"A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport."
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
"A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport."
Ez ugye nem 70-80%, és nem a csókosok csinálták. Ha akkora baj lenne grid szinten az ügy, akkor miért verné a saját farkával a csípősnövényt?"A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport."
Most vagy ott, hogy kb. pofánvernélek trollkodásért és csúsznál a taknyodon. Azért mindennek van határa. A diagramnak ott a címe.Lehet, hogy informatív, de....
Ez mi? A mátészalkai tehenészet állatállományának a diagramja? A kék a bika állomány? A sárga a tehén?
2008 környékén volt egy komolyabb probléma, azt látom.
Engem annak idején bármelyik mechanika, vagy közgáz tanárom úgy vágott volna pofán egy ilyenért, hogy taknyomon csúszok....
Ja értem. Terveket hasonlítasz össze azzal, hogy a német modell ÉVENTE tesz 23 mrd EUR táját már a kasszába zöld adóba...Szeretnék még visszatérni a nagy aktivitású tárolók kérdésére.
Ugyebár a kiszolgált erőmű nagy részét majd tenni kell valahová, és ennek igen kemény költségei lesznek.
Hogy mennyi is? Úgy 1650Mrd forint. Most legalább is ennyire saccolják.
Hogy erre eddig mennyit gyűjtöttünk, és mennyit fog még a tervek szerint Paks gyűjteni?
Itt egy ábra:
Érdeklődve megkérdezem, a sárga részt (864 Mrd forint) milyen forrásból tervezhetjük. Én tudom ám!
Hát költségvetésiből! És ezt ki fogja kifizetni?
Hát a zemberek! Csak nem a villanyszámlában arányosan fogyasztás szerint, hanem MiINDENKI.
Ugyan ez a helyzet az atomerőmű építésével is, meg annak kamatköltségeivel is!
Azt is mindenki fizeti, nem a tényleges fogyasztók.
Innentől pedig elég fals dolog bármifajta áramárról papolnod, mert az áram ára politikai kérdés.
De azt is levezettem már neked, hogy amikor a németek energiamixében elhanyagolható mennyiségben volt jelen a megújuló, akkor is lényegesen magasabb volt az energia ára.
De hogy visszatérjek a nagy aktivitású hulladékra, itt egy kiválló írás arról hogy mi is a gond ezzel:
Link.
Felhívnám arra a figyelmet az írásban, hogy a greifswaldi erőműben, - ahol 5 blokk volt beüzemelve, ebből 2 a paksival megegyező típusú - a tervezett költségek blokkonként a paksinál 2,5x-esek. Hja és alaphangon 33 évre becsülik a teljes munkát.
És most itt tekintsünk el attól, hogy a 33 év alatt egy fia petákot sem drágul a projekt.
Hát a zemberek! Csak nem a villanyszámlában arányosan fogyasztás szerint, hanem MiINDENKI.
Szeretnék még visszatérni a nagy aktivitású tárolók kérdésére.
Ugyebár a kiszolgált erőmű nagy részét majd tenni kell valahová, és ennek igen kemény költségei lesznek.
Hogy mennyi is? Úgy 1650Mrd forint. Most legalább is ennyire saccolják.
Hogy erre eddig mennyit gyűjtöttünk, és mennyit fog még a tervek szerint Paks gyűjteni?
Itt egy ábra:
Érdeklődve megkérdezem, a sárga részt (864 Mrd forint) milyen forrásból tervezhetjük. Én tudom ám!
Hát költségvetésiből! És ezt ki fogja kifizetni?
Ugyan ez a helyzet az atomerőmű építésével is, meg annak kamatköltségeivel is!
Azt is mindenki fizeti, nem a tényleges fogyasztók.
Innentől pedig elég fals dolog bármifajta áramárról papolnod, mert az áram ára politikai kérdés.
De azt is levezettem már neked, hogy amikor a németek energiamixében elhanyagolható mennyiségben volt jelen a megújuló, akkor is lényegesen magasabb volt az energia ára.
De hogy visszatérjek a nagy aktivitású hulladékra, itt egy kiválló írás arról hogy mi is a gond ezzel:
Link.
Felhívnám arra a figyelmet az írásban, hogy a greifswaldi erőműben, - ahol 5 blokk volt beüzemelve, ebből 2 a paksival megegyező típusú - a tervezett költségek blokkonként a paksinál 2,5x-esek. Hja és alaphangon 33 évre becsülik a teljes munkát.
És most itt tekintsünk el attól, hogy a 33 év alatt egy fia petákot sem drágul a projekt.
Csak ez azt a közelítést veszi alapul, mintha az erőmű nem üzemelt volna eddig 30 évig. Én az életciklusra eső költséget vettem figyelembe.Elvileg ha 45,4TWh éves fogyasztást vesszük alapul, akkor 2forint/kWh emeléssel összejön a 1650 mrd Ft 20év alatt.
45.400.000.000kWh x 2Ft x 20év =1.816.000.000.000Ft
https://blog.atlatszo.hu/2017/06/50...ket-az-mvm-a-projekt-egyik-nyertese-az-elios/Ez ugye nem 70-80%, és nem a csókosok csinálták. Ha akkora baj lenne grid szinten az ügy, akkor miért verné a saját farkával a csípősnövényt?
A KÁT meg ugye ebben az esetben ha van is, akkor egyik zsebéből a másikba.
A trendiben egyetértünk!
Ízlelgessük ezeket a számokat.https://blog.atlatszo.hu/2017/06/50...ket-az-mvm-a-projekt-egyik-nyertese-az-elios/
Hát, ez a saját láb, ugye?
https://24.hu/fn/gazdasag/2016/04/28/atadtak-pecs-42-milliard-forintbol-epult-naperomuvet/
"A beruházás mintegy 4,2 milliárd forint európai uniós és állami támogatás segítségével valósult meg, az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította."
A KÁT meg nem egyik zsebből megy a másikba, mert ha több marad az MVM-nél nyereség abból befizethet a központi költségvetésbe, hogy legyen belőle stadion/lélegeztetőgép, választható. (amúgy az MVM vastagon nyereséges azért mert sok a naperőműve, vagyis faszt, azért mert az atomerőmű oda tejel)
Mert jó fej és megengedő voltam. Illetve nem tettem fel a kérdést, hogy minden 25. vagy 30. évben ki fogja újjáépíteni ezeket.Plusz ebben a 1500+ dolláros árban nincs benne, hogy ki foglya őket eltakarítani húszon pár év múlva(nem, nem lehet őket leadni mint egy tv-t ), meg kell még az a másik fránya erőmű is ami addig termel, míg ezek nem.
Az a probléma, hogy nem növelni akarták, hanem teljesen beszüntetni...Elvileg ha 45,4TWh éves fogyasztást vesszük alapul, akkor 2forint/kWh emeléssel összejön a 1650 mrd Ft 20év alatt.
45.400.000.000kWh x 2Ft x 20év =1.816.000.000.000Ft
Kb. 2 nappal ezelőtt linkeltünk be neked egy már működő céget, aki 95-97%-ban újrahasznosítja a PV paneleket. Ha sokszor - és jó erőteljesen elmondod - , akkor sem válik igazzá a halomban álló PV panelek rémképe.Csak ez azt a közelítést veszi alapul, mintha az erőmű nem üzemelt volna eddig 30 évig. Én az életciklusra eső költséget vettem figyelembe.
Bár érdekes módon pöcsfejnek az nem jutott eszébe, hogy ilyen elbontási alap nincs. Hogy ki fogja elszállítani Japánban és Németországban azt a millió tonnás nagyságrendű hulladékot ami térfogatban is hatalmas, azt még nem tudja senki...
Kb. 2 nappal ezelőtt linkeltünk be neked egy már működő céget, aki 95-97%-ban újrahasznosítja a PV paneleket.
Ez most komoly?Mivel tudom rólad, hogy egy olyan alak vagy, aki nem számolja ki, megteszem én, hogy lássuk ezt a fantasztikus terhet. Megjegyzem Bátaapáti nem dísznek van...
Tehát 14,5 *50 = 725 TWh = 750*10^9 kWh.
Erre jönne szerinted 864 Mrd.
Ez a válaszod annak tükrében nagyon vicces, amit tudunk arról, hogy mennyire letojod a nukleáris hulladék problémáját!Olyan vicces, hogy képtelen vagy számokkal dolgozni és gondolkozni. Egy van, tehát végtelen van, ár nem számít. LOL
- Mennyiért?
- Mennyit?
Miért ilyenkor a KÁT-ot ki fizeti, kinek?A KÁT meg nem egyik zsebből megy a másikba,
Paks 1 éves erősen sugárzó hulladéka kb. 5m3 és cirka 100 tonna, ami ottmarad a kapszulában, a fűtőtelem kazettában. Ez aztán fantasztikusan nagy probléma...Ez a válaszod annak tükrében nagyon vicces, amit tudunk arról, hogy mennyire letojod a nukleáris hulladék problémáját!
De az ugye megvan, hogy amikor az utolsó blokk leáll, akkor annak fűtőelem hulladéka 30 évvel lesz a 2007-es kivetthez képest? Tehát nem egy szuszra kell elhelyezni az összes hulladékot (amit csak ma hulladék, de később nem az), de ezt is telibeszarod. Azt, hogy sávosság van.Ez most komoly?
Tényleg KISZÁMOLTAD (mert te kiszoktad), hogy ÖSSZESEN (50 év) mennyivel kellett VOLNA többet fizetni? De sajnos nem fizettünk...
Az egy dolog, hogy engem meg akarsz verni, amiatt, mert egy olyan diagrammott tettél be, aminek sok értelme nincs, úgy ahogy betetted.
De hogy a lenti diagrammot sem tudod értelmez?!?
Akkor segítek, ha már a linkelt összefoglalót sem vagy hajlandó elolvasni.
2015-ig csak 246Mrd forint jött össze KNPA-ba. (33év alatt)
Az egy dolog, hogy az MVM a 2032-es évig (Az első blokknak addig van engedélye) beletesz évente kb. 25Mrd forintot (idén csak 24.4Mrd a terv ) ez akkor is csak 425Mrd forint(2015-től). Az alap terve, hogy ennêl többnek kellene addigra bejönni.
A fő problêma ott van, hogy közel sem növekszik ennyivel az alap pénze! Idénre a paksi 24,4Mrd befizetése mellett az állambácsi még beletolt 2,6Mrd-ot, azaz az alap kb. 27Mrd os bevétellel fog rendelkezni. Csakhát van egy kis bibi:
Menet közben az éven belüli hulladékkezelést is ebből kell megoldani. Ez az alap pénzéből 14,7 Mrd forintot fog felemészteni. Azaz 12,3Mrd marad növekményként. Forrás.
Ha ezt felszorozzuk a 2032-ig hátralévő (2015-től) 17 évvel, akkor az jön ki, hogy
209Mrd forint. Azaz ha a tervezett 1650 Mrd forintos költségből levonjuk a 2015 ig összejött 246Mrd-ot, és az első blokk kivonásáig várható növekményt 209Mrd, akkor sajnos 1195 Mrd-os hiány fog fennállni. És mindaddig, amíg el nem kezdik megemelni a befizetéseket (amit csak a termelői ár növeléssel tudnak elérni), addig a kWh-ra vonatkoztatott költségek folyamatosan emelkednének. Egy idő után pedig már kizárólag csak a költségvetésre lehet rálőcsölni, mert azt már nem lehet az áram árába beépíteni.
Az 1650Mrd-os leszerelési költségek pedig a német példa szerint erősen alul vannal tervezve. Ott 2,5-es a szorzó, de még ez sem biztos!
Az még külön kunszt lesz a dologba, ha ez tényleg csak pusztán a leszerelés költsége lesz. Mert ha ebben még nincs benne az új nagy aktivitású tároló, akkor bele sem merek gondolni.
Ami pedig magát a KNPA-t illeti. Olyannyira rossz/kilátástalan a helyzet, hogy 2015-ben tényleg felmerült, hogy beszántják az egészet ( ellene a tiltakozás), mivel ez nem valódi alternatíva. Tehát valószínüleg a tervekhez szüksêges majd 1200Mrd forintot úgy is rátolják a költségvetésre. Tehát megint olcsóbb lett a paksi áram.
Egész pontosan cirkónium-niób ötvözet. Nem sok minden tud benne kárt tenni a hōmérsékleten kívül...A fűtőelem eleve rozsdamentes "csomagolásban" van és kvázi vízoldhatatlan
A fogyasztó az MVM-nek.Miért ilyenkor a KÁT-ot ki fizeti, kinek?