Drónok, pilóta nélküli légi járművek (UAV/UCAV) elleni védekezés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Régóta agyalok egy viszonylag egyszerű eszközön. Az AHEAD lőszerek és fegyverek méregdrága árát kellene valahogy kiküszöbölni. Én arra jutottam , hogy lehetne egy egyszerű égő gyújtós repesz lőszert csinálni. A megoldást abban látom hogy egyszere kilőtt 6-12 -es rövid sorozattokat kellene lőni , de a sorozatban a lőszerek gyújtása eltérő lenne, így elég nagy területet letudna fedni a repeszhatása. És így csak a drón távolságát kellene megmérni, és csak akkor tüzelni rá ha berepül a fegyver megsemmisítési zónájába, csak megfelelően kellene hevederezni a lőszereket a fegyverben . Itt van az elvi vázlatóm én egy kétcsövű fegyverre gondoltam Max 500m es lőtávolsággal. De ez csak egy saját hasraütésszerű szám adatok amik szerintem ideális távolságok lennének.

Jó gondolat de már kitalálták és azóta kikopott. De örülj ennek nem kell a spanyolviaszt kitalálni csak elővenni a fiókból

• Tetszik
Reactions: Pogány and blogen

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 991
4 885
113
Régóta agyalok egy viszonylag egyszerű eszközön. Az AHEAD lőszerek és fegyverek méregdrága árát kellene valahogy kiküszöbölni. Én arra jutottam , hogy lehetne egy egyszerű égő gyújtós repesz lőszert csinálni. A megoldást abban látom hogy egyszere kilőtt 6-12 -es rövid sorozattokat kellene lőni , de a sorozatban a lőszerek gyújtása eltérő lenne, így elég nagy területet letudna fedni a repeszhatása. És így csak a drón távolságát kellene megmérni, és csak akkor tüzelni rá ha berepül a fegyver megsemmisítési zónájába, csak megfelelően kellene hevederezni a lőszereket a fegyverben . Itt van az elvi vázlatóm én egy kétcsövű fegyverre gondoltam Max 500m es lőtávolsággal. De ez csak egy saját hasraütésszerű szám adatok amik szerintem ideális távolságok lennének.

Szia,

Ezzel az a gond, hogy 360 m-en belul hatastalan, es 520 m-en tul is az.

En abban latnam a megoldast (noha kicsit utopisztikus), hogy idozitett loszert sok gyartonak kellene kinalnia, es a piaci verseny leviszi az arakat realis osszegre.

Nem gondolom, hogy 1 EUR feletti osszeg lenne realis az idozitoert (nyilvan az elso darab kifejlesztese sokba kerul, egy gyartosor felepitese, amin le tudjak gyartani az elso sorozatgyartottat, az nagyon sokba kerul, de ha ezt az osszeget szetosztjuk az elso 10 millio loszer kozott, akkor mar nem olyan veszes az ara, a 2. 10 millio loszernel meg foleg olcso).

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 111
40 388
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ólcsó, de hatásos védekezés öngyilkos FPV drónok ellen orosz módra

• Tetszik
Reactions: fip7

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 111
40 388
113

A GShG 7.62 négycsövű repülőgép-géppuska üzemeltetése , korszerűsítve a kamikaze hajók elleni küzdelemre.

A korszerűsített géppuska gyorsan túlmelegedő gázmotor helyett elektromos hajtással van felszerelve, ami jelentősen növeli a folyamatos működés idejét.

Csak remélhetjük, hogy ezeket a géppuskákat tömegesen telepítik a fekete-tengeri flotta hajóira és csanakjaira

• Tetszik
Reactions: fip7 and fishbed

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 661
113

A GShG 7.62 négycsövű repülőgép-géppuska üzemeltetése , korszerűsítve a kamikaze hajók elleni küzdelemre.

A korszerűsített géppuska gyorsan túlmelegedő gázmotor helyett elektromos hajtással van felszerelve, ami jelentősen növeli a folyamatos működés idejét.
7,62 kicsit kevés lesz erre, inkább gépágyú kellene, de minimum 12,7-es kell....

Amúgy meg a legújabb ukrán tengeri drónok már közel sem mennek: pár kilómtérről GRAD-dal megrakétázzák a hajókat és kész!
Lehet, hogy ez nem süllyeszti el őket, de használhatatlanná teheti hosszú időre.

Graddal szerelt tengeri drónok: már bele sem kell hajtani az ellenséges hadihajókba...

seagrad.jpg

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 661
113
Hogy eltaláltam hogy mi ez a cucc! :D

"A jelenlegi rendszert egy polgári teherautóról, legutóbb pedig egy Scania G460 katonai teherautóról tesztelték. A BAE Systems szerint a legtöbb 6x6-os vagy 8x8-as járműből, valamint a BVS10-ből is használható. Stefan Löfström, a BAE Systems Bofors marketing- és értékesítési igazgatója elmondta, hogy a vállalat előre látta a CUAS-rendszerek szükségességét az orosz-ukrán háború előtt, amely során nagy hangsúlyt kapott az UAS-rendszerek felgyorsult képessége és fejlesztése. „Ez egy bevált fegyver több mint 12,5 km-es hatótávolsággal, és [sokféle célpontot] képes becsapni a nagy sebességű szuperszonikus rakétáktól és vadászrepülőgépektől a kis UAS-okig és földi célpontokig, például IFV-kig, 300 rd/perc sebességgel” – mondta Löfström. mondott. „A 40 mm-es Mk4 haditengerészeti löveg kiforrott technológiáját átvettük több mint 60 eladott egységgel és 3P lőszerrel, és integráltuk egy tűzvezetővel” – tette hozzá. "Egybeépítettük a Giraffe GX1 légvédelmi radarral, a radar 100 méterre van a járműtől."

bofors.jpg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
7,62 kicsit kevés lesz erre, inkább gépágyú kellene, de minimum 12,7-es kell....

Amúgy meg a legújabb ukrán tengeri drónok már közel sem mennek: pár kilómtérről GRAD-dal megrakétázzák a hajókat és kész!
Lehet, hogy ez nem süllyeszti el őket, de használhatatlanná teheti hosszú időre.
Jajj az irániak hogy levoltak szólva hasonló ért. A fórum jelentős része csak röhögött hogy szart sem érnek az ilyen fegyverekkel szerelt csonakok

• Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Ha légvédelem valami gebaszba kerül folyton a haditengerészet nyúlnak aztán szarnak az egészre hogy újra lehessen hogy ja hát ezt a haditengerészet már megoldotta...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 661
113
Jajj az irániak hogy levoltak szólva hasonló ért. A fórum jelentős része csak röhögött hogy szart sem érnek az ilyen fegyverekkel szerelt csonakok
én nem mondtam ezekre semmit... :)
Ezek a rakétákkal felszerelt RC csónakok még veszélyesebbek: gépágyú hatósugarán kívülről tudnak lövöldözni a hajókra. Valszeg nem süllyesztik el őket, de megrongálhatják őket annyira hogy vissza kelljen vonni őket a kikötőkbe. Ha turbedókat is tudnának vinni, na az már el is tudná süllyeszteni a hajókat. Sztem majd vissza jönnek a "régi" torpedó csónakok modern kivitelben: lopakodó kialakítással és távirányítással. 8-10 km-ről be pottyantanak vízbe egy pár torpedót és már húznak is el. Valszeg észre sem veszik őket.

Szóval a gépágyús védelem sem lesz sokáig hatásos. Hellfire vagy SPIKE ER kategóriájú olcsó rakéták kellenek majd a a hajókra, hogy ezt kivédjék, amik ellen meg a drón-csónakok kapnak APS-t. Jó kis macska-egér játék lesz ez! :D

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 216
35 486
113
Irani Grados rohamcsonakokon nincs stabilizátor.Igy azert eleg nehez eltalalni barmit is egy mozgo rohamcsonakrol.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 216
35 486
113
én nem mondtam ezekre semmit... :)
Ezek a rakétákkal felszerelt RC csónakok még veszélyesebbek: gépágyú hatósugarán kívülről tudnak lövöldözni a hajókra. Valszeg nem süllyesztik el őket, de megrongálhatják őket annyira hogy vissza kelljen vonni őket a kikötőkbe. Ha turbedókat is tudnának vinni, na az már el is tudná süllyeszteni a hajókat. Sztem majd vissza jönnek a "régi" torpedó csónakok modern kivitelben: lopakodó kialakítással és távirányítással. 8-10 km-ről be pottyantanak vízbe egy pár torpedót és már húznak is el. Valszeg észre sem veszik őket.

Szóval a gépágyús védelem sem lesz sokáig hatásos. Hellfire vagy SPIKE ER kategóriájú olcsó rakéták kellenek majd a a hajókra, hogy ezt kivédjék, amik ellen meg a drón-csónakok kapnak APS-t. Jó kis macska-egér játék lesz ez! :D
Heli,helidron lassan alapfelszereles egy modern hadihajonak.Levadasszak a rohamcsonakokat.57-127 milis agyukhoz mag van itanyitott lőszer.Tomeges tamadast is ki tudnak velük védeni.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 216
35 486
113
SAL irányítás kell árjuk - azt a tech szintet már bárki megugorja.
Besugarzasjelzo jelzi,kilovik a kisigarzot,kodosit a hajó,stb.
Meg az a SAL ogazabol csak vegfazis kortekcipra kepes.Mokor egy hullam miatt 20 fokkal elter a loirany,azt mar nem tudja korrigálni.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 661
113
Heli,helidron lassan alapfelszereles egy modern hadihajonak.Levadasszak a rohamcsonakokat.
Ukránok már bemutattak egy tengeri drónt R60 léharcrakétáj voltak rajta. A helikopter helyében nem mennék arra... :D

57-127 milis agyukhoz mag van itanyitott lőszer.Tomeges tamadast is ki tudnak velük védeni.
Ahhoz előbb észlelni kellene őket és be kellene tudni fogni. Lopakodó kialakítás segíthet elbújni nekik.
Meg az irányított lőszerek drágák és nincsnek elterjedve.
Továbbá vannak már olyan drónok amik víz alá tudnak merülni: azokat nem tudod kilőni. Sztem az lesz min a második vh-s tengeralattjárók műveletei voltak: felszínen megközelítik a célpontot majd lebuknak a víz alá a végső támadáshoz. ha kiszúrják őket akkor megint csak víz alá buknak, amíg szem elől tévesztik őket.

Egy jól összerrakott "összefegyvernemi" drón-csomag indul majd támadsra: légvédelmis drónok, torpedós meg kamikáze drónok.
Ezeket jól összehangolják AI segítségével.

Az össze hagyományos flotta fel kell kösse a gatyáját.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Besugarzasjelzo jelzi,kilovik a kisigarzot,kodosit a hajó,stb.
Meg az a SAL ogazabol csak vegfazis kortekcipra kepes.Mokor egy hullam miatt 20 fokkal elter a loirany,azt mar nem tudja korrigálni.
tudja mert akkor indít amikor nem 20 fokba tér el. amikor kedvező szögbe kerül a rakétavető elektromosgyújt.

• Tetszik
Reactions: fip7 and bel

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 216
35 486
113
Ukránok már bemutattak egy tengeri drónt R60 léharcrakétáj voltak rajta. A helikopter helyében nem mennék arra... :D

Ahhoz előbb észlelni kellene őket és be kellene tudni fogni. Lopakodó kialakítás segíthet elbújni nekik.
Meg az irányított lőszerek drágák és nincsnek elterjedve.
Továbbá vannak már olyan drónok amik víz alá tudnak merülni: azokat nem tudod kilőni. Sztem az lesz min a második vh-s tengeralattjárók műveletei voltak: felszínen megközelítik a célpontot majd lebuknak a víz alá a végső támadáshoz. ha kiszúrják őket akkor megint csak víz alá buknak, amíg szem elől tévesztik őket.

Egy jól összerrakott "összefegyvernemi" drón-csomag indul majd támadsra: légvédelmis drónok, torpedós meg kamikáze drónok.
Ezeket jól összehangolják AI segítségével.

Az össze hagyományos flotta fel kell kösse a gatyáját.
DRCIM a helin
Es mindene megvan egy modern hajonak,hogy elharotsa a tamafast.Aktiv-padsziv szonat,szonatboja helirol,reaktiv vizobomba,aktiv megteveszto csali,stb.
Papiron a Moszkvanak is el kellett volna tudnia haritania az ukran Neptunokat,pedig egy oreg hajó volt.Csakhat működniük kellett volna az elhárító rendszereknek.....