Szia,
Az elso felevel egyetertek, de a "soret szeru" loszernek nagyon kicsi a lotavolsaga, szerintem sokkal jobb az idozitett repeszlovedek. Ilyet mar a II. vilaghaborus Magyar Kiralyi Honvedseg is hasznalt, csak azota atneveztek, hogy dragabban lehessen adni, de szerintem a mai technologiai szint mellett pont, hogy nagyon olcsonak kellene lennie a vezerlo elektronikanak.
Nyilvan az idozitett repeszlovedeken belul is vannak nagy szorasok, a HV 40 mm-es granatok szerintem az alap: ezek fizikailag kepesek elrepulni boven 1 km feletti tavolsagig, de persze nem annyira ez szamit, inkabb az, hogy lassan manoverezo celt par szaz, intenziven manoverezo celt 100+ m tavolsagbol kepesek eltalalni. Ennek nagy elonye, hogy konnyu allvanyra rakhato, vagyis se az alapjarmuvet nem boritja fel, sem draga mechanika sem kell az allvanymozgatashoz.
Alacsony sebessegu 30 mm-es gepagyu (ami nyilvan sokkal-sokkal gyorsabb, mint a nagy sebessegu 40 mm-es granat) a sokkal nagyobb sebessegenek koszonhetoen sokkal nagyobb tavolsagbol kepes talalatra.
Nagy sebessegu 30 mm-es gepagyu (mint ami a Lynxen van), meg meg egy kicsit nagyobb tavolsagrol kepes talaltra (cserebe kell ala egy Lynx, tehat ez altalanos celra egytaltalan nem hasznalhato).
A csucs meg az Sz-60 lenne, a maga 57 mm-es urmeretevel es hatalmas kezdosebessegevel, de nyilvan ezt meg nehezebb lenne rogziteni.