Srácok, ha innentől kezdve megint bárki beteszi azt a marhaságot, hogy a PV panelek millió tonnás hulladéka között minimum egyenlőséget von az atomhulladékkal, akkor én minden egyes alkalommal beteszem ezt az infográfiát.
Persze, hiszen mennyivel olcsóbb kisebb tömeget mozgatni?
Naná, hogy nem tettünk egyenlőség jelet...
Szerintem az elmúlt héten 3X tettem be a 95-97%-os újra hasznosítási arányt. Miért kell ezt?
Mármint X mennyiségű anyagra 0,95X a használható kimenet. Ez idáig tök jó.
A probléma az, hogy a láthatáron nincs az, hogy X = legyen millió tonnás kapacitással évente. Ezzel szemben úgy fosnák tele most is PV cellával egyesek a világot, mintha nem lenne holnap és jönnek olyan faszságokkal, hogy az atomerőmű csak elavult gőzgép és ne költsünk arra, ami lehet, hogy elavul. Ami vicces, mert nincs semmi, ami azzá tenné. Persze, amikor beteszik azt, hogy fúúúúúúúúúúúúúú, itt a nanocsöves napelem 4-szeres hatásokkal, akkor valahogy ez az "érvrendszer" nem jön, hogy minek gyártjuk akkor az elvileg elavult szar mai PV cellát...?
Rákerestek "PV panels recycle" kifejezésre, és megspóroljátok nekem ezt.
De ha csak azt vesszük, hogy a
hulladékudvarban 50Ft/kg áron tudsz leadni cégként elektromos hulladékot, akkor nem is olyan sok a 10 USD.
Egy PV panel kb. 40-50 font súlyú. Azaz kb. 18-20kg.
Azaz nagyjából 1 ezres lenne 1 panel leadása.
Fentebb 10dollárra jött ki a 95%-os újrahasznosítás.
Stop. Azt csak a nyers költsége történetnek a műben, semmi több. Az, hogy le is kell szerelni, fel is kell pakolni, el is kell vinni, és a végén az újrahasznosított anyagot is el kell vinni, az nincs benne. És azt nem vasúton tennéd, mert naperőművekhez nem vezetnek célvágányok és sanszosan a RC üzemekbe sem. És mivel a bemenet is millió tonnás, a kimenet is az. Kicsit sokszor kell mozgatni ezt a sok tömeget, mert az erőmű építésekor, a RC üzembe vitelkor és még utána is. Az erőműbe meg bevisznek 100 tonna fűtőelemet, majd kihoznak annyit. Ez Paks 1 éves hulladéka, ami ráadásul kb. 5 m3. Hát izé...
De csak próbálj meg bemenni egy hulladékudvarba, azzal, hogy van 50 kg sugárzó hulladékod....
Nem a kerékpár boltban veszek húst és nem az autószalonban számítógépet. Meg van a helye, hogy hol tárolják az anyagot és mit hol csinálnak. Erre is tettem már be videót, hogy hogyan néz ki. És a francia áramár ismert. Ide viszik.
Egy atomhulladék tárolóba sem célszerű elektronikai hulladékot vinni, akkor mitől lenne ez fordítva igaz? Mennyire kell debilnek lenni ilyen ostoba példa megírásához...? Komolyan mondom, hogy az államat kerestem a földön, hogy nem, ez nem lehet, ennyire debil nem lehet senki. De sajnos úgy tűnik lehet.
Idén csak Magyarországon 14,7Mrd forint fog elmenni a nukleáris hulladék kezelésére. Nem végleges, vagy részleges recyclingra, csak a tárolásra.
És? Az ilyen beböfögések mellett hol van az, hogy Paks 1 termelt 16TWh áramot? Most akkor számoljam ki, hogy német módira megtermelve a zöld adó mennyi lenne? 21 Ft/kWh jelenleg a zöld adó ott, tettem be erre forrást. Egyesek szerint a német az "álom hálózat, a jövő útja". Aha...
16*10^9*kWh *21 Ft = Ja, hogy 336 mrd HUF. Évente. Vastaps. Tudod mit, inkább kezeljük ennek kb. 4,4%-áért azt atomhulladékot. Nekem megfelel.
Az 1,8 M tonna 18kg-os panel 100M db panelt jelen, amit ősszesen jelen költségek mellett (induló technológia, tehát túlárazott) ÖSSZESEN 1Mrd euróba fájna újrahasznosítani.
Röviden, lófaszt. Kihagytad az anyagmozgatás költségét. Kérlek vázold fel nekem, hogy úgy 1,8M tonnát közúton mozgatni átlagosan mondjuk 1000 km távolságon háromszor mennyibe kerülne? Tényleg csak ökölszám.
20 USDc/1,6 km = 36 Ft/km tonnánként. 64 mrd HUF. Megy ez...
És itt feltettem, hogy akkor 330 km-330-330 km lesz a három célállomás között, ami nettó optimizmus, mert ennek sokszorosa lesz igen sokáig.
Na, akkor ezeket összeadva valahol ott tartunk, hogy az eleve szutyok naperőmű életciklus ára akkor még mennyivel drágult...?
Azaz kb. 23 éves magyar nukleáris hulladék KEZELÉS árából kijön az eddig felszerelt összes német PV panel 20-25 év múlva esedékes 95-97%-os RECYCLINGja.
De Németország sokkalta többet költ a saját nukleáris hulladék kezelésére.
Ja értem. Az, hogy milyen drágán termel, az meg le van szarva. Lásd fent. Mellesleg a modelled is pocsék, anyagmozgatás nincs benne.
Komolyan mondom, a térdem csapkodom a röhögéstől. Kijön, hogy paksi eladás áron 40 év alatt térülne meg itthon egy szutyok naperőmű 0 üzemi költséggel kamat és bármféle egyéb költség nélkül, majd erre az érv, hogy pénzért újrahasznosítva olcsóbb lesz, mint az atomáram, amikor látszik a számokból, hogy kurvára nem. A fent egyesek által említett TALÁN költséggel is 2 Ft/kWh-val lenne drágább az áram. Nem hússzal.
Gyerekek, a nettó kreténséggel zöld oldalon nekem kezd nagyon teliszaladni a zsákom.