Drónok, pilóta nélküli légi járművek (UAV/UCAV) elleni védekezés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 659
113
Small drones will soon lose combat advantage, French Army chief says...
Ezt a házilag barkácsolt civil technológiás drónokra érti. A zavarvédettebb katonai drónok (pl HERO, Switchblade) még sokáig velünk lesznek.

A kis, nagyon egyszerű drónok büntetlen élete a csatatéren egy pillanatfelvétel az időben” – mondta Schill. „Jelenleg kihasználják, ez egyértelmű, és meg kell védenünk magunkat. Ma a kard a légi drón értelmében erőteljes, erősebb, mint a pajzs. A pajzs nőni fog."

Továbbra is a fizikai lelövés az, ami biztos. Ezt a francia tábornok is megerősíti:

Schill elmondta, hogy a francia Scorpion együttműködési programban részt vevő járműveken két éven belül mind drónellenes rendszerek lesznek, amelyek észlelési képességüket olyan tornyokkal kapcsolják össze, amelyek rakétát vagy 40 mm-es légrobbanó gránátot tudnak kilőni.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 461
83 668
113
Safran launches Skyjacker counter-drone system...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 781
37 022
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 385
8 544
113
Ugyan ez nem drón fejleszés, hanem drónok elleni védelem, de nem találtam jobb topikot, újat meg nem akartam nyitni.

• Tetszik
Reactions: bel

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 659
113
A Rafael legújabb drónelhárító / VSHORAD rendszere könnyű járművekre: radar + zavarás + M230 gépágyú + APS + Spike + lézer

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 461
83 668
113
Rheinmetall wants to use the Natter weapon station for a new drone defense solution...

Drohnenabwehr-Natter_Bild_Rheinmetall.jpg

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 461
83 668
113
Marines Testing Counter-Drone Rifle Aiming System With Automatically Moving Stock...

The 3rd Marine Division in Hawaii released pictures today from a live-fire demonstration of a 5.56x45mm M27 Infantry Automatic Rifle (IAR) equipped with the ZeroMark Fire Control System (FCS).

1000w_q95.jpg

Automated targeting systems that can go on any rifle could help with the push to make every Marine a counter-drone defender.

zeromark-fcs-rifles.jpg

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
340
1 737
93
Szerintem itt a helye a drónos topikban; Az alábbi videón 0.43-nál riaszt a tag kütyüje, hogy drónvezérlő frekvenciát észlel, aztán a tartományt is bemondja. A kard és pajzs játék egy lépése.

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
340
1 737
93
(köszönöm az áthelyezést)
A előbbi spektrumanalizátor egy másik videón.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 287
33 864
113
(köszönöm az áthelyezést)
A előbbi spektrumanalizátor egy másik videón.
Egyre több ilyen videó van, ahol jelez. De azt nem látom, hogy például Cайга 12-t használnának drón ellen, pedig többek közt nagyobb tárkapacitása lenne.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 417
25 214
113
Elsődleges védvonal a SKYRANGER meg EW. Ezek ernyője alatt működnek a harckocsik, amiknek nem elsődleges feladata a drónok elleni harc. 50-es géppuska pótmegoldásnak meg "good enough".
Ami engem érdekelne az egy hasonló technológia szinvonalú ellenség elleni harc közben a drónok ellenség/barát megkülönböztetése - ha van ilyen. Mindenféle pilóta nélküli felderitő eszköztől a cirkáló lőszeren át a kis FPV drónig telerak mindkét fél egy "csatateret", ember/eszköz legyen a talpán, aki hatásos védelmet nyújt a saját csapatoknak.

• Tetszik
Reactions: fip7 and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 659
113
Ami engem érdekelne az egy hasonló technológia szinvonalú ellenség elleni harc közben a drónok ellenség/barát megkülönböztetése - ha van ilyen. Mindenféle pilóta nélküli felderitő eszköztől a cirkáló lőszeren át a kis FPV drónig telerak mindkét fél egy "csatateret", ember/eszköz legyen a talpán, aki hatásos védelmet nyújt a saját csapatoknak.
Ez jó kérdés, ezt már én is felvetettem itt párszor: kellene a valami drón IFF rendszer legalábbis egy bizony méret felett...az apró drónok talán el sem bírnák...
Sztem ez annyira új terület hogy még nincs rá megoldás...még!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby