Számolgassunk.
http://www.incineration.info/files/...ste_in_a_rotary_kiln_and_in_a_cement_kiln.pdf
High calorific waste typicallyhas a lower heating value (LHV) of above 16 MJ/kg, for medium calorificwastethis is typically 11-16 MJ/kg.
http://web.mit.edu/urbanupgrading/urbanenvironment/resources/references/pdfs/MunicipalSWIncin.pdf
25. oldalon táblázat. Alig van benne 15 MJ/kg feletti hulladék összevevő. Ez nem is meglepő megnézve a különféle fafajták és szénhidrogének fűtőértékét nézve.
- Röviden, az átlagos kevert városi hulladék fűtőértéke (LHV) jó, ha van 15 MJ/kg, de inkább kisebb. Orvosi hulladékokra találtam 19-es átlagot, de azok mennyisége kerekítési hiba és sok a műanyag benne, ami felfelé húzza.1 MJ = 0,277 kWh. Tehát az átlagos hulladék 1 kg-ja igen erős felfelé torzítással 4,16 kWh energiát ad, ha 15 MJ/kg-ot veszek. (15*0,277 = 4,16)
- Erre jön a hatásfok, mire a fűtőértékből lesz áram. Ez jó, ha 35%, mert a hulladékok víztartalma sanszosan magas és ezzel nem lehet magas gőzparamétert elérni. Szalma és biomassza erőműveknél 450-550 fokos gőz felett én még nem láttam semmit. Ezek hatásfoka nemhogy 35% nincs, de inkább 30%. Legyen 33,3%, hogy 1/3-dal könnyű legyen számolni. Tehát hatásfok után 1 kg hulladékból lesz 15*0,277*0,33 = 1,37 kWh áram = 1,37 kWh/kg vagy ha jobban tetszik 1,37*10^3 kWh/tonna. Hát, ez nem sok.
Nézzük a termelési oldalt.
- A 2016-os svéd fogyasztás 139 TWh és a termelés 149 TWh volt. Legyen 150 TWh.---> 150*10^9 kWh.
(ezt korábban elírtam) T-->G--M-->k = 10^9
- Legyen a nagy arány mondjuk 10%, akkor 15*10^9 kWh áramról beszélünk.
- (15*10^9 kWh) / (1,37*10^3 kWh/tonna) = 10,94*10^6 tonna. Tehát a 10%-os arányhoz durván 11 millió (!) tonna hulladékot kéne elégetni.
Ezen nincs mit csodálkozni, amikor a magyar kőolajimport 8-9 millió tonna így fejből perpill, de ebből nem csak motor hajtóanyag készül, de érződik a nagyságrend.
Paraméterezheted te akárhogyan a fűtőértéket, akár gázolajra is (ami nettó hülyeség lenne) vagy lehet totál nevetséges 45%-os erőművi hatásfok, akkor is az jön ki, hogy a hulladék égetés úgy kb. 1%-os aránnyal bírhat és betolták a biomasszához talán vagy valahova eldugták. És ez is igen erős túlzásnak tűnik a számok alapján, mert ez is 1 millió tonna szemetet jelent.
Mindehhez csak 2 perc Google és középiskolás fizika kell. Nem értem, hogy miért olyan nehéz. Bár ok, a fűtőérték az tüzeléstechnika, de első éves anyag az egyetemen/fősulin. Az égéshőt ismeri már a középsulis is. Legalábbis az én időmben kellett, mert számoltunk már ott is termodinamikában ezzel-azzal.
Mikor jutunk már el oda, hogy energetikai vitában legalább a négy alapműveletet tetszik használni? De komolyan...