1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Civil repüléssel kapcsolatos témák

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2019. január 24..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Azért az megnyugtatón hogy ha legközelebb egy barlangba esik egy "hártyás szárnyú" akkor profin meg lesz mentve...:)
   
  zsolti likes this.
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Félre ne értsen amúgy senki, nincs bajom a Barlangi Mentőszolgálattal. A legtöbb ember biztos vagyok benne hogy elhivatott és PROFI ott is abban amit csinál. Ellenben ÉN ha hibáznak sokból egyszer, vagy csak pusztán NEM JÖN össze valami nekik, biztosra veheti bárki, hogy nem fogok ott okoskodni, hogy amúgy én megmondtam hogy ezek trógerek!

  Nem vagyunk egyformák...
   
  fip7, endre and emel like this.
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Off:
  Nekem az indexről ez jut eszembe már, mindig köpködnek de ha benne vannak a szarban akkor elvárják attól akit köpködtek, hogy segítsen rajtuk.
   
  fip7, svajcibeka, emel and 1 other person like this.
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Úgy látom jól sejtettem látatlanban miről szól a cikk (nem volt nehéz...).
   
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Tudtam,hogy ki kell írnom,hogy el kell vonatkoztatni attól,hogy az index írta a cikket ha lehámozod róla az indexes kritikai hangvételt,akkor ott van benne a lényeg.A mentésben résztvevő állami szerveknek nincs meg a megfelelő felszerelése és szaktudása egy ilyen mentéshez az irányítás túlságosan merev és nincs meg benne a megfelelő rugalmasság,hogy alkalmazkodjon pl egy ilyen helyzethez.Ennek a végeredménye lett az,hogy a sportoló leesett és életveszélyesen megsérült,én szomorúnak tartom,hogy korábban már volt egy eset ami figyelmeztetésként kellett volna szolgálnia,de nem vonták le a tanulságokat és ennek következtében egy ember életveszélyesen megsérült.
   
  endre and Masztiff like this.
 6. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Nem tudom miért nem tudtak a tűzoltók odavinni egy létrát...
   
 7. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ami számomra megdöbbentő,ki a felelős azért,hogy ezek a Mil-k csak ilyen teherbírású csörlővel van felszerelve ha ne adj isten lesz egy árvíz és a fákról kell menteni az embereket akkor megint lejátszódik a vértesi eset.Isten mentsen minket ettől,én biztos vagyok benne,hogy a mentésben résztvevőket a jó szándék vezeti és segíteni akarnak,a döntéshozóknak ezért kutyakötelessége,hogy a megfelelő felszerelést biztosítsa számukra,ez nem lehet pénz vagy preszizs kérdése.
   
  endre likes this.
 8. gafzhu

  gafzhu Active Member

  Off: Nagyon sok mindenben van lemaradva Magyarország, de nagyon jól van kommunikálva a dolog, és a nép meg van győzve arről, hogy minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyunk elégedve. És ez nem csak a jelenlegi pártunk és kormányunk idejében van így, előtte is ez volt.
   
  fonak9 likes this.
 9. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  emel and molnibalage like this.
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Felelősségrevonás = a hiányosságok írásba foglalása --> a hiányosságok pótlásának alapja!

  Az a durva, hogy most derült ki: a magyar SAR csak full ideális körülmények közt funkcionál (olyan mint tudjuk nincs) és nem igazán tud kommunikálni más szervekkel a terepen. Szóval ez itt jobbára látvány és nem valós képesség:

  [​IMG]
   
 11. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Nálunk az egyik oktató állandóan azzal példálózik, hogy a vasút szabályait vérrel írták. Szinte minden fejezethez köthető egy baleset/haláleset ami miatt bekerült.


  Sajnos ez is ilyen. Levonják a következtetést és remélhetőleg kijavítják a hibákat.
  Hibáson/hiányosan kiképzett személyzet sztem nem okolható a történtekért.
   
  endre likes this.
 12. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Létrájuk van az biztos,de az a gond,hogy ezek a hordozható kihúzós létrák maximum 10 m hosszúak az emberke azonban 15-20 m magasan volt a fán.A linken található letölthető pdf-n megtalálható a hivatalos tűzoltó szakfelszerelések listája (https://data.hu/get/12505778/2_melleklet.pdf) .
  [​IMG]
   
  misinator, endre and fonak9 like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ezt a veretes megállapítást miből sikerült leszűrnöd...?
  Mert pont a linkelt AB blog írás mutatja, hogy nem elméleti a képesség.

  Arról nem a terepen dolgozók tehetnek, hogy most éppen brutális szárazság van és éppen csenevész fa volt ott.
  Te szerinted a 40+ éves magyar helizés és mentés vákuumban fejlődött ki és a meleg vizet is ők találták fel? Vagy esetleg azóta tanultak az orosz és az egész világ folyamataiból? Minden mentésnek van kockázata.

  Ez az eset nem arról szól, hogy technikai hiányosságok vannak. A gépen van csörlő, magasabban is tudott volna heli repülni a blog fotói alapján. Akire a feladatot taksálták meg csak ekkora helije van. Sakk, matt.

  Az egész eset inkább annak példája, hogy a kockázatot nem ismerték és a rendszer nem tudott személyzeti oldalról kéziféket kapni, amikor egy elvileg hozzáértő mondta, hogy "ez most nem lesz jó, mert túl nagy".

  De ez nem csak a terepen levő emberek miatt van. Ha nekik a szabályzat az mondja (?), hogy menni kell, akkor mennek. Ha meg nem így van, akkor majd a vizsgálat kideríti, hogy a láncban kinek mi a felelőssége. De az, ami a siklóernyősök egy elég nagy csoportja, most fröcsögve előadnak, hogy "ezek hülye katonák, barmok," meg "gyilkossági kísérlet", azért az már bőszítő. Akkor is ilyen véresszájúak lennének, ha mentő viszi el a sérültet, amivel baleset történik? Akkor is gyilkossági kísérlet meg a többi lenne? Meg a hangulatkeltő beszólása az embereknek, hogy "amiket én hallok". Majd nem mond semmit. Akkor inkább kussolt volna.

  Ez kb. mintha akkor én elmondanám, hogy mit láttam túra közben, majd nem mondanék semmit...
  (Egyébként azt láttam, hogy az egyik embert majdnem lerántotta a szél a szakadékba mikor a Hármashatár hegynél jártam Vonszolta egy kicsit a szél, aztán összeszedte magát. Legalábbis nekem úgy tűnt.)
   
  fip7, fishbed, Python and 6 others like this.
 14. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  A linkelt AB blog írás szerintem világosan bemutatja,hogy elhivatott és szakmájukhoz értő emberek szolgálnak az MH kutató mentő szolgálatában,arról nem ők tehetnek,hogy nem megfelelő a felszerelésük,ők ezekből a lehetőségekből a maximumot hozzák ki.Egyetértek Molnival,hogy itt a rendszerrel van probléma és nem a katonákkal és arról sem szabad megfeledkezni,hogy biztos vagyok benne,hogy a helikopterben lévő katonákat is megrázta az eset hiszen ők minden igyekezetükkel azon voltak,hogy kimentsék az emberkét és ennek ellenére az még is a földre zuhant.Ha nem egy nevetséges 150 kg csörlő van beépítve hanem egy normális teherbírású akkor ez a tragikus baleset nem történt volna meg,de ez nem a helikopterben üllő katonák hibája hanem a döntéshozóké.Simán el tudom képzelni,hogy ők jelezték,hogy ennek a csörlőnek a teherbírása nem megfelelő de jó magyar szokás szerint az illetékesek nem foglalkoztak vele.Most persze már mindenki hárítja a felelősséget az MH azt mondja őket a megyei Katasztrófavédelem riasztotta a Katasztrófavédelem megyei szóvivője ezt nem tudta megerősíteni,hiába örök igazság,hogy sz.....k és bajnak nincs gazdája:(
   
  fip7, Python, misinator and 4 others like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Alapvetően én nem tudom elképzelni, hogy kutató-mentők ne kommunikáltak volna az ejtőernyőssel. (ugye írták, hogy a telefonján folyamatosan tudott beszélni)
  Ők tisztában voltak vele, hogy 2 embert nem fog elbírni a csörlő, tehát tudták, hogy max. a csupasz csörlőt tudják leküldeni az ernyősnek.
  Ha erről az ejtőernyőst nem tájékoztatták, és ennek ellenére megpróbálták a műveletet, akkor az egy ordas nagy marhaság volt.
  Ha szóltak az ejtőernyősnek, és az jelezte nekik, hogy be tudja akasztani magát a karabinerbe, akkor ez egy óriási pech, hogy nem bírta a fa.

  Másik alternatíva. (ehhez kevesebb együttműködés kellett az ejtőernyőstől):
  Most így utólag belegondolva, lehetséges, hogy meg tudták volna oldani azzal a 150kg-os csörlővel is az ügyet és azt is próbálták.
  Mert ugye mentő-ejtőernyősöknek az ereszkedéshez nem kell a csörlő. Ők a mászókötélen le tudnak csúszni a megfelelő helyre. Ott elvileg rögzíteni is tudják magukat.
  [​IMG]
  Ha leértek, akkor a csörlőt beakasztják az ernyős beülőjébe és már mehet is a helikopterbe. Miután biztonságban van, akkor meg a mentő ejtőernyőst is visszahúzhatják a csörlővel.
  Szerintem ezt értették félre, akik lentről csak annyit láttak, hogy egy kötelet küldtek csak le az ejtőernyőshöz. Igen csak ez nem fán rekedt szerencsétlenért ment le, hanem azon ment volna a segítség.
  Ez megint csak óriási pech, hogy a fa nem bírta ki a légcsavarszelet.

  Tovább nem akarok találgatni!
  MINDENKINEK jobbulást kívánok! Remélem kiderül az igazság. És le fogjuk tudni vonni a tanulságot.
  Az új SAR gépekkel meg remélem sokkal kevesebb ilyen jellegű gond lesz.
   
  fip7, Wilson and endre like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Láttam repnapon fürtként kötélen messze több, mint 150 kg-nyi embert lógni magyar Mil-ből. Nem csörlőn tették, csak nem tudom min és videófelvételt és fényképet nem találtam róla, hogy hogyan. Lehet, hogy tényleg ez volt a terv, amit írtál.

  De hát a civil sokszor annyira nincs képben, hogy olyan benyögéseket hall, hogy 29-es a harang manőver során leállítja a hajtóműveket. Na, lehet, hogy itt is kb. ilyesmi volt. Látni vagy nem látni vélt valamit és ebből extrapolált a végtelenbe.
   
  fip7, endre and pöcshuszár like this.
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Számomra az érdekes az,hogy a Mil-n rendszeresített csőrlőn 60 m kötél van ugyanakkor a mentésnél a helikopter max 15-20 m magasan tartózkodott a fák felett.Tehát feljebb tudott volna emelkedni és akkor kisebb lett volna a rotorszél is.
   
  zsolti likes this.
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Marha egyszerű, nincs ekkora. A 10m körüli is 40kg, és nem fasza vele erdős területen mászkálni, ha elolvastad a cikket ráadásul helikopterrel vitték fel őket a baleset helyszínére is. Nem volt más megoldás, mint vagy helivel megpróbálni menteni VALAHOGY, vagy megvárni hogy odaérjen a fáról mentős ember. HA megvárják, lehet hogy nincs baj valóban, de mivel a fa el volt korhadva, "csenevész ágakról" beszél mindenki az alsóbb részeken, lehet ki se tudta volna kötni magát az sem aki ment volna alpin technikával érte. Nyilván a Mil nagy volt oda, nyilván közelebb repültek mint kellett volna, nyilván extra szar volt a KÉT ernyő felülete pluszban, és nyilván nem lehet látni mindig hogy mennyire van szar elkorhadt törékeny állapotban egy fa.


  Ezt kell kivizsgálni, de fogadjuk el, hogy nem feltétlenül hülye minden katona, tűzoltó, helikopterpilóta etc. Ami mostanra bepörgött a siklóernyősök közt, hogy "katona csak ölni tud" meg "harci helikopterrel ölni akar úgy is mindenki" vagy "soha ne hívj katonát menteni mert meghalsz" ez már világi hülyeség.
   
  endre, Tcat, Wilson and 3 others like this.
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez így van, csak gyanúsan ahogy én tippelem(semmit nem tudok, tényleg csak tipp), megpróbálták neki lejuttatni az általa kívánt kötelet(amit a fáról mentős ember is csinált volna kb. 3 órával később mikor megérkezik, csak lentről, nem fentről), s azt olyan távolságból nem lett volna lehetséges a sűrű lombkorona takarásából odaadni a srácnak. Ami itt el lett kefélve, hogy szemre nyilván nem nézett ki olyan szar - korhadt állapotúnak a fa, mint amilyen volt, és/vagy nagyon elszámolták azt a plusz erőt amit a két ernyő felülete jelentett.
   

Ezen oldal megosztása