Kínában a napenergia ára megegyezik a szénével
Adding storage could allow solar to produce nearly half of China's electricity.
arstechnica.com
Bocs, de az, ami képes ilyen hülyeséget leírni, annak nem hiszek el semmit...
The gap will also continue to grow, as solar's price is likely to fall further. It's currently at $49.3/MW-hr but is projected to decline to $13/MW-hr by 2030 and $3/MW-hr by 2060.
Ez azt jelentené, hogy a naperőmű 2060-ban majd 12-ed annyiból épül majd?
Amikor az anyagköltség iszonyatosan magas?
A szállítási költsége több ennél a naperőműnek.
Mitől lesz olcsóbb bármi, ha az ára drága lesz?
2060-ra előrejelzést tenni, amikor eddig 5 évet sem látott előre senki.
Minden faszságot nem kéne elhinni, előbb picit gondolkodni sem árt.
Szerintem.
Tessék ránézni ezekre az adatokra és akkor elvégezni a reality check-et...
Amúgy arra a mostani árra is kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan kamuzták ki és be...
Mert a kb. 5 UScent áram ára mellett nézzük már meg azt, hogy mibe kerül 1 kWh naperőmű.
2018-ban volt 879 USD 1 kWhe naperőmű telepítése Kínában. Ott van a diagramon, szép színesben még a költségelemek is.
Kína legdélebbi területe a 25 szélességi körön van, csak hát a monszun miatt az em Szahara, hogy mindig süt a Nap...
A spanyol load factor, amit találtam 0.22 táján volt, de lást kivel van dolgod, legyen 0.25.
Akkor 1 kWh naperőmű 1 év alatt termel 8760*0.25 = 2190 kWh áramot, ami az 5 centes árral (felfelé kerekítettem..!) 10950 cent / év = 109 USD.
Tehát ezzel 8 év alatt hozná vissza az árát, ha ez lenen a profit. De nem az, ez az áram ára. A kettő közt olyan apróságok vannak, mint
- pénzügyi költség
- karbantartás
- ja, meg degradáció...
- stb.
10 év alatta degradáció alsó hangon 10%, amivel a 8 év már 9+. A pénzügyi költségekkel már 10+ tája és akkor a karbantarás és egybekkel már 12+.
A 0.22-től húztam fel 0.25-re, ami még még 12%, na már 14 évnél vagyunk.
És ugyebár ez a NULLA profit, ez csak az áram eladási ára. Itt kezdi el csak termelni a pénz, eddig csak vitte...
Ebből ki az a ostoba, aki képes olyan hülyeséget leírni, hogy majd lesz 0.3 cent egy kWh áram ára?
Ehhez mennyire kell kőhülye propagandistának lenni, aki láthatólag pár számot is képtelen értelmezni...?
Meg a gyanúm az, hogy az állami támogatást simán nem írták le...