Ja, igen, zöldségeket. Így van, teljesen igazad van, a Cseh rendőrség küzd létszámhiánnyal, náluk van olyan hogy meglegyen a megfelelő járőr szám, 1-1 ember ül a járőrkocsiban és amikor küldésre kell menni , akkor 2 autó megy rá, hogy meglegyen legalább a 2 fő, vagy polgárőr kell hozzá, hogy meglegyen.
Illetve a cseh rendőröknek kell másodállást vállalniuk a szolgálat mellett, igaz?
Én rendszeresen járok cigánytelepekre, ahol ha nincs valami tényleg nagyon komoly szándék akkor sokat nem érnek a rendőrök, mert ők sem mernek már komolyabbat lépni, ismért. Az NVSZ is nagyon megvédi őket vagy a saját testületük..
Ezzel szemben a csehek azért elég komolyan rendetraknak 1 kocsmai balhénál vagy a cigány telepeken. Igaz kevésbé demokratikus, de inkább hatásos. Ugyan ez van a lengyeleknél is, ha odamész valami olyan programra ahol mondjuk felmerül a picit komolyabb piálás a lengyelek is eleve szólnak, hogy az ottani rendőrökkel csak óvatosan, mert nem annyira puhányok. Normálisak, de ha kell oda csapnak. Illetve ott a fizikai felmérőn nem az a minimum ,hogy 4 ép végtagod legyen a többit meg majd beírjuk, hogy megfelelt.. mert lassan oda kerülünk.. az, hogy a régi táblázatos követelményeket sem kell már megütni, sokat mond.
Sőt a saját szememmel láttam még annó Romániában mentünk a cigánytelepre, ahol kb 20-an verték egymást , az egyiket úgy megcsapták a vascsővel, hogy a földön maradt, érte kellett menni. Utánnunk érkezett ki a helyi rendőr kb 160-170cm lehetett és 50+, elolrdította magát aztán mindenki elment onnan nagyon gyorsan. Ilyet én még itthon nem láttam.
De persze, tudom én vagyok a hülye, illetve nem látom a dolgokat. Nem dolgozom napi szinten a rendőrökkel, nem beszélünk illetve a haveri körömben sincsen rendőr.
Sőőt..olyan sincs , akikel erasmuson haverkodtam össze és mondjuk Zsandármari vagy ABW-nél kötött volna ki.
2010 nagyon rég volt, kérdezz majd rá, hogy milyen működőképes a mai rendszer.
Szerintem elsőkörben jussunk el odáig, hogy a rendvédelem működik.