Az a gond hogy már megint kevered a dolgok sorrendjét....
- Egy éles háborúban senki nem fog a nagy értékű drónokat (MALE, HALE) addig az ellenséges terület fölé küldeni amíg annak a radaros légvédelmét ki nem nyírták és a vadászok reális veszélyt jelenthetnek.
Hát, akkor arra várhatsz jó sokáig, mert a túlélésre játszó nem tökkelütött ellenfél ellem, akkor a drónok napja kb. akkorra jön el, amikor már mindegy. Vagy soha. Ne abból indulj ki, ami azerieknél volt.
Nézd meg 1999 AF, kőkorszaki SAM rendszereket nem kussoltattak el a 70. napra sem. Sok sikert ez egy teherautó seggére szerelt Sentineles rendszer ellen. A klasszikus SEAD szinte nem is működik ellene úgy, hogy ezt még nagyobb, de szintén mobil radarok támogatják. Ehhez USAF szintű erő kell a leveréshez és nem egy román szintű légierő. Mert lehet, hogy a SEAD is fejlődött, de a mobil radarok is. Nem kicsit.
- De tételezzük fel hogy a Zor meg Pancir nem kapcsolja fel a kereseső radarját és RPK módban lövöldözi a rakétáit....átlag Eu.i időjárási körülmények között (értsd: párás levegő, +4/8 ad felhőzet) szabad szemmel (pláne egy kamerán keresztül) soha az életben fogsz észrevenni meg követni egy sok ezer m. magasan repülő MALE kategóriájú drónt.
Bocs, ha a SAM nem látja a drónt, akkor a drón se lát semmit, ergo fel sem száll.
A réskitöltő radar és a Sentinelek szerinted mire vannak? Ha vannak e mellé is radarok, akkor rakéta kirepül és RPK-val elcsapja a drónt.
Ráadásul a rövid hatótávolású RPK előnye, hogy olyan rövid ideig van kisugárzás, hogy arra reagálni érdemben lehetetlen. Mert, ha 10-15 sec alatt kiér a rakéta a célig és lekapcsol, akkor arra érdemben ARM-ot indítani sem lehet, max. indítás után megpróbálni követni az indítót. Ha van mivel és hogyan...
- Ilyesmit meg lehet csinálni a sivatagban, de a mi környékünkön ez nem reális lehetőség. Az MQ-9 (de lehetne helyette nyugadtan mondani bármelyik Izraeli MALE kategóriájú drónt is..) ma már alapból SAR radarokkal repülnek. Egy a képen látható Lynx radarral felszerelt Reapernek nem probléma azonosítani felhők fölül, éjjel-nappal, esőben-hóban, olyan célpontokat mint egy Tor, Pancir, vagy Buk - amikor azok RPK épp nem tudnak indítani...
Nézd már meg, hogy a SAR radar mekkora területről mekkora képet csinál. Egy 500x500 méteres területről 6-8 sec és azon te kb. azt látod, hogy van valami. Nem azt, hogy micsoda. A SAR radar arra szolgál, ha viszonylag pontosan tudod, hogy hol a cél, akkor
- precízen célzol
- egymáshoz közeli célokat különböztetsz meg
Tudod mi az a radar, ami önálló célkeresést csinál értelmezhető nagyságú területen?
Amit a vadászgép konténerben visz a hasa alatt nem az JSTAR. Nem egy MQ-2 vagy T2. Még egy vadászgép sem képes arra, amit te elképzelsz.
Megint a "jelzős" megközelítés. Hogy van rajta AESA radar.
Ettől még nagy terület célfelderítésre nem alkalmas. A büdös életben nem csinál olyat, hogy akkor 120 fokra előre legyez és 30 km-re előre felderít ÉS azonosítja neked majd ezeket. Ja meg persze ezek kisugárzását nem érzékeli semmi, csak a drón kis RWR-je az majd maga a csoda.
Bocs, de iszonyatosan túltolt a drón imádatod.
Főleg úgy, hogy mibe kerül ez.
Lassan egy ilyen mindennel ellátott MQ-9 annyiba kerül, mint egy használt F-16AM...
Ami tényleg sok mindenre alkmas és nem lövi le egy AAM-es L-39/159. Mert egy MQ-9 még ennek sem ellenfél.
Egyszerűen egy olyan eszközről van szó amelyet egy harci gép árának a töredékéért telepakolhatsz szenzorokkal, önvédelmi eszközökkel és olyan fegyverekkel amik stand-off távolságból képesek az összes földi légvédelmi rendszert és járműveket, tüzérséget megsemmisíteni. Mindeközben képesek hosszú órákig járőrözni és ha mégis lelövik, akkor nem kell senkinek özvegyi nyigdíjat fizetni.
Csak ez az, ami nem igaz. Mert a gépek túlélőképessége semmi. Iszonyatosan mennyiség mellett is halomra mészárolják ezeket.
Mondom, a szerb légvédelem lövögetett le halomra drónokat. Ahol nem volt IR kamerás RPKs vagy korszerű IR rakétás légvédelem.
Az, hogy van a drónon RWR túl sokat nem ér az én szememben. De tényleg, magyarázd már meg nekem, hogy mire jó? Mert én nem értem.
Mert egy 4G-t húzó Krug rakétát nem tudna egyik vacak sem kimanőverezni és igazán vissza sem tud lőni. A BC-t dobhatja, de RPK SAM ellen, ami opcikai követ az nem ér semmit. Legfeljebb ha ARHt indítanak, de önmagában, ha azt egy BC megfogja, akkor meg lennék lepve...
Én azt nem értem hogy ezt valaki miért képtelen megérteni
Én meg azt, hogy a platfrom alapvető korlátait nem érted, ami a sebességéből, méretéből és manőverező képességéből jön. Hába pakolod teli miden vacakkal a csigalassú drónt ettől még nem lesz jobb a a túlélőképessége.
Mert akkor elég lenne ma is egy P-51 - na jó, legyen F-100 - sázrnya alá egy AIM-120 és AIM-9, rá RWR és BC zavaró és hurrá. De mégsem elég...
Egy drón, ha kiszúrják és van közelben kb. 30 éves légévdelem és annak MZ-jén belül van, akkor annak game over. Nem tud sem elmenekülni, sem kitérni, sem időben visszalőni.
És lehet azzal jönni, hogy embert nem halt meg vagy nem kattint, de ha így potyog egy 10 milliós drón, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyire kell ezt erőltetni?
Főleg úgy, hogy te magad nyitod azzal, hogy fel sem száll az elején, amíg XY szintű védelem van...