Bocs, de az, ami képes ilyen hülyeséget leírni, annak nem hiszek el semmit...
Ez azt jelentené, hogy a naperőmű 2060-ban majd 12-ed annyiból épül majd?
Amikor az anyagköltség iszonyatosan magas?
A szállítási költsége több ennél a naperőműnek.
Mitől lesz olcsóbb bármi, ha az ára drága lesz?
2060-ra előrejelzést tenni, amikor eddig 5 évet sem látott előre senki.
Minden faszságot nem kéne elhinni, előbb picit gondolkodni sem árt.
Szerintem.
Tessék ránézni ezekre az adatokra és akkor elvégezni a reality check-et...
Amúgy arra a mostani árra is kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan kamuzták ki és be...
Mert a kb. 5 UScent áram ára mellett nézzük már meg azt, hogy mibe kerül 1 kWh naperőmű.
2018-ban volt 879 USD 1 kWhe naperőmű telepítése Kínában. Ott van a diagramon, szép színesben még a költségelemek is.
Kína legdélebbi területe a 25 szélességi körön van, csak hát a monszun miatt az em Szahara, hogy mindig süt a Nap...
A spanyol load factor, amit találtam 0.22 táján volt, de lást kivel van dolgod, legyen 0.25.
Akkor 1 kWh naperőmű 1 év alatt termel 8760*0.25 = 2190 kWh áramot, ami az 5 centes árral (felfelé kerekítettem..!) 10950 cent / év = 109 USD.
Tehát ezzel 8 év alatt hozná vissza az árát, ha ez lenen a profit. De nem az, ez az áram ára. A kettő közt olyan apróságok vannak, mint
- pénzügyi költség
- karbantartás
- ja, meg degradáció...
- stb.
10 év alatta degradáció alsó hangon 10%, amivel a 8 év már 9+. A pénzügyi költségekkel már 10+ tája és akkor a karbantarás és egybekkel már 12+.
A 0.22-től húztam fel 0.25-re, ami még még 12%, na már 14 évnél vagyunk.
És ugyebár ez a NULLA profit, ez csak az áram eladási ára. Itt kezdi el csak termelni a pénz, eddig csak vitte...
Ebből ki az a ostoba, aki képes olyan hülyeséget leírni, hogy majd lesz 0.3 cent egy kWh áram ára?
Ehhez mennyire kell kőhülye propagandistának lenni, aki láthatólag pár számot is képtelen értelmezni...?
Meg a gyanúm az, hogy az állami támogatást simán nem írták le...