BrahMos

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Ezekkel le tudják azért radírozni a Kínai flottát,mert bekik se BARCAP-juk (még) se AEGIS-ük nincsen.A környéken más szóba jöhető haditengerészet nincsen a mindenhol jelenlévő USA-n kívül.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
"A célpont bemérése után a rakéta nagy pontossággal repül a cél felé, folyamatosan kapva a frissített koordinátákat a műholdas navigációs rendszertől.” – nyilatkozta egy haditengerészeti forrás."

 

Eztetetmost hogyan kell erteni ? A raketa egy muholdrol folyamatosan kap celpont koordinata frissitest ? Ha igen akkor a muhold az felderito muhold is vagy csak comm es valami mas adja a frissitest ? ( en az utobbira tippelnek )

 

 
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
"Ezekkel le tudják azért radírozni a Kínai flottát"


Csak azért lőtávolságba is kell érni ezekkel a gépekkel .

A kínai vadászok első feladata az lenne hogy lemészárolják ezeket a gépeket .
A kínai haditengerészet nem hiába fejlesztgeti az alacsonyan jövő rakéták ellen a légvédelmet pl HQ-16
A hajókra telepített brahmos meg egy szart sem ér .
Kínának ott vannak a JH-7 stb repcsik amikkel jó nagy távolságból kilőnék ezeket a hajókat .
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Roni

 

"A hajókra telepített brahmos meg egy szart sem ér .
Kínának ott vannak a JH-7 stb repcsik amikkel jó nagy távolságból kilőnék ezeket a hajókat ."

 

Ez olyan kinek van nagyobb futyije vitanak tunik igy.   Ertelem szeruen nem hogy az indiai NAVY de meg az USN sem szivesen megy partkozelbe felszini egysegekkel ahol kinai repterek vannak.   Azonban indianak meg van az az elonye hogy ott van kina es az obol vagy afrika kozott az az o tud nagyon kellemetlenul lezarni tengeri kereskedelmi vonalakat. Ha a kinaiak delebbre toljak a szallitasi utvonalaikat es azt szamitjuk sem a Britek sem az USN nem avatkozik be ( DG pl ) akkor is az utkozetre nyilt oceanon kerulne sor ahol a jelenlegi kis repgephordozo kapacitas is indianak nagyon nagyon joljonne ( ami ugye mar csak rovid tavon lesz egyoldalu kepesseg ) es igy a felszini egysegek jatszanak a foszerepet .  Az indiaiaknal meg annyi lenne hogy a haditengereszeti nagyhatotavolsagu felderitoik altal igen komoly elonybe lennenek.

 

Osszessegeben annyi mondhato el hogy a kinai parthhoz kozel kina lenne a dominans mig az indiai oceanon india ( es persze az USA )

 

 
 
  • Tetszik
Reactions: endre

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
A gond az hogy Kína már most rendelkezik egy működő hordozóval,  még ha nem is érte még el a bevethetőséget. Szóval bár potens fegyver, de nem hiszem hogy a kínaiak a gatyájukba sz..nak  tőle.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Szerintem 290 km-es hatótávolsághoz nem kell műholdas adatátvitel. Kissé alacsonyabb frekvenciájú rádióhullámok (mondjuk a 10 Mhz alattiak) simán tudnák követni ilyen távon a Föld görbületét.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Szerintem maga az adatátvitel nem műholdas, az valószínűleg hagyományos módon történik, de nem GPS  hanem GLONASS alapú a helymeghatározás.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"A gond az hogy Kína már most rendelkezik egy működő hordozóval"

 

India 20+éve rendelkezik hordozóval. És nem olyannal ami jelenleg még semmire se jó.

Nem mindha Indiának szüksége lenne az arab tengeren bármilyen hordozóra, hogy lezárja Kína felé.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Azért Indiának alaposan fel kéne kötnie a gatyeszt ha kínának akarnak betartani. Én azt gondolom inkább a Pakikra lehet valós fenyegetés ez az eszköz egy korlátozott konfliktusban
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
fordítva. Ha Kína akar betartani Indiának mindig számolnia kell avval, hogy India kezében ott van egy adu ász.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Nem nagyon hiszek egy India vs. Kína háborúban. Egész egyszerűen egyiknek sem lenne haszna belőle. Az, hogy valamelyék elfoglalja a másikat, teljes képtelenség. De ha netalán mégis összekapnának, Kínának ott van Pakisztán, Sri Lanka és Banglades.

A BrahMost illetően azt hiszem mondtam már, hogy ez szerintem egy orosz átverés. Sikerült jól bepalizni velük az Indiaiakat.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
"A BrahMost illetően azt hiszem mondtam már, hogy ez szerintem egy orosz átverés. Sikerült jól bepalizni velük az Indiaiakat."

 

A rendszer mukodik es az indiaiak nem hulyek uzemeltettek mar korabban is komoly technikat es elegedettek vele.

 

Hol itt az atveres ?

 
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
mack: ha így akkor pl.62/67/87ben se volt más a helyzet. Akkor se volt értelme, azt örültek, hogy nem eszkalálodott.

A brahmos mért Orosz átverés?

 
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
"Az Indiai Haditengerészet szerdán sikerrel tesztelte a BrahMos robotrepülőgép “nagy-manőverezhetőségű” változatát.
Az immár 34. teszt keretén belül a BrahMost egy meg nem nevezett hajóról indították a Bengáli-öbölben, majd az “dupla S-manővert” hajtott végre és egy méterrel a vízvonal fölött eltalált egy célpontnak odaállított hajót. "
Nem olyan rég volt emlékeim szerint itt a HTKA-n egy olyan vita, ahol elég sokan bizonygatták, hogy ilyen nagy sebességgel nem lehet manőverezni.
Most ezek szerint mégis lehet???
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
"Ez olyan kinek van nagyobb futyije vitanak tunik igy."

Miért? nem erről szól az egész ?

Hányszor lettek már az oroszok lefikázva emiatt .

meg az USN sem szivesen megy partkozelbe felszini egysegekkel ahol kinai repterek vannak

Légi utántöltést ott is ismerik.

"Ha Kína akar betartani Indiának mindig számolnia kell avval, hogy India kezében ott van egy adu ász."

Az nem bevethető fegyver !! .DD
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Azok a kis határvillóngások, nem hinném, hogy eszkalálódhatnak, mivel nem követi semmilyen stratégia. Mert mi van ha az egyik fél győz az összecapásban? Továbbindúl? És ha ott is győz, mégtovább megy? Elfoglalja egyik a másikat? Annál nagyobb kataszrófa nem kel egyiknek sem:)

Ami a BrahMost illeti szerintem azért átverés, mert egy rakás pénzt sikerült vele legombolni az Indiaiaktól ettől eltekintve az oroszok mintha a Klub irányába mozdúlnának.

A fegyver által nyújtott teljesítmény papíron fantasztikus a gyakorlatban viszont mégsem nyúlt akkora előnyt.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Roni

 

"Légi utántöltést ott is ismerik."

 

A legiutantoltes kivul a sajat vedoernyon nem olyan egyszeru.  Ha a tanker eltavolodik a parttol akkor ott meg a vedovadaszai ellenere is megtamadhatjak. Ekkor vagy elmenekul ( tankolas meghiusul ) vagy lelovik ( tankolas meghiusul ) vagy a vedo es a csapasmero gepeket kenyszeritik legiharcra ami miatt meg akkor is meghiusul a csapasmeres ha egyet sem lonek le kozuluk a nafta felhasznalasa miatt.

Raadasul az utantoltessel nem tudod annyira megdobni a hatotavot csak akkor ha hazafele is be tudsz ugrani egy tankolasra ablakmosasra.

A tankerek meg alapvetoen szep nagy celt adnak es messze nem olyan furgek mint egy vadasz igy meg leloves nelkul is igen koran detektalhatok es ebbel a szandek konyen kitalhato.

 

 

 

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Szerintem hamarabb lesz újra Pakisztán és India közt konfliktus mint Kína és India között. De ha mégis lenne valami hát inkább voksolnék Kínára, megmondom azt is miért. Kína az utóbbi időben egymás után mutatja be saját gyártású haditechnikai eszközeit, eközben India saját fejlesztései lyukas két fillért sem érnek per pillanat. A másik dolog amit Mack is említett, hogy Kína befolyási övezetet vásárol magának a fegyverszállítások segítségével. De még ha ezt nem is vesszük bele a képletbe egy kínai-indiai konfliktus esetén Pakisztán kapva kapna az alkalmon és bevonulna Kashmírba. Márpedig ha a Pakisztáni légierő az egyik , Kínai a másik oldalról kezdene szorongatni akkor pont nulla esélyük lenne.

Én magát a BrahMost nem tartom rossz cuccnak csak ezt pályakorrekciót tartom kicsit fölös extrának. A maximális távolságról mennyi lehet a repülési ideje? 10 perc körül? Azért ez nem légiharcrakéta annyi idő alatt nem mozdul el annyit a célpont hogy komoly korrekcióra legyen szükség.
 
  • Tetszik
Reactions: endre