viszont lehet rá számolatlanul pénzt szerezni. Az ITER is ugyanez, csak pepitában. Persze, vannak technológiai fejlesztések - pl. a plazmadiagonisztikában nagyot mennek a magyarok, de azon kívül a vicc-kategória. Millió egyetemi nagyokos, de műszaki kérdésekben képtelen dönteni.
Rendszeres vendég vagyok egy gyártócégnél. Már 2 éve dolgoznak az ITER-nek egy plazma csatornán. A gyártás nagy szívás volt, mert ilyen képtelen terméket még nem láttam - illetve láttam, Gépszerkesztés Alapjai tantárgyból meg Gépelemek 1-ből, amikor az embernek fogalma sincs a gyártásról. Na, mindegy, mint mondtam, pénz van. Annyit kellett forgácsolni, hogy a gyártócég úgy adta az árajánlatot, hogy abban 2 zsír új megmunkáló központ is belefért - de ez ott fent nem tűnt fel senkinek.
Ment a gyártás, közben lejárt egy rakat ipartsosemlátottmérnök/professzorúr kiküldetése a projektre, jött az új bagázs, amelyik a régiek munkájának ellenőrzésével kezd. Valamelyik agytröszt kitalálta, hogy a vákuum-kamrával gond lehet, mert a gyártási ráhagyást elfejtették az anyagvastagság irányában bekalkulálni... Júj, akkor gyorsan menni kell és ultrahanggal falvastagságot kell mérni.
Gyorsan kiment valami egyetemi okos-csapat, mert ők most az ipar4.0-ás projektet nyomják és Hololence-en keresztül közvetítik ezt a rendkívül bonyolult műveletet. Megmérik, az előírt méret nem stimmel. Rámérnek tolómérővel, a kettő nem egyezik. Indul a szellemi faszverés. 3 órán keresztül azon szenvedtek - addigra volt 2 reaktorom, átnéztem a rajzokat, de azért még visszamentem röhögni. Az ottani MEO-s emberrel fogadtam, hogy nem vették figyelembe, hogy az ausztenites acélban más a hangsebesség, plusz valószínűleg lövésük sincs arról, mit mérnek, mert annyiszor módosították a rajzot. A kolléga mondta, hogy biztos dologra nem fogad
Pár hét múlva visszamentem, látom, hogy merevítő-gyűrűket hegesztenek fel. Nézek nagyokat, hogy WTF!? Mondja a kolléga, hogy jött az e-mail, hogy meg kell csinálni. Dehát ez totál hülyeség. Első kérdésem az volt, hogy ennyi körvarrat egy már megmunkált felületen vajon mennyire tekeri meg a szerkezetet és az alakkal záró vákuum-karimával majd mi lesz!? Legyintett, hogy nem gond, majd írnak egy change ordert.
Pár hét múlva újabb látogatás. Eltűnt a nagy baszás. Kérdezem, na végre sikerült kiszállítani? Dehogy, fent van a megmunkálógépen, direktben lemarják mind a két végéről a vákuum-karimákat (téglaalap, saccra, 1500x2500mm méretekkel) és újra lesz gyártva. Az igen. Ilyenért Csepelen már valószínűleg úgy valogba rúgtak volna, hogy az Ilonka műholdjait kerülgetném... A reaktor rendben. 2 hét múlva találkozunk.
2 hét múlva már sehol sem látom a csatornát. Na!? Ja, le lett selejtezve, mert kitalálták, hogy kellene rá egy külső hűtőköpeny azt meg már tényleg nehéz lenne rágyógyítani úgy, hogy tele lett hegesztgetve merevítőgyűrűkkel. De mondja a kolléga, semmi gond, mert majd küldenek egy minőségi ellenőrt, aki majd rendszeresen jön. Aha.
Következő látogatásnál már készül a mű. Ugyanakkora, csak gyógyítottak rá egy második köpenyt. A műhelyben kiterítve a rajz, nem messze a reaktor mellett. Na lássuk, mit is rajzolnak odaát. Agyig van bennszülött varrattal. A belső és a külső köpeny közé távtartó pogácsákat raktak, a két köpeny között 40mm a távolság, ezt kellene mind a két oldalon meghegeszteni a teljes hosszon... Szerencsére nem ezért vagyunk itt. Mászok be a reaktorba, erre jön A MINŐSÉGI ELLENŐR (AME a továbbiakban). Látta a kamerán az irodájában, hogy nézem a rajzokat és röhögök. Inkább röhögjek azon, hogy milyen hegesztések vannak a reaktoron. Hűha, hol? Hát ott - mutat rá a hőkezeléshez épített szállító-készülékhez. Jó az úgy. Ő ilyet nem engedne be az ITER-hez. Okay.
Hazafelé az úton azon gondolkodtam, ha ezek rátettek még az eredeti köpeny köré minden irányba még plusz 40mm és anyagvastagságnyi köpenyt és a vákuum-karima ugyanakkora, akkor hol lesz helye a csavaroknak!? Na, mindegy, ez legyen az AME gondja. A következő látogatásnál már nem néztem a rajzukra, jól lehetett látni, hogy ahol a furatoknak kellene lenni a karimánál, pont ott van a második köpeny körvarrata. Hát ez szívás. Ma nem jött az AME, de még holnap is maradok. Gondoltam, megviccelem. Felraktam a rajzot a berendezése oldalára, mágnesekkel. Arra azért ügyeltem, hogy a rajz felső része a köpeny hajlításánál legyen (a köpeny most két U alakú darabból készült). Reggel korábban mentem, valaki levette a rajzot. Gyorsan vissza a helyére. Fent két mágnes fogja az alsó kettő leesik. Jött is az AME. Látja, hogy lent van a földön 2 piros műanyagkupakos mágnes. Fel akarja rakni, de leesik. Újra. Megint leesik. Elkezdi nézni, hogy mi van!? Fent megáll a mágnes, de lent leesik. Fogja, a fentit leteszi, az alsót felrakja - persze az alsó megint leesik. Totál zűrzavar. Elkezd játszani a mágnessel. Nem fogja, nem fogja, megfogja. Na, itt valami baj van. Kérdezem naivan, minden oké!? Persze, aztán iszkiri telefonálni. Jön a kolléga röhögve, a reaktor mögött mondja, hogy ugye tudom, mekkora genya vagyok. Persze.
(a jelenség neve az alakítás okozta martenzites átalakulás - gyakori a normál minőségi ausztenites acélnál. Ez az acél alapból nagyon gyenge mágneses tulajdonságokat mutat, de erős képlékeny alakításnál az anyagban akkora nagy lesz a belső feszültség, hogy termodinamikailag szobahőmérsékleten már a martenzit lesz a stabilabb szövetszerkezet, az pedig mágnes).
1 hónap múlva mentem újra, látom, minden ki van cserélve. He!? Ja, kiderült, hogy a plazmacsatorna 3 részből van és csak 1 részre csinálták meg a hűtőkört, a maradék 2-ről lemaradt, szóval az 2 is kuka, meg a mostani is, mert a karima megint ment a levesbe. Kaptak már egy tervezőmérnököt is a helyszínre. Nagyon profi konténerük van. Kimentem ellenőrizni a méreteket hőkezelés után. Ehhez vonalzó, vízmérték, függőón meg egy menetes rúd nekem elég. Levetítem a méreteket, némi koordináta-geometria és papíron ki lehet számolni. Most én lettem kiröhögve, mert neki überbrutál 3d lézerscaner-jük van ám.
Egy hosszú szünet (kb. másfél év), mert a korona miatt nem lehetett menni. 3 hete voltam újra ott. Kb. 1 éve készen vannak, csak az a gond, nem tudják röntgennel megvizsgálni a körvarratokat, mert a két varrat pont egymás felett van és közvetlen mellettük meg a kivágásokkal lekönnyített (az áramlás miatt) merevítőgyűrűk, így még srégen sem tudják meglőni röntgennel. A gond az, hogy valaki évekkel ezelőtt ezt beleírta az általános specifikációba és senki sem meri módosítani. Azóta havonta jön valami gittegylet próbálkozni meg számlázni.
Csak annyit kellene csinálni, hogy ledurrantják a takarósort, síkba köszörülik, csinálnak egy próbatestet, bevágnak a varrat mellé egy éles nútot meg befúrnak 2 helyen a varratba egy 2mm-es furattal és felveszik róla a hibagörbét az ultrahanghoz. A vizsgálat kb. 5 óra lenne, mivel a geometria ugyanaz. Szerencsétlen gyártócég is ezt mondja, de ők sem értenek hozzá a professzor urak szerint.
A koreaiak azért lehettek gyorsak, mert kevesebb hülye ment oda ki, így több mindent oldottak meg házon belül