Drón hadviselés tanulságai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
W

Wilson

Guest
Részlet egy orosz cikkből a karabahi háború kapcsán


"Tanulságok az orosz légvédelemmel kapcsolatban"

Az orosz csapatoknak azonban valami másra van szükségük - arra, hogy megvédjék magukat az ilyen UAV-k ellen.

A katonai légvédelemnek problémát jelentenek az UAV-k abban a formában, ahogyan Törökország és Azerbajdzsán használta őket. Elméletileg a teljes körű katonai légvédelem megvédheti a csapatokat az olyan fenyegetéstől, amit a "nagy" UAV-,k (pl a "Bayraktar") jelentenek, de még itt is sok munkára van szükség. Szükségünk van például egy egységes ellenőrzési és információcsere-rendszerre, amikor a katonai légvédelem akár a szárazföldi egységektől is kaphatna adatokat az UAV-k levegőben való jelenlétéről. Az orosz fegyveres erőknek érdemes lenne a szárazföldi erők nagy csoportjait és a saját harci UAV-t bevonva kutatási gyakorlatokat végezni annak megállapítása érdekében, hogy a katonai légvédelem melyik irányban fejlesztendő.

Van az a vélemény, hogy helikopterek is részt vehetnek az UAV elleni harcban. Ugyanazt a Ka-52-t, a szokásos helyett más radarral és a levegő-levegő rakétákkal, egyszerűen lehet „Bayraktar-gyilkossá” tenni .

Sajnos ezt a helikoptert most "a másik irányba" modernizálják, amellyel a még meglévő ez irányú képességeit is teljesen elveszíti. De mégis, ez egy potenciálisan sikeres platform az ilyen feladatokhoz, és Oroszországban vannak olyan radarok, amelyek lehetővé tehetik számára, hogy egy "UAV gyilkos" legyen, és ezek a radarok készen állnak a tömeggyártásra. Csak integrálni kell őket a Ka-52-e.

Az irányított (cirkáló) kamikaze drónok elleni védekezés sokkal nehezebb. Ma a világon egyetlen hadseregnek sincs kész receptje a pilóta nélküli légi járművek és az öngyilkos drónok támadásainak visszaszorítására. Az a helyzet,hogy tömeges használatuk esetén egyetlen légvédelmi rakéta, radarállomás sem lesz elegendő az elhárításukra. Valójában ahhoz, hogy esélyünk legyen az ilyen tömeges UAV támadások visszaszorítására, a haditechnikai felszerelések mindegyikének vagy szinte minden egységének légvédelmi rendszernek kell lennie. Mi szükséges ehhez?

Először a tűzvezető rendszerek fejlesztése és a harcjárművek kölcsönös információcseréje. Meg kell említenünk azt a technikai képességet, hogy a katonai légvédelmi radarról a célmegjelölést át tudjuk vinni az egyes BMP-e, hogy minden BMP-l légvédelmi eszközt lehessen "csinálni" amely így hatékonyan tudjon fellépni a támadó
UAV-k ellen

Fantáziának tűnhet, de ez nem fantázia. Ezt már most is megtudjuk tenni,még a meglévő technológiákkal is,és meg is kell tennünk,ehhez komoly munka szükséges és egy ilyen rendszert nem lehet hat hónap alatt létrehozni,.Jelenleg az Orosz Föderációban modernizálják a BMP-2-t, a lövegtornyokat egységesen 30 mm-s ágyúval ellátott fegyvermodulokra cserélik. Ebbe a modernizálásba lenne érdemes "beépíteni" a katonai légvédelem és a szárazföldi erők több katonai felszerelésének integrálásának szükségességét. Szerencsére egy ilyen rendszer második fontos összetevője - 30 mm-s programozható lövedék - már létezik Oroszországban, és már Szíriában is tesztelték. Ezt fel kell használni.

A második fontos irány az 57 mm-s légvédelmi ágyúval felszerelt 2S38 önjáró légvédelmi löveg sorozatgyártásának sürgős felgyorsítása, amely irányított lövedékeket és programozható lövedékeket is alkalmazhat. Ez a jármű a 30 mm-s automata ágyúk hordozóinak (gyalogsági harcjárművek, páncélosok) kísérése mellett megvédi a csapatokat a pilóta nélküli légi járművek támadásaitól. A probléma az idő - nagy valószínűséggel a következő nagy háborúig, amely nyilvánvalóan nincs messze, nem lesz időnk a csapatokat elegendő számban felszerelni ezekkel a harcjárművekkel De erre körvonalazódik a megoldás.

Az orosz fegyveres erők raktáraiban nagy számban vannak régi "vietnami hősök" - 57 mm-s kaliberű automat S-60 légvédelmi ágyúk. Jelenleg szinte haszontalanok légvédelmi eszközként. Külföldön azonban hatékonyan modernizálják őket. Például a szlovén Valhalla tornyokban egy ilyen fegyvert felszerelnek egy célzó modullal hőkamerával, egy folyamatos lövedék-adagoló mechanizmussal (92 darab ) és egy automatizált vezérlőrendszerrel. Ennek eredményeként a régi szovjet ágyú egy egységes és hatékony fegyverré válik. Hátránya a kicsi (400 lövés) tárkapacitás, de ezek gyorsan cserélhetők a fegyveren.

1813428.jpg


Önjáró 2S38 légvédelmi jármű, 57 mm-s légvédelmi ágyúval felszerelve

A 2S38 gyors gyártásának lehetetlenségét kompenzálni lehet ilyen fegyverek rendszeresítésével. Modernizálhatók és egyszerűen felszerelhetők az MTLB platformokra. Ez egy olcsó és masszív megoldás, amely a csapatok közötti kölcsönös információcserére szolgáló rendszerek alkalmazásával, valamint a gyalogos harcjárműveken és a gépágyúkkal felfegyverzett páncélosoknál a 30 mm-s programozható lőszerek használatával lehetővé teszi a kamikaze drónok elleni támadások elhárítását.

A romboló drónok ma komoly fenyegetéssé váltak, de a következő fejlettebb verziók már "úton vannak" a harcterekre.A törökök és az izraeliek távvezérelt módon használják őket, de az amerikaiak primitív mesterséges intelligencia felhasználásával már gyakorolják az ilyen UAV-k "salvo" támadásait. Holnap pedig már reális lehetőségként kell azzal számolni,hogy egy tucat irányított kamikaze drón helyett,már száz olyan autonóm kamikaze drón jelenik meg a harcterek felett, amelyek egyszerűen nincsenek kapcsolatban senkivel, és gyakorlatilag sérthetetlenek minden elektronikus hadviselési rendszer számára. Az amerikai gyakorlótereken ez a technológia/technika már sikeresen eltalálta a célokat.

Egyféleképpen állíthatjuk meg őket - létrehozva és fenntartva egy olyan sűrűségű széttöredezett/tagolt "mezőt", amelyeken nem haladhatnak át sértetlenül. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú UAV elhárítására szolgáló fentebb felsorolt módszereknek nincs alternatívájuk. Öt-hat év múlva egy taktikai csoport konvojának parancsnoka hirtelen,azzal a valós harctéri fenyegetéssel fog szembesülni,hogy, páncélozott vagy gyalogos harcjárművekből álló konvoja, pár száz öngyilkos drónt észlel,és ezek támadásának elhárítására csak egy 30-40 másodperces "időablakban"lesz lehetősége,az ilyen jövőbeni támadások elhárítására. az orosz fegyveres erőknek most kell felkészülniük,Oroszország technikailag képes ezt megoldani,de hangsúlyozom még egyszer ezekre a fenyegetésekre most kell felkészülnünk,mert ez a probléma önmagától nem fog eltűnni.

Oroszország számára a mostani karabahi konfliktusnak talán ez a legfőbb katonai-technikai tanulsága.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Részlet egy orosz cikkből a karabahi háború kapcsán


"Tanulságok az orosz légvédelemmel kapcsolatban"

Az orosz csapatoknak azonban valami másra van szükségük - arra, hogy megvédjék magukat az ilyen UAV-k ellen.

A katonai légvédelemnek problémát jelentenek az UAV-k abban a formában, ahogyan Törökország és Azerbajdzsán használta őket. Elméletileg a teljes körű katonai légvédelem megvédheti a csapatokat az olyan fenyegetéstől, amit a "nagy" UAV-,k (pl a "Bayraktar") jelentenek, de még itt is sok munkára van szükség. Szükségünk van például egy egységes ellenőrzési és információcsere-rendszerre, amikor a katonai légvédelem akár a szárazföldi egységektől is kaphatna adatokat az UAV-k levegőben való jelenlétéről. Az orosz fegyveres erőknek érdemes lenne a szárazföldi erők nagy csoportjait és a saját harci UAV-t bevonva kutatási gyakorlatokat végezni annak megállapítása érdekében, hogy a katonai légvédelem melyik irányban fejlesztendő.

Van az a vélemény, hogy helikopterek is részt vehetnek az UAV elleni harcban. Ugyanazt a Ka-52-t, a szokásos helyett más radarral és a levegő-levegő rakétákkal, egyszerűen lehet „Bayraktar-gyilkossá” tenni .

Sajnos ezt a helikoptert most "a másik irányba" modernizálják, amellyel a még meglévő ez irányú képességeit is teljesen elveszíti. De mégis, ez egy potenciálisan sikeres platform az ilyen feladatokhoz, és Oroszországban vannak olyan radarok, amelyek lehetővé tehetik számára, hogy egy "UAV gyilkos" legyen, és ezek a radarok készen állnak a tömeggyártásra. Csak integrálni kell őket a Ka-52-e.

Az irányított (cirkáló) kamikaze drónok elleni védekezés sokkal nehezebb. Ma a világon egyetlen hadseregnek sincs kész receptje a pilóta nélküli légi járművek és az öngyilkos drónok támadásainak visszaszorítására. Az a helyzet,hogy tömeges használatuk esetén egyetlen légvédelmi rakéta, radarállomás sem lesz elegendő az elhárításukra. Valójában ahhoz, hogy esélyünk legyen az ilyen tömeges UAV támadások visszaszorítására, a haditechnikai felszerelések mindegyikének vagy szinte minden egységének légvédelmi rendszernek kell lennie. Mi szükséges ehhez?

Először a tűzvezető rendszerek fejlesztése és a harcjárművek kölcsönös információcseréje. Meg kell említenünk azt a technikai képességet, hogy a katonai légvédelmi radarról a célmegjelölést át tudjuk vinni az egyes BMP-e, hogy minden BMP-l légvédelmi eszközt lehessen "csinálni" amely így hatékonyan tudjon fellépni a támadó
UAV-k ellen

Fantáziának tűnhet, de ez nem fantázia. Ezt már most is megtudjuk tenni,még a meglévő technológiákkal is,és meg is kell tennünk,ehhez komoly munka szükséges és egy ilyen rendszert nem lehet hat hónap alatt létrehozni,.Jelenleg az Orosz Föderációban modernizálják a BMP-2-t, a lövegtornyokat egységesen 30 mm-s ágyúval ellátott fegyvermodulokra cserélik. Ebbe a modernizálásba lenne érdemes "beépíteni" a katonai légvédelem és a szárazföldi erők több katonai felszerelésének integrálásának szükségességét. Szerencsére egy ilyen rendszer második fontos összetevője - 30 mm-s programozható lövedék - már létezik Oroszországban, és már Szíriában is tesztelték. Ezt fel kell használni.

A második fontos irány az 57 mm-s légvédelmi ágyúval felszerelt 2S38 önjáró légvédelmi löveg sorozatgyártásának sürgős felgyorsítása, amely irányított lövedékeket és programozható lövedékeket is alkalmazhat. Ez a jármű a 30 mm-s automata ágyúk hordozóinak (gyalogsági harcjárművek, páncélosok) kísérése mellett megvédi a csapatokat a pilóta nélküli légi járművek támadásaitól. A probléma az idő - nagy valószínűséggel a következő nagy háborúig, amely nyilvánvalóan nincs messze, nem lesz időnk a csapatokat elegendő számban felszerelni ezekkel a harcjárművekkel De erre körvonalazódik a megoldás.

Az orosz fegyveres erők raktáraiban nagy számban vannak régi "vietnami hősök" - 57 mm-s kaliberű automat S-60 légvédelmi ágyúk. Jelenleg szinte haszontalanok légvédelmi eszközként. Külföldön azonban hatékonyan modernizálják őket. Például a szlovén Valhalla tornyokban egy ilyen fegyvert felszerelnek egy célzó modullal hőkamerával, egy folyamatos lövedék-adagoló mechanizmussal (92 darab ) és egy automatizált vezérlőrendszerrel. Ennek eredményeként a régi szovjet ágyú egy egységes és hatékony fegyverré válik. Hátránya a kicsi (400 lövés) tárkapacitás, de ezek gyorsan cserélhetők a fegyveren.

1813428.jpg


Önjáró 2S38 légvédelmi jármű, 57 mm-s légvédelmi ágyúval felszerelve

A 2S38 gyors gyártásának lehetetlenségét kompenzálni lehet ilyen fegyverek rendszeresítésével. Modernizálhatók és egyszerűen felszerelhetők az MTLB platformokra. Ez egy olcsó és masszív megoldás, amely a csapatok közötti kölcsönös információcserére szolgáló rendszerek alkalmazásával, valamint a gyalogos harcjárműveken és a gépágyúkkal felfegyverzett páncélosoknál a 30 mm-s programozható lőszerek használatával lehetővé teszi a kamikaze drónok elleni támadások elhárítását.

A romboló drónok ma komoly fenyegetéssé váltak, de a következő fejlettebb verziók már "úton vannak" a harcterekre.A törökök és az izraeliek távvezérelt módon használják őket, de az amerikaiak primitív mesterséges intelligencia felhasználásával már gyakorolják az ilyen UAV-k "salvo" támadásait. Holnap pedig már reális lehetőségként kell azzal számolni,hogy egy tucat irányított kamikaze drón helyett,már száz olyan autonóm kamikaze drón jelenik meg a harcterek felett, amelyek egyszerűen nincsenek kapcsolatban senkivel, és gyakorlatilag sérthetetlenek minden elektronikus hadviselési rendszer számára. Az amerikai gyakorlótereken ez a technológia/technika már sikeresen eltalálta a célokat.

Egyféleképpen állíthatjuk meg őket - létrehozva és fenntartva egy olyan sűrűségű széttöredezett/tagolt "mezőt", amelyeken nem haladhatnak át sértetlenül. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú UAV elhárítására szolgáló fentebb felsorolt módszereknek nincs alternatívájuk. Öt-hat év múlva egy taktikai csoport konvojának parancsnoka hirtelen,azzal a valós harctéri fenyegetéssel fog szembesülni,hogy, páncélozott vagy gyalogos harcjárművekből álló konvoja, pár száz öngyilkos drónt észlel,és ezek támadásának elhárítására csak egy 30-40 másodperces "időablakban"lesz lehetősége,az ilyen jövőbeni támadások elhárítására. az orosz fegyveres erőknek most kell felkészülniük,Oroszország technikailag képes ezt megoldani,de hangsúlyozom még egyszer ezekre a fenyegetésekre most kell felkészülnünk,mert ez a probléma önmagától nem fog eltűnni.

Oroszország számára a mostani karabahi konfliktusnak talán ez a legfőbb katonai-technikai tanulsága.
Meg tudod adni az eredeti linket?
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
540
1 536
93
Részlet egy orosz cikkből a karabahi háború kapcsán


"Tanulságok az orosz légvédelemmel kapcsolatban"

Az orosz csapatoknak azonban valami másra van szükségük - arra, hogy megvédjék magukat az ilyen UAV-k ellen.

A katonai légvédelemnek problémát jelentenek az UAV-k abban a formában, ahogyan Törökország és Azerbajdzsán használta őket. Elméletileg a teljes körű katonai légvédelem megvédheti a csapatokat az olyan fenyegetéstől, amit a "nagy" UAV-,k (pl a "Bayraktar") jelentenek, de még itt is sok munkára van szükség. Szükségünk van például egy egységes ellenőrzési és információcsere-rendszerre, amikor a katonai légvédelem akár a szárazföldi egységektől is kaphatna adatokat az UAV-k levegőben való jelenlétéről. Az orosz fegyveres erőknek érdemes lenne a szárazföldi erők nagy csoportjait és a saját harci UAV-t bevonva kutatási gyakorlatokat végezni annak megállapítása érdekében, hogy a katonai légvédelem melyik irányban fejlesztendő.

Van az a vélemény, hogy helikopterek is részt vehetnek az UAV elleni harcban. Ugyanazt a Ka-52-t, a szokásos helyett más radarral és a levegő-levegő rakétákkal, egyszerűen lehet „Bayraktar-gyilkossá” tenni .

Sajnos ezt a helikoptert most "a másik irányba" modernizálják, amellyel a még meglévő ez irányú képességeit is teljesen elveszíti. De mégis, ez egy potenciálisan sikeres platform az ilyen feladatokhoz, és Oroszországban vannak olyan radarok, amelyek lehetővé tehetik számára, hogy egy "UAV gyilkos" legyen, és ezek a radarok készen állnak a tömeggyártásra. Csak integrálni kell őket a Ka-52-e.

Az irányított (cirkáló) kamikaze drónok elleni védekezés sokkal nehezebb. Ma a világon egyetlen hadseregnek sincs kész receptje a pilóta nélküli légi járművek és az öngyilkos drónok támadásainak visszaszorítására. Az a helyzet,hogy tömeges használatuk esetén egyetlen légvédelmi rakéta, radarállomás sem lesz elegendő az elhárításukra. Valójában ahhoz, hogy esélyünk legyen az ilyen tömeges UAV támadások visszaszorítására, a haditechnikai felszerelések mindegyikének vagy szinte minden egységének légvédelmi rendszernek kell lennie. Mi szükséges ehhez?

Először a tűzvezető rendszerek fejlesztése és a harcjárművek kölcsönös információcseréje. Meg kell említenünk azt a technikai képességet, hogy a katonai légvédelmi radarról a célmegjelölést át tudjuk vinni az egyes BMP-e, hogy minden BMP-l légvédelmi eszközt lehessen "csinálni" amely így hatékonyan tudjon fellépni a támadó
UAV-k ellen

Fantáziának tűnhet, de ez nem fantázia. Ezt már most is megtudjuk tenni,még a meglévő technológiákkal is,és meg is kell tennünk,ehhez komoly munka szükséges és egy ilyen rendszert nem lehet hat hónap alatt létrehozni,.Jelenleg az Orosz Föderációban modernizálják a BMP-2-t, a lövegtornyokat egységesen 30 mm-s ágyúval ellátott fegyvermodulokra cserélik. Ebbe a modernizálásba lenne érdemes "beépíteni" a katonai légvédelem és a szárazföldi erők több katonai felszerelésének integrálásának szükségességét. Szerencsére egy ilyen rendszer második fontos összetevője - 30 mm-s programozható lövedék - már létezik Oroszországban, és már Szíriában is tesztelték. Ezt fel kell használni.

A második fontos irány az 57 mm-s légvédelmi ágyúval felszerelt 2S38 önjáró légvédelmi löveg sorozatgyártásának sürgős felgyorsítása, amely irányított lövedékeket és programozható lövedékeket is alkalmazhat. Ez a jármű a 30 mm-s automata ágyúk hordozóinak (gyalogsági harcjárművek, páncélosok) kísérése mellett megvédi a csapatokat a pilóta nélküli légi járművek támadásaitól. A probléma az idő - nagy valószínűséggel a következő nagy háborúig, amely nyilvánvalóan nincs messze, nem lesz időnk a csapatokat elegendő számban felszerelni ezekkel a harcjárművekkel De erre körvonalazódik a megoldás.

Az orosz fegyveres erők raktáraiban nagy számban vannak régi "vietnami hősök" - 57 mm-s kaliberű automat S-60 légvédelmi ágyúk. Jelenleg szinte haszontalanok légvédelmi eszközként. Külföldön azonban hatékonyan modernizálják őket. Például a szlovén Valhalla tornyokban egy ilyen fegyvert felszerelnek egy célzó modullal hőkamerával, egy folyamatos lövedék-adagoló mechanizmussal (92 darab ) és egy automatizált vezérlőrendszerrel. Ennek eredményeként a régi szovjet ágyú egy egységes és hatékony fegyverré válik. Hátránya a kicsi (400 lövés) tárkapacitás, de ezek gyorsan cserélhetők a fegyveren.

1813428.jpg


Önjáró 2S38 légvédelmi jármű, 57 mm-s légvédelmi ágyúval felszerelve

A 2S38 gyors gyártásának lehetetlenségét kompenzálni lehet ilyen fegyverek rendszeresítésével. Modernizálhatók és egyszerűen felszerelhetők az MTLB platformokra. Ez egy olcsó és masszív megoldás, amely a csapatok közötti kölcsönös információcserére szolgáló rendszerek alkalmazásával, valamint a gyalogos harcjárműveken és a gépágyúkkal felfegyverzett páncélosoknál a 30 mm-s programozható lőszerek használatával lehetővé teszi a kamikaze drónok elleni támadások elhárítását.

A romboló drónok ma komoly fenyegetéssé váltak, de a következő fejlettebb verziók már "úton vannak" a harcterekre.A törökök és az izraeliek távvezérelt módon használják őket, de az amerikaiak primitív mesterséges intelligencia felhasználásával már gyakorolják az ilyen UAV-k "salvo" támadásait. Holnap pedig már reális lehetőségként kell azzal számolni,hogy egy tucat irányított kamikaze drón helyett,már száz olyan autonóm kamikaze drón jelenik meg a harcterek felett, amelyek egyszerűen nincsenek kapcsolatban senkivel, és gyakorlatilag sérthetetlenek minden elektronikus hadviselési rendszer számára. Az amerikai gyakorlótereken ez a technológia/technika már sikeresen eltalálta a célokat.

Egyféleképpen állíthatjuk meg őket - létrehozva és fenntartva egy olyan sűrűségű széttöredezett/tagolt "mezőt", amelyeken nem haladhatnak át sértetlenül. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú UAV elhárítására szolgáló fentebb felsorolt módszereknek nincs alternatívájuk. Öt-hat év múlva egy taktikai csoport konvojának parancsnoka hirtelen,azzal a valós harctéri fenyegetéssel fog szembesülni,hogy, páncélozott vagy gyalogos harcjárművekből álló konvoja, pár száz öngyilkos drónt észlel,és ezek támadásának elhárítására csak egy 30-40 másodperces "időablakban"lesz lehetősége,az ilyen jövőbeni támadások elhárítására. az orosz fegyveres erőknek most kell felkészülniük,Oroszország technikailag képes ezt megoldani,de hangsúlyozom még egyszer ezekre a fenyegetésekre most kell felkészülnünk,mert ez a probléma önmagától nem fog eltűnni.

Oroszország számára a mostani karabahi konfliktusnak talán ez a legfőbb katonai-technikai tanulsága.

"száz olyan autonóm kamikaze drón jelenik meg a harcterek felett, amelyek egyszerűen nincsenek kapcsolatban senkivel,"
Mint valami modern kori aknamező. Most már csak az aknamentesítő járművek kellenek.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Azt hiszem ez a leg megfelelőbb fórum ehhez a hírhez...
Valakik múlt héten trükkös módon betörtek az izraelei Natan katonai bázisra úgy, hogy először egy drónnal felderítették a terepet, majd behatoláskor rövidzárlatot okoztak az bázis elektromos rendszerében.
A betörés a helyi szervek szerint nem volt teljes siker, mert fegyverek nem tüntek el (már ha egyáltalán azt akartak rabolni...), viszont "egyéb katonai eszközöket" :oops: sikerült a rablóknak megszerezni...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 957
32 234
113
Azt hiszem ez a leg megfelelőbb fórum ehhez a hírhez...
Valakik múlt héten trükkös módon betörtek az izraelei Natan katonai bázisra úgy, hogy először egy drónnal felderítették a terepet, majd behatoláskor rövidzárlatot okoztak az bázis elektromos rendszerében.
A betörés a helyi szervek szerint nem volt teljes siker, mert fegyverek nem tüntek el (már ha egyáltalán azt akartak rabolni...), viszont "egyéb katonai eszközöket" :oops: sikerült a rablóknak megszerezni...

Kanálgépet? Kulacsot? :)
 
M

molnibalage

Guest
Csak tovább víve a fenti gondolatot, mai hír:
MQ-9 Reaper drónról dobálják a BriteCloud miniatűr aktív decoy-kat...
https://www.edrmagazine.eu/leonardos-drink-can-sized-decoy-launched-from-ga-asi-mq-9

A BriteCloud zavarók a Reaper-hez rendszeresített önvédelmi konténerben kaptak helyet
fg_3875197-idr-10158.jpg
Hát, ezzel sokra nem megy. A MANPAD és IR SHORAD felett elrepül, ez tény. Csak ehhez nem kell etz.

De az MQ-9 egy konvencionális méretű gép. Ez még IR kamerával követni sem művészet. Tor-M2, Pancír RPK vezérléssel lelövi mindenféle erőlködés nélkül. 10 km magasságig ér a HMZ, ha berepül oda, akkor neki annyi. Ezeket maximálisan nem érdeki a Britecloud. De még a 2K12M3 Kub-M3 is. A végfázisban kapcsolja csak fel a megvilágítás és csá. Ez nem gyors és nem manőverező cél.

De ez már olyan drón, amire vadászgépet is küldenek.
Az IR rakétákat sem érdekli a Britecloud. LoAL módban 10 km+ felett indítható erre 6 km magasságban az IRIS-T és az AIM-9X.

Ja, és hogy a BC-t tudd használni, hogy mikor dobja, kell RWR. Ez lesz ám az "olcsó" drón. Mikor a csupasz változat is 10M+ USD.

Nem igazán értem, hogy nem esik le sokaknak:

 • a szuper kisméretű drónokat tényleg nehéz felderíteni, amik épületbe mennek, de azokon nincs fegyver

 • a kézből indított quadcopter és repülőn szintén nincs fegyver, ezek a 30-60 cm-es cuccok, néhány km-nél messzebb nem repülnek el, esetleg egy irányba 10 km táján, de akkor kb. 1 db kézigránát a hasznos teher

 • Még a méteres nagyságrendű drónra se fér semmiféle önvédelem, se komoly fegyver

 • A T2 méretű drónra már esetleg lehet tenni RWR és BC szerű zavarót, meg kell STACOM, csak akkor ez hol olcsó...? Ezek már elég nagyon a dedikált drón radarok számára. De akkor meg data link + LoaL IR rakéta ezeket is leszedni 6-7 km táv és 3-4 km magasságig, elmenkülni semmi elől nem tudnak, ez elrepül az IR SHORAD és MANPAD felett.

 • MQ-9 méretű drón, ez elrepül az IR SHORAD és MANPAD felett, komoly fegyvert is vihet, ami gyors (M1.0 közeli), de csupaszon 10 milla. Dobálhat BC-t, de ez hol érdekel egy IR vezérlésű rakétát? Sehol.
 
Status
Not open for further replies.