Csapatlégvédelmi rendszerek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 938
4 935
113
A lengyelek saját VSHORAD rendszere.

http://www.defence24.com/283504,poprad-systems-receive-funding-polish-industry-creates-the-first-layer-of-the-national-air-defence-system

http://www.janes.com/article/56730/poland-buys-spzr-poprad-air-defence-system

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 563
61 970
113
Orosz VSHORAD rendszerek:
http://www.kbm.ru/en/production/pzrk/pupzrk/365.html

http://www.kbm.ru/en/production/pzrk/pupzrk/366.html

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Remélem jó a topik.
Ez mi?
maks2007d1292.jpg

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 125
32 130
113
MT-LBM 6M1B5 dupla 30mm-s 2A72 gépágyúval és Iglával mindez a BTR-80A tornyára felpakolva
További info: http://btvt.narod.ru/5/mtlbm/mtlbm.htm

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 990
30 322
113
M-55AX a balkánról: Tripla csövű M-55A3 lé. gépágyú 2 db Sztrela-2M "Стрела-2М" lé. rakétákkal TAM-10 gépjárművön.
0021e79e

0021faxs

0021gdbb

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 990
30 322
113
Az a hátsó valami micsoda? @ghostrider
Szerintem valami objektumvédelmi (pl. repülőtérre telepíthető) közeli hatótávolságú (max. 5 km) kombinált rendszer. A baloldali 4 indító ATGM lehet, a jobboldali 4 indító IGLA légvédelmi rakétának tűnik egymással szembe fordítva.

Az ukránok azért nem hazudtolják meg magukat. 9K35 Sztrela-10M. 2016. 07.12. Charnigov
0k2aZlcCiLI.jpg

6Dc7Zk6HmdQ.jpg

Z1dtlqqx93g.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 990
30 322
113
Tetraedr-T382-Stilet-M.Jerdev-MILEX-2011-1S.jpg

Az a hátsó valami micsoda? @ghostrider
Hát nagy nehezen meg van a válasz !
A Tetraéder "Тетраэдр" Belorusz vállalat terméke az A3 többcélú rakéta-gépágyú védelmi komplexum, amely a passzív optikai felderítő, célkövető elemek mellett a fegyverzet is tartalmazza. Teljes titoktartás van a harci alkalmazásáról. Úgy tervezték, hogy megvédje a közigazgatási, ipari és katonai létesítményeket minden típusú modern és korszerű repülőgép, helikopter, pilóta nélküli légi jármű és precíziós fegyver ellen. Felderítési tartománya a légi célok esetén 20 km, a megsemmisítése zónája a légi célok ellen 5 km. A légvédelem mellett feladata az ellenséges páncélozott célok megsemmisítése is. A rendszer működtethető bármikor, bármilyen időjárási körülmények között, különböző éghajlati viszonyok esetén. Egy harcálláspont automatikusan hat távirányított fegyver komplexum irányítására képes.
1472971719_mnogocelevoy-raketno-pulemetnyy-kompleks-a3.jpg

zbroya__10.jpg

e745386e7d400bf37ad5197ee0a51f7d.jpg

8e2ccd0ef4f3f22d10561bfadd0394eb.jpg

faf6254bcc29d2f3670feb0de8ad93cd.jpg

hqdefault.jpg

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 990
30 322
113
Dél-Koreai K-SAM Chunma, vagy Pegasus SPAAML a francia Crotale koreai megfelelője. A rakéta irányítása lokátoros parancs, CLOS (Command-to-Line-Of-Sight).
Hatótávolsága 10 km, hatómagassága 5 km.
Pegasus-2013_The_celebration_ceremony_for_the_65th_Anniversary_of_ROK_Armed_Forces.jpg

• Tetszik
Reactions: arbalest

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 036
18 272
113
Dél-Koreai K-SAM Chunma, vagy Pegasus SPAAML a francia Crotale koreai megfelelője. A rakéta irányítása lokátoros parancs, CLOS (Command-to-Line-Of-Sight).
Hatótávolsága 10 km, hatómagassága 5 km.
Pegasus-2013_The_celebration_ceremony_for_the_65th_Anniversary_of_ROK_Armed_Forces.jpg

Nem úgy van, hogy a Rolandm e Crotale kb. ugyanaz a cucc, csak a Roland lokátoros, a Crotale meg infrás?

nem vagyok biztos benne, de valami ilyesmit olvastam.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 990
30 322
113
Nem úgy van, hogy a Rolandm e Crotale kb. ugyanaz a cucc, csak a Roland lokátoros, a Crotale meg infrás?

nem vagyok biztos benne, de valami ilyesmit olvastam.
A Crotale-t exportálták az Ázsiai országokba, abból fejlesztették tovább a maguk rendszereit. A kínaiaknál HQ-7.
A Crotale VT-1 rakétája félaktív lokátor vezérlésű, ne keverd a cél felderítést,-követést a rakéta irányításával. A célok felderítése és követése lokátoros, elektro-optikai és IR is lehet. Külön járművön volt a cél felderítő,-követő lokátor és külön a rakéta szállító, indító jármű a rakéta rávezető lokátorral.
Crotale
Crotale_low-altitude_surface-to-air_missile_system_France_French_army_640.jpg

A kínai HQ-7
HQ-7-Crotale-SAM-System-1AS.jpg

A Crotale NG (next generation) a 90 évek elején került rendszeresítve. Itt a finn hadseregé. Itt került egy platformra minden.
X1nsVVV.jpg

A 4x23mm-t nem lehetne 2x35mm-esre cserélni?
A gépágyú kicserélése nem egy egyszerű feladat. A két gépágyú visszalökő ereje között akkora az eltérés, hogy az egész tornyot, tartó szerkezetet át kellene tervezni, ami nem éri meg. Ráadásul a 35 mm gépágyút (az oroszoknál 30 mm-es van) teljesen másképpen kellene installálni a toronyra.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
A Crotale-t exportálták az Ázsiai országokba, abból fejlesztették tovább a maguk rendszereit. A kínaiaknál HQ-7.
A Crotale VT-1 rakétája félaktív lokátor vezérlésű, ne keverd a cél felderítést,-követést a rakéta irányításával. A célok felderítése és követése lokátoros, elektro-optikai és IR is lehet. Külön járművön volt a cél felderítő,-követő lokátor és külön a rakéta szállító, indító jármű a rakéta rávezető lokátorral.
Crotale

A kínai HQ-7

A Crotale NG (next generation) a 90 évek elején került rendszeresítve. Itt a finn hadseregé. Itt került egy platformra minden.
X1nsVVV.jpg

A gépágyú kicserélése nem egy egyszerű feladat. A két gépágyú visszalökő ereje között akkora az eltérés, hogy az egész tornyot, tartó szerkezetet át kellene tervezni, ami nem éri meg. Ráadásul a 35 mm gépágyút (az oroszoknál 30 mm-es van) teljesen másképpen kellene installálni a toronyra.

Van egy kérdés ami nem hagy nyugodni: miért HQ-7 és nem TOR?

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 036
18 272
113
Crotale

A kínai HQ-7

X1nsVVV.jpg

Köszönöm a választ!

Akkor csak azt nem értem, hogy a franciáknak minek van/volt CROTALE meg ROLAND is egyszerre, mikor kb. egyidősek és ugyanaz a kategória. Eddig az előbb említett feltételezés kielégítő magyarázatot adott, de ezek szerint nem állja meg a helyét.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
A HQ-7 régi saját rendszeresítés, amihez mindenük megvolt. A TOR szerintem sokkal drágább és a HQ-7 inkább OSZA szintű.

Ez ok, de ha nagyon akarnák akkor ráállhatnának ők is a gyártására. Ha igaz, hogy Sz-400 üzlet van akkor miét ne vehetnék meg ennek a licencét?
Nem hinném, hogy csak pénzügyi okai lennének, hogy a HQ-7-et fejlesztik inkább tovább ahelyett, hogy a TORt kezdenék el rendszeresíteni.

• Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
A HQ-7 / Crotale VT-1 összehasonlítása azért nehéz, mert...

• Az Oszán saját felderítő radar is volt, egy járművön volt az egész.
  • Az Osza PRK az Crotale-ra meg azt írtátok, hogy SARH. (Az antenna alapján én CW megvilágítást sejtek.)
  • Az Oszának van optikája is, a Crotale-nak tudtommal nincs.
  • Az Osza úszóképes volt.
  • Az Osza AK és AKM-en már 6 db rakéta volt és nem négy.
Én az Oszán potensebbnek tartom, bár azt hozzátenném, hogy sanszosan drágább az igen komplex antenna rendszere miatt.

Egy felderítő radar, két rakéta követő, egy célkövető antenna és két RPK antenna. Az Osza után felhagytak ezzel az antenna erdővel és jöttek az ESA radarok. Ott egy radar is tűnyalábokkal odaszúr a rakétának és a célpontnak is.

Ez mit jelent gyakorlatban? A Tor első változatain volt egy darab felderítő radar, egy ESA radar, ami követi a rakétákat és RPK antenna osz csá. Az Osza ehhez képest horror. A Tor megkapta az Osza számára álmodott 8 db rakétát, a HMZ szinte semmit nem változott. A kétéltű késpességet eldobták, cserébe páncélozott a platform.