Egy ideig követtem még Mo-n, hogy mi van/lesz, mert az akkori céget el akartam vinni energetikai irányba.Én úgy tudom, hogy a már működő blokkok nem mindenben feleltek meg az európai előírásoknak. Emiatt némileg át kellett őket tervezni. Ez lehet a magyarázata, hogy csak tavaly tudták beadni a terveket engedélyezésre.
- első gond: a magyar előírások és üzemeltetési utasítások nem feleltek meg a nemzetközi előírásoknak. Volt már ABOS osztályozás meg öregedés-management, de ez kevéa volt. Nem voltak tervezési specifikációk úgy, mint a franciáknál, vagy úgy, mint a németeknél (KTA-Regelwerk). Erre a magyar hatóság fogta magát és az ASME BPVC, III-Section-t egy-az-egyben átvette.
- erre jött IAEA, hogy ez mind szép és jó, de értitek, ami le van írva angolul? Őő. Hát akkor lesz szíves lefordítani magyarra. Itt begyűjtöttek nem kevés késést, mert több ezer oldalt kellett lefordítani angolról magyarra. Ezt szétosztották és tragikus lett, de cserébe magyar nyelvű, be is iktatták MSZ2700x sorozatba. Yes.
- jött a következő menet, okay srácok, ez nagyon szép, de akkor ideje lenne a magyar nukleáris előírásokat ezzel harmonizálni és összefésülni. Nálam akkor került szar a palacsintába, amikor az előzetes követelmény-kivonatot láttam és ASME szerint kérnek mindent - anyagbizonylatolástól és a hegesztéstől kedzve. Jött is valami tótumfaktim. Persze, a gyártáshoz köze sincs. Mondom neki, hogy az ASME és az európai előírások nem kompatibilisek, más a filozófia, plusz a hegesztési cuccokat akkor lehet kidobni. Kifizetik ez? Neeeem. Visszakérdés csípőből: van ASME szerint tanúsított jóváhagyó labor? Ja, az nincs.
Akkor bazd meg.
- 8 hónap múlva a telefon. Tudnánk-e ASME nuclear tanúsítást szerezni? Persze, csinálok egy bélyegzőt kohinoor-os radírból és voalá. Nem tudok szerezni, mert különböző szinteket kell elérni és projekt-tapasztalathoz kötik. Egy kurva rajzot nem láttam, hogy mire kellene ajánlatot adni. Primer, szekunder kör, esetleh az aktív zóna? Mi a különbség? Heee, te vagy az auditor, tőlem kérdezed!?
- hónapokig semmi, közben kiment egy orosz nagyprojekt. Újabb aktatáskás faszi az ajtóban, orosz. Végre valaki, a kíváncsi a gyártásra. Bemegy az üzembe, látja a darut, ebből tudja, hogy mit lehet és mit nem. Képben van az anyagokkal, a technológiával. Mondom neki, csőfalhegesztésre rá kellene készülni, de úgy 35 tonnáig jók vagyunk. Dasztvidányja
- újabb okos és felkeszült auditor. Nos, Tibor, lenne itt pár nagynyomású előmelegítő. NEM. De Tibor, engedje, hogy végig mondjam. 2 óra sikerült megértetnem, hogy egy 700-800 tonnás cuccot nem tudunk legyártani, kovácsüzem sincs a csőfalhoz meg palásthoz sem. Nem tudunk robbantással plattírozni 5 méteres tárcsákat. Nem tudom felrakni a horizontra megmunkálni.
- 2 évig semmi, majd: részt vennénk-e a csapadékvíz elvezetés kiépítésében? Anyád. Csapadékvíz elvezetés=teszkós májkrém, a mi gyártási színvonalunk = Gundel-étterem.
Így kiestünk, mint beszállítók (bemutatták a két végletet)
Közben ment a specifikáció. Turbinák GE->ASME, többi: Rosatom->GOSZT. Ehhez jönnek a magyar és európai előírások. Kinek kell engedélyezni? A megbízónak. Megbízó: Magyarország.
Pont ASME nuclear tervellenőrzési képzésen voltam a BME-n (amúgy nagy nulla és ez nem a BME hibája), amikor már ott kezdték mondani, ebből gáz lesz. A képzésen volt egy körkérdés, hogy ki mivel dolgozott. A 30-ból ketten voltunk gyártósok, 8 számolós a többi meg "csak jött". Kinek mivel van tapasztalata? Még síralmasabb. A másik gyártós kolléga volt még képben az EN/ASME/magyar vonallal, nekem volt egy minimális GOSZT a korábbi erőműves projektből.
Mind a GE, mind a Rosatom bezúdított valami kapitális mennyiségű dokumentációt. Ez kéne ellenőrizni az IAEA által megkövetelt módon, plusz a magyar/EU-s előírásokkal. Erre kerestek mérnöket, de ezt tudta az egyetemi professzor sereg, úgyhogy nagyon nem is akartak odaengedni senkit - jó pár évig lehet számlázni. Csak ugye egyrészt ez már nem az a szint amit 30 éve tanítanak, másrészt úgy nem lehet műszaki dokumentációt ellenőrizni, hogy fogalmad sincs a gyártásról. A mérnökhiányról és az ebből adódó csúszásról sok cikk született.
Na, az egyik fő ok ez. A következő meg majd a normális projektvezetés hiánya lesz. Hangsúlyozom, egyik sem a nukleáris technológia hibája, hanem szervezési és vezetési hiba...