M
molnibalage
Guest
Ízlelgessük csak az utolsó számot.Ezt beteszem ide mert azt hiszem az első ipari méretű hidrogén előállító prject valamint vannak benne érdekes számak (amik vagy igazak vagy sem).
HydrogenPro signs a large-scale contract for an initial delivery of 40 electrolysers to Mitsubishi Power Americas, Inc. | MarketScreener
A két mondat amin megakadt a szemem:
- Our core product is the alkaline high-pressure electrolyser. With the new electrode technology, we are able to increase the efficiency of each unit by 14%
to reach 93% of the theoretical maximum.
- Operation perspective. The Company is targeting a production cost for green hydrogen of USD 1.2 per kg in 2022.
Ez vajon a folyamat összhatásfoka? Valamint azt igérik 1,2 dodó/kilogramm. Érdekes.
1.2 USD / kg.
A H2 LHV-ja 120 MJ/kg, ami 33.3 kWh.
Ebből egy CCG erőmű is kb. 63%-65%-os hatásfokkal csinál áramot a hatásfok optimum pontban.
Tehát marad 21,3 kWh áram, mínusz az önfogyasztás, ami legyen csak 5%, akkor 20kWh.
Csak hát ugye szállítani is kéne a H2-őt és nem világos, hogy ez az ár az energetikai költség vagy ennyiért adnák el majd, hogy majd egyszer megtérüljön az egész. Mert az én tippem az, hogy ez legfeljebb az energia költsége lehet. Meg ez ugye csak az üzemanyag költség, ami gázerőműnél azt szokták mondani, hogy 50-80%-os üzemi költség. Így nézve akkor legyen 1.5 USD/kg H2 üzemmel az üzem ára.
450 Ft = 20 kWh ---> 22,5 Ft termelői ár iszonyatos alsó becsléssel, mert pénzügyi költség és az összes fiszemfaszom sehol nincs ebben.
Én azt hallottam, hogy ehhez képest itthon a gázboom előtt a gázos erőművek 15-16 Ft/kWh áron tudtak azért termelni. Ez azért laza 40% difi meg ugye az optimizmus... Mert hát ez a "targeting". Azt vagy ennyi lesz vagy ennél több. Ugye a szél és napáramnál is hangzatos célok voltak, a realitás meg az, hogy a német áram 30% nap+szél részaránnyal 32 Ecent táján van, FRA 19 Ecent, Mo. meg 10-11 körül. (A Ft romlása azért itt bezavart egy sort...)
Mert a földgáz ma távvezetéken utazik. Ipari mennyiségben a H2 meg legfeljebb vasút / hajón tud, de tárolni nem tudja ma erőmű tárolni sehol a H2-őt.
Na, ennek az ára mekkora lenne? Egy teljesen új távvezetéki elosztó rendszer? És a többi...?
Szóval fogalmazzunk úgy. hogy iszonyatosan szkeptikus vagyok.
Meg a zöld hidrogén alatt tudjuk mit értenek, szél+nap. Amik nem zöld erőművek, csap a PR-juk jó.
A naperőművek EROI-ja eleve talán 4-6 táján van. Akkor ezzel majd H2-őt gyártanak, hatásfok romlás, akkor az ERI meg 2-4 tájára?
Újrahasznosítás energiaköltsége hol lesz?
Szóval én itt csak a valójában fosszilis üzemanyagon zakatoló H2 gazdaságot látom* egyelőre, amivel kb. a gyártókon kívül senki nem jár jól. Az áram meg luxuscikk lesz vagy mi?
* A teljes közúti szállítás fosszilis, a hajós és vasúti is. A szélkerék is kőolajból készül, amit aztán elásunk a föld alá ma...