gyártású harcjárművek kibocsátására. Minden bizonnyal folyik a meglevő harckocsiállomány felújítása Csitában(T-62), Omszkban(T-80) és Nyizsnij Tagilban(T-72, T-90) is, de emellett folyik az új gyártású járművek gyártása is. Ugyanez vonatkozik a gyalogsági harcjárművekre is. Ha valahol nagy gáz van az Ukrajna, amelynek hadiipari kapacitásait demilitarizálták, és már csak BMP/BMD öszvérjárművek gányolására futja lehetőségeikből. Ukrajna teljes mértékben a Nyugat fegyverszállítmányaitól függ.
BMP-2-BMD-2-tornyaval-mter-77lgdesz-dd.webp
A kérdés nem a képesség, hanem a darabszám. Azzal sokra nem mennek ha évi 40-50 T-90M-et képesek csak gyártani. Most tekintsünk el attól, hogy a T-90M-el már önmagában sem menneks oka.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A kérdés nem a képesség, hanem a darabszám. Azzal sokra nem mennek ha évi 40-50 T-90M-et képesek csak gyártani. Most tekintsünk el attól, hogy a T-90M-el már önmagában sem menneks oka.
2008-ban 175 darab T-90A és T-90Sz került legyártásra. Én évi 160 darabos gyártási kapacitást olvastam valahol.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Nem gondolnám, hogy azóta számottevően csökkent volna a kapacitás. Az más kérdés, hogy mennyire használták ki.
Ez a kettő összefügg. Nem a csarnok mérete korlátoz, hanem a beszállítói lánc. Ha éveken keresztül csak pár tucatot gyártottak, akkor a beszállítók is ehhez igazították a saját termelésüket. Ezt nem lehet pár hónap alatt felfuttatni. Nézd meg a németeket. Koszos 35mm-es lőszert nem tudtak fél év alatt tömeggyártásba tenni (és nem technológiai okokból) és kénytelenek voltak venni egy egész lőszergyárat, mert az is gyorsabb megoldás.
 
K

Kopi2000

Guest
Ugye most nem azt akarod nekem elmagyarázni, hogy a világ egyik vezető harckocsi- és páncélosjármű gyártó országa egy háborús helyzetben nem képes új gyártású harcjárművek kibocsátására. Minden bizonnyal folyik a meglevő harckocsiállomány felújítása Csitában(T-62), Omszkban(T-80) és Nyizsnij Tagilban(T-72, T-90) is, de emellett folyik az új gyártású járművek gyártása is. Ugyanez vonatkozik a gyalogsági harcjárművekre is. Ha valahol nagy gáz van az Ukrajna, amelynek hadiipari kapacitásait demilitarizálták, és már csak BMP/BMD öszvérjárművek gányolására futja lehetőségeikből. Ukrajna teljes mértékben a Nyugat fegyverszállítmányaitól függ.
BMP-2-BMD-2-tornyaval-mter-77lgdesz-dd.webp
A világ talán -darabszámban. vezető harcjármű gyártója a SZU volt. Minőségiben meg az USA. Az OF közel sem SZU léptékű, a darabszámok miatt sem.... Ezt láthattad akkor, amikor a T-62-eshez kellett gyorsan nyúlni... A SZU hadikiadása a GDP 60-70 %-a volt, a nép nyomorgott... Putyin ezt már nem meri megtenni, mert az orosz középréteg is gyorsan elszegényedne . És, ha már a városlakók is érzik majd a háborús terheket, még többen lesznek elégedetlenek a jelenlegi orosz vezetéssel...
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka and Robur

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
A világ talán -darabszámban. vezető harcjármű gyártója a SZU volt. Minőségiben meg az USA. Az OF közel sem SZU léptékű, a darabszámok miatt sem.... Ezt láthattad akkor, amikor a T-62-eshez kellett gyorsan nyúlni... A SZU hadikiadása a GDP 60-70 %-a volt, a nép nyomorgott... Putyin ezt már nem meri megtenni, mert az orosz középréteg is gyorsan elszegényedne . És, ha már a városlakók is érzik majd a háborús terheket, még többen lesznek elégedetlenek a jelenlegi orosz vezetéssel...
A GDP 7-10 százaléka volt a katonai kiadás. Meg Ukrajnában sem 50% az mert akkor ehenhalna mindenki.
 
K

Kopi2000

Guest
A GDP 7-10 százaléka volt a katonai kiadás. Meg Ukrajnában sem 50% az mert akkor ehenhalna mindenki.
Mondjuk a SZU-ban eléggé ez volt a helyzet, nem tudta egy világhatalom megtermelni a saját élelmiszer szükségletét, pedig az OF ezt már megteszi.. Persze, a becslés, amit leírtam bizonyára túl magas, de érdemes elolvasni az alábbiakat is...


 
  • Tetszik
Reactions: Robur