Drónok, pilóta nélküli légi járművek (UAV/UCAV) elleni védekezés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 540
12 779
113
Orosz elektromágneses elvű, anti-UAV kézifegyver. 650 m hatótávot igér, jobbára polgári drónok ellen. Ez idáig hagyján, de a nevét látva felsírtam.:D

STUPOR
DH2cDIOXgAAXX_W.jpg

• Tetszik
Reactions: zsolti and Roni

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 941
113

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 527
24 285
113
Rex 1 a Kalasnyikov új drónellenes fegyvere :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 476
2 834
113
Nem rossz ez sem de a Stupor sokkal komolyabb az bizti ;)
Viszont....
amit eddig láttam, pakisztáni fejlesztéssel bezárólag, tartozott egy hátizsák, abba csücsült az elektronika, delej etc....

most vagy elmaradtam a z utánanézéssel, vagy oroszook ekkorát ugrottak mikroelektronikában.
bár nagy tetszett az AK elejére szerelt mókusperzselő fegyverlámpa, igaz ilyen IRL még drón elleni cuccon nem láttam.

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 476
2 834
113
Biztos nem pakisztáni szinten vannak.

Az eddigi "kézifegyver" kategória, amiről olvastam másfél mérföldnyi távolságot adott meg max hatótávnak (reklámanyagban)-igaz szerintem nehezebb mint egy Manpssd:)
A _"nem hátizsákos" kategóriában pedig csak olyan képeket láttam, ahol max "géppisztolylőtávból" nyitnak tüzet (rádióhullámokat), kersekelemben kapható kis drónokra.

de még egy orosz:
Groza-R _RF és GPS zavaró.

radioelektronnoe_ruzhe_quotgrozarquot-u6ez5kgd-1495385657.jpg

Ez itt pedig egy török:
aselsan-unveils-anti-uav-systems-at-idef-2017-2.jpg

T

Törölt tag 1586

Guest
A BAE Systems a most zajló AUSA kiállításon bemutatta a legújabb drónok ellen tervezett full extrás renfszerét
A neve Bradley M-SHORAD (Maneuver Short Range Air Defense)
BAE Systems Maneuver Short Range Air Defense (M-SHORAD)
http://www.thedrive.com/the-war-zon...at-the-armys-biggest-arms-expo-and-conference
image

image

Van rajta minden jó ami a feladatához kell (hard kill, soft kill):
- elektronikai zavaró rendszer;
- 4 db Stinger a bal oldalán;
- 1 db 30 mm-es gépágyú programozható lőszerrel;
- infravörös felderítő és célzó rendszer;
- az Izraeli RADA cég 4 db igen figyelemre méltó kisméretű radarja (AESA, GaN technológia)
https://www.rada.com/capabilities-3/land-radars-2.html
Azt hiszem egy ilyen rendszer már elég nagy biztonsággal le fog tudni szedni bármilyen taktikai drónt az égből...

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
A BAE Systems a most zajló AUSA kiállításon bemutatta a legújabb drónok ellen tervezett full extrás renfszerét
A neve Bradley M-SHORAD (Maneuver Short Range Air Defense)
BAE Systems Maneuver Short Range Air Defense (M-SHORAD)

Én egy kicsit overkillnek érzem az egészet. Aktív zavarás, gépágyú és Stinger. Azzal az árbóccal az amúgy sem mélynövésű Bradley lesz vagy 5 méter magas.
A pMHR ígéretes, de az árára kíváncsi lennék. Ezzel a felszerkóval lehet a tömegét megéri aranyból. :)

T

Törölt tag 1586

Guest
Én egy kicsit overkillnek érzem az egészet. Aktív zavarás, gépágyú és Stinger. Azzal az árbóccal az amúgy sem mélynövésű Bradley lesz vagy 5 méter magas.
A pMHR ígéretes, de az árára kíváncsi lennék. Ezzel a felszerkóval lehet a tömegét megéri aranyból. :)
Az tuti hogy aranyárban van (lesz) ez a jármű!
Viszont a drónok jelentette fenyegetést lassan illik komolyan venni.
Ez a jármű megkapott mindent ami eddig külön-külön már megvolt ezért alkalmas arra hogy arányos választ adjon egy minden típusú felbukkanó drónra.
A kisebb, DJI kaliberű, kereskedelmi forgalomban beszerzett eszközöket megpróbálhatja valamilyen soft kill elektronikai cuccal kiiktatni - ami vagy sikerül, vagy nem.
Ha nem sikerül, akkor jöhet a 30 mm-es a programozható air burst lőszerekkel.
Ha pedig egy még nagyobb drón bukkan fel (mondjuk egy Orion, magasabban, távolabb) akkor jöhet a Stinger.
Szerintem ez úgy cca. 8 km hatósugáron belül tényleg képes megbízhatóan és költséghatékonyan kiiktatni a drónokat.
Ha úgy nézed a kezdeti magas beruházási klts. hamar megtérülhet ha legközelebb nem 3 millió USD-os Patriottal kell lelőni 2000 USD-os kvadrokoptert.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-39277940

Ja, amúgy ha jól látom a torony hátulján az árbóc teleszkópos. Ez talán valamit segít a helyzeten.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 038
85 780
113
Ez a cucc nem csak drónok ellen van!Rájöttek az amerikaiak,hogy csapatlégvédelmük gyakorlatilag nincs és ezt pótolták.

Megjegyzem sokan temetig a gépágyút de úgy gondolom,hogy a drónok okán reneszánszukat fogják élni.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
A kisebb, DJI kaliberű, kereskedelmi forgalomban beszerzett eszközöket megpróbálhatja valamilyen soft kill elektronikai cuccal kiiktatni - ami vagy sikerül, vagy nem.

Itt kezdődnek a gondok. :)
Én ugyanis a legtöbb ilyen irányított zavarórendszer hatótávolságára max. 100-200 méteres bizonyított videót láttam. Úgy meg annyira azért nem hatékony...

Ha nem sikerül, akkor jöhet a 30 mm-es a programozható air burst lőszerekkel.
Ha pedig egy még nagyobb drón bukkan fel (mondjuk egy Orion, magasabban, távolabb) akkor jöhet a Stinger.
Szerintem ez úgy cca. 8 km hatósugáron belül tényleg képes megbízhatóan és költséghatékonyan kiiktatni a drónokat.

Ez az, hogy a Stinger 8km-et nagyon ideális körülmények között tudja, és ugyebár a célpont repülési magassága max. 3km lehet. Annál pedig a közepes méretű drónok is repülhetnek magasabban...
Egy ilyen rendszer konkrétan képtelen megvédeni magát egy Reaper / Hellfire és klónjai szintű megoldástól, mivel a drón messzebbről indíthatja a rakétáját, mint a légvédelmi Bradley az övét...

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 378
51 953
113
Ez a cucc nem csak drónok ellen van!Rájöttek az amerikaiak,hogy csapatlégvédelmük gyakorlatilag nincs és ezt pótolták.

Megjegyzem sokan temetig a gépágyút de úgy gondolom,hogy a drónok okán reneszánszukat fogják élni.
Pontosan.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113

Még nem pótolták, most próbálják pótolni. A gyártók meg hülyére verik magukat a különféle javaslataikkal. A Boeing / GDLS saját verziója a Stryker MSL, nemrég mutatták be, és Sidewinderrel bír Stinger helyett - plusz Hellfire-el, de felszerelhető gépágyúval is.

52WO6X7BEBEDHHDICOO4E2AUIE.jpg

Az a probléma, hogy teve van egypupú... drón van tenyérnyi méretűtől ház méretűig. Szvsz nehéz lesz ideális megoldást találni.
A kis quadrokopterek ellen egy géppuska is elég lehet, oda még a gépágyú is overkill... csak hogy megint az effektív lőtáv lesz a kérdéses pont.
Igazán jó megoldás szerintem a meglévő fegyverrendszerekből nincs.

Egy mobil CIWS kellene 20-30mm-es gépágyúval, de ugyanakkor a nagyobb drónok ellen nagyobb rakéták (Sidewinder, IRIS-T SL, stb.) a kisebb drónok ellen meg szilárdtest lézer...

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 378
51 953
113
Itt kezdődnek a gondok. :)
Én ugyanis a legtöbb ilyen irányított zavarórendszer hatótávolságára max. 100-200 méteres bizonyított videót láttam. Úgy meg annyira azért nem hatékony...

Ez az, hogy a Stinger 8km-et nagyon ideális körülmények között tudja, és ugyebár a célpont repülési magassága max. 3km lehet. Annál pedig a közepes méretű drónok is repülhetnek magasabban...
Egy ilyen rendszer konkrétan képtelen megvédeni magát egy Reaper / Hellfire és klónjai szintű megoldástól, mivel a drón messzebbről indíthatja a rakétáját, mint a légvédelmi Bradley az övét...
Akkor mikor erre rájönnek, leváltják gyönyörűen egy már most bevállt nagyobb méretű és teljesítményű létező rakétájukra, amely költséghatékony még mindig, vagy megalkotnak egy újat. A kis szar kvadkopterek ellen bőven jó a gépágyú, a nagyobbacskákra a Stinger, a felett meg jöhet egy panzir szintű rakéta. A lényeg a költséghatékonyság, ésszerűség.

Drónok ellen egyébként nekem meggyőződésem hogy az elektronikai rendszerek legalább ilyen komoly jelentőséggel bírnak, és hatalmas lehetőség van még ebben az irányban a további fejlődésre, már 2011 ben sikerült lehozni komoly stealth technikával és nem 200m magasan járőröző RQ-170est.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 378
51 953
113
Na ez jól jött ki Cifu, adott pillanatban meg is válaszoltam azt amit velem egy időben posztoltál.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 038
85 780
113
Azt kell látni,hogy ez is és a Strykerek átfegyverzése(utóbbi kimondva)az oroszok miatt van.Az amerikaiak Szíriában páholyból figyelik,hogy mire képes az orosz légierő és lépniük kellett.A Strykerek pedig bármilyen hihetetlen de a BTR-82A-nak köszönhetik az új fegyverzetet.Ugye a 30mm-es gépágyú nagyon nagy előnyben volt a 12,7-essel szemben(ezt egyébként Magyarországon tapasztalhatták meg,nem véletlen jártak ide az amerikaiak) és erre lépni kellett.

• Tetszik
Reactions: fip7