Ja, szenet.Az ausztrálok mi a franccal termelik az áramot? Szemetet égetnek? Brutális a kibocsátásuk.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ja, szenet.Az ausztrálok mi a franccal termelik az áramot? Szemetet égetnek? Brutális a kibocsátásuk.
Sehol máshol nem fordulhat elő földrengés, vagy hasonló?
Multkor olvastam egy nagyon jó hasonlatot.
A csernobili balesettel érvelni az atomerőművek ellen pont olyan, mint a Wright testvérek repülőgépének esetlenségével érvelni a repülőgépek ellen.
Ott szökőár volt, az paks mellett kizárt, árvíz az lehet de arra úgy is van protokoll. Földrengés lehet, de arra túlméretezve vannak.Sehol máshol nem fordulhat elő földrengés, vagy hasonló?
Milyen fejlesztés fogja elérni azt, hogy:Hagyjuk meg a napenergiának azt a huszonpár évet, hogy utolérje magát.
Látom te sem fogtad fel, amit itt írtam. Olvasd el, értsed meg. Ha nem megy, akkor itt véget is ér számodra történet.Az, hogy per pillanat az atom éri meg jobban egy dolog, de nem kellene lendületből lehülyézni mindenkit, aki nem azt tolja.
Például: "As of 2015, the average annual household electricity consumption in the US is 10,766 kWh."
Namost, Tesla S akkumáltor kapacitás: 100 kWh
10766/365 = 29.5
Szóval ha az átlagot nézzük (tudom, átlag, nem jó... blabla...) akkor egy Tesla S akkumlátor 3 napra elég egy háztartásnak.
A napenergia kb. a csúcskapacitás 10-15%-ig értelmes csak, de ez is erős túlzás, és akkor sem házi erőműként. Szélenergia ennek max. a duplája. Ezzel nem okoznak stabilitási gondokat, tényleg csökkenthető velük a menetrend tartó gáz és szénerőművek szükségessége. De az, hogy a csúcskapacitás felett teszed bele a hálózatba, az mérhetetlen kontraproduktív. Ez nem emélet. A németek a világ legdrágább és legostobább kísérletével bizonyították be ezt, amit egy közepesen felkészült gépész a 2008-es adatokkal is kiszámolta volna egy Excel táblában 1 óra googlizással 15% pontossággal. Tudom, mert megtettem.Azon szerintem nagyon el kellene azért elgondolkozni, hogy milyen arányban érdemes az egyes energiatermelési módokat használni.
Ez a komment úgy marhaság, ahogy van. Folyamatosan gond a túl sok nap + szél, mert nem ők, hanem a többi része a gridnek van szopatva ő általuk.Ha kiszámolják kétszáz évre visszamenőleg, hogy öt olyan alkalom volt, amikor a megújulók gondot jelentettek volna, akkor azt az öt alkalmat kell valahogy lefedni. Senkit sem érdekel, hogy "na jó, de mi lenne, ha máshogy sütne a nap", ez kb. pont olyan érv, mint a "na jó, de mi lenne, ha felrobbanna az atomerőmű".
Mégis mit kéne amikor lendületből írtad le a szokásos téveszméket...?És kedves reagálók, ha kérhetem, ne lendületből válaszoljatok. A vitakultúra itt a fórumon... háááát... tisztelet a kivételeknek (mert szerencsére vannak).
Na ez itt egy nagyon jó gondolat. Fordítsuk meg. A jelenlegi atomerőművek teljesítményével érvelni a most felpörgő megújulók esetlenségével szemben...
Azért kíváncsi lennék egy olyan grafikonra, amely a fejlesztésbe befektetett pénzt, időt és felhalmozódott üzemeltetési tapasztalatot hasonlítja a leadott teljesítményhez.
"The world's first "commercial nuclear power station", Calder Hall at Windscale, England, was opened in 1956"
"Commercial concentrated solar power plants were first developed in the 1980s."
Hagyjuk meg a napenergiának azt a huszonpár évet, hogy utolérje magát.
Az, hogy per pillanat az atom éri meg jobban egy dolog, de nem kellene lendületből lehülyézni mindenkit, aki nem azt tolja.
Például: "As of 2015, the average annual household electricity consumption in the US is 10,766 kWh."
Namost, Tesla S akkumáltor kapacitás: 100 kWh
10766/365 = 29.5
Szóval ha az átlagot nézzük (tudom, átlag, nem jó... blabla...) akkor egy Tesla S akkumlátor 3 napra elég egy háztartásnak.
Ez a szám önmagában nem rossz, sőt, elég jó. Persze csak akkor van bármi értelme, ha újra lehet hasznosítani, különben az egész koncepció kuka.
Azon szerintem nagyon el kellene azért elgondolkozni, hogy milyen arányban érdemes az egyes energiatermelési módokat használni.
Ha kiszámolják kétszáz évre visszamenőleg, hogy öt olyan alkalom volt, amikor a megújulók gondot jelentettek volna, akkor azt az öt alkalmat kell valahogy lefedni. Senkit sem érdekel, hogy "na jó, de mi lenne, ha máshogy sütne a nap", ez kb. pont olyan érv, mint a "na jó, de mi lenne, ha felrobbanna az atomerőmű".
És kedves reagálók, ha kérhetem, ne lendületből válaszoljatok. A vitakultúra itt a fórumon... háááát... tisztelet a kivételeknek (mert szerencsére vannak).
Tényleg ilyen kurva nehéz megérteni, hogy A >B
Neked nem megy. Képtelen vagy egy egyszerű A>Bt megérteni. Konstatálni kell. Ez van.
Milyen fejlesztés fogja elérni azt, hogy:
- éjszaka süssön a Nap? A hatásfoktól a load factor nem változik meg.
- hogy az 1 m2-re eső teljesítmény a nőjön a Nap felől? Ez nagyon szar lenne, mert akkor a bioszférának annyi lenne, ha csak 10-15%-kal változna ez...
Látom te sem fogtad fel, amit itt írtam. Olvasd el, értsed meg. Ha nem megy, akkor itt véget is ér számodra történet.
https://forum.htka.hu/threads/villamosenergia-termelés-energiagazdálkodás.631/page-376#post-573015
Szóval bocs, de ez érv volt nagy büdös semmire.
- Ja értem. Akkor 3 napig nem fogsz autózni sem? Az megvan, hogy télen hetekig nem süt a Nap?
- Az megvan, hogy a fenti akku kapacitás ára úgy 15 ezer USD...? Ez többe kerül, mint a teljes áramszámlám az életem alatt...
15000 USD = 4,35M HUF
37 HUF/kWh ----> 117 500 kWh áram
Havi átlagban az egy főre eső fogyasztásom 85 kWh ---> 117 500 / 85 = 1383 hónap = 115 év.
Ha hozzá veszem, hogy a lakóparknak is van világítása és egyéb fogyasztása akkor is az akksi gyártása és eladása többe kerül, mint simán tartani a termelést a fogyasztással.
Ez a komment úgy marhaság, ahogy van. Folyamatosan gond a túl sok nap + szél, mert nem ők, hanem a többi része a gridnek van szopatva ő általuk.
Mégis mit kéne amikor lendületből írtad le a szokásos téveszméket...?
Ha a Tesla Wall is és a napelem is úgy 10-szer olcsóbb lenne, akkor valóban megérné abba fektetni. De erre várni felesleges, sosem lesz annyival olcsóbb.
Akkor közöld ez Fade-del, Manfreddal is. Bár ő felszívódott itt, de SG-n hinti tovább a propit...A fenti két mondatra számítva kértem, hogy ne lendületből válaszolj. Én speciel vettem részt programozóként angol eneriatárolási projektben. Érdemes kitekinteni kicsit a "nem süt a nap = nincs áram" gondolatkörből. Nem, nem old meg minden problémát. Nem, nem lehet vele kiváltani az atomerőműveket. Csak egy lépés valamivel optimálisabb felhasználás felé
Én meg leírtam műszaki érvek mentén, hogy meddig realitás a nap és szél használata.Mint ahogy tisztelettel kérném azt is, hogy ne egy-egy mondatra válaszolj egy elterelő példával, mint azt mindenhol máshol is is teszed. Ha végigolvastad amit írtam, akkor láttad, hogy nem az egyik vagy a másik megoldás felett törtem lándzsát, pusztán annyit írtam, hogy a világ nem fekete-fehér.
Bocs, de itt elfog a röhögés. Az F-35 esetén a költségek csökkenésnek az oka, hogy:Ez márpedig érv, mert azt mutatja, hogy technológiailag vannak lehetőségek. Pénzügyileg még nem felelnek meg a tömeges használatnak. De nézd csak: F-35 fly-away cost: "Since the first F-35 was built production costs have dropped approximately 60 percent."
Milyen fejlődést?Ebben igazad van, de lendületből elvetni a fejlődést, és bebetonozni a "grid"-et butaság.
Gratulálok a mélyenszántó megjegyzéshez. Ez a "csak gondolatokat vetettem fel" mentalitástól megyek a falnak. Én meg tényeket írtam le. Azok ütik a feldobott gondolatokat. Te gondolhatsz bármit a napsütés load factoráról, a gravitációról vagy bármiről, de ezek adott peremfeltételek.Nem. Gondolatokat vetettem fel, és külön figyeltem arra, hogy te tegyek állításokat se pro se kontra. Arról nem tehetek, hogy mindent személyes támadásnak veszel, ami nem fér bele a kis kockádba.
Ez másik, amitől amitől falnak megyek. Az egész világon vagy egyetlen iparág, ahol annak fizikai háttere miatt lehetségessé vált az iszonyatosan számítási teljesítmény növelés és így mindenki számára elérhető lett adott célokra, pl. szórakoztatásra is.Ebben nem értünk egyet: "the most basic model of an HP 3000 sold for $95,000 in 1972"
Forrás: https://eu.usatoday.com/story/tech/2018/06/22/cost-of-a-computer-the-year-you-were-born/36156373/
Földrengés lehet, de arra túlméretezve vannak.
Aranyos vagy, hogy ezt hiszedFukusima is túl volt méretezve szökőárra.
A fenti két mondatra számítva kértem, hogy ne lendületből válaszolj. Én speciel vettem részt programozóként angol eneriatárolási projektben. Érdemes kitekinteni kicsit a "nem süt a nap = nincs áram" gondolatkörből. Nem, nem old meg minden problémát. Nem, nem lehet vele kiváltani az atomerőműveket. Csak egy lépés valamivel optimálisabb felhasználás felé.
Fukusima is túl volt méretezve szökőárra.
Nem, nem volt. A magasítás engedélyezése éppen folyamatban volt.Fukusima is túl volt méretezve szökőárra.
A hamut és a kéményből visszanyer port lesavazzák, és mehet vissza műtrágyának.
Él se olvastad, amire válaszoltál. Az egész amúgy is csak egy számítási példa.Ez azért nem ilyen egyszerű.
A fahamu jó kálium pótló, de az csak egy elem.
A fahamu amúgy erősen lugositja a talajt, öreganyánk hamuluggal mosogatott, ez pont nem hiányzik a talajnak, mert még a maradék életet ami a tarvágás után marad, kiöli.
Ezt az egész fa és egyéb biomassza égetést inkább hagyjuk. Sokkal több a kár mint a haszon. Még több erdőt, vizes élőhelyet!!
Nem tudom megállni, hogy ne kommenteljem a "szakértő úr" eme kijelentését is:
Ha például Kelet-Magyarországon lennének kisebb, közösségi naperőművek, nem okozott volna ekkora problémát ott sem a múlt heti vihar, hiszen nem tudott volna ennyi időre ennyi fogyasztót elvágni az energiaszolgáltatástól.
Magyarul: Kelet-Magyarországon sokan maradtak áram nélkül, mivel a vihar megrongálta a vezetékeket, de ha minden ház tetején lett volna napelem és ezáltal a vihar nemcsak a vezetékeket rongálja meg, hanem a napelemeket is, akkor nem lett volna áramszünet???
Hogy lehet egy ennyire hülye ember ilyen magas pozícióban?
Kép alapján nem tudom, hogy hol van. Ha valami tengervíz melletti hely, akkor elhiszem, hogy kaphat egy vékony, átmeneti bevonatot. A sós levegō tud gondot okozni.