Speciel nem. Most leálltak ezek az iparágak, lehet látni mit jelent ez!Azért ez vérostoba komment volt a javából.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Speciel nem. Most leálltak ezek az iparágak, lehet látni mit jelent ez!Azért ez vérostoba komment volt a javából.
mindkettőtök álláspontjában van igazság, mivel nem csak ezek az iparágak álltak le, tehét nehéz ezeket a kummulált számogkat szétválogatni.Speciel nem. Most leálltak ezek az iparágak, lehet látni mit jelent ez!
https://www.electricitymap.org/?countryCode=DK-DK1&page=countryMótvá?
https://index.hu/gazdasag/penzbesze...tila_villamos_energia_fogyasztas_koronavirus/
Áttekintés az utóbbi időszak áramfogyasztásáról.
Még csak nem is konyítva a témához kérdezem: lehetséges lenne kiszámítani egy "elegendő" gazdaság villamosenergia-igényét? Az "elegendő" alatt egy racionálisabb, fenntarthatóbb berendezkedést értve. Felteszem, hogy van egy "civilizációs minimum", amit mindenképp elfogyasztunk, mert az áramon alapul a világunk. De felmérhető-e a fölösleges, öncélú, pazarló áramfogyasztás aránya?https://www.electricitymap.org/?countryCode=DK-DK1&page=country
Csudaszépen bezuant a fogyasztás, kevesebbet is kell szabályozni. És még süt is a nap. Jó alacsony CO2 egyenértékek. A franciák a 20-80 tartományból szinten konstanst 30 alá mentek.
Csak hát ez a gazadság kinyírásának eredménye...
Nem tudom. Ez a mostani is bőven tartalmaz szórakozást, mert az internet pörög rendesen, a szerverek viszik az áramot. De azért ez a zuhanás elég szépen mutatja a fejlett világban a fogyasztás mértékét.Még csak nem is konyítva a témához kérdezem: lehetséges lenne kiszámítani egy "elegendő" gazdaság villamosenergia-igényét? Az "elegendő" alatt egy racionálisabb, fenntarthatóbb berendezkedést értve. Felteszem, hogy van egy "civilizációs minimum", amit mindenképp elfogyasztunk, mert az áramon alapul a világunk. De felmérhető-e a fölösleges, öncélú, pazarló áramfogyasztás aránya?
Nem tudom. Ez a mostani is bőven tartalmaz szórakozást, mert az internet pörög rendesen, a szerverek viszik az áramot. De azért ez a zuhanás elég szépen mutatja a fejlett világban a fogyasztás mértékét.
Még csak nem is konyítva a témához kérdezem: lehetséges lenne kiszámítani egy "elegendő" gazdaság villamosenergia-igényét? Az "elegendő" alatt egy racionálisabb, fenntarthatóbb berendezkedést értve. Felteszem, hogy van egy "civilizációs minimum", amit mindenképp elfogyasztunk, mert az áramon alapul a világunk. De felmérhető-e a fölösleges, öncélú, pazarló áramfogyasztás aránya?
Igen, idáig szépen hangzik Asszem még magamnak sem tudtam rendesen megfogalmazni, hogy mire gondolok. Nem a szórakozást látom fölöslegesnek (hiszen nem csak kenyérrel élünk), hanem pl. a tervezett elavulás miatti túlfogyasztást, és ilyen elemeket. Vszeg azért reménytelen a felvetésem, mert ezek globális nyomás eredményei, és nem lehet leválasztani egy-egy országot a világgazdaságról.Szerintem bármekkora gazdasága lehet egy országnak, fenntarthatóvá alakítható ha olcsó és tiszta energiával működteti (ami egyenlőre csak atomerőművekben termelt elektromos energiát jelent, pár évtized múlva talán már fúzióst is) és törekednek arra, hogy ezt az energiát használják minden szektorban.
Pl. légiközlekedés helyett amennyire lehet nagysebességű vonatokat használni.
Igen, idáig szépen hangzik Asszem még magamnak sem tudtam rendesen megfogalmazni, hogy mire gondolok. Nem a szórakozást látom fölöslegesnek (hiszen nem csak kenyérrel élünk), hanem pl. a tervezett elavulás miatti túlfogyasztást, és ilyen elemeket. Vszeg azért reménytelen a felvetésem, mert ezek globális nyomás eredményei, és nem lehet leválasztani egy-egy országot a világgazdaságról.
De ilyen fogyasztási adatok láttán felvetődik, hogy a megszokottnál kevesebb is elég lehet. Ha visszanézünk 30-40 évet, egy ugyanilyen kényelmes civilizációt látunk, sokkal alacsonyabb energiafogyasztás mellett -- és már az is pazarló volt.
A google 1980-ra kb. 2700 kWh/fő adatot ad meg Magyarországon -- ez 2012-ben már majdnem 4000 kWh/fő volt. Frissebb adatot egy főre bontva hirtelen nem találtam, de azóta is töretlen a növekedés. De az "életminőség" nem nőtt harmadával eközben.
De ilyen fogyasztási adatok láttán felvetődik, hogy a megszokottnál kevesebb is elég lehet. Ha visszanézünk 30-40 évet, egy ugyanilyen kényelmes civilizációt látunk, sokkal alacsonyabb energiafogyasztás mellett -- és már az is pazarló volt.
Senkit nem érdekel, ha egy mai gép fogyasztása mondjuk harmada vagy fele annak, ami 30 éve volt, ha vagy 1990 óta négyszeresére nőtt a forgalom. A teljes szennyezés ettől csúnyán kilő.Attól függ mit fogyasztunk.
Mert pl. az elektronikai cikkek szinte teljesen fenntarthatóan készíthetőek, ha van olcsó tiszta elektromos áram. Meg persze az kell hozzá, hogy újrahasznosítsák őket és ne csak exportálják a hulladékot egy elmaradott országba.
De ha pl. az idegenforgalmat toljuk túl, azzal, hogy mindenki repülővel a világ másik felére akar menni minden évben nyaralni, akkor már gáz lesz. Az nem túl fenntartható. Bár az új gépeknek is egyre kevesebb a károsanyag kibocsátásuk.
Ezt a hűtőgépes izét sem értettem. Eddig 3 bérelt lakásban voltam és mindegyikben 10+ éves hűtőgép volt. Mentek. Csendesen. Otthon asszem szüleimnek 10+ éves hűtője van. Működik. Egyesek a saját tönkrement hűtőből extrapolálnak végtelenbe.A tervezett elavulás.
Én azt sem látom épp olyan szörnyűnek.
Igaz, hogy régen pl. a hűtők szinte az örökkévalóságig működtek, de cserébe iszonyat sok energiát használtak. Akkor nem jobb, ha annak az energiának egy részéből gyártunk egy új hűtőt, ami sokkal kevesebbet fogyaszt?
TV ugyanez, a mai ledes technológia töredékét fogyasztotta a réginek. Arról nem is beszélve, hogy a mai 140 centis led TV-k is sokkal könnyebbek, mint a régi 50 centisek. Vagyis valószínűleg a maiak sokkal kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett készültek.
Egyébként ezt Magyarországra értetted vagy úgy általában az egész Földre?
Mert ha az egész Földre, akkor főleg nem igaz, hisz 30-40 éve Afrikában még javában éheztek, Ázsia meg szinte középkori szinten volt.
Továbbá 40 éve még csak 4,4 milliárd ember élt a Földön (annak is a fele vegetált), ma meg 7,8 él jóval nagyobb életszínvonalon.
Így természetes, hogy jóval több energiát fogyaszt a Föld, hisz majdnem kétszer annyi az ember és az életszínvonal is sokkal nagyobb.
Tudom, Afrikán nem tűnik fel, de náluk is jelentős a fejlődés, hisz 40 éve még csak 470 millióan lakták és nagy részük éhezett, ma meg már 1,34 milliárdan élnek ott és már nem igazán szoktak éhenhalni. Kína meg a középkori országból 50 év alatt az élvonalra tört.
Senkit nem érdekel, ha egy mai gép fogyasztása mondjuk harmada vagy fele annak, ami 30 éve volt, ha vagy 1990 óta négyszeresére nőtt a forgalom. A teljes szennyezés ettől csúnyán kilő.
https://data.worldbank.org/indicator/is.air.psgr
Ezt a hűtőgépes izét sem értettem. Eddig 3 bérelt lakásban voltam és mindegyikben 10+ éves hűtőgép volt. Mentek. Csendesen. Otthon asszem szüleimnek 10+ éves hűtője van. Működik. Egyesek a saját tönkrement hűtőből extrapolálnak végtelenbe.
Az energiahatékonyság viszont egy ponton túl csak szar a pofonak. Teli van a net példákkal, ahol a hiperszuper 170 ezers mosógép nem tud rendesen mosni, de cserébe kevés áramot fogyaszt. Csak a 60 ezres géphez képest SOHA nem hozza vissza az árát.
A kisgépeken nincs mit optimalizálni. Ez is oköbaromság.
Egyébként ezt Magyarországra értetted vagy úgy általában az egész Földre?
Mert ha az egész Földre, akkor főleg nem igaz, hisz 30-40 éve Afrikában még javában éheztek, Ázsia meg szinte középkori szinten volt.
Továbbá 40 éve még csak 4,4 milliárd ember élt a Földön (annak is a fele vegetált), ma meg 7,8 él jóval nagyobb életszínvonalon.
Így természetes, hogy jóval több energiát fogyaszt a Föld, hisz majdnem kétszer annyi az ember és az életszínvonal is sokkal nagyobb.
Tudom, Afrikán nem tűnik fel, de náluk is jelentős a fejlődés, hisz 40 éve még csak 470 millióan lakták és nagy részük éhezett, ma meg már 1,34 milliárdan élnek ott és már nem igazán szoktak éhenhalni. Kína meg a középkori országból 50 év alatt az élvonalra tört.
És mekkora volt a beruházás? Ha 15 év feletti a megtérülés a villanyszámlában, akkor gyakorlatilag semmiféle környezetvédelemről nincs szó.Jogos a felvetés és a konklúzió !
Tavaly költöztünk új házba , mivel a régiben minden beépített volt ezért gyakorlatilag az új ház teljes körű felújításával az össze gép , berendezés is új lett . De igyekeztem mindenből az észerű arany középutat választani . Gyakorlatilag mindenhol led és A+ v. A++-os készülék van és még 4db 3.8KW-os Klíma is hűtés/fűtés funkcióval A++ (így H-tarifára jogosult !) . A régi házunk is 10-12éve volt felújítva tehát korszerűtlennek nem nevezném csak nem céltudatosan épült/újult mint a mostani . De a lényeg , hogy a régi 100m2-es ház villanyszámlája 14-15000Ft/hó volt addig a mostani 170 m2esé a klímákkal együtt nem éri el a 10 000 Ft-t . Nyilván való , hogy ha még arányosítok is akkor se olyan mértékű a megtakarítás , hogy hanyat kéne esni tőle de a lelkemnek jót tesz , hogy tettünk valamit a környezet védelemért !
És mekkora volt a beruházás? Ha 15 év feletti a megtérülés a villanyszámlában, akkor gyakorlatilag semmiféle környezetvédelemről nincs szó.
Senkit nem érdekel, ha egy mai gép fogyasztása mondjuk harmada vagy fele annak, ami 30 éve volt, ha vagy 1990 óta négyszeresére nőtt a forgalom. A teljes szennyezés ettől csúnyán kilő.
https://data.worldbank.org/indicator/is.air.psgr