Az ugye megvan, hogy az európai erőművek ENTSO-E rendszerben úgy 36 orszagot szinkronizálnak, és így hozzák létre az 50Hz-s frekvenciát - Európa-szerte?Vitázzunk ? Az ország top3-as napenergiás cégénél dolgozom !
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az ugye megvan, hogy az európai erőművek ENTSO-E rendszerben úgy 36 orszagot szinkronizálnak, és így hozzák létre az 50Hz-s frekvenciát - Európa-szerte?Vitázzunk ? Az ország top3-as napenergiás cégénél dolgozom !
Pont, hogy 1-2 nagyerőművet tudsz a legrészletekbenőbben szabályozni. Központból és teljesen automatizáltan. Amennyiben mondjuk túl sokat süt a nap és mindenki be akar táplálni, akkor hova rakod az energiát? Avagy, ha éppen kellene, de nem süt a nap, akkor hogyan szabályozod "Szabó 2 Jánost" meg "Tóth 37 Bélát", hogy: "figyu mán - kéne egykis delej"?
5 KW bépített teljesítményt nem fognak "átlag Béláék" telepíteni, mert egyfelől 40% állami résszel is belegebednének - másfelől nincs annyi hely a tetőn. Belegondoltál mekkora emberigénye lenne ennek? Mondjuk 2 GW erőmű (bármilyen, de modern). Mondjuk 125 ember - igazgatóság, irodisták, mérnökök, melósok, fegyveres- és nem fegyveres biztonsági szolgálat, portaszolgálattal és természetesen váltásokkal. Mondjuk 100 KW (!!) lakosságinak mennyi az élőerő igénye? Annyi, hogy "megőrülsz" ...
Arról nem is beszélve, hogy a gridet milyen szinten kelllene ehhez fejleszteni (maga a sok kis visszatáplálási hely miatt). Továbbá, ha nem akarsz blackout -okat meg túlterhést, akkor rendesen "tolni kell a rezet" meg az rohadtul nem olcsó elosztó hálózati elemeket a gridbe. Bizony-bizony megfelelően nagyon alacsonyan tartva ezt is úgy kell a százmilliárdokat szórni a grid-re, mint a konfetti-t ...
Továbbá a 40% állami támogatással, az áram bruttó áron történő átvétele (a helyett, hogy nettó "erőművi" ár mínusz hálózathasználat vennék tőlük) plussz egyéb dotációkkal (pl. napelem ártalmatlanítása, 0% -os hitel stb.) is csak úgy éri meg anyagilag, hogy hozzáképzelünk jókora adag "ződséget", mert úgy egyébként még így sem ...
Az ugye megvan, hogy az európai erőművek ENTSO-E rendszerben úgy 36 orszagot szinkronizálnak, és így hozzák létre az 50Hz-s frekvenciát - Európa-szerte?
Ja értem, tehát magad felé húz a kezed...Vitázzunk ? Az ország top3-as napenergiás cégénél dolgozom !
A versenyképes és a 40% támogatás szavakat egy mondatban képtelen vagyok értelmezni.Azért ha van 40% állami támogatás a többi meg 0%-os hitel akkor van már realitása . A házi napelem rendszerek így már versenyképesek és értelmük is van . Ugyanis az áramszolgáltató jobban tudja szabályozni a hálózati terhelésből adódó feszültség ingadozást több kisebb termelővel mint 1-2 naggyal . Ha mondjuk van 5 kW napelem ami 90%-on ketyegve 4,5KW azzal már szinte minden átlagos háztartás elüzemel , korszerű hűtés/fűtés viszonylatba is . A csúcserőműveket csak az jóval kisebb időszakában kell járatni és ez által tovább csökken a széndioxid kibocsájtásunk így a kvótánkból még többet tudunk eladni amiből játszva lehet finanszírozni az állami önerőt !
Szerintem így már értelmes és versenyképes a dolog !
Én egyet nem értettem úgy soha, ugyebár a hálózatra való csatlakozásnak vannak feltételei, frekvencia, fázisszög, jelalak stb...
Ugyebár tudtommal szinusznak kell lennie a jelalaknak, hogy bedolgozhass a hálózatra, mármost az inverter csak szinusszal megegyező 4szög jelet bocsájt ki. Akkor tulajdonképpen a hálózatot megbombázzuk egy szinusszal ugyan megegyező tulajdonságú de a valóságban nem szinuszos jellel?
1. Az áramszolgáltató csak úgy ad engedélyt ha vezérelhet . Mikor tudsz pontosabban szabályozni ha kis egységeket külön külön tudsz ki/be kapcsolni vagy ha egy nagyot ?
2. A lakossági házi kis erőművek a termelt energiájuk nagy részét feltudják használni , pont úgy végzik a számítást , hogy minél kevesebb visszatáplálás legyen .
3. A kizárólag energiát termelő naperőművek minimális energiát használnak , hiszen nettó energia termelésre vannak kitalálva.
4. Amikor sok kicsi termel fel a közös hálózatra akkor is jobban eloszlanak a rendszerben.
5. 5KW az ismereteim szerint inkább az átlag mint a 2KW ! Az árakkal látom nem nagyon vagy tisztában az ajánlatot az áramszámla alapján készítik el éves kivetítésbe és már a nullás hitelnél is kb az áramszámlád értéke a törlesztő részlet , tehát nem gebed bele senki se !
6. Olyan , hogy 100KW lakossági nincs és nem is lesz az már ipari szint . Amúgy nagy élő erő igénye nincs mert csak a takarítás igényel rendszerességet , tehát nem örül meg senki se . Vannak/lesznek szolgáltató cégek akik megoldják az üzemeltetési ügyeket .
7. "Továbbá a 40% állami támogatással, az áram bruttó áron történő átvétele (a helyett, hogy nettó "erőművi" ár mínusz hálózathasználat vennék tőlük) plussz egyéb dotációkkal (pl. napelem ártalmatlanítása, 0% -os hitel stb.) is csak úgy éri meg anyagilag, hogy hozzáképzelünk jókora adag "ződséget", mert úgy egyébként még így sem .." ez így nettó hülyeség erre nem válaszolnék ha nem baj ! A hálózat fejlesztések folyamatosak ha tetszik ha nem .
8. A széndioxid kvótánk eladásából befolyó pénzt csak zöld energiára lehet fordítani . Tehát ezen is kár rugózni !
9. Befektetői szinten se lehet baj mert gyakorlatilag korlátlan a befektetői kedv annak ellenére is , hogy támogatás nélkül dupla idő a megtérülés !
Röviden ennyi
Amennyiben van erőműves ismerősöd, akkor Te is tudod a választ ... Természetesen az: egy nagyot.
A mai világban központilag (nem az erőmű központjára gondolok) egy erőműben kb. azt is szabályozzák folyamatosan és "pillanatra pontosan", hogy mikor vehetsz levegőt. Ezzel szemben a "csiliárd" kicsi családiházasnál. Csak néhány hevenyészett és nem teljeskörű példa:
- mondjuk "süt a nap" (mármint úgy emberesen) és nem kell a delej a hálózatba. Szuper - nem is kap. Ugyanakkor a rendszer (beleértve a kisfogyasztónál telepített napelemes rendszert is) hatásfokát ez rontja - nem mellesleg nem termel áramot ...
- mondjuk "süt a nap" és kell(ene) a delej a hálózatba. Mi van, ha adott kánikulában minden jóember a klímáját eteti inkább ekkor? Avagy vegyünk időszakos terheléses példát - mi van, ha eljön a 18 óra (irodai munkaidő vége) és a nagyteljesítményű elektromos autóját az érintettek elkezdik töltögetni. Ezt hogyan szabályozzuk? "Jóskapista" nem azért szereltette a napelemés rendszerét "kismillióért", hogy aztán ne akkor töltse a Tesla -ját (akármijét) amikor akarja. Ugye Nekik statisztikailag is sokkal valószínűbb, hogy erre lesz pénze, mint egy átlag panellakónak (ahol ez a lehetőség kompletten nincs).
- mondjuk "nem süt a nap" viszont kell(ene) a delej a hálózatba. Akkor "agyonszabályozhatod" magadat akkor sem kapsz áramot a hálózatba.
- mondjuk "nem süt a nap" és nem kell a delej a hálózatba. Akkor ugye szabályozástól függetlenül sem termel semmit a rendszer ...
Szuper - ahogy @molnibalage is írta lesz Nekik egy jó kis aksijuk a hálózat tekintetében - amiért fizetnek is Nekik. OK, értem, hogy ez miért "big biznisz" a végfelhasználónál - különösen a sokféle és jelentős állami dotációt is ideértve ...
Ugyanakkor azért a nagyon kicsi plusszért (ugye az eleve kicsi teljesítménynek kaphatná a hálózat a kicsi részét) kell a szolgáltatónak az infrastruktúrát kiépítenie (sok helyre), karbantartani (sok helyen), a "csilliárd" átlagbéla hasfájásait egyenként lekezelni egy olyan projekt keretében, ami neki totál ráfizetés. OK, állam dotál ...
Igen, én sem írtam mást.
Úgy egyébként ezt az oldalt nem is pedzegettem, de akkor egy gyors gondolat: a napelemekhez és annak közvetlen infrastruktúrájához, az e miatti "megerősített grid miatti - többlet bányászat, gyártás, szállítás (akár a föld másik végéből, de akár a végfelhasználóhoz történő odakerülés), telepítés, karbantartás, leszerelés, ártalmatlanítás stb. energiaigénye is tetemes (tudom fajlagosan más tészta, de ...). Az egyéb környezeti terhelésekről nem is szólva, melyek ennek folyamán keletkeznek.
A "jobban eloszlás" azt is jelenti, hogy "ezer" helyre kell szállítani/karbantartani, hálózatot fejleszteni stb. stb. Ellentétben az "egy erőmű" esetével ahol ezt mind letudom gazdaságosan és hatékonyan valamint kevés emberrel. Ez igaz a napelemes erőművekre is (ugye ilyenből is van Magyarországon).
Igen, nem vagyok naprakész az árakból. Amivel tisztában vagyok, hogy rohamléptekkel fejlődik a dolog. Bevallom én valahol ott vagyok elmaradva amikor egy átlag mindenki számára elérhető panel olyan 210W -os volt (persze ebből azért lejön a teljes rendszer hatásfoka is). Meg az akkori árakkal - már jópár éve. Most nézem, hogy ez már inkább olyan 300W körül van ...
Személyes tapasztalat, hogy 8 panelnél nem nagyon raknak fel többet (persze úgy érné meg, ha több lenne - nem is tudom van-e előírás minimum telepíthető összteljesítményre). Az még egy átlag házon - feltételezve, hogy csak a déli tájolásra kerül - "kényelmesen" elfér általában ...
Namost ennyi panel, inverteresül, kábelestül (stb.), szerelésestül már beleharap a millió HUF -os nagyságrendbe. Persze megtérülés meg most 40% -os direkt dotáció meg 0% -os kölcsön, de azért sokan nem engedhetik meg maguknak most sem. Amennyiben meg "combosabb" (mondjuk legyen az 5 KW -ot tudó rendszer) rendszer meg annyi amennyi.
A 100 KW -ot elosztva értettem - sok kicsire. Itt ebben lehetett némi "barokkos túlzás" a részemről, de azért a lényeg, hogy a szolgáltató aki megoldja annak meg ez komoly ráfordítás. És igen, nemcsak a végfelhasználó van/lehet dotálva, mert különben teljesen nyilvánvaló, hogy nem csinálnák. Az "egy nagy erőműtől" jóval olcsóbban kapják az áramot és a fogyasztó végfelhasználóktól még a hálózathasználati díjat is be tudják vasalni. Visszafelé ezek közül egyik sincs ...
OK, elfogadom, hogy nem válaszolsz. Akkor csak röviden : "hálózat fejlesztések folyamatosak" - igen, csak az nem mindegy, hogy mit/mennyiért/miért ... Ugyanakkor ne legyen kérdéses az sem, hogy azoknál a költségeknél előkerül a "ki fizeti a révészt" kérdés is ... Azt a részét is értem, hogy valahol ebből élsz és eszem ágában sincs degradálni - ez egy komoly munka.
Ugyanakkor a szolgáltató, az "adófizetők" (azaz a "mindenki más" - az érintett végfelhasználók kivételével), de még környezetvédelmi szempontokat figyelembevéve is ez a nem éri meg dolog ...
Az egyik oldalon invesztálok X összeget. A másik oldalon bejön X elenyésző töredéke. Értem, a "hülyének is megéri". Főleg annak.
(itt most megint nem arra gondolok, aki érintett végfelhasználó vagy aki ebből él)
Azért a németeknél, amikor bezuhant a dotáció (nemcsak a végfelhasználót közvetlenül érintő dotációra gondolok, hanem a közvetettekre is), akkor eléggé megcsappant az érdeklődés is amennyire jól emlékszem. Azt is értem, hogy lehet olyan körülményeket teremteni kvázi "mesterségesen", hogy a "befektetői kedv" az egekbe szálljon. Ezzel sincs gond - értem.
Nahogy írjak pozitívat is. Egyfelől nem vagyok a napelemek ellen (teljesen). Leginkább, mint nagyobb teljesítményű "erőművi viszonyok" között tartanám ideálisnak. Itt egy nagyobb gazdasági szereplő érvényesíteni tud(hat) mennyiségi kedvezményeket, az egységes és egy hely(ek)en levő infrastruktúra hatékony karbantartása, egységes veszélyes hulladékkezelés akár nagyfokú automatizáltsággal stb. stb. Persze ehhez is kell dotáció, de nem annyi ... Aztán a befektetőket meg a "kisembereket" odaengedném, hogy akár pénzzel - akár befektetésként támogassák a dolgot (valamennyi kvázi garantált hozammal). Ilyenformán nem lenne kevesebb napelem akár.
Ez mind szabályozás, mind hatékonyság - mind szén-dioxid kvóta és a "zöld tudat" szempontjából is előnyösebb lehet. Persze valószínűleg nem élnének meg a dologból annyian - igen, sajnos ez is benne lenne a "hatékonyságban" ...
Ugyanakkor van egy másik oldala is a dolognak. Személy szerint a véleményem az, hogy a "legzöldebb energia" az, amit fel sem használnak. A szén-dioxid kvótára gyakorolt hatása egyértelmű, de ehhez nem kell (annyi) grid, bányászat, gyártás stb. stb.
Hogyan is képzelem el? Pl. amit nagyon hasznosnak tartottam azok a háztartási nagygép állami dotációk. Gondolj bele "átlag kispénzű Jóskapista" is érintett (nem csak a "gazdag Tesla -s" - tudom ez sarkítás, de lehet átmegy) és csak egy helyen amennyiben egy 30-40 éves hűtőt (ez pl. megy éjjel-nappal és télen-nyáron) lecserélnek aminek a fogyasztása kevesebb, mint a fele és a villanyszámla lesz mondjuk a kétharmada/háromnegyede (egyéb fogyasztók függvénye is) az elég durva tud lenni. Pláne tömeges(ebb) méretekben gondolkodva.
Aztán lehetne ezt bővíteni a vállalati szektor irányában is jobban. Pl. energiafelhasználás hatékonyságot elősegítő pályázatokkal. Akár célzottan a nagy energiafelhasználó iparágakat. Akár a kisebb befektethető tőkeállománnyal rendelkező KKV -kat. Akár a kereskedelmi szektort - csak a hűtőtémánál maradva nem tudom emlékszel-e mondjuk 10-20 éve (OK, ebben már van némi elmozdulás) egy ilyen hűtő (de akár csak egy üdítős) mekkora "f@shalmazok" voltak és mekkora embertelen mennyiségű áramot zabáltak ...
Két komment onnan. Hála istennek van, aki még nem tökhülye..
A Q*va A-tokba!
NEM PAKSSAL VAN BAJ? HANEM AZ ÖSSZE-VISSZA RÁNGATÓZÓ SÖTÉTZÖLD ENERGIÁVAL!
.Ha már gazdaságosság, akkor azt is tudni kell, hogy a naperőművek kétszer drágábban adják az áramot, mint Paks
Ha csak ennek a diagramnak megértené a jelentőségét a sok sötétzöld és a load factornak, az sokat segítene...
Bringázás és bevásárlás közben van időm hallgatni. Amikor elfogy az anyag, akkor keresek újat.Ezeket a nagyon hosszú videókat mind meg is nézed? Engem munka közben zavar ha másról karattyolnak, munka után meg nem nagyon van kapacitásom ennyi videót befogadni.
Akkor az én életmódomhoz ez nem nagyon passzol Azért igyekszem lépést tartani, mert sok érdekes dolgot linkelsz, meg itt a fórumok mások is. Az antikhyriai mechanizmusos videók pl. egy estémet lenullázták :S de nem bánom azért.Bringázás és bevásárlás közben van időm hallgatni. Amikor elfogy az anyag, akkor keresek újat.
Egy hete majdnem elfogyott, most megint van vagy 8 órányi videó a megnézendőben.
Van olyan videó, amihez kell a kép is. Az a mechás videót csak áttekertem ahol láttam a fő munkafázisokat. Az egészre nem volt időm nekem sem.Akkor az én életmódomhoz ez nem nagyon passzol Azért igyekszem lépést tartani, mert sok érdekes dolgot linkelsz, meg itt a fórumok mások is. Az antikhyriai mechanizmusos videók pl. egy estémet lenullázták :S de nem bánom azért.