EMBT (European Main Battle Tank) / MGCS (Main Ground Combat System)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 448
120 825
113
eza hajó már elment a németek kb másfél évtizede megakartak próbálkozni egy nagy konzorcium létrehozásával ami a hadiipari vállalataikat illeti usa mintára. nem jött össze pedig akkor deklarált szándék volt. most hogy nem hangoztatott cél még esélytelenebb. a részvényeseknek pénz kell
Ahhoz képest pont a német kormányzat siklatta ki, mert nem akartak egy hatalmas monopolhelyzetben lévő céget verseny nélkül.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 165
36 682
113
Ahhoz képest pont a német kormányzat siklatta ki, mert nem akartak egy hatalmas monopolhelyzetben lévő céget verseny nélkül.
lehet hogy most már akarnának: azóta prioritás lett a honvédelem Germániában is...
A két cég amúgy is inkább kiegészíti egymást, mint versenytársak: legtöbb termékük közös...
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 932
6 908
113
Mármint az, hogy egy modern nagyteljesítményű ATGM-el (kornet) meglövik a harckocsit a lower front plate-en és utána mindenki kiszáll és javítható marad az miért hadszíntérfüggő?
Nem, nem az, hanem a szarul kikepzett arabok meg kurd felkelok es hasonlok, es a 2A4 sem mostani, de ezeket pontosan tudod te is... FYI ez a megjatszott ertetlenkedes eleg gyerekesen nez ki, csak szolok.

Ez nagyon erőltetett érvelés.
Neked lehet, de egy hkocsizonak kicsivel fontosabb, mint a te (eroltetett) szemantikai erzekenyseged.

Ha oroszok ellen kellene indulnia avagy szirek vagy plane ISIS ellen, mindegyik az utobbit valasztana, plane egy olyan gyengebben pancelozott hkban, mint a Leclerc.

Tobb okbol is: egyresz a mar emlitett gyengebb vedelme, masreszt a szinten emlitett subpar ellenfelek, harmadreszt a joval kevesebb modern ATGM (mert mondjuk egy hagyomanyos RPG meg egy Javelin egeszen mas kategoria. Az hagyjan, de Leclercnel sem tudjuk, mivel lottek anno arra Leclercre, hogyan stb - emlekeim szerint a Konkursz is eredetileg csak 500-600 RHAt tudott?)

Ez az allitas, kivancsian varom a cafolatot.


A leclerc újabb dizájn mint a leopárd és emiatt vannak olyan tervezési megoldásai amiben már loepard deficitjei nincsenek benne.
Peldaul? Konnyebb, mert szarabb a pancelzata? :p

A török példa meg tökéletesen rávilágított, hogy a régi lőszerekkel nagyon nagy gáz van a leopardokkal és a régebbi kialakítású lőszertárolóval is.
Nem, a torok pelda a regi hkra es a rosszul kikepzett torokokre vilagitott ra (lasd pl a dombtetorol lovegkent hasznalt hkt) vilagitott ra, amivel pontosan azt probaltam bemutatni, hogy nagyon is szamit a hadszinter.

Szóval ahogy látom érved nincs,
Baj lehet a szemeddel? :rolleyes:

véleményed van.
Ha valamit nem ertesz, kerdezz ra, ezt parszor mar megbeszeltuk; mint azt mar sokszor jeleztem, ez az argumentum ab auctoritate nalam nagyon nem mukodik, csak rendes ervekkel meg logikaval tudok barmit kezdeni...
 
  • Vicces
Reactions: fip7

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 932
6 908
113
mivel újabb dizájn , szerintem nem kell ennyire lebecsülni a leclercet, sok olyan dolog van benne alapból, amit pl a leo csak az A7+ szintjén küszöböl már ki félig vagy teljesen (lásd lőszertároló)
Biztosan, de a pancelzat kapcsan kerult elo a kerdes, abban pedig a leggyengebb az osszes nem-orosz hk kozott.

megint nem tudom minek jött ide a török példa, elég sokszor le lett írva hogy mi vele a baj (harctéri használat köhhhhöööömmm...), de ez szerintem nem attól függ hol van használva a vas,
Dehogynem. Pontosan azert hoztam elo, mert @krisss rangatta ide valami Leclerc peldajat a Kozel-Keletrol, ami megint azt tamasztja ala, amit a torok is, es amit mondtam, hogy Ukrajnaban semeddig nem tartana a Leclerc, mert ott osszehasonlithatatlanul komolyabb korulmenyek kozott megy a cirkusz, a jobban kikepzett oroszokrol nem is beszelve (erre irtam, hogy az arabokat eleve nem tartom egy komoly haderonek.)

ha szimplán előnyösebb a leclerc kialakítása mint a Leo2A4-A6-ig , akkor hiába durrantod meg MODERN ATGM-el egyszerűen nagyobb esély van arra hogy a srácok karcolásokkal megússzák benne,
Huh? Gyengebb a pencelja, szinte biztosan rokkal rosszabb az eselyuk abban, hiszen nem a loszertarolo vagy barmi ilyesmi miatt fognak meghalni, hanem mert a tandem fej mar vidaman belul robban...

de mondom, nekem védelem tekintetében Abrams nyer
Abramsbol varjuk ki, milyen lesz az exportverzio, mert az elter az amerikaiak sajatjatol, amit viszont senkinek nem adnak el.

ettől függetlenül , ki lehet lőni a leot? ki
ki lehet lőni az abramset? ki
ki lehet lőni a leclercet? ki
mindegyiket ki lehet, a kérdés hogy benne a srácok hogy vannak a találat után...
Pontosan, es erre mondtam, hogy a legrosszabb eselyuk a Leclercben van, a gyengebb pancelzat miatt, amit a szokasos nemetgyulolo korus (pl @fip7 et al) szeret elfelejteni.
 
  • Vicces
Reactions: fip7

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 932
6 908
113
lehet hogy most már akarnának: azóta prioritás lett a honvédelem Germániában is...
A két cég amúgy is inkább kiegészíti egymást, mint versenytársak: legtöbb termékük közös...
Persze, gyokeresen megvaltozott a helyzet a honvedelem kapcsan. Mondjuk ettol meg a lobbik ugyanugy harcolnak...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 542
55 961
113
Pontosan, es erre mondtam, hogy a legrosszabb eselyuk a Leclercben van, a gyengebb pancelzat miatt, amit a szokasos nemetgyulolo korus (pl @fip7 et al) szeret elfelejteni.

Vagy csak FIP7 tudja, hogy megint vakon vagy, és a Leclerc páncélzata egyáltalán nem gyenge....
Ha megkérdeznélek, meg tudnád, mondani, hogy a nyílvános infók alapján mit tud, és, hogy viszonyul ez a Leopárdhoz? :D
Meg tudnád, mondani milyen felépítési trükkükkel érték el, hogy ne legyen belőle tűzgolyó, mint a Leopárd 2A4-ből?
Azért néha eszedbe juthatna, hogyha Kriss és fedetmókus is jelzi, hogy hülyeségeket beszélsz, akkor lehet, hogy komolyan kellene venni őket. Mert engem megvádolhatsz német utálattal, őket viszont a legkevésbé sem ;)
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 535
8 942
113
A franciák nagy örömére és a változatosság kedvéért most éppen egy német-olasz-spanyol-svéd koalíció alakult a Leopard 2 utódtípus fejlesztésére. Ami érdekes, hogy a munka nagyját a Leo 2-höz hasonlóan a KMW és a Rheinmetall végezné, miközben a Leonardo és a Saab beszállítóként venne részt.

Handelsblatt azt írja, hogy maga az alap koncepción sem tudtak a németek megegyezni a franciákkal, miután utóbbiak az afrikai jelenlét miatt inkább egy könnyebb járművet preferáltak volna, míg Hansék meg vitték volna tovább a nehezebb vonalat. És azt hiszem meg is láttuk az MGCS program végét.

Megértem, hogy a franciáknak vannak egyéb szempontjaik is, de egy harckocsit nem lehet könnyűre, könnyebbre tervezni. Minél robusztusabb, annál jobb - az észerűség keretei között persze. Az Abrams-nál is arra jutottak, hogy nem lehet a jármű védelmét-képességeit tovább növelni súlynövelés nélkül. Ha Afrika miatt kell könnyebb jármű, akkor arra más megoldás kell. Vagy valami külön könnyű harckocsi, vagy valami feltápolt gyalogsági harcjármű. Az olasz Centaurora - ami még csak kerekes - például ráaplikálják a 120mm-es löveget is.
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 448
120 825
113
Megértem, hogy a franciáknak vannak egyéb szempontjaik is, de egy harckocsit nem lehet könnyűre, könnyebbre tervezni. Minél robusztusabb, annál jobb - az észerűség keretei között persze. Az Abrams-nál is arra jutottak, hogy nem lehet a jármű védelmét-képességeit tovább növelni súlynövelés nélkül. Ha Afrika miatt kell könnyebb jármű, akkor arra más megoldás kell. Vagy valami külön könnyű harckocsi, vagy valami feltápolt gyalogsági harcjármű. Az olasz Centaurora - ami még csak kerekes - például ráaplikálják a 120mm-es löveget is.
Aztán az új Abrams X mégis könnyebb.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 535
8 942
113
Aztán az új Abrams X mégis könnyebb.

A radikális átalakítás miatt. Mert szükség volt a képességek növelésére, de a meglévő alapon ezt csak súlynövekedéssel érték volna el. Ezért kellett radikálisan átalakítani a járművet. Négy fő helyett három és azok is a páncéltestben, így a torony könnyebb lehet - többek közt. Ilyesmi. De még így is nehéz lesz. Új jármű esetén is nyilván a személyzet nélküli torony miatt kisebb súllyal lehet számolni. Nem is ez a kérdés. Hanem hogy amúgy meddig mennek el a súllyal.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 433
34 337
113
Hát igen, lehet értelmesen is 3 emberes automata töltős harckocsit tervezni...
az RM leopárd autotöltőjére kiváncvsi lennék . mondjuk a kumulatív/repesz állítható hatású gránáttal a lőszermennyiség még elégséges is lehet. bár én meghagynák némi általános repeszgránátot mint nagy pusztítóerejű... 120 assal még akkora gond nincs egy esetleges 130 as löveg esetén viszont kevés. vagy legalábbis nagyon specializált feladatok végrehajtását teszi inkább lehetővé mint általános használatot. (általános használatra nem árt a repeszromboló ha jó sok.) mondjuk egy jó rcws jó fegyverzettel elég sok helyre meg tud sporolni némi gránátot.

EMBT. teknologiai demo színt lessz kb pár száz db nagyon maximum aztán viszik a teknologiát... újgenerációs harckocsi. mik is a követelményei? és ezek a követelmények milyen háborús tapasztalatok alapján születtek? mi lessz a legnagyobb újítás? vagy a topp 3? harckocsinál milyen gyakori az hogy hirtelen ugrik egy generációt és nem szépen típusról típusra altípusról altítusra fejlődik?
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 932
6 908
113
A Honeywell AGT1500 tömege 1134 kg, az MTU 873-Ka501 meg 2200 kg.
Nem emlekszem a szamokra, de valami eszement nehez a turbine engine, meg az USMC ismerosom magyarazta, hogy nincs is field service hozza (nem tudjak kiemelni sem), mig a Leot akar egy mezon is szetszerelik... nagyon nem banta, hogy megszunt naluk a hk.
 
  • Vicces
Reactions: alali77

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 074
113
az RM leopárd autotöltőjére kiváncvsi lennék . mondjuk a kumulatív/repesz állítható hatású gránáttal a lőszermennyiség még elégséges is lehet. bár én meghagynák némi általános repeszgránátot mint nagy pusztítóerejű... 120 assal még akkora gond nincs egy esetleges 130 as löveg esetén viszont kevés. vagy legalábbis nagyon specializált feladatok végrehajtását teszi inkább lehetővé mint általános használatot. (általános használatra nem árt a repeszromboló ha jó sok.) mondjuk egy jó rcws jó fegyverzettel elég sok helyre meg tud sporolni némi gránátot.

EMBT. teknologiai demo színt lessz kb pár száz db nagyon maximum aztán viszik a teknologiát... újgenerációs harckocsi. mik is a követelményei? és ezek a követelmények milyen háborús tapasztalatok alapján születtek? mi lessz a legnagyobb újítás? vagy a topp 3? harckocsinál milyen gyakori az hogy hirtelen ugrik egy generációt és nem szépen típusról típusra altípusról altítusra fejlődik?
Nézd meg, fent van a neten.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
Nem emlekszem a szamokra,
Akkor nézd meg mielőtt posztolsz!
de valami eszement nehez a turbine engine
Mint látod nem az.
meg az USMC ismerosom magyarazta, hogy nincs is field service hozza (nem tudjak kiemelni sem), mig a Leot akar egy mezon is szetszerelik...
Akkor az ismerősöd nem ért a témához. Az Abrams power pack harctéri körülmények között történő cseréjére a szintidő 30 perc, Leopard 2 esetén én 35 percről tudok, tehát gyakorlatilag azonos.
abrams-engine-alternatives-for-ukraine.jpg
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 706
28 180
113
Nem emlekszem a szamokra, de valami eszement nehez a turbine engine, meg az USMC ismerosom magyarazta, hogy nincs is field service hozza (nem tudjak kiemelni sem), mig a Leot akar egy mezon is szetszerelik... nagyon nem banta, hogy megszunt naluk a hk.
Volt itt évekkel ezelőtt (talán 5-7) egy nagyobb eszmecsere a turbina vs dízel kapcsán és ott asszem az jött elő, hogy a turbinák esetében a turbinalapátok és azok bevonata a legnagyobb javítási kihívás. De általánosságban ezeket a powerpack-eket szimplán kiemelik, beraknak egy újat aztán majd a hátsó vonalaknál ráérnek a sérültet megjavítani

Ami a tömeget illeti, ott nagy hirtelen egy 1990-es doksit találtam a TMEPS (hosszában behelyzett powerpack), amiben 15200 fontban adták meg annak a tömegét
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 932
6 908
113
Volt itt évekkel ezelőtt (talán 5-7) egy nagyobb eszmecsere a turbina vs dízel kapcsán és ott asszem az jött elő, hogy a turbinák esetében a turbinalapátok és azok bevonata a legnagyobb javítási kihívás. De általánosságban ezeket a powerpack-eket szimplán kiemelik, beraknak egy újat aztán majd a hátsó vonalaknál ráérnek a sérültet megjavítani
Igen, de ezt nem cserélik, hanem hatra kell vinni mar a cserehez is.

Ami a tömeget illeti, ott nagy hirtelen egy 1990-es doksit találtam a TMEPS (hosszában behelyzett powerpack), amiben 15200 fontban adták meg annak a tömegét
Jézusom, majdnem 7 tonna. :eek::eek:
Nem csoda, ha nem tudják cserélni sem elöl...
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 932
6 908
113
Akkor nézd meg mielőtt posztolsz!

Mint látod nem az.
Mint látod, az, lasd feljebb.
Akkor az ismerősöd nem ért a témához. Az Abrams power pack harctéri körülmények között történő cseréjére a szintidő 30 perc, Leopard 2 esetén én 35 percről tudok, tehát gyakorlatilag azonos.
abrams-engine-alternatives-for-ukraine.jpg
Pont erre mondta, hogy ez nem megy elöl, mert qrva nehéz, meg ilyesmi.
Nem baj, itt vagy te nekünk, aki jobban tudja a fotelből... Beteszel egy képet, amin fogalmunk nincs, mi tortenik, de te megmondod, mi volt a harctéri eljárás a Marinesnal... :D
 
  • Vicces
Reactions: alali77