IoT, az egyik új bullshit. Értelme kb. semmi, cserébe mindenhol bejöhet a kiberbűnöző...
Tisztelettel szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy az, amit IoT és általában informatika témában előadsz egészen pontosan megegyezik azzal, amitől repülésteljesítmény és általában HT témában idegrohamot kapsz.
Programozó vagyok, meglehetősen széles körű tapasztalatokkal. Hogy NE a te stílusodban fogalmazzak: megalapozatlan kijelentéseket teszel úgy, mintha megingathatatlan állítások lennének.
És ez azért nagyon zavaró, mert "Molnibalage (tm)" stílusban küldesz el mindenkit melegebb éghajlatra akkor is, amikor nincs igazad. Meg úgy általában mindig.
Molni ON
Baromságokat beszélsz, ilyen hülyeségtől eldobom az agyam, hogy lehet valaki ennyire értelmetlen.
Molni OFF
Ezt az esetek nagy részében magamban tartom, csak megint egy fránya IT témához szólsz hozzá úgy, hogy nem értesz hozzá / nem gondolkozol el rajta egy cseppet sem.
Az IoT-t - mint bármi mást - lehet értelmesen csinálni, és lehet idiótán csinálni. Azt írod, otthoni felhasználásra nincs értelme, szerintem van, példák:
- Én például örülnék neki, ha a mobilommal tudnám nyitni / zárni az ajtót. - Utálom a kulcscsomót, a mobil alapból nálam van.
- Nagyon örülnék, ha a munkahelyemről le tudnám ellenőrizni, hogy minden ablak be van-e zárva otthon, esetleg be tudnám zárni. - Előfordult már, hogy jött egy nagyon heves nyári zápor, és a nyitott ablakon (tetőtér) becsapott a víz.
- Nem vagyok tökéletes, ezért előfordul, hogy "úristen, ugye kihúztam a vasalót" jut eszembe kb. 15 perccel azután, hogy elindultam. - De jó lenne biztosnak lenni benne.
- Fenti pepitában: "elzártam a gázt" - mennyire jó lenne, ha ezt is le tudnám ellenőrizni.
- Illetve szeretnék olyan okos hűtőt, amelyik megmondja, hány doboz megfelelő hőmérsékletű sör van bent.
Az, hogy Neked személy szerint nincsenek igényeid, nem jelenti azt, hogy minden felhasználás értelmetlen. A fentiek csak a legalapvetőbb dolgok, amelyek 5 perc szintidővel eszembe jutottak.
Az ipari / szolgáltató oldali felhasználást előttem már leírták párszor.
Ami az IoT biztonsági oldalát illeti: nem ész nélkül kell megvenni a legolcsóbbat / legdrágábbat / legtöbbet tudót, hanem el kell gondolkozni mielőtt kiépítesz egy rendszert. Évekkel ezelőtt láttam Amszterdamban olyan konferenciát, amelyik arról szólt, hogyan lehet IoT rendszereket biztonságossá tenni. Azt be kell lássam, hogy az emberek nagy részének nincs meg a technikai tudása ahhoz, hogy jó rendszert válasszon / építsen, de autót sem tudok gyártani, mégis lehet csili-vili, mindent tudó járgányom.