Ami lényeges ezen francia-német közös fejlesztési projektben, hogy véleményem szerint pont úgy fog működni, mint az összes többi előző.
A közös fejlesztés és maguk a proto -k is rendkívül hasznosak az új "know-how" -k, technológiák és tapasztalatszerzés tekintetében. Aztán majd, ha körvonalazódnak a különböző igények alapján eltérő MBT szükségessége (valamint a saját hadiipar támogatásának igénye), akkor majd úgyis különválik két ágra. Ez a németeknél majd a Leo 3 -ban (valószínűleg ez lesz a neve) - a franciáknál meg majd pl. AMX-82 lesz (hozzáadtam 26 -ot az AMX-56 -hoz, mint ahogyan az előd AMX-30 -nál is gondolkodtak
) ...
Ilyenformán az, hogy a proto -knál
jelenleg milyen teknőt milyen toronnyal stb. párosítanak az majdnem mellékes (igazából a fejlesztésben résztvevő német-francia tandemnek számít valamennyire). A mindenki mást majd a végeredmény fogja igazán érdekelni, ami meg még a legszerencsésebb forgatókönyvekkel is számolva évtizedes távlat még.
Amiről viszont nincs szó kellő hangsúllyal az a kaliberváltás. Tegyük fel, hogy beválik. Véleményem szerint akkor is sokkal "nyögvenyelősebb" lesz ez, mint az előző generáció 105 mm-->120 mm váltása. Egyfelől ez sokkal inkább "must have" volt - másfelől volt a háttérben egy hidegháború is, mellyel lehetett "tüzelni" a fejlesztéseket illetve magát az átállást.
Mostanában láthatjuk, hogy még a Leo 2 -t használó országoknál még a típusosztályon belül (és ugyanazon kaliberen) maradva is jó sok "fejvakarást" okoz még egy "sima" modernizáció is - még akkor is, ha Nyugat-Európai országokról is beszélünk. Az ő szempontjukból is elő fognak jönni olyan hülye kérdések, mint egyfelől a két külön logisztika párhuzamos üzemeltetése. Ez tekintve a
mennyiségi szempontokat is (jelenleg rendelkezésre álló eszközök és lőszer mennyisége) és egyéb kérdéseket is. Az "egységesülő" (hadi szempontból) Európával kapcsolatban pedig az
interoperabilitás kérdése más nemzetek harci egységeivel akár csak a közös gyakorlatok vagy éppen missziók szempontjából. Ekkor már előjönnek olyan országokkal történő együttműködés kérdése, akik anyagi szempontból "nem annyira szerencsések", mint nyugati társaik (azaz sok helyen nem a 130 mm -es MBT -k lesznek a fő erők valószínűleg). Itt gondoljunk az ilyen-olyan - akár minket is érintő, többnemzeti harccsoportokra stb. (évtizedes távlatokban gondolkodva ez lehet "mégilyenebb" lesz) ...
Namost egyfelől lesz a németeknél Leo 2 vonalon is
szerintem még egy modernizációs csomag az A7 vonal után is. Egyfelől szerintem Ők sem tudnak egy-az-egyben kvázi azonnal - másfelől nem hagyhatják figyelmen kívül (üzleti szempontból sem) a jelenlegi egyéb üzemeltetők hasonló igényit sem. Persze itt felhasználhatják majd a tapasztalatokat az EMBT projektből is (tűzvezető rendszerek, szenzorok, kommunikációs rendszerek, akár új lőszertípusok 120 mm -es új "deriváltjai" stb.). Majd itt jönnek a "kemény kérdések" nekünk is ...
Tegyük fel, hogy a német vonal "bejön" majd nekünk (a tervezett 44 db Leo 2A7+ és 12 db Leo 2A4). Mondjuk egy évtized múlva elkezdünk gondolkodni (még nem megrendelni !!), hogy "elférne" nálunk egy második hk. zl. is ... Akkorra mondjuk körvonalazódik is, hogy mondjuk ezen EMBT projekt alapján körvonalazódó Leo 3 jó lesz és ez "lesz a jövő". Akkor merre tovább?
Egyfelől várhatóan - alapul véve a a jelenlegi Leo 2 üzemeltető országok is hasonlóan gondolkodnak majd - elképzelhető, hogy megjelenik a piacon egy "szabad szemmel is látható" mennyiségű Leo 2 -esek (igaz, akkorra már javarészt "igen leharcolt" állapotban, de lehet, hogy némileg "jóárasítva"). Ehhez ugye várhatóan elérhető lesz még modernizációs csomag is ekkor (ugyanakkor ezt követően már nem nagyon). Ez elég csábító tudna lenni adott esetben ...
Ugyanakkor korábban amikor szóba került a kérdés, akkor fejtegettem, hogy ezen időtávban, ha kellene nekünk második hk. zl. is, akkor már a Leo 3 vonalban lenne érdemes gondolkodni, akkor is, ha ez némileg drágábbra jönne ki (valószínűleg nem sokkal, mint egy potens Leo 2 + modernizáció) illetve vegyes logisztikát eredményezne. Ennek oka, hogy egészen egyszerűen
ez a jövő és már középtávon (pár évtizedes távlat) is gazdaságosabb lehet ezt "reszelgetni" illetve üzemeltetni, mint, ha majd akkor kellene 2 hk. zl. -t váltani a hozzá tartozó lőszer adaggal. Leo 2 -n maradva (a 2. hk zl. -t is alapul véve) gyakorlatilag hosszabb távon jegyet váltanánk az EU második vonalas MBT vonalára (tudom ez jelenlegi szemmel első látásra viccesnek tűnik, de ...) ... A kompabilitási dolgokról nem is szólva - az átmeneti időszakban (ez ugye jó pár évtized) - akár a többnemzeti harccsoportokban illetve akár ezek gyakorlatain is bármelyik kaliber logisztikájával képviseltetni tudnánk magunkat - bármelyik is lenne az igény ...
Zárójelben, ha a jövőben akár a Leo 2 -k komplett cseréjében (Leo 3 -ra) is gondolkodnánk, akkor az is aránylag egyszerűen kivitelezhető lenne ekkora mennyiségben (legalábbis egyszerűbben, mint bármely más jelenlegi Leo 2 üzemeltetőt alapul véve) - vevők biztosan akadnának ezekre, de írtam is, hogy nem feltétlenül ebben az irányban gondolkodnék ...
Kérlek ne abban gondolkodjatok illetve kössetek bele, hogy "még több év mire beérkeznek a Leo 2, de már le akarja cserélni vagy mit?" meg hasonló jellegű dolgokba. Ahogy igyekeztem kihangsúlyozni fentebb ezek a távlati jövőre illetve jónéhány évtized távlatában levő gondolkodást feltételez a részemről ...