rudi
A 0.01 az már egy kis madár RCS értéke. Meglepne ha ez alá tudnának menni. (-20DBSM) Egyszerűen nem reális, csak valamilyen nagyon speciális szögből, nagyon speciális frekvencia tartományban.
Az X-45 az X-47 és az ehhez hasonló személyzet nélküli csupa szárny gépek RCS-je feltehetőleg jobb, mint egy hagyományos 5. gen gépé. Ezekről nemrég ezt találtam egy elemzésben:
A -20 DBSM az kb. 0.01 RCS. A -10 DBSM az kb. 0.1 RCS. A 0 DBSM meg 1 RCS és így tovább...
Még ezeknek a nyomi tök lapos cuccoknak is szinte alig megy az RCS érték 0.01 alá, úgy , hogy a rálátási szög kb. 0 fok. (függőlegesen)
De van elméleti modell MIG-29-re meg B-2-re is, akárcsak F-35-re:
Számomra úgy tűnik, hogy csak 0 fokos horizontális betekintési szög mellet, nagyon szűk vízszintes rálátási szög mellet érik el ezek a gépek a 0.01 körüli RCS értéket.
Persze ez fantasztikus dolog, de valós körülmények között inkább a 0.1 körüli érték lehet inkább reális, szemből.
Ha az EF-2000 RCS-jét az általam fent lerajzolt módszerrel és még pár aprósággal sikerülne szemből levinni valósan 0.5 RCS-re az egy nagyon komoly dolog lenne szerintem.
Nem lenne F-35/F-22 szintű a gép, de nem is kellene komoly pénzt ölni a fejlesztésbe. Egyszerű és relatív olcsó evolúció lenne csupán.
Az F-15 és az F-18SH esetén is hasonlóan gondolkodtak a Boeing mérnökei a "Silent" széria kidolgozása során, csak ugye az EF-2000 észlelhetősége eleve alacsonyabb, mint ezen amerikai kiinduló gépeké.
Persze amit rajzoltam az csak egy elméleti lehetőség, egy ötlet. Ugyanis úgy néz ki, hogy az EU nem fog 5. gen gépet fejleszteni, de lemaradni meg mégsem kéne a világtól, szerintem.
A radarok észlelési képességeinél leírt értékekről pedig mindig az jut az eszembe, hogy a papír mindent elbír. Egy repülőgép fedélzeti rádiólokátornak egy 0.1 RCS-ű légi cél szerintem már alig követhető. Túl sok hasonló reflexiójú "zaj forrás" lehet a légkörben. Itt jön be az a rész, hogy milyen egy radar jel/zaj szűrő képessége.