Nem értek egyet, mert szerintem növekedni fog a megújulók és azon belül a nap és a szél használata ezen országokban továbbra is (a műszaki kihívásokkal együtt is), a VE rendszer minden területe is átalakul, és ennek nemzetközi hatása van/ lesz. Legalább három alapvető okból:
Melyik részét nem értetted meg annak, hogy aközött, hogy mit csinálnak és minek van értelme hatalmas szakadék van? A politika és választók miatt semmiféle összefüggés nincs a kettő között, lásd Németország.
- a fejlődő országokban sajnos még mindig szédületesen, nyugaton elképzelhetetlenül nő a VE igény (lásd Kína),
És annak kielégítésére a szén/nap nem jó, mert még a stabil gerinc sem létezik a 3. világbeli országokban, amire építeni lehetne és ki tudna egyensúlyozni. Ezért van az, hogy Afrikában is számolnak atomerőművekkel. Egy fejlett ipari ország alapból stabil gridje még elbírta a német ökörséget úgy, hogy minden szomszédján parazita. Ha FR is német ökör lenne, akkor heti szintű áramszüneteket látnál Európában. "Vicces" lenne....
- valamit kezdeni kell a szén (és kisebb részben szénhidrogén alapú) VE termelés eddigi és ezutáni rendkívül súlyos, globális környezet- természetpusztításával, nemcsak a ÜHG kibocsátás/klímaváltozás vonatkozásában,
Igen, a megoldást atomenergiának hívják. Lásd Franciaország. Tökéletesen megmutatják a számok, hogy megoldás. A legbiztonságosabb, legtisztább és hosszútávon legolcsóbb. Azért csak hosszútávon, mert magas a kezdeti beruházási költség, de aztán erős túlzással gombokért üzemel az olcsó üzemanyaga miatt.
- olyan erőforrások kellenek nagy tételben, amelyekben nem rendült meg jelentősen a lakossági, befektetői, politikai stb. bizalom (igaz ez a világ fejlettnek nevezett részére igaz inkább) és növekvő a kereslet rájuk; kontra a nukleáris ipar vergődése 1986, illetve különösen 2011 óta (Westinghouse csőd, Areva válság,a Siemens kivonulása nukleáris iparból stb.). Ha főleg a kínai és orosz állami vállalatok komoly állami hátszéllel és lobbival nem állnák a sarat, a világ atomenergia-ipara már itt sem tartana.
Az nem az atomenergia hibája, hogy az emberek 99+ százaléka természettudományos és műszaki analfabéta és emiatt kapott kéziféket a nukleáris ipar. Ha nincs irracionális félelem, akkor ma már egy generációval újabb reaktorok lehetnének griden és talán soha senki nem bohóckodik a gyakorlatilag semmire sem jó napenergiával és alig valamire jó szélenergiával.
Csak teljes rendszerszinten kell minden területen végigvinni a nemzeti szintű adottságokhoz igazított változtatást, ezen belül növelni a megújulók arányát.
Lásd 40. szélességi kör feletti kommetet. Egyébként bullshittelésnek ez megint fekete öves volt.
A nagyhatalmak (lásd a TOP 5 ország) ezt csinálják más-más okokból és célokkal.(A németek 2000-2050 közé csinálták az energiafordulatukat mindezekre a területekre.
Félidőben sehol sem tartanak 500 mrd + EUR elbaszása után, mert az atomot kivették a mixből.
Huszadjára linkelem, legalább az első 7 percet nézd meg, de az egészet ajánlom. Hiába 6 éves, kb. semmit nem vesztett aktualitásából a benne levő arányok.
Egyenlőre csak egy példa: a németek 26%-kal mérsékelték a CO2 kibocsátásukat az 1990-es bázisévhez képest (ez a kiotói egyezmény báziséve) 2016-ig, a franciák pedig 14-gyel.
Linkeltem a CO2g/kWh-t. FR = világbajnok, GER = szar, mocskos, szennyező és cserébe kurvadrága.
https://aszodiattila.blog.hu/2017/0...mzes_az_entso-e_tagorszagok_villamosenergia-t
De tovább fogják csökkenteni az ÜHG kibocsátást, a franciák is, főleg megújuló alapon.)
Bla, bla és bullshittelés. A linkelt 3 perces videót is csesztél ezek szerint megnézni. Minél inkább növekedik a szél/nap aránya a rendszerben, annál nehezebb betenni még, mert:
- Random termelés még nagyobb probléma.
- Egyre szarabb helyekre tehetsz csak le erőművet. Németek már 0,13 load factoros helyre akarnak szélkereket tenni. Lol....
https://aszodiattila.blog.hu/2016/0...talakulo_nemet_megujulotamogatasi-rendszerrol
BTW, francia hozzállásról.
https://aszodiattila.blog.hu/2017/0...szmek_helyett_a_fizikai_torvenyeken_alapulo_e
Lezárásként levonhatjuk akkor a következtetést a vitaindító állítás vonatkozásában (az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a megújuló energiákból előállított VE a vezető gazdasági hatalmaknál)? Szerintem ez továbbra is IGEN. Szerinted? Elég lesz egy igen vagy nem válaszként! Köszönöm!
Nem. A válasz nem. Te kiválasztottál két országot, miközben a többinél ez nem igaz.
Ezt még hosszan folytathatnánk, de meghajlok a kommentelési kapacitásod, rutinod, és természetesen főleg műszaki oldalú tudásod előtt (+nekem is véges az időm), így befejezem, hogy tovább ne görgessük az egyébként építő vitát. Meg nem akarok senkit a fórumszabályzat megsértésébe hajszolni...
Ehhez képest semmit sem fogtál fel abból, amit linkeltem és kifejtettem továbbra is mantrázod a magadét...
Nem tudom, hogy miben építő az, hogy te erősen hiszel és szurkolsz (?) annak, hogy az őrület folytatódjon. A világ legdrágább kísérlete bizonyította azt, hogy a szél + napenergia európai környezetben totális kudarc.